ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Το Sport24.gr παρουσιάζει τον Βλάντιμιρ Βάις ο οποίος είναι μία ανάσα από το ντυθεί στα ερυθρόλευκα. Πώς τον έχασε η Άρσεναλ το 2006, ο εμφύλιος Ρέιντζερς-Σέλτικ για χατήρι του, η βαριά κληρονομιά από παππού και πατέρα και το Μουντιάλ της εκτόξευσής του.

Το καλοκαιρι του 1993 ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη ειχε φέρει στον Πειραιά τον Μπεντ Κρίστενσεν και ο επονομαζόμενος "Τούρμπο-Μπεντ" φρόντισε να δικαιώσει απόλυτα το προσωνύμιό του, καθώς στη μία και μοναδική σεζόν που φόρεσε τα ερυθρόλευκα πρόλαβε να δείξει την εκτελεστική του δεινότητα και να αγαπηθεί τρελά από τον κόσμο.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη φιλοδοξεί να κάνει το "μπαμ" φέρνοντας έναν παίκτη ο οποίος μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί "τούρμπο": τον Βλάντιμιρ Βάις.

Ο 24χρονος Σλοβάκος εξτρέμ έχει καταχωρήσει ήδη στο βιογραφικό του τα ονόματα των Μάντσεστερ Σίτι, Μπόλτον, Ρέιντζερς, Εσπανιόλ και Πεσκάρα και όλα δείχνουν πως το νέο του ποδοσφαιρικό σπίτι θα ειναι το "Γεώργιος Καραϊσκάκης", με τις υπογραφές συμβολαίων με τον Ολυμπιακό να μοιάζει θέμα ωρών.

Πέρασε τα ιατρικά ο Βάις

Με αφορμή το επικείμενο deal για λογαριασμό των "ερυθρολεύκων", το Sport24.gr ξεψαχνίζει το ιστορικό του Βάις και σας παρουσιάζει γνωστές αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες από το μέχρι τώρα ταξίδι του. Και η αλήθεια είναι πως αυτό το παιδί έχει πολλά πράγματα για να "καμαρώνει" ως τώρα...

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Αν αναρωτηθεί κανείς πως προέκυψε ο γάμος του Βλάντιμιρ Βάις με τη στρογγυλή Θεά από νεαρή ηλικία δεν θα χρειαστεί να κοπιάσει, καθώς το ποδόσφαιρο είναι μέρος της οικογενειάκης του παράδοσης...

Την αρχή έκανε ο παππούς του, Βλάντιμιρ Βάις, που το 1964 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ολυμπιακό Ποδοσφαιρικό τουρνουά.

Κατόπιν, η σκυτάλη πέρασε στον (συνονόματο) πατέρα του ο οποίος ήταν παίκτης της Εθνικής Τσεχοσλοβακίας στο Μουντιάλ του 1990 (τελευταία της παρουσία ως ενωμένη καθώς με την βελούδινη επανάσταση διαιρέθηκε σε Τσεχία και Σλοβακία) για να αναλάβει δύο δεκαετίες αργότερα την τεχνική ηγεσία της Σλοβακίας και να την οδηγήσει το 2010 για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Το μήλο λοιπόν έπεσε κάτω από τη μηλιά... δις, με τον Βλάντιμιρ Βάις τον νεότερο να μπουσουλάει ποδοφαιρικά στην πατρίδα του με τη φανέλα της Ίντερ Μπρατισλάβας αλλά ουσιαστικά να σηκώνεται στα πόδια του και να περπατάει στο Νησί, ως μέλος της ομάδας Νέων της Μάντσεστερ Σίτι από το 2006.

"Έπαιζα για την Ίντερ και υπήρχε ένα τουρνουά στο Μπέλφαστ. Η Σίτι ήθελε να με υπογράψει αμέσως ενώ η Άρσεναλ ήθελε να παίξω ένα φιλικό για αυτούς. Είχα όμως σπάσει το πόδι μου στο τελευταίο ματς με την Ίντερ.

Η Σίτι ήταν αποφασισμένη να υπογράψει μαζί μου και δεν μπορούσα να τους πως να περιμένουν ένα μήνα για να θεραπευόταν το τραύμα. Εγώ έκανα το ντεμπούτο μου στην ομάδα της Σίτι όταν ήταν εκεί ο Ρομπίνιο. Ήταν σπουδαίο κατόρθωμα για μένα", ήταν το σχόλιο του Βάις για το πως κατέληξε στο Μάντσεστερ.

Οι "πολίτες" βοήθησαν σημαντικά ώστε να "ψηθεί" και να πάρει όλες τις απαραίτητες ποδοσφαιρικές παραστάσεις, ενώ προς το τέλος της τρίτης του χρονιάς στην Αγγλία είδε να "ενηλικιώνεται" ποδοσφαιρικά, κάνοντας ντεμπούτο και με την πρώτη ομάδα της Σίτι.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Αυτό έγινε στις 24 Μαΐου 2009, στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν κόντρα στην (μετέπειτα ομάδα του!) Μπόλτον, με τον 19χρονο ακόμα Βάις να μπαίνει στο 70ο λεπτό της αναμέτρησης στη θέση του Στίβεν Άιρλαντ.

Ενός παίκτη, ο οποίος "έπαιξε" μάλιστα δυνατά για τον Ολυμπιακό πριν μερικά μεταγραφικά... φεγγάρια, χωρίς πάντως η τότε προσπάθεια των "ερυθρολεύκων" να στεφθεί από επιτυχία λόγω του υψηλού κασέ του παίκτη.

Από το καλοκαίρι του 2009, το ανερχόμενο τότε "φυντάνι" του σλοβακικού αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν μέλος της πρώτης ομάδας της Μάντσεστερ Σίτι, στις 2 Δεκεμβρίου πανηγύρισε το πρώτο του γκολ ως "πολίτης" σε αγώνα Λιγκ Καπ απέναντι στην Άρσεναλ ενώ 15 ημέρες αργότερα υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το 2012.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Με την κίνηση αυτή, η ομάδα του Μάντσεστερ θέλησε να "δέσει" τον παίκτη, όμως δεν ήταν γραπτό για αυτόν να στεριώσει σε μία ομάδα που από το 2009 και μετά είχε βαλθεί να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια των μεταγραφών κάθε καλοκαίρι.

Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και η εισροή πακτωλού χρημάτων στα ταμεία της επέτρεπε στον Ρομπέρτο Μαντσίνι να μην... χολοσκάει με ανάδειξη νεαρών παικτών και να ψωνίζει από το πάνω ράφι, γεγονός που οδήγησε τον νεαρό Σλοβάκο στην πόρτα της εξόδου.

Με το ρόστερ της να γίνεται σιγά σιγά πολυεθνικό, η Μάντσεστερ Σίτι αποφάσισε να παραχωρήσει τον "μικρό δαίμονα" με μορφή δανεισμού στη Μπόλτον, με τη συμφωνία των δύο ομάδων να επικυρώνεται στις 25 Ιανουαρίου του 2010.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Ο ίδιος πάντως δεν θα έχει πάντως και τις ωραιότερες αναμνήσεις από το "Ρίμποκ", με τη Μπόλτον να μην τον προσθέτει ως βασικό γρανάζη στη μηχανή της και έτσι το εξάμηνο να περνάει βασανιστικά έχοντας να επιδείξει μερικές σκόρπιες εμφανίσεις, οι περισσότερες ως αλλαγή.

Παρότι όμως δεν προερχόταν από "γεμάτη" σεζόν (τουναντίον), ο ίδιος φρόντισε να εκτοξεύσει αισθητά τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο μέσα από την Εθνική Σλοβακίας, με την οποία αγωνίστηκε (για πρώτη φορά στην ιστορία της) σε τελική φάση Μουντιάλ, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Εκεί, πέρα από τους Χάμσικ, Στοκ, Κούκα και Σκρτελ που είχε συμπαραστάτες στο γήπεδο, είχε ως καθοδηγητή στην άκρη του πάγκου τον... πατέρα του, με τη συνύπαρξή τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να συνιστά μεγάλο θέμα συζήτησης στη χώρα.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

"Είναι ωραίο να τον έχω κοντά μου. Προφανώς ο πατέρας μου είναι σημαντική βοήθεια για μένα. Μιλάμε 2-3 φορές την ημέρα για το ποδόσφαιρο, για το παιχνίδι μου. Δεν είναι πάντως εύκολο να παίζεις για τον μπαμπά σου, ούτε για μένα ούτε για εκείνον", δήλωνε κατά τη διάρκεια του τουρνουά ο Βλάντιμιρ Βάις.

Το εντυπωσιακό είναι πως αν και θεωρούταν από όλους ως ο κορυφαίος παίκτης της Σλοβακίας στα δύο πρώτα παιχνίδια της φάσης των ομίλων, στο τρίτο και πλέον αποφασιστικό ματς απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία έμεινε εκτός ενδεκάδας!

"Πίστευα πως ήμουν καλός στα δύο πρώτα ματς. Ο πατέρας μου δεν μου είπε τίποτα πριν το ματς με την Ιταλία, είχαμε το μίτινγκ της ομάδας και εκεί έμαθα πως δεν ήμουν στο αρχικό σχήμα", θυμάται ο Σλοβάκος άσος, ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα μετά την επική νίκη με 3-2 στο "Ellis Park", χάθηκε στην αγκαλιά του συγκινημένου πατέρα του.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Ο ίδιος μάλιστα ήταν ιδιαίτερα καυστικός για την αντιμετώπιση που είχε τότε ο πατέρας του από τον δημοσιογράφους στην πατρίδα του. "Ο Τύπος ήταν γελοίος, μας ασκούσαν κριτική μετά τα δύο πρώτα ματς και έκαναν πλάκα με μας στις εφημερίδες.

Και μετά, αφού νικήσαμε την Ιταλία, ήμασταν ήρωες για μία ολόκληρη χώρα. Χάρηκα όμως που έγινε έτσι, επειδή κάποιοι έδειξαν τα αληθινά τους πρόσωπα..."

Και μιας που λέμε για πρόσωπα, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα εγκωμιαστικά λόγια του "Don Balon" για τον Βάις, με το έγκριτο περιοδικό να τον κατατάσσει το 2010 μέσα στα τρία κορυφαία ταλέντα της "γηραιάς ηπείρου" και να τον χαρακτηρίζει "μικρό Ρόμπεν".

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Λίγο το καλούπι του, λίγο το παρουσιαστικό, και φυσικά η εξαιρετική τεχνική με τη μπάλα στα πόδια και η ικανότητά του στο "ένας με έναν", έκαναν πολλούς να βρουν ομοιότητες ανάμεσα σε αυτόν και τον Ρόμπεν, ο οποίος εκείνη τη χρονιά μάλιστα είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπάγερν.

Τον Αύγουστο του 2010 έγινε πραγματική μάχη για το ποια ομάδα θα έπαιρνε δανεικό τον Σλοβάκο από τη Μάντσεστερ Σίτι, με τη Σέλτικ να εκφράζει πρώτη ενδιαφέρον (ο μάνατζέρ της Νιλ Λένον τον ήθελε διακαώς για τη θέση του εξτρέμ) αλλά την "αιώνια αντίπαλο" Ρέιντζερς να της παίρνει τη μπουκιά μέσα από το στόμα, "κλέβοντας" ουσιαστικά τον παίκτη με κίνηση-ματ.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Χωρίς ο ίδιος να το επιδιώκει, έγινε "Μήλον της Έριδος" μεταξύ των δύο κορυφαίων συλλόγων της Σκωτίας, με τους "καθολικούς" της Σέλτικ να τον αντιμετωπίζουν μάλιστα ως... προδότη για την επιλογή του να προτιμήσει τα μπλε.

"Μιλούσα με τη Σέλτικ το καλοκαίρι του 2010 και με τον Νιλ Λένον προσωπικά. Με ήθελε στην ομάδα του και εγώ ενδιαφερόμουν. Έπειτα ήρθαν οι Ρέιντζερς και τα πάντα με αυτούς ήταν ευκολότερα και ταχύτερα", έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Με τη Ρέιντζερς είχε μία καλή σεζόν που ολοκληρώθηκε ονειρεμένα, με εκείνον να έρχεται από τον πάγκο και να πετυχαίνει (από ασίστ του Γέλαβιτς) το νικητήριο γκολ στον τελικό του Λιγκ Καπ απέναντι στη Σέλτικ.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού
© PA

Αυτός ήταν και ο πρώτος μεγάλος του τίτλος, για να αναδειχτεί και πρωταθλητής Σκωτίας λίγους μήνες αργότερα, με τον Σλοβάκο άσο να κρατάει πάντως "ζεστή" ως ανάμνηση και την πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Βαλένθια.

Και αυτό γιατί σε εκείνο το ματς εισέπραξε την επιβράβευση του Γουόλτερ Σμιθ και για την αμυντική του προσήλωση, στοιχείο που δεν συμπεριλαμβάνεται στα... φόρτε του παιχνιδιού του.

"Στο ημίχρονο μου είπε πως είχε μείνει έκπληκτος μαζί μου επειδή έκανα ό,τι είχε ζητήσει. Αυτό μου έδωσε αυτοπεποίθηση για το δεύτερο μέρος ενώ μετά το ματς ήρθε και μου έσφιξε το χέρι λέγοντάς μου πόσο ευχαριστημένος ήταν".

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Ανεξάρτητα πάντως από την ικανοποιητική του σεζόν (23 συμμετοχές-5 γκολ), ο Βάις δεν έμεινε παραπάνω στη Γλασκώβη, με τον επόμενο προορισμό στο ποδοσφαιρικό του ταξίδι να είναι η Βαρκελώνη.

Με τη φανέλα της Εσπανιόλ και προπονητή τον Ποτσετίνο είχε μία αρκετά "πειστική" σεζόν (28 συμμετοχές-3 γκολ), γεγονός που ώθησε την νεοφώτιστη στη Serie A, Πεσκάρα, να αγοράσει τα δικαιώματά του από τη Σίτι, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης της στην -πολύ δύσκολη- προσπάθεια της παραμονής.

Ο συγκεκριμένος στόχος αποδείχτηκε όντως άπιαστος για τα "δελφίνια" που πήραν πρόωρα το τρένο για τη δεύτερη κατηγορία, όμως οι οπαδοί της θα έχουν να λένε πως απόλαυσαν σε αρκετά ματς (ειδικά στο "Αντριάτικο") το ταλέντο και την τεχνική του Βάις.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Ο Σλοβάκος ήταν "όαση" στο παιχνίδι της Πεσκάρα και μακράν από τον δεύτερο ο ποιοτικότερος παίκτης της (22 συμμετοχές-4 γκολ-6 ασίστ), όμως ένας τραυματισμός του μεσούσης της σεζόν σμπαράλιασε τις όποιες ελπίδες είχε η ομάδα του για παραμονή στα μεγάλα σαλόνια,

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2013, με την Πεσκάρα να αδυνατεί να κρατήσει τον παίκτη (αν και είχε οψιόν για έναν ακόμα χρόνο) "πληρώνοντας" τον υποβιβασμό της και τον 24χρονο (τα κλείνει στις 30 Νοεμβρίου) να έχει στα χέρια του προτάσεις από αρκετούς συλλόγους.

Η Σεβίλλη από την Ισπανία αλλά και η Τζένοα από την Ιταλία έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον, με τον διάσημο μάνατζέρ του, Μίνο Ραϊόλα, να προσπαθεί ακόμα και για deal με κάποια από τις Μίλαν και Νάπολι.

Βάις, ένα μεγάλο ταλέντο στην υπηρεσία του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός όμως εμφανίστηκε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να μπει "σφήνα" σε όλες αυτές τις προτάσεις και με το χαρτί του Τσάμπιονς Λιγκ στα χέρια τους, οι ερυθρόλευκοι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μία από τις πλέον εντυπωσιακές μεταγραφές της σύγχρονης ιστορίας τους...

Ο Βλάντιμιρ Βάις στην Πεσκάρα:

Ο Σλοβάκος άσος με τη φανέλα της Ρέιντζερς:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ