ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τουρέ: "Μην με ρωτάτε για τον Γκουαρντιόλα"

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Γιάγια Τουρέ στο "ΒΗΜΑgazino". Ο Ιβοριανός σταρ μίλησε για την απόφασή του να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, τον λόγο που έδωσε και λίγοι πίστεψαν το 2011, τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και τον πρώην προπονητή του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο Γιάγια Τουρέ αποκάλυψε ποιοι κορυφαίοι προπονητές που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν του θυμίζουν τον Πέδρο Μαρτίνς, μίλησε επίσης για τον Ολυμπιακό που συνάντησε κατά την επιστροφή του επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι, ενώ αποκάλυψε τους λόγους που τον έκαναν να επιλέξει την ομάδα που τον ανέδειξε αντί για τα χρήματα των Κινέζων και των Ιαπώνων.

Στο "ΒΗΜΑgazino" μίλησε ο Γιάγια Τουρέ για πρώτη φορά έπειτα από την επιστροφή του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ο Ιβοριανός σούπερ σταρ των "ερυθρόλευκων" ανάλυσε τους λόγους που τον έκαναν να επιστρέψει στη χώρα μας, έριξε... άκυρο σε ερώτηση που του έγινε για τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ενώ εξέφρασε την άποψή του για τον Ολυμπιακό, έτσι όπως τον βρήκε στο comeback του στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

Για την απόφασή του να έρθει στην Ελλάδα τόνισε: " Κάθε απόφαση μου την υπαγορεύει το πάθος μου για το ποδόσφαιρο. Παρότι έχω αγωνιστεί σε πολλά μεγάλα πρωταθλήματα, εδώ ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου. Ξέρετε, πάντα θέλω να κερδίζω τίτλους. Θα μπορούσα να είχα διαλέξει να τελειώσω την καριέρα μου στην Ιαπωνία ή στην Κίνα. Αλλά αυτό δεν θα μου αρκούσε. Θέλω να ικανοποιώ το πάθος μου."

Για την υπόσχεση που είχε δώσει το 2011 ότι θα κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, αλλά λίγοι τον πίστεψαν σχολίασε: " Πολλές φορές λέω πράγματα και οι άλλοι νομίζουν ότι δεν μιλάω σοβαρά! Κι όμως, εγώ από τότε είχα σκοπό να επιστρέψω. Νιώθω σαν στο σπίτι μου εδώ. Λυπάμαι που την πρώτη φορά έμειναν μόνο έναν χρόνο. Νιώθω ότι εδώ ξεκίνησε η πραγματική μου καριέρα. Στον Ολυμπιακό άλλαξα νοοτροπία, κατάλαβα πόσο σπουδαίο είναι το κίνητρο να πηγαίνεις πιο ψηλά, πόσο σημαντικό είναι να κερδίζεις. Εδώ πήρα τον πρώτο μου τίτλο. Η φιλοσοφία της ομάδας με σημάδεψε. Έμαθα να είμαι πρωταθλητής. Λυπάμαι πολύ που πέρυσι ο Ολυμπιακός τερμάτισε τρίτος -στο ποδόσφαιρο βέβαια όλα μπορούν να συμβούν, αλλά γύρισα για να τον βοηθήσω να ξανανέβει στην κορυφή. Είναι ωραία ευκαιρία. Εκείνο το βράδυ πάντως, στο φιλικό με τους φίλους Ρόναλντο και του Ζιντάν, ενώ όλοι χαίρονταν γιατί έβλεπαν μεγάλους παίκτες, εγώ χάρηκα γιατί ξαναβρέθηκα στο 'Καραϊσκάκης' και άκουσα ξανά τον κόσμο να φωνάζει το όνομά μου. Μιλούσα πολύ σοβαρά τότε - σας διαβεβαιώνω."

Σχετικά με το πώς βρήκε τον Ολυμπιακό κατά την επιστροφή του: " Εξαιρετικός. Έχει σπουδαίους παίκτες, έναν προπονητή που δουλεύει πολύ, υπέροχες εγκαταστάσεις. Χαίρομαι που όλα τα βρήκα καλύτερα."

Για τον... αγαπημένο του Πεπ Γκουαρντιόλα, δεν είπε ούτε το όνομά του: " Μη μου ζητάνε να μιλήσω για αυτόν. Δεν έχω διάθεση να πω τίποτε παραπάνω -ανήκει στο παρελθόν. Έχω συνεργαστεί με πολλούς καλούς προπονητές. Ας πούμε ότι σήμερα στον Ολυμπιακό έχω έναν εξαιρετικό προπονητή- αυτό μετράει. Τον εκτιμώ πολύ γιατί είναι ήρεμος και εξηγεί στην ομάδα τι θέλει. Μου θυμίζει προπονητές σπουδαίους που είχα, όπως τον Πελεγκρίνι και τον Μαντσίνι, ανθρώπους ήρεμους και πολύ συμπαθείς. Για αυτούς θέλω να μιλάω."

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική υπογράμμισε: " Όχι, παρακολουθώ ελάχιστα πράγματα. Κοιτάξτε, η ζωή ενός ποδοσφαιριστή προϋποθέτει πλήρη αφοσίωση σε αυτό που κάνει: είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο δεν μπορείς παρά να είσαι ποδοσφαιριστής. Το μυαλό μου είναι στο ποδόσφαιρο. Φυσικά γνωρίζω ότι στον κόσμο όλον υπάρχουν προβλήματα -και στην πατρίδα μου φυσικά. Κι έπειτα ομολογώ ότι είμαι άνθρωπος που πιστεύει πολύ στον Θεό. Πιστεύω ότι ο Θεός με βοήθησε, ανταποδίδω την ευλογία του προσπαθώντας να είμαι τόσο πιο καλός ποδοσφαιριστής μπορώ. Νιώθω τη δύναμη που μου έδωσε."

Για το αν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την "στρογγυλή θεά" επισήμανε: " Θα πω κάτι που ίσως φανεί παράξενο, για να καταλάβετε το πάθος μου: βλέπω σχεδόν όλα τα δικά μου ματς στην τηλεόραση και τα αναλύω. Βλέπω τι κάνω, πώς έπαιξα, αντιμετωπίζω τα λάθη μου. Το κάνω μόνος μου. Πιστεύω πως είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να βελτιωθεί κανείς. Και επίσης βλέπω πολύ ποδόσφαιρο στον ελεύθερό μου χρόνο. Ήξερα καλά όλες τις ομάδες της Premier League όλα αυτά τα χρόνια. Χαιρόμουν να τις παρακολουθώ, να τις μαθαίνω."

Αν σκοπεύει να ασχοληθεί με την προπονητική αποκάλυψε: " Είμαι ακόμη νέος για κάτι τέτοιο! Μπορεί και να συμβεί, αλλά θα μπορούσα επίσης να γίνω παράγοντας σε μια ομάδα, να έχω έναν ενεργό διοικητικό ρόλο. Δεν ξέρω. Αν πάντως έκανα ποτέ τη δουλειά του προπονητή, θα πίεζα μια ομάδα να γίνει καλύτερη, θα την πίεζα πολύ. Θέλω η ομάδα να βελτιώνεται συνεχώς. Θέλω η ομάδα να εξελίσσεται. Να γίνεται όλο και πιο γνωστή στον κόσμο, να μη σταματάει. Αυτά απαιτώ από τον εαυτό μου θα τα απαιτούσα και από την ομάδα."

Σε ερώτηση που του έγινε για τον εαυτό του με τρεις λέξεις, είπε: " Εργατικό, νικητή και άνθρωπο που αγαπάει τις προκλήσεις. Είπα πιο πολλές από τρεις, αλλά σας κάλυψα."

Ο Γιάγια Τουρέ, επίσης, ανέλυσε όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: " Το πιο σημαντικό για μένα ήταν να μιλήσω με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και να ακούσω ότι με αφορά. Κατάλαβα ότι θα συμφωνούσαμε γρήγορα. Κοιτάξτε, ήταν μάλλον πιο σημαντικό για μένα να μιλήσω μαζί του από ό,τι για αυτόν το να μιλήσει με μένα. Εγώ γνώριζα την ομάδα, ήξερα πού ήθελα να επιστρέψω. Ήθελα από την αρχή να του καταστήσω σαφές ότι δεν θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα για να κάνω διακοπές ή για να περάσω ήσυχα χρόνια: θέλω τίτλους, έχω στόχους, νιώθω ότι κάτι χρωστάω γιατί εμένα την προηγούμενη φορά μόλις έναν χρόνο. Ξέρω ότι πολλοί λένε πως πλέον είμαι μεγάλος, έχω περάσει τα 30 και ίσως αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Αλλά θα σας πω κάτι: η πιο σημαντική μεταγραφή που έγινε εφέτος στην Ευρώπη είναι η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, ενός παίκτη που είναι 33 χρονών. Άφησε τη Ρεάλ για τη Γιουβέντους γιατί έχει φιλοδοξίες -θέλει να κατακτήσει το Champions League με έναν άλλον σύλλογο. Και εγώ ήθελα να έρθω εδώ για να βοηθήσω τον σύλλογο. Και εγώ ήθελα να έρθω εδώ για να βοηθήσω τον σύλλογο να επιστρέψει στην κορυφή. Δεν μπορούμε βέβαια να κερδίσουμε το Champions League, α λλά έχουμε τη δική μας σπουδαία αποστολή. Να κερδίσουμε το Europa League και το ελληνικό πρωτάθλημα..."

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ