ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πόσα εκατομμύρια πήρε ο Ολυμπιακός από το Champions League

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό εσόδων παρά τη χειρότερη βαθμολογική στην ιστορία θα έχει ο Ολυμπιακός από τη φετινή πορεία του στο Champions League. Όλα τα έσοδα των ελληνικών ομάδων από το 1994.

Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για φέτος, έχοντας γίνει κατά σχεδόν 31.000.000 ευρώ πλουσιότερος. Οι "ερυθρόλευκοι" ευνοήθηκαν από τις μεγαλύτερες παροχές της UEFA για το Champions League σε σχέση με την τελευταία φορά που βρέθηκαν στη φάση των ομίλων και παρότι είχαν τη χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή στην ιστορία τους, κατάφεραν να έχουν τουλάχιστον τα δεύτερα μεγαλύτερα έσοδα ελληνικής ομάδας.

Η πορεία των "ερυθρολεύκων" άρχισε από τον 3ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, που δεν προσφέρει κάποιο μπόνους. Αντιθέτως, η πρόκρισή τους από τα playoffs του θεσμού απέφερε στα ταμεία 2.000.000 ευρώ.

Η παρουσία στους "χρυσοφόρους" ομίλους της διοργάνωσης προσφέρει ένα de facto ποσό της τάξης των 12.700.000 ευρώ. Η συγκομιδή που βασίζεται σε αγωνιστικά αποτελέσματα συνιστά το επόμενο έσοδο, με τον Ολυμπιακό να εισπράττει μόλις 500.000 ευρώ από αυτόν τον τομέα, λόγω της ισοπαλίας με την Μπαρτσελόνα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Σε περίπτωση που σημείωνε νίκη, το πριμ θα ανερχόταν σε 1.500.000 ευρώ.

Ένα εξίσου σημαντικό έσοδο είναι το market pool, τα χρήματα που αντικατοπτρίζουν την εμπορική ισχύ του πρωταθλήματος που εκπροσωπεί κάθε σύλλογος στη διοργάνωση. Το μερίδιο της Ελλάδας, ως μοναδικός εκπρόσωπος στο Champions League, το εισπράττει εξ ολοκλήρου ο Ολυμπιακός, όπως συνέβη και τη σεζόν 2015-2016, όταν κέρδισε 16.134.000 ευρώ από αυτόν τον τομέα. Με τα τηλεοπτικά συμβόλαια να μπαίνουν στον τελευταίο χρόνο του τριετούς κύκλου 2015-2018, το ποσό που πρέπει να περιμένει ο πρωταθλητής Ελλάδας κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο με το προπέρσινο, με ελαφριές αυξητικές τάσεις.

Αθροιστικά, το μίνιμουμ του ποσού που πρέπει να περιμένει ο Ολυμπιακός από την UEFA ανέρχεται σε 31.334.000 ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα θα προστεθεί οποιοδήποτε επιπλέον ποσό προκύψει από το market pool και στο τέλος της σεζόν το μέρισμά του από τα ποσά που μένουν στα ταμεία της UEFA από τη διοργάνωση, σε σχέση με τα 1.261.900.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για να δοθούν ως πριμ στις 32 φιναλίστ και τα οποία αναδιανέμονται στις ομάδες.

Το ρεκόρ εσόδων σε τελική φάση του Champions League σημειώθηκε τη σεζόν 2015-2016 και ανήκει στον Ολυμπιακό με 32.958.000 ευρώ, επίδοση που δεν θα καταρριφθεί φέτος. Παρ' όλα αυτά, τα εξασφαλισμένα 29.000.000 ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται τα 2.000.000 των playoffs) αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία.

Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθούν τα έσοδα από τα περίπου 150.000 εισιτήρια που "κόπηκαν" για τους πέντε εντός έδρας αγώνες σε προκριματική και φάση ομίλων μαζί με τις όποιες διαφημίσεις και χορηγίες προέκυψαν που σχετίζονται με τη διοργάνωση, για να υπολογιστούν τα πλήρη έσοδα των Πειραιωτών από τη φετινή πορεία τους στην Ευρώπη.

O Ολυμπιακός αποχαιρετά την Ευρώπη με 3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες και μετά από 6 χρόνια δεν θα μπει στη χειμερινή κληρωτίδα.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ CL

Πόσα εκατομμύρια πήρε ο Ολυμπιακός από το Champions League

* 1994-2003: Στοιχεία από την αθλητική εφημερίδα "Goal News"

** 2003-2016: Στοιχεία από τους ισολογισμούς της UEFA

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ