ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το μέλλον είναι στα δικά του παιδιά

Ο τίτλος του πρωταθλητή δεν χάνεται, οι μάχες σε Κύπελλο και Ευρώπη είναι σε εξέλιξη, όμως την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός πρέπει και μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον του. Που βρίσκεται εντός των τειχών του Ρέντη.

Κέρδισε τον Ατρόμητο, ξαναπήγε την διαφορά στο +6 από τον Πανιώνιο και επανέφερε την ηρεμία στα αποδυτήρια του ο Ολυμπιακός, που θα χρειαστεί 4 νίκες στα 6 ματς που απομένουν για να κατακτήσει τον τίτλο ακόμη κι αν ο Πανιώνιος κάνει το... "6 στα 6" μέχρι το τέλος.

Ρεαλιστικά ο Ολυμπιακός θα κάνει τη δουλειά και με λιγότερους από 12 βαθμούς, ουσιαστικά έχει "κλειδώσει" το 44ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και απομένουν τα τυπικά. Σίγουρα πάντως η σεζόν δεν έχει τελειώσει για τους Πειραιώτες, που εξακολουθούν να μάχονται σε δύο ακόμη μέτωπα: έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ την Πέμπτη (16/3) στην Τουρκία θα διεκδικήσουν τις πιθανότητες τους για πρόκριση εις βάρος της Μπεσίκτας στα προημιτελικά του Europa League.

Στο αγωνιστικό κομμάτι φυσικά και το μυαλό της ομάδας δεν μπορεί να φύγει από τις επόμενες υποχρεώσεις. Όμως την ίδια στιγμή ο οργανισμός Ολυμπιακός πρέπει και μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον του. Και δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να φροντίσει ώστε να εκμεταλλευθεί την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός των τειχών του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη εδώ και περισσότερο από μια πενταετία. Οι λόγοι; Παραπάνω από ένας...

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ "ΚΑΡΝΤΟΣΟ"

Προ ημερών η διοίκηση του Ολυμπιακού παρουσίασε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία σχετικά με την αναλογία εσόδων/εξόδων της ομάδας, τον τρόπο που έχουν μειωθεί δραματικά πηγές ρευστού, την εξωφρενική φορολογία και πώς όλα αυτά συνδέονται με το FFP της UEFA.

Εύλογα το πρώτο που μπορεί να συμπεράνει ο καθένας είναι το εξής: αποτελεί ανάγκη για τους Πειραιώτες να αλλάξουν κάμποσα από τον τρόπο λειτουργίας τους, ειδικά όσον αφορά την μεταγραφική τους πολιτική στην απόκτηση ποδοσφαιριστών. Πολύ περισσότερο όταν και τα χρήματα του Champions League κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένα είναι για τα επόμενα χρόνια.

Η λογική προσθήκης ποδοσφαιριστών τύπου Καρντόσο δεν έχει νόημα. Ο Παραγουανός ήρθε κουβαλώντας μονάχα το ένδοξο παρελθόν του, στοιχίζοντας ένα σκασμό λεφτά. Δεν έχει να κάνει με την συμπεριφορά του, κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι. Αδυνατεί ωστόσο να προσφέρει ανάλογα με το ποσό που αμείβεται, σε έναν σύλλογο που οικονομικά δεν έχει την πολυτέλεια να έχει τον "x" Καρντόσο... θεατή.

Το παράδειγμα του Όσκαρ μπορεί κάλλιστα να δώσει σε πολύ κόσμο να καταλάβει ότι η καλή μεταγραφή δεν είναι αυτή που στοιχίζει πολλά χρήματα ή έχει βαρύ όνομα στο πίσω μέρος της φανέλας, αλλά αυτή που θα αποδειχθεί πραγματικά ευεργετική για το σύνολο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Πανηγυρισμούς και καπνογόνα είχε η άφιξη του Καρντόσο. Η συνέχεια; Γνωστή.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ... ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Άσχετα με τον τρόπο που κατέληξε η ιστορία με τον Πάουλο Μπέντο, θα συνιστά ποδοσφαιρικό έγκλημα να μην μείνει ο Ολυμπιακός στα ίχνη που άφησε ο Πορτογάλος τεχνικός συγκεκριμένα στο θέμα της αξιοποίησης παιδιών όπως οι Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος και Νικολάου. Τα οφέλη της εκμετάλλευσης παικτών που έρχονται μέσα από την Ακαδημία είναι πολλαπλά για τον Ολυμπιακό, πολύ περισσότερο όταν είναι υποχρεωμένος να προσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα της εποχής, ενώ θα τονώσει και το ελληνικό στοιχείο εκ των έσω.

Και θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα αν η ομάδα δεν μείνει απλά στην φετινή τετράδα αλλά μετατρέψει σε... καθεστώς αυτό που τόλμησε φέτος. Το ταλέντο στον Έλληνα παίκτη δεν λείπει. Αυτό που του έλειπε ανέκαθεν ήταν η τακτική παιδεία και η σωστή νοοτροπία. Αυτή που διδάσκεται πλέον στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού από πολύ μικρές ηλικίες. Τον σημαντικότερο ρόλο για να μπορέσουν να σταθούν φέτος στην πρώτη ομάδα οι προαναφερθέντες ήταν -πέραν του ταλέντου τους- το γεγονός ότι έδειξαν με το "καλημέρα" να διαθέτουν τις σωστές βάσεις.

Βγάζοντας παίκτες συστηματικά (δεν είναι εύκολο αφού δεν μπορεί και κάθε φουρνιά να είναι το ίδιο καλή) από τα φυτώρια του, ο Ολυμπιακός μπορεί να γλιτώσει μπόλικη από την... ταλαιπωρία στο μεταγραφικό παζάρι κάθε καλοκαίρι. Και το σημαντικότερο: να σταματήσει να αποκτά παίκτες -πληρώνοντας κάποιες φορές και υπέρογκα ποσά- από την ξένη αγορά που δεν του κάνουν τη διαφορά. Οι καλοί ξένοι ασυζητητί είναι πάντα απαραίτητοι όταν δίνουν το κάτι παραπάνω. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να πιάνουν θέση στο ρόστερ των "ερυθρολεύκων". Το μπάτζετ πλέον απαιτεί στοχευμένες κινήσεις, σύνεση και ακρίβεια.

Σε ανάλογο μήκος κύματος οφείλει να εκπέμπει πλέον και το τμήμα scouting του συλλόγου. Παίκτες σαν τον Καρντόσο δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να τους προτείνει κάποιος. Το κάνει και ο... τρελός της γειτονιάς. Το ζητούμενο πλέον είναι να εξετάζονται παίκτες που πρωτίστως θα συγκεντρώνουν τα αγωνιστικά στοιχεία εκείνα, τα οποία θα εξυπηρετούν το πλάνο του προπονητή. Ο παίκτης που κοστίζει πολλά χρήματα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ταιριάζει και σε αυτό που θες να παίξεις. Πριν φτάσει εκεί η κουβέντα, εννοείται ότι ο άνθρωπος που θα κάθεται στον πάγκο πρέπει και να λειτουργεί πάνω στη φιλοσοφία που έχει ορίσει ο οργανισμός.

ΝΙΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΑΣΟ

Ξέχωρα από τα παραπάνω, η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων για μια ομάδα που επενδύει περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ακαδημία της είναι να περιμένει τα αποτελέσματα. Τα οποία και θα είναι σε θέση να διαπιστώσει μόνο στην πράξη. Όπως φέτος με τους Ρέτσο, Ανδρούτσο, Μανθάτη, Νικολάου και όσους ενδεχομένως προστεθούν σε αυτούς το καλοκαίρι από την ομάδα Νέων.

Η ευχάριστη συγκυρία στο Λιμάνι τη στιγμή που η Ακαδημία φωνάζει "παρών" στην πρώτη ομάδα, ακούει στο όνομα του Εστέμπαν Καμπιάσο. Τα όσα μπορεί να προσφέρει αγωνιστικά ο Αργεντίνος στον σύλλογο είναι το λιγότερο. Τουλάχιστον για όσους ενδιαφέρονται για κάτι περισσότερο από ένα γκολ ή μια νίκη που θα φέρει την υπογραφή του. Σε αντίθεση με πολλούς μεγάλους παίκτες που πέρασαν στο παρελθόν από το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, ο Καμπιάσο πραγματικά σέβεται τον σύλλογο.

Δεν βλέπει τον εαυτό του ως μεγαλύτερο μέγεθος, δεν τον νοιάζουν οι ίντριγκες, ούτε σε ποια διοργάνωση, που και πότε θα παίξει. Αν θα γίνει αλλαγή, αν θα έρθει από τον πάγκο ή μείνει εκτός αποστολής. Είναι ο ορισμός του αντί-σταρ, ουδόλως τον απασχολεί η αυτοπροβολή. Αντιθέτως είναι εκεί καθημερινά για τους συμπαίκτες του, ιδιαίτερα για τους νεαρούς σε ηλικία. Ασχολείται μαζί τους, δεν βαρυγκομάει και σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να τους μεταλαμπαδεύσει λίγη από την τεράστια εμπειρία του. Αυτή που απέκτησε αγωνιζόμενος σε ομάδες - κολοσσούς, κατακτώντας τόσα πολλά στην καριέρα του.

Είναι σπάνιο αυτό που συμβαίνει με τον Καμπιάσο στον Ολυμπιακό. Χαίρεται που βρίσκεται εδώ και πάντα προσπαθεί να βρει τρόπους για να ανταποδώσει όσα εισπράττει από τον σύλλογο και τον κόσμο του. Θα ήταν ιδανικό το σενάριο της παραμονής του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, από οποιοδήποτε πόστο θα επιθυμούσε. Είτε αφορά την πρώτη ομάδα, είτε την Ακαδημία, δεν υπάρχει ρόλος στον οποίο δεν μπορεί να προσφέρει. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που εμπνέει σεβασμό ακόμη κι αν... κόβει βόλτες στις προπονητικές εγκαταστάσεις. Ο Αργεντίνος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους Πειραιώτες και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, προσφέροντας ακόμη περισσότερα φορώντας την προπονητική του φόρμα ή το κουστούμι του.

Photo credits: EUROKINISSI

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ