ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τίποτα χωρίς το "οκ" του Μπέντο

Τίποτα χωρίς το "οκ" του Μπέντο
Μπέντο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ελέω της απουσίας στην αγωνιστική δράση, έχει ανοίξει κουβέντα για πιθανές μεταγραφικές υποθέσεις του Ολυμπιακού. Τίποτα δεν θα γίνει όμως χωρίς την συγκατάθεση του Μπέντο και πριν ο Πορτογάλος τεχνικός κάνει τις εισηγήσεις του.

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι στην παρούσα φάση έχει ανοίξει μια μεταγραφική κουβέντα που αφορά τον Ολυμπιακό και πιθανές κινήσεις των Πειραιωτών, όχι μόνο για τον Γενάρη αλλά και με φόντο το επόμενο καλοκαίρι.

Η... γκρίνια που σχεδόν πάντα υπάρχει για προπονητή και παίκτες, καταποντίστηκε μετά και το 3-0 επί του Παναθηναϊκού, επομένως θα χρειαστεί λίγο διάστημα μέχρι να ξαναβγεί στην επιφάνεια. Καβάλα στο άλογο ο Ολυμπιακός εντός συνόρων, με το ενάμιση πόδι στην φάση των "32" του Europa League και τα πράγματα είναι απλά χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Τι μένει λοιπόν; Κουβέντα για τα μεταγραφικά. Πάντα ευνοεί η συγκυρία της διακοπής λόγω εθνικών ομάδων και όταν δεν μένει κάτι διαφορετικό στην επικαιρότητα, τότε τα μεταγραφικά κάνουν θριαμβευτικά την εμφάνιση τους.

ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ

Ας μην βιαζόμαστε όμως. Ο Ολυμπιακός, όπως και κάθε ομάδα, έχει το δικαίωμα να τσεκάρει παίκτες όλο τον χρόνο. Με σκοπό να είναι έτοιμη όταν χρειαστεί να προχωρήσει σε μια προσθήκη ενίσχυσης ή ανάγκης που προκύπτει μέσα από πώληση ή τραυματισμό. Άλλοτε το καταφέρνει, άλλοτε όχι. Αλλά το νόημα είναι αυτό.

Το ίδιο κάνουν και οι "ερυθρόλευκοι". Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η θερινή μεταγραφική περίοδος, δεν σημαίνει ότι στο Λιμάνι θα αρχίσουν να τσεκάρουν παίκτες όταν ανοίξει η επόμενη. Το κάνουν με το κλείσιμο της προηγούμενης.

Και για στόπερ έχουν ανοιχτές κεραίες, για αριστερό μπακ, για κεντρικό μέσο, για φορ. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι σώνει και ντε θα πάνε τον Γενάρη για 4-5 μεταγραφές... Και πολύ περισσότερο, δύσκολα θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς το "οκ" του Πάουλο Μπέντο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός αναμφίβολα έχει κερδίσει πόντους, μετά τη συνολική παρουσία του Ολυμπιακού στο τελευταίο δίμηνο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπου ουσιαστικά οι Πειραιώτες έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό όσα αναζητούσαν σε αυτό το διάστημα. Πρωτίστως έχοντας βάλει ισχυρά θεμέλια για την επίτευξη των στόχων τους έως το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Μπέντο έχει αγοράσει χρόνο, ηρεμία αλλά και έχει ισχυροποιήσει τη θέση του όσον αφορά το βάρος της άποψης του στις επόμενες κινήσεις της ομάδας που αφορούν το ρόστερ. Αυτό που θέλει τον επόμενο μήνα ο 47χρονος προπονητής είναι να σχηματίσει όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή εικόνα για τις δυνατότητες των παικτών που απαρτίζουν το έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού και κατόπιν να προχωρήσει στις εισηγήσεις του.

Για ενδεχόμενες αποχωρήσεις παικτών που θεωρεί ότι δεν του χρειάζονται, αλλά και για θέσεις που πιθανόν να κρίνει απαραίτητη την ενίσχυση. Είτε μιλάμε για προσθήκη με προοπτική "πρώτου βιολιού", είτε για παίκτη που θα έρθει να συμπληρώσει το παζλ μαζί με τους υπάρχοντες.

Αφού πρώτα ξεκαθαρίσει πράγματα στο μυαλό του και καταλήξει στις αποφάσεις του, ο Μπέντο στο διάστημα κάπου στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα κάνεις τις εισηγήσεις του στην διοίκηση του Ολυμπιακού, που θα κινηθεί αναλόγως.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Ούτως ή άλλως είναι κάμποσα τα ερωτηματικά στο ρόστερ των Πειραιωτών αυτό το διάστημα. Μάνι μάνι ουδείς μπορεί να πει σε σιγουριά, αν οι πλέον ακριβοπληρωμένοι της ομάδας Καρντόσο και Μαρίν είναι σε θέση να προσφέρουν ανάλογα με τα χρήματα που κοστίζουν στον σύλλογο. Δεν είναι θέμα ποιότητας αλλά αγωνιστικής κατάστασης και προσαρμογής στα θέλω του προπονητή και τις ανάγκες του συνόλου.

Μετά υπάρχει το θέμα του Πασιένσια. Το περιβάλλον του υποστηρίζει πως είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει στον Ολυμπιακό και να συνεχίσει τον δανεισμό του από την Πόρτο. Θα είναι όμως σε κατάσταση να προσφέρει; Στο ρόστερ υπάρχει και ο Ρομαό. Παίκτης που ήρθε αργά και ανέτοιμος, χρειάστηκε χρόνο για να ετοιμαστεί και ο Μπέντο έχει δηλώσει ότι είναι ευχαριστημένος από την προσπάθεια του αλλά χωρίς να του προσφέρει ανάλογο χρόνο συμμετοχής.

Ερωτηματικό, αναφορικά με την σειρά προτεραιότητας που έχουν στα πλάνα του Μπέντο, είναι και οι Ντομίνγκες, Πάρντο, Σιόβας. Την ίδια στιγμή οι Ζντιέλαρ, Βούρος, Τσιμίκας δεν έχουν πάρει ευκαιρίες από τον προπονητή τους. Προφανώς και ο Πορτογάλος τεχνικός τους έχει κατατάξει πάνω - κάτω στο μυαλό του, ωστόσο ο μήνας που ακολουθεί ίσως αλλάξει τα δεδομένα για κάποιους από τους παραπάνω παίκτες. Προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ "X" ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ

Το ποσό απλά δεν είναι τα πράγματα στο μέτωπο μιας πιθανής μεταγραφικής ενίσχυσης, έχει να κάνει και με τον τρόπο που θέλει να αξιοποιήσει ο Ολυμπιακός τα δικά του παιδιά. Για παράδειγμα είναι ξεκάθαρο ότι στον σύλλογο πιστεύουν πολύ στον Ρέτσο, όπως και ο προπονητής. Ο 18χρονος αμυντικός έχει παίξει κυρίως ως αριστερός μπακ, αλλά στόπερ είναι η καλή του θέση. Ας υποθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός κινείται και για αριστερό μπακ και για στόπερ. Αυτομάτως η εξέλιξη του μικρού μπαίνει στον πάγο...

Σενάριο ανάλογο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις περιπτώσεις των Ανδρούτσου - Μανθάτη. Μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Ντομίνγκες π.χ., δεν σημαίνει αυτομάτως απόκτηση άλλου παίκτη. Αλλά μπορεί κάλλιστα να φέρει μια "αναβάθμιση" του Ανδρούτσου, έστω και πίσω από τους Φορτούνη, Μαρίν ή και Μαρτίνς. Θέλετε και την περίπτωση Μανθάτη; Ακόμη κι αν προκύψει θέμα πώλησης του Πάρντο και ο αντικαταστάτης του Κολομβιανού είναι με προοπτική βασικού παίκτη, τότε στο ροτέισον με Σεμπά και Ελιουνούσι, ο Μανθάτης θα δει τον χρόνο συμμετοχής του να περιορίζεται σημαντικά.

Είτε τον Γενάρη, είτε το επόμενο καλοκαίρι, είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει σε αποκτήσεις παικτών. Που σε ένα βαθμό θα επηρεαστούν από τον τρόπο που σκοπεύει να αξιοποιήσει ο σύλλογος παιδιά που έρχονται από την Ακαδημία του και δείχνουν προοπτική.

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΩΛΗΣΗΣ

Προφανώς και ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο είναι και η πιθανότητα να φτάσει πρόταση πώλησης ποδοσφαιριστή στα γραφεία της ΠΑΕ. Εκεί ανάλογα με το ποιος και το πόσα, τα πράγματα μπορούν να διαφοροποιηθούν. Θα εξαρτηθεί από την θέση, την ποσότητα και την ποιότητα που προκύπτει για αναπλήρωση εκ των έσω ή θα χρειαστεί μεταγραφική προσθήκη.

Για παράδειγμα, δύσκολα θα γύρευε αντικαταστάτη ο Ολυμπιακός αν παραχωρούσε κάποιον εκ των Σιόβα, Μανιάτη ή Ντομίνγκες. Αντίθετα σίγουρα θα έψαχνε την ενίσχυση στην περίπτωση πώλησης παικτών όπως ο Μιλιβόγεβιτς ή ο Ιντέγε.

ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΑΓΟΡΑ

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έχουν παντού στραμμένο το βλέμμα τους. Τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε αυτή του εξωτερικού. Σιώπης και Ρισβάνης του Πανιωνίου είναι παίκτες που ενδιαφέρουν, με τον πρώτο να αποτελεί προϊόν των "ερυθρόλευκων", Ακαδημιών και τον δεύτερο να... εξιτάρει και για το "πράσινο" παρελθόν του πέρα από την προοπτική που δείχνει. Αμφότεροι είναι στο κάδρο περισσότερο για το επόμενο καλοκαίρι, παρά για τον Γενάρη.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά της Γαλλίας οι Πειραιώτες ψάχνουν για κάτι καλό στη θέση του αριστερού μπακ, με τον Φερλάν Μεντί της Χάβρης να κρίνεται ως μια άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση. Με καταγωγή από τη Σενεγάλη και γαλλικό διαβατήριο, ο 21χρονος αμυντικός προέρχεται από τα τμήματα υποδομής της Χάβρης και τη σεζόν 2015 - 2016 έκανε την παρθενική του γνωριμία με την Ligue 2, κάνοντας 11 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα.

Φέτος έχει ξεκινήσει τη σεζόν ως βασικός αριστερός μπακ της Χάβρης και ήδη έχει πραγματοποιήσει 16 συμμετοχές, με 2 γκολ και 2 ασίστ. Το συμβόλαιο του με τον γαλλικό σύλλογο εκπνέει τον Ιούνιο του 2018 και η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο δεν ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Τρεις περιπτώσεις παικτών που αναμένεται να απασχολήσουν τον Ολυμπιακό, ωστόσο καμία κίνηση δεν θα ολοκληρωθεί εφόσον δεν δώσει το "πράσινο φως" ο Πάουλο Μπέντο. Ο επόμενος μήνας θα λειτουργήσει καταλυτικά στις αποφάσεις του Πορτογάλου τεχνικού και μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα γίνει η πρώτη ουσιαστική κουβέντα μεταγραφικού επιπέδου.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Εμπόδιο η αναβολή ενόψει Europa League
Αττίλιο, ακόμα ηχεί η τρομπέτα σου...
Ο Καμπιάσο στην Ακαδημία του Ολυμπιακού
Με το μυαλό στους διεθνείς
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ