ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βερμάλεν: Μια ακριβή πορσελάνη για τον Ολυμπιακό

FC Barcelona's new Belgian Thomas Vermaelen controls the ball during his official presentation at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Aug. 10, 2014. Vermaelen agreed to sign a five-year contract. The 28-year-old Vermaelen will now be under the orders of Barcelona's new coach Luis Enrique. (AP Photo/Rodolfo Molina)
FC Barcelona's new Belgian Thomas Vermaelen controls the ball during his official presentation at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Aug. 10, 2014. Vermaelen agreed to sign a five-year contract. The 28-year-old Vermaelen will now be under the orders of Barcelona's new coach Luis Enrique. (AP Photo/Rodolfo Molina) AP

Το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα για τον 33χρονο Βέλγο αμυντικό της Μπαρτσελόνα, Τόμας Βερμάλεν. Το προφίλ που ταιριάζει, η οικονομική υπέρβαση που θα χρειαστεί μπροστά στις υψηλές απαιτήσεις και οι διαβεβαιώσεις του Ερνέστο Βαλβέρδε για την κατάστασή του.

Η ισπανική εφημερίδα, AS, αποκάλυψε το απόγευμα της Πέμπτης (6/6) ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται κοντά στην απόκτηση του 33χρονου Βέλγου κεντρικού αμυντικού, Τόμας Βερμάλεν.

Το Sport24.gr έψαξε στην Ισπανία κι έμαθε τι "παίζει" με τον στόπερ της Μπαρτσελόνα. Το ενδιαφέρον για τον πρώην ποδοσφαιριστή των Άγιαξ, Άρσεναλ και Ρόμα είναι πέρα για πέρα υπαρκτό.

Εδώ κι ένα μήνα έχει ξεκινήσει η ιστορία με τον Βέλγο. Όταν, δηλαδή, ο Ολυμπιακός ενημερώθηκε η συνεργασία του με τους μπλαουγκράνα δεν πρόκειται ν' ανανεωθεί, αλλά θα τερματιστεί μετά από πέντε χρόνια.

Το συμβόλαιο των δύο πλευρών εκπνέει σε λίγες ημέρες (30/6) και είναι σίγουρο ότι αποχαιρετά τη Βαρκελώνη. Οι ερυθρόλευκοι είδαν στο πρόσωπο του Βερμάλεν έναν ποδοσφαιριστή που έχει τα στοιχεία του "πακέτου" που αναζητούν.

Είναι αριστεροπόδαρος (μπορεί κατ' ανάγκη ν' αγωνιστεί κι ως αριστερός μπακ), έχει προσωπικότητα, εμπειρία και παραστάσεις από το πλέον υψηλό επίπεδο. Το ιστορικό της αναζήτησης του Ολυμπιακού για ενίσχυση στη συγκεκριμένη θέση αποκαλύπτει αυτή τη στόχευση.

Ζερεμί Ματιέ και Μάρτιν Σκρτελ. Είναι άλλες δύο περιπτώσεις που κυνήγησε ή συνεχίζει να κυνηγά η ομάδα του Πειραιά. Αμφότερες εντάσσονται στο ίδιο προφίλ. Εμπειρία, παρελθόν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, παραστάσεις από κορυφαίο διεθνές επίπεδο.

Belgium's Thomas Vermaelen controls the ball during the group G match between England and Belgium at the 2018 soccer World Cup in the Kaliningrad Stadium in Kaliningrad, Russia, Thursday, June 28, 2018. (AP Photo/Hassan Ammar)
AP IMAGES/Thomas Vermaelen AP IMAGES/THOMAS VERMAELEN

Ο 35χρονος Γάλλος προτίμησε ν' ανανεώσει για ένα ακόμη χρόνο τη συνεργασία του με τη Σπόρτινγκ και να παραμείνει στη Λισαβόνα, ο δεύτερος δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Ακόμη και ν' αποχωρήσει από τη Φενέρμπαχτσε, στην οποία λάμβανε 3.000.000 ευρώ ετησίως, δεν εμφανίζει διάθεση να "πέσει" κάτω από 2.000.000 ευρώ (πάντα καθαρό ποσό).

Ας επανέλθουμε στον Τόμας Βερμάλεν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακό κινείται για παίκτη με μπλαουγκράνα παρελθόν. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την περίπτωση του Ερίκ Αμπιντάλ - επίσης αμυντικός, επίσης αριστεροπόδαρος, επίσης σε προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία - ο οποίος δεν αγωνίστηκε πολύ και τώρα είναι διευθυντής ποδοσφαίρου της πρωταθλήτριας Ισπανίας.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς την περίπτωση του Ιμπραχίμ Αφελάι, ο οποίος αποκτήθηκε δανεικός από την "Μπάρτσα". Η AS στο ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ο Βέλγος είναι κοντά στον Ολυμπιακό υπό τις ευλογίες του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο "Τσινγκούρι", ο οποίος συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, μίλησε τόσο με τον Ολυμπιακό, όσο και τον ίδιον τον παίκτη. Διαβεβαίωσε τους ερυθρόλευκους, δηλαδή, ότι είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο και μπορεί να προσφέρει. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πρόκειται για έναν παίκτη ο οποίος παρά τις λίγες συμμετοχές του, είναι ακόμη εν ενεργεία διεθνής και στην αποστολή για τα ματς με Καζακστάν και Σκωτία - στις 8 και 11 Ιουνίου αντίστοιχα - στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2020.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Το οικονομικό αποτελεί, βεβαίως, ένα μεγάλο εμπόδιο για τον Ολυμπιακό. Ο Τόμας Βερμάλεν, όπως είναι φυσιολογικό, παίρνει πάνω από 2.500.000 ευρώ ετησίως από την Μπαρτσελόνα. Σύμφωνα με άλλες καταλανικές πηγές οι απολαβές του ανέρχονται σε 3.000.000 ευρώ τη σεζόν!

Ποσό ασφαλώς που είναι δύσκολο να δοθεί από οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Η συζήτηση με τον Βέλγο γίνεται στα μισά χρήματα. Ακόμη, βέβαια, κι αυτό το ποσό να δοθεί, σε κάθε περίπτωση συνιστά οικονομική υπέρβαση από τους Πειραιώτες.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κεντρικό αμυντικό κι όχι για κάποιον μέσο, ή για κάποιον επιθετικό. Βέβαια, αναμένεται να προβλέπονται υψηλά μπόνους - όπως είθισται - σε περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων (συμμετοχών και κατάκτησης τίτλων).

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Ο Τόμας Βερμάλεν είχε μειωμένες συμμετοχές τα τελευταία χρόνια λόγω των τραυματισμών που εμφάνισε. Ασφαλώς είναι κάτι που στον Ολυμπιακό λαμβάνουν υπόψη. Παίζει ρόλο, δηλαδή, και το value for money.

Ακόμη και η καταλανική εφημερίδα, Sport, σ' αυτό στάθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση. "Ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει στη συμφωνία με τον Βερμάλεν, εάν περάσει τα ιατρικά", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σαφώς υποδεέστερο και πολύ λιγότερο απαιτητικό από το ισπανικό. Αυτό εκτιμούν και στον Πειραιά, ότι ο πιο αργός ρυθμός δεν θα προκαλέσει ενοχλήσεις στον Βερμάλεν. Ότι δεν θα βγάλει τόσους τραυματισμούς.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΛΟΓΩ ΣΙΣΕ

Από την Ισπανία υποστηρίζουν ότι έχουν κουβέντες, άσχετα αν εμφανίζουν το θέμα λιγότερο προχωρημένο από ό,τι η AS. Από τον Ολυμπιακό επίσημα δεν λέγεται κάτι. Ανεπίσημα, πηγές τονίζουν ότι είναι εξαιρετική περίπτωση, στέκονται όμως στο βαθμό δυσκολίας που αναλύσαμε.

Σημειώνεται, δε, ότι δεν έχουν διαγραφεί εντελώς οι περιπτώσεις των Μάρτιν Σκρτελ και Ρούμπεν Σεμέδο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που εμφανίζουν. Ο Ολυμπιακός κοιτάζει βέβαια κι άλλον κεντρικό αμυντικό.

Αυτή η περίπτωση, ωστόσο, θα προχωρήσει μόνο στην περίπτωση πώλησης του Παπ Αμπού Σισέ. Ο Σενεγαλέζος ήδη έχει πέραση στη γερμανική αγορά, ενώ σε περίπτωση καλών εμφανίσεων με τα "λιοντάρια" στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής οι μετοχές του θα εκτοξευθούν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ