ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βούζας: "Μονόδρομος η στήριξη στους νεαρούς Έλληνες παίκτες"

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο τεχνικός της Κ20 του Ολυμπιακού, Βασίλης Βούζας, παραχώρησε συνέντευξη σε ιστοσελίδα της Κύπρου όπου μίλησε για το άνοιγμα των "ερυθρόλευκων" στο "νησί της Αφροδίτης" αλλά και το πέρασμα του από τον πάγκο της πρώτης ομάδας.

Στην Κύπρο βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ο τεχνικός της Κ20 του Ολυμπιακού, Βασίλης Βούζας, ο οποίος θέλησε να δει από κοντά τους νεαρούς ποδοσφαιριστές των "ερυθρολεύκων" στο "νησί της Αφροδίτης".

Παράλληλα όμως παραχώρησε συνέντευξη σε ιστοσελίδα στην Κύπρο καθώς μίλησε στο "goalnews" τόσο για την παρουσία του και τους νεαρούς ποδοσφαιριστές όσο και για το πέρασμα του από την πρώτη ομάδα.

Όπως είπε η πίεση στον πάγκο του Ολυμπιακού είναι περισσότερη από κάθε άλλη ενώ στάθηκε στα παιδιά που μετέχουν από την ακαδημία στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας και τόνισε ότι αυτός είναι ο δρόμος για κάθε ομάδα. Να στηριχθεί στα δικά της παιδιά.

– Τι προσδοκεί ο Ολυμπιακός από τις Ακαδημίες του στην Κύπρο;
«Να αξιολογήσει ταλέντα και με την ευρύτερη έννοια να δημιουργήσει νέους φιλάθλους. Δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και ηπείρους όπως η Αυστραλία και η Αμερική. Επιχειρείται άνοιγμα από μέρους της ΠΑΕ για να ξεπεράσει τα στενά όρια της Ελλάδας. Διαθέτει δυνατό «Brand Name» στην Ευρώπη λόγω Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

-Πώς οργανώνει και λειτουργεί τις Ακαδημίες του;
«Υπάρχει δίκτυο σχολών, η βάση είναι στο Ρέντη, όπου διοργανώνονται σεμινάρια (δύο φορές το χρόνο) για εκπαίδευση προπονητών. Πραγματοποιούνται επισκέψεις των προπονητών Ακαδημιών στις σχολές και προσκαλούνται ταλέντα που ξεχωρίζουν για έλεγχο προόδου».

– Φέτος βγήκαν κάποια παιδιά από τις Ακαδημίες όπως ο Μανθάτης, ο Ανδρούτσος, ο Ρέτσος… Αυτή είναι η λύση τελικά για ομάδες μέτριου οικονομικά εκτοπίσματος σε σύγκριση με την ποδοσφαιρική ελίτ της Ευρώπης;
«Στη φετινή προετοιμασία από τους 28 οι 13 είναι της Ακαδημίας μας. Είναι μονόδρομος αυτή η λύση. Όπως δηλαδή κάνει ο Άγιαξ. Εκτός από αυτούς που έχετε αναφέρει είναι οι Νικολάου, Τόλι, Μεγαρίτης, Βρουσάι, Ντουμάνες, Χρουτσιώτης και Φορτούνης».

– Είναι ευεργετικό ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει εξάγει ποδοσφαιριστές;
«Είναι! Εδραιώνεται η φήμη του Έλληνα ποδοσφαιριστή και ανοίγουν οι δρόμοι για περισσότερους παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν σε ομάδες ψηλού επιπέδου. Ο Έλληνας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε».

– Πόσο επαγγελματικό είναι τελικά το ποδόσφαιρο σε θέματα οργάνωσης των ΠΑΕ;
«Είναι σε καλό επίπεδο, όμως υπολείπεται άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Χρειάζεται να βελτιώσει και άλλα πράγματα. Τώρα με τις αδειοδοτήσεις της ΟΥΕΦΑ, θα οργανωθούν καλύτερα. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των ΠΑΕ και Σούπερ Λιγκ σε αρκετά θέματα. Όπως είναι η διαιτησία, οι ποινές, η δικαιοσύνη κ.τλ. Πιστεύω πως σύντομα θα αναγκαστούν όλοι να μπουν σε ένα πλαίσιο που ορίζει η ΟΥΕΦΑ».

– Τα πλέι οφ με τη συμμετοχή του πρωταθλητή και την προτεινόμενη μείωση των ομάδων την αντικρίζετε θετικά στη Σούπερ Λιγκ;
«Δεν είναι ορθό μια ομάδα που τερματίζει πρώτη να ξαναμπαίνει στη διαδικασία των πλέι οφ. Από την άλλη όμως αν θέλουμε να κάνουμε το προϊόν περισσότερο ελκυστικό ίσως είναι η ενδεδειγμένη λύση, αφού αυτό συμβαίνει και στα πλείστα ξένα πρωταθλήματα».

-Ο Βασίλης Βούζας μετά την αποδέσμευση του Πορτογάλου Πάουλο Μπέντο από τον πάγκο του Ολυμπιακού, πήρε προαγωγή από την Κ20 και ανέλαβε υπηρεσιακός για τέσσερις αγώνες. Ο Καρδιτσιώτης τεχνικός κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα, πόσο δύσκολος είναι ο πάγκος του Ολυμπιακού;
« Για ένα επαγγελματία προπονητή, υπάρχει αρκετή πίεση. Ίσως περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι το ειδικό βάρος του συλλόγου, η νοοτροπία πρωταθλητισμού που έχει καλλιεργηθεί και στους φιλάθλους, οι απαιτήσεις της φανέλας…».

Ο Βασίλης Βούζας έχει σφαιρική άποψη για το κυπριακό ποδόσφαιρο.
«Γνωρίζω το επίπεδο προπονητών και της οργάνωσης – λειτουργίας των κυπριακών ομάδων. Είναι σε γνώση μου για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις που διαθέτουν και ξέρω πως υπάρχουν οι βασικές υποδομές, αλλά και αρκετό ταλέντο από Κύπριους ποδοσφαιριστές».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τον ενδιαφέρει να εργαστεί στην Κύπρο ο Βασίλης Βούζας, απάντησε:
«Με ενδιαφέρει. Στο μέλλον θα μπορούσα να εργαστώ σε μια οργανωμένη ομάδα που διαθέτει τα εχέγγυα για να δουλέψει απερίσπαστα ένας προπονητής».

-Πώς θα μπορέσει το ελληνικό πρωτάθλημα να ξαναφτιάξει την ανταγωνιστικότητά του;
«Πρέπει να γίνουν επενδύσεις από τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ σε έμψυχο δυναμικό, σε υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις. Ακόμη θα πρέπει να αναπτύξουν τις Ακαδημίες τους για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Δηλαδή να γίνει ελκυστικό το προϊόν, δημοφιλές και αξιόπιστο».

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ