ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σίλβα, κίνητρα και λόγοι

Σίλβα, κίνητρα και λόγοι

Ο Μάρκο Σίλβα θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό ως τεχνικός του Ολυμπιακού, έχοντας μέχρι στιγμής 4 νίκες και 1 ήττα στα 5 φετινά ντέρμπι με τους "Δικέφαλους". Τα κίνητρα και οι λόγοι που υπάρχουν στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο για νίκη κόντρα στο "τριφύλλι".

Ως πρωταθλητής για 6η σερί σεζόν, από το 2010-11 κι έπειτα, θα υποδεχθεί ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό, με τους "πράσινους" να διανύουν μια κακή χρονιά συνολικά, που τους είδε να μένουν νωρίς εκτός Ευρώπης, Κυπέλλου και της διεκδίκησης του πρωταθλήματος.

Είναι αυτοί αρκετοί λόγοι για να χρίσουν φαβορί τον Ολυμπιακό; Σαφώς. Φτάνουν όμως για να θεωρείται δεδομένη η επικράτηση των "ερυθρολεύκων"; Σίγουρα όχι. Γιατί όπως έχει αποδείξει πολλές φορές η ιστορία, πρόκειται για ένα ματς ξεχωριστό που κρύβει πάντα ιδιαιτερότητες και δεν χωρά ασφαλείς προβλέψεις.

Πρώτο του Σίλβα με τους "πράσινους"

Από την στιγμή που το ματς του πρώτου γύρου στην Λεωφόρο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αυτό της Κυριακής (13/3, 19:30) είναι το πρώτο για τον Μάρκο Σίλβα απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει καθίσει σε 5 ντέρμπι στον πάγκο του Ολυμπιακού και η ζυγαριά γέρνει ξεκάθαρα προς το μέρος του.

Ο Σίλβα μετράει "3 στα 3" απέναντι στον ΠΑΟΚ. Δύο φορές έφυγε νικητής από την Τούμπα (2-0 στο πρωτάθλημα και 2-1 στο Κύπελλο, στα 89' λεπτά που υπήρξε αγώνας) και άλλη μια από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (1-0). Με αντίπαλο την ΑΕΚ, ο Σίλβα πανηγύρισε το εμφατικό 4-0 του πρώτου γύρου στο Φάληρο, ενώ γνώρισε την ήττα (πρώτη εντός συνόρων) στο ΟΑΚΑ, όπου ο "Δικέφαλος" νίκησε με σκορ 1-0.

Σε 5 συνολικά ντέρμπι κόντρα στους "Δικέφαλους", ο 39χρονος προπονητής έχει απολογισμό 4 νίκες και 1 ήττα, με τέρματα 9 υπέρ και 2 κατά. Καθόλου άσχημα από πλευράς αποτελεσμάτων. Τώρα ο Σίλβα ετοιμάζεται για την παρθενική του σύγκρουση με τον Παναθηναϊκό. Αυτό όμως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στον τρόπο που θα παρατάξει την ομάδα του συγκριτικά με τα ντέρμπι που προηγήθηκαν μέσα στη σεζόν.

Σίγουρα θα δούμε διαφορετικά πρόσωπα, ενδεχομένως και κάποια τρικ τακτικής προσαρμοσμένα στις ανάγκες του αγώνα, όχι όμως αλλαγές στην γενικότερη αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Θέλει μεν πίεση στο ξεκίνημα του αγώνα ο Σίλβα, όχι όμως άναρχη και χωρίς πολλά πολλά ρίσκα. Σκοπός του δεν είναι να φορτώσει γρήγορα με τέρματα τον αντίπαλο. Όχι ότι δεν θέλει. Αν πάει έτσι το παιχνίδι (όχι το συγκεκριμένο, γενικότερα) θα το υποδεχθεί με ευχαρίστηση.

Αλλά βασικά αυτό που ζητά ο Πορτογάλος τεχνικός είναι να πάρει από νωρίς το προβάδισμα ώστε να φέρει το παιχνίδι στον ρυθμό και το αγωνιστικό στυλ που βολεύει την ομάδα του. Να κοντρολάρει την μεσαία γραμμή και να αναγκάσει πλέον τον αντίπαλο να πάρει εκείνος τα όποια ρίσκα (χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ματς με την ΑΕΚ στο Φάληρο). Δεν θα πάει σε εξεζητημένες επιλογές ο προπονητής του Ολυμπιακού. Θα δώσει σε πρώτη φάση εντολή για πίεση στο ξεκίνημα με σκοπό να στριμώξει τους "πράσινους", με διάθεση για εκμετάλλευση των χώρων και των στημένων φάσεων.

Αν του βγει, στη συνέχεια θα πάει το ματς εκεί που θέλει. Αν όχι, μην περιμένει κανείς βεβιασμένες κινήσεις ή μεγάλες διαφοροποιήσεις στην τακτική λειτουργία που αφορά το επιθετικό κομμάτι. Εφόσον ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται να βρει το γκολ, τότε ο Σίλβα θα ζητήσει υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας και θα ποντάρει στην ποιότητα των παικτών του, όπως και ποδοσφαιριστών που μπορεί να φέρει από τον πάγκο και να αλλάξουν την εικόνα του αγώνα. Ρίσκα υπερβολικά πάντως δεν θα πάρει.

Λόγοι και κίνητρα πολλά και για πολλούς

Όσον αφορά τα κίνητρα και τους λόγους που μπορεί να έχει ο Ολυμπιακός για να μπει "φτιαγμένος" σε ένα τέτοιο ντέρμπι; Είναι πολλά και για πολλούς. Ο προπονητής και οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν αμφισβητηθεί έντονα όλη τη σεζόν, παρά το γεγονός ότι είναι πολλούς βαθμούς μπροστά από τους διώκτες τους. Δεν θέλουν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις; Προφανώς.

Ξέχωρα ότι πολλές φορές τέτοιου είδους ματς αποτελούν για προπονητές και παίκτες κριτήριο παραμονής ή... εξόδου. Επιπροσθέτως, μια πειστική νίκη επί του Παναθηναϊκού θα ισχυροποιήσει τη θέση του Σίλβα ενόψει καλοκαιρινών εισηγήσεων για τα πήγαινε - έλα του ρόστερ, αλλά και ποδοσφαιριστών όσον αφορά την παρουσία του στην ομάδα και τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Κάμποσοι θα είναι και οι σκάουτερ στο Φάληρο. Από πρωταθλήματα προηγμένα όπως συνηθίζουμε να λέμε. Επομένως ποδοσφαιριστές όπως οι Μιλιβόγεβιτς, Μαζουακού, Φορτούνης, Ρομπέρτο, Πάρντο θα έχουν και ένα έξτρα κίνητρο να ξεχωρίσουν.

Από την άλλη, μια "καλή" νίκη κόντρα στο "τριφύλλι" θα επιτρέψει στους παίκτες, τον προπονητή και τη διοίκηση του Ολυμπιακού να βγάλουν με ηρεμία το υπόλοιπο της σεζόν, σχεδιάζοντας παράλληλα την επόμενη. Αν έρθει η στραβή, θα πλακώσει έντονη γκρίνια για όλους και είναι λογικό.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και το γεγονός συνδυαστεί με νίκη επί του Παναθηναϊκού, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει και την άψογη συμπεριφορά των οπαδών του σε ντέρμπι, σε αντίθεση με τις καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει ο ίδιος ως φιλοξενούμενος.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι μπορεί επί του πρακτέου ένα ακόμη τρίποντο να μην χαρίζει κάτι ιδιαίτερο βαθμολογικά στον Ολυμπιακό, είναι όμως το ίδιο κατανοητό ότι στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο έχουν παραπάνω από έναν λόγους να επιζητούν τη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του Φαλήρου.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το δικό μας Clasico

Η φωτογραφία του "Τζόλε" που πώρωσε τον κόσμο του Ολυμπιακού

Φουστέρ: "Παίζει μεγάλο ρόλο το συναίσθημα"

Πολυεθνικό ντέρμπι στο "Γ. Καραϊσκάκης"

Η πρόκληση του Πέτγουεϊ στον Ρομπέρτο

Χωρίς Ντουρμάζ - Σεμπά με Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ