ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τετράδα απαιτήσεων και εντυπώσεων

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΖΕΕΦΕΛΝΤ / ΦΙΛΙΚΟ / ΒΑΤΕΝΣ - ΟΣΦΠ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΖΕΕΦΕΛΝΤ / ΦΙΛΙΚΟ / ΒΑΤΕΝΣ - ΟΣΦΠ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Χάσι ξελαρυγγιάστηκε ζητώντας τέσσερα συγκεκριμένα πράγματα από τους παίκτες του στο φιλικό με τη Βάτενς. Τέσσερις οι "ερυθρόλευκοι" που έδειξαν ικανοί να προσφέρουν λύσεις, έστω και όχι σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν, με τον Παναγιώτη Ρέτσο να διακομίζεται στο νοσοκομείο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Βάτενς.

Στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο φυσικά και η σκέψη στρέφεται αποκλειστικά στην κατάσταση της υγείας του 19χρονου στόπερ, ενώ και μετά το τέλος του φιλικού κάθε κουβέντα περί ποδοσφαίρου έμοιαζε -και ήταν- εκτός πραγματικότητας.

Ούτε ο Μπέσνικ Χάσι, ούτε και κανένας από τους παίκτες του είχε όρεξη να ασχοληθεί με τίποτε άλλο, απόρροια της κατάστασης σοκ που βρίσκονταν όλοι, έχοντας στο μυαλό τους την εικόνα του Ρέτσου, ξαπλωμένου στο χορτάρι χωρίς της αισθήσεις του μέχρι να επέμβει το ιατρικό τιμ.

Ούτως ή άλλως είναι νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα, ειδικά σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός που τα δεδομένα της σε επίπεδο ρόστερ θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό όσο προχωρά η προετοιμασία.

Ακόμη κι έτσι, στα 87 λεπτά που παίχθηκε ποδόσφαιρο υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που μιλάμε για καταστάσεις που δεν θα μεταβληθούν, ασχέτως χρονικής περιόδου.

Ξεκινώντας από τον Μπέσνικ Χάσι, ο τεχνικός του Ολυμπιακού απαιτούσε τέσσερα πράγματα από τους παίκτες του:

  • "No long balls" φώναξε στο ξεκίνημα στον Λεονάρντο Κούτρη που επιχείρησε μια μακρινή πάσα, ενώ είχε ασφαλείς επιλογές κοντά του. Την ίδια παρατήρηση έκανε ο 46χρονος τεχνικός και σε όποιον μιμήθηκε τον Ελληνοβραζιλιάνο μπακ στη συνέχεια. Ήθελε την μπάλα να κυλά στο χορτάρι ο προπονητής του Ολυμπιακού, επαναλαμβάνοντας στους παίκτες του ότι θα τη σηκώνουν μόνο ως έσχατη λύση.
  • "Quick transition", είναι μια ακόμη φράση που βγήκε κάμποσες φορές από το στόμα του. Κυρίως όσον αφορά τη μετάβαση της ομάδας από φάση δημιουργίας/επίθεσης σε φάση άμυνας. Ο Χάσι ήθελε τους παίκτες του να μπαίνουν άμεσα σε ανασταλτικές θέσεις, ακόμη και μετά από υπέρ τους στημένες φάσεις (φάουλ, κόρνερ) που κατέληγαν σε πόδια αντιπάλων. Ο Κοσοβάρος τεχνικός έχει εντοπίσει πρόβλημα από πέρσι σε αυτό το κομμάτι και απαιτεί αλλαγή συμπεριφοράς από τους παίκτες του.
  • Χτίσιμο των επιθέσεων από τους στόπερ. Επέμενε πολύ ο Χάσι και σε αυτόν τον τομέα. Ήθελε από τους δύο κεντρικούς να παίρνουν την πρώτη πάσα και από χαμηλά να χτίζεται η επίθεση. Έβαλε τις φωνές κάποια στιγμή στον Χουτεσιώτη, που σε μια εκτέλεση άουτ επανέφερε την μπάλα με δυνατό χτύπημα προς την μεσαία γραμμή, αντί να την δώσει σε έναν εκ των Σισέ, Νικολάου.
  • Να "ξεκολλάει" γρήγορα η μπάλα. Τρελάθηκε ουκ ολίγες φορές ο Χάσι βλέποντας τους παίκτες του να κάνουν δεύτερο και τρίτο κοντρόλ, πριν πασάρουν σε συμπαίκτη τους. Καθυστερούσε η ανάπτυξη της ομάδας, κάτι που εκνεύριζε τον προπονητή του Ολυμπιακού. Απαιτούσε λοιπόν από τους "ερυθρόλευκους" ταχύτητα σκέψης και εκτέλεσης στις μεταβιβάσεις. Να φεύγει η μπάλα από τα πόδια τους, αν είναι δυνατόν ακόμη και με μια μόλις επαφή. Ή τέλος πάντων χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Αυτά τα τέσσερα στοιχεία δεν είναι τα μοναδικά που θέλει να περάσει ο Χάσι στους παίκτες του, ωστόσο θεωρεί ότι αποτελούν βάση για την δημιουργία της φιλοσοφίας στο συνόλου που θέλει να περάσει. Από εκεί και πέρα υπήρχε μια τετράδα παικτών που έπαιξε με το "καλημέρα" πολύ κοντά στα "θέλω" του 46χρονου τεχνικού.

Ο Βέργος έδειξε εντελώς άλλος παίκτης από αυτόν που έφυγε πριν δύο χρόνια. Αρχικά με προορισμό την Έλτσε και εν συνεχεία την δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Εντυπωσιακή η αλλαγή στο σώμα του, που έχει "δέσει" για τα καλά, εμφανής και αυτή στο τακτικό κομμάτι. Έπαψε να ψάχνει μόνο το γκολ ο Έλληνας φορ, πλέον συμμετέχει ενεργά τόσο στη δημιουργία, όσο και στην ανασταλτική λειτουργία. Με διαρκή κίνηση στον χώρο, μοιάζει να έχει εξελίξει το παιχνίδι του - κάτι φυσιολογικό μετά την διετή παραμονή του στην Ισπανία.

Σε πολύ καλή κατάσταση έδειξε και ο Μανθάτης, βελτιωμένος τακτικά στον ρόλο του εξτρέμ, χωρίς να νιώθει την ανάγκη να κάνει το κάτι παραπάνω. Χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερο το αριστερό του πόδι - ενδεικτική η φάση της ασίστ στον Βέργο.

Ικανοποιημένο θα πρέπει να άφησε τον Χάσι και ο Σάσα Ζντιέλαρ. Ο Σέρβος κεντρικός μέσος έκανε όσα ακριβώς του ζήτησε ο προπονητής του. Ατού για τον 22χρονο χαφ ότι ουσιαστικά μπήκε στην προετοιμασία με φόρα, αφού μέχρι πριν από δύο εβδομάδες έπαιζε με την Μαγιόρκα. Σωστές τοποθετήσεις, γρήγορες μεταβιβάσεις και παιχνίδι στο χώρο πρόσφερε ο Ζντιέλαρ, που θα παλέψει για μια θέση στο ρόστερ.

Και ο Ρισβάνης μπήκε με... χίλια στο νόημα. Πρώτος στη μπάλα, με έγκαιρες επεμβάσεις και ασφαλή προώθηση του παιχνιδιού στην μεσαία γραμμή, ο 23χρονος στόπερ κάθε άλλο παρά ψαρωμένος έδειξε από αυτή την αλλαγή δεδομένων στην καριέρα του.

Σίγουρα το ματς δεν μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα για το μέλλον, ωστόσο μέσα από αυτό το μάλλον "εναλλακτικό" ρόστερ που ανέβηκε στο Ζέεφελντ ενδεχομένως να προκύψουν λύσεις που δεν υπολόγιζαν οι Πειραιώτες, έστω κι αν μιλάμε για ρόλους βοηθητικού χαρακτήρα.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νίκη κόντρα στη Βάτενς, ανακούφιση για τον Ρέτσο
Καραπαπάς: "Όλα είναι εντάξει με τον Παναγιώτη"
Οι αντιδράσεις των παικτών στον τραυματισμό του Ρέτσου
Σοκαριστικός τραυματισμός του Ρέτσου
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ