ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη στο Ζέεφελντ

Το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη στο Ζέεφελντ

Τόλι, Μεγαρίτης, Βρουσάι και Ντουμάνης είναι η νέα 4άδα των τμημάτων υποδομής που παίρνει προαγωγή και ανεβάζει στους 12+1(!) τους παίκτες που έχουν ξεπηδήσει από την Ακαδημία του Ολυμπιακού και θα πάρουν μέρος στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας.

Πέρσι ήταν οι Ρέτσος, Ανδρούτσος, Μανθάτης και Νικολάου που συστήθηκαν στο κοινό του Ολυμπιακού, ως μέλη της πρώτης ομάδας προερχόμενοι από τα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών. Ήταν μια τετράδα... ερυθρόλευκης παραγωγής που άφησε τα διαπιστευτήρια της και υποσχέσεις για το μέλλον.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος ολοκλήρωσε τη σεζόν πραγματοποιώντας 34 συμμετοχές (2712'), αγωνιζόμενος τόσο ως στόπερ όσο και ως πλάγιος μπακ αλλά και ανασταλτικός μέσος. Ήδη ο ντόρος γύρω από το όνομα του 19χρονου αμυντικού είναι μεγάλος, όπως άλλωστε δείχνει και η υπόθεση με την Κολωνία.

Πολύ καλή ήταν η παρουσία και του Θανάση Ανδρούτσου. Ο 20χρονος μέσος έφτασε τις 30 εμφανίσεις (1472', ένα γκολ & μια ασίστ) μέσα στη χρονιά και έπαιξε κυρίως στον άξονα της μεσαίας γραμμής, αλλά και στα άκρα της επίθεσης. Ενδεικτικό του ταλέντου του, το γεγονός ότι η Μονακό τον τσέκαρε κάμποσες φορές στη διάρκεια της σεζόν...

ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Τρίτος της παρέας που άφησε υποσχέσεις για το μέλλον, ο Γιώργος Μανθάτης. Ο 20χρονος εξτρέμ κατέγραψε 27 συμμετοχές (1104', δύο γκολ & μια ασίστ) στο ενεργητικό του, αγωνιζόμενος βασικά στο δεξί άκρο της επίθεσης των Πειραιωτών. Γρήγορος και θρασύς στο παιχνίδι του, άμεσα κέρδισε την συμπάθεια της ερυθρόλευκης κερκίδας, ενώ το όνομα του έχει σημειωθεί σε κάμποσα μπλοκάκια σκάουτερς ευρωπαϊκών ομάδων.

Με μπόι στα 190 εκατοστά, τεχνική που παραπέμπει σε παίκτη της μεσαίας γραμμής, αριστερό πόδι διαβήτη και εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, ο Δημήτρης Νικολάου είναι ένας στόπερ που μοιάζει να έχει όλες τις προδιαγραφές για μια σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα. Τον Αύγουστο κλείνει τα 19 του χρόνια και στο Λιμάνι πιστεύουν πολύ στο ταλέντο του. Την περσινή σεζόν έκανε 6 συμμετοχές (455') και μάλιστα σκόραρε εναντίον του Άρη στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για το Κύπελλο Ελλάδας.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ρέτσος, Ανδρούτσος, Μανθάτης και Νικολάου λογίζονται πλέον ως παίκτες της πρώτης ομάδας και άπαντες δεσμεύονται με συμβόλαιο στους "ερυθρόλευκους" μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Επί της ουσίας είναι το πρώτο πραγματικά ενθαρρυντικό δείγμα, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται στην Ακαδημία του Ολυμπιακού την τελευταία πενταετία. Και όπως φαίνεται, τα τμήματα υποδομής έχουν κι άλλες τέτοιες "τετράδες" να προσφέρουν στην πρώτη ομάδα.

ΑΛΛΟΙ 4 ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Στο Λιμάνι λοιπόν δεν βάζουν φρένο στους περσινούς... Fantastic 4 και σε πρώτη φάση στέλνουν στην Αυστρία άλλους τέσσερις ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής της ομάδας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο Ολυμπιακός θα έχει τη νέα σεζόν στο ρόστερ του οκτώ παίκτες της Ακαδημίας.

Αλλά από τη στιγμή που φέτος η προετοιμασία ξεκινά πολύ νωρίς και οι διεθνείς θα απουσιάσουν τις πρώτες μέρες, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποια από τα παιδιά της Ακαδημίας να πάνε μέχρι το Ζέεφελντ και να δουλέψουν σε συνθήκες πρώτης ομάδας, κάτω από τις οδηγίες του Χάσι και των συνεργατών. Ενδεχομένως και κάποιος από αυτούς να πείσει τον προπονητή του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να κερδίσει και μια θέση στο ρόστερ.

Το σημαντικό είναι ότι οι Πειραιώτες έχουν κι άλλους ποδοσφαιριστές που μπορούν να τροφοδοτήσουν την πρώτη ομάδα, έστω κι αν σε πρώτη φάση αυτό αφορά την προετοιμασία. Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη και με τους Ρέτσο, Νικολάου το καλοκαίρι του 2015.

Αρντίτ Τόλι, Κώστας Μεγαρίτης, Μάριος Βρουσάι και Παρασκευάς Ντουμάνης, είναι οι τέσσερις που θα πετάξουν το πρωί της Παρασκευής (16/6) με την αποστολή του Ολυμπιακού για το Ζέεφελντ και το πρώτο στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας των "ερυθρολεύκων".

  • Ο Τόλι είναι 20 ετών (12/7/1997), αρχηγός της ομάδας Νέων, αγωνίζεται ως στόπερ αλλά και ως δεξιός μπακ, ενώ μετρά μια 8ετία στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Ο ύψους 182 εκατοστών αμυντικός μετρά πέντε συμμετοχές με την U-17 της Αλβανίας, άλλες έξι με την U-19 και τρεις με την U-21. Έχει κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα Super League Κ-20 (2015, 2016 και 2017) και θεωρείται το "μυαλό", ο δεύτερος προπονητής της ομάδας στο γήπεδο. Φυσικά έχει συμμετάσχει σε παιχνίδια του UEFAYouthLeague.
  • Ο Κώστας Μεγαρίτης ντύθηκε στα ερυθρόλευκα το 2014, όταν και αποκτήθηκε από την Κηφισιά. Είναι 20 ετών (10/1/1997), αγωνίζεται ως κεντρικός μέσος και διακρίνεται για την ευστροφία και τις ανεξάντλητες φυσικές του δυνάμεις. Επίσης πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα Super League Κ-20 (2015, 2016 και 2017), ενώ έχει αγωνιστεί σε παιχνίδια του Youth League. Την περσινή σεζόν συμμετείχε σε πολλές προπονήσεις της πρώτης ομάδας.
  • Ο 19χρονος (2/7/1998) Μάριος Βρουσάι παίζει και στις τρεις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, προτιμώντας συνήθως να ξεκινά τις προσπάθειες του από αριστερά, να συγκλίνει και να εκτελεί. Είναι στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη από το 2015 (όταν και αποκτήθηκε από τον Ναυπακτιακό Αστέρα - έμενε χρόνια στη Ναύπακτο) και διαμένει στους ξενώνες των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού. Αποτέλεσε βασικό μέλος της Κ-20 στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων του 2016 και 2017, ενώ πέρσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 19 γκολ σε 30 αναμετρήσεις. Υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο τον Σεπτέμβρη του 2016 (έως το 2019), κατάγεται από την Αλβανία, αλλά επέλεξε την εθνική Ελλάδας μετρώντας ήδη δέκα συμμετοχές (δύο γκολ) στην εθνική Νέων. Έχει αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό στο UEFAYouthLeague και πέρσι ήταν συνεχώς στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας.
  • Ο βενιαμίν της παρέας είναι ο Παρασκευάς Ντουμάνης. Χωρίς να έχει κλείσει ακόμη τα 17 του χρόνια (30/10/2000) θα έχει την ευκαιρία να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα στο Ζέεφελντ. Ήταν για πολλά χρόνια στη Σχολή του Ολυμπιακού στη Βέροια (από όπου κατάγεται) και αποτελεί έναν ακόμη παίκτη μετά τον Θανάση Ανδρούτσο (Σχολή Ρέντη) και τον Πραξιτέλη Βούρο (Σχολή Μυτιλήνης) ο οποίος προέρχεται από Σχολή και πηγαίνει στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Φέτος κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με τον Ολυμπιακό, το πρωτάθλημα Super League Κ-17 και πραγματοποίησε 29 συμμετοχές (τρία γκολ) στη διοργάνωση. Αγωνίζεται ως δεξιός χαφ συνήθως, αλλά συχνά χρησιμοποιείται και ως κεντρικός μέσος αλλά και δεξί μπακ. Έχει αυτή τη δυνατότητα, να παίζει δηλαδή σε διαφορετικές θέσεις, γιατί σύμφωνα με τους προπονητές του είναι εξαιρετικά εγκεφαλικός ποδοσφαιριστής παρά το νεαρό της ηλικίας του, με ικανότητα να διαβάζει σωστά το παιχνίδι. Μένει στους ξενώνες του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη και είναι πέντε φορές διεθνής με την εθνική U-17.

Στην Αυστρία με τον Ολυμπιακό δεν θα είναι μόνο οι τέσσερις προαναφερθέντες, που σχετίζονται με τα τμήματα υποδομής. Θα είναι κι άλλοι. Και όχι, η αναφορά δεν γίνεται για τους Ρέτσο, Ανδρούτσο, Μανθάτη και Νικολάου.

Οι Χουτεσιώτης, Σκαφίδας, Σιώπης και Βέργος, είναι επίσης ποδοσφαιριστές που έχουν ξεπηδήσει μέσα από την Ακαδημία του Ολυμπιακού. Τερματοφύλακες οι δύο πρώτοι. Ο Σιώπης έκανε το αγροτικό του στον Πλατανιά, έδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πανιώνιο και επιστρέφει στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη από άλλη βάση. Προσφάτως αποτελεί και μέρος των πλάνων του Μίχαελ Σκίμπε στην εθνική. Διεθνής με όλες τις "μικρές εθνικές" (U-17, U-18, U-19, U-20), είτε θα μπει φέτος στο ρόστερ, είτε θα πάει ξανά δανεικός αλλά αυτή τη φορά στο εξωτερικό και σε πρωτάθλημα πιο δυνατό από το ελληνικό.

Ο Βέργος πήγε δανεικός στην Ισπανία, φόρεσε την φανέλα της Έλτσε και ακολούθησε η Ρεάλ Μαδρίτης. Έστω κι αν ουσιαστικά πρόκειται για την β' ομάδα των Μαδριλένων, ο Έλληνας στράικερ είχε την ευκαιρία να προπονηθεί με τους Μπέιλ και Ρονάλντο κάμποσες φορές... Στα 21 του χρόνια, ο Έλληνας φορ (διεθνής σε U-17, U-18, U-19, U-21) μπορεί να διεκδικήσει θέση στην τριάδα των φορ της νέας περιόδου.

Στην παραπάνω κατηγορία θα μπορούσε να είναι και ο Κώστας Φορτούνης, που ήταν στην Ακαδημία του Ολυμπιακού για 2,5 χρόνια, πριν φύγει για τον ΑΟ Τρικάλων σε ηλικία 16 ετών και ακολουθήσουν οι Αστέρας Τρίπολης και Καϊζερσλάουτερν, πριν την επιστροφή στο Λιμάνι το καλοκαίρι του 2014.

Η παραγωγική διαδικασία έχει μπει σε κανονική λειτουργία στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Ζητούμενο πλέον η καλύτερη δυνατή διαχείριση, εξέλιξη και εκμετάλλευση των ταλέντων που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ο Ολυμπιακός είναι στον δρόμο της συστηματικής απευθείας στελέχωσης της πρώτης ομάδας με δικά του παιδιά, που σε βάθος χρόνου μπορούν να του φέρουν και σημαντικά έσοδα στα ταμεία του, όπως μαρτυρούν τα σημάδια στην υπόθεση του Ρέτσου και όχι μόνο.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Εργομετρικά για δεύτερη μέρα στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη
Μαγεία και συγκίνηση στο φιλικό Σχολών-Ακαδημίας, σούπερ ο Ιμπαγάσα!
Με Κασάμι και Βέργο η "πρώτη" του Ολυμπιακού
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ