ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός: Το πρώτο ταμείο

Ολυμπιακός: Το πρώτο ταμείο

Τι πήγε καλά στο λιμάνι, τι πήγε άσχημα, τι θα πρέπει να διορθώσει ο Πέδρο Μαρτίνς και τι θα πρέπει να κρατήσει από το πρώτο πεντάμηνο της φετινής σεζόν. Γράφει ο Αλέξης Βιρβίλης

Ο φετινός Ολυμπιακός αποτέλεσε «αίνιγμα» στον κόσμο του. Ένα «σκανδιναβικό σταυρόλεξο», μία ομάδα που κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά μέχρι που έχει τις δυνατότητες να φτάσει και κυρίως πότε θα άρχιζε να αποδίδει το ποδόσφαιρο που θα ήθελε ο Πέδρο Μαρτίνς.

Μιλάμε άλλωστε για μία ομάδα που φτιάχτηκε σχεδόν από την αρχή, έχοντας φυσικά κάποιες «βάσεις» όπως ο Φορτούνης, ο Σισέ, ο Ομάρ, ο Κούτρης...

Τι κατάφερε λοιπόν στο πρώτο πεντάμηνο ο Ολυμπιακός; Τι πήγε καλά στο λιμάνι; Τι στράβωσε; Τι θα ήθελαν να διορθώσουν οι άνθρωποι των «ερυθρολεύκων»; Τι περίμεναν και δεν τους βγήκε;

Το Sport24.gr θα επιχειρήσει να κάνει το «ταμείο» του α’ γύρου των «ερυθρολεύκων». Ένα «ταμείο» που το πρόσημό του είναι φυσικά θετικό, κάτι που φαίνεται και από τις αντιδράσεις του κόσμου που αγκάλιασε την φετινή προσπάθεια της διοίκησης. Σε άλλες εποχές, αν ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο -8 από την κορυφή, θα είχαν προκύψει... λαϊκά δικαστήρια. Τώρα όμως, βλέπει ο κόσμος ότι ο Ολυμπιακός πάει να τα βάλει με... θεούς και δαίμονες, με διαιτητές και αστυνομικούς διευθυντές, με, με, με... Κι έχει φτάσει πλέον σε ένα σημείο που αναγκάζει μεταξύ άλλων ακόμα και τον Τσιγκρίνσκι να πει σε ουκρανικό Μέσο ότι είναι πλασματική η διαφορά του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό στον βαθμολογικό πίνακα!

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο φετινός Ολυμπιακός βγάζει υγεία. Αυτό είναι το βασικότερο. Κι όταν μια ομάδα βγάζει υγεία, αργά ή γρήγορα θα φανεί και στον αγωνιστικό χώρο με τα ανάλογα αποτελέσματα, είτε αφορά εμφανίσεις, είτε νίκες.

Εκείνο που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η διοίκηση δεν παρασύρθηκε από κάποιες βαριές ήττες στα φιλικά του καλοκαιριού. Ειδικά μετά το 4-0 από την Γκενκ τον περασμένο Ιούλιο είχαν ακουστεί διάφορα για τον Μαρτίνς. Εκεί όμως επικράτησε η ποδοσφαιρική λογική και η στήριξη ενός πρότζεκτ που μετά από μερικούς μήνες δικαιώνει άπαντες στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο.

Ο Κώστας Φορτούνης! Ναι, αυτός είναι ο Κώστας που θέλει να βλέπει ο κόσμος, ο άνθρωπος που θα ηγηθεί των προσπαθειών του Ολυμπιακού, που θα εμπνεύσει τους συμπαίκτες του, που κατάλαβε τα περσινά του λάθη και έσπευσε πριν καν ξεκινήσει η προετοιμασία να τα διορθώσει για να είναι ο Φορτούνης που όλοι γνωρίζουμε.

Ο Πέδρο Μαρτίνς! Ένας άνθρωπος δουλευταράς και κυρίως δίκαιος. Ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες και να έχει σε μία ασφαλή απόσταση όλους τους παίκτες του, έτσι ώστε να μην δείχνει ότι έχει παιδιά και αποπαίδια. Και φυσικά μας αρέσει ο Μαρτίνς γιατί έχει φτιάξει μία ομάδα που μπορεί να μην σκοράρει με ευκολία, αλλά ο κόσμος φεύγει χορτασμένος από το γήπεδο με την μπάλα που βλέπει.

Η βραδιά με Μίλαν και με... ΠΑΟΚ! Για την επική πρόκριση επί των «ροσονέρι» δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια. Έχει ήδη περάσει με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού. Όσο για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ; Ναι μεν ηττήθηκαν οι «ερυθρόλευκοι», όμως, αν έβλεπε κανείς το πρόσωπο του Λουτσέσκου μετά το παιχνίδι, καταλάβαινε ότι είχε χάσει το... χρώμα του. Μπορεί ο Ρουμάνος να μην το παραδέχτηκε δημοσίως, αλλά η γλώσσα του σώματος έδειξε ότι αναγνώρισε την ανωτερότητα του Ολυμπιακού.

Οι Σισέ, Καμαρά και Κούτρης! Ο Ολυμπιακός θα έχει... ζόρικο καλοκαίρι. Ήδη από τώρα ακούγεται ότι θα «σκάσουν» προτάσεις για τους τρεις «ερυθρόλευκους» άσους. Δεν πρόκειται να παραχωρηθεί κανένας τον Γενάρη. Ωστόσο, το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαιτέρως καυτό, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό με τη χρονιά που έχουν κάνει εώς τώρα.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η απίστευτη αστοχία! Δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει στον φετινό Ολυμπιακό. Στο πρωτάθλημα έχει 21 γκολ σε 14 αγώνες και σκοράρει ανά 10.5 τελικές. Στην Ευρώπη έχει καλύτερα νούμερα και αυτό είναι το παράδοξο. Συνολικά έχει σκοράρει 22 φορές σε 10 ματς.

Το ότι ορισμένοι «ερυθρόλευκοι» τσιμπάνε στις προκλήσεις των αντιπάλων τους. Το είδαμε με τον Ποντένσε στην Ξάνθη. Βέβαια, πώς να συγκρατήσει κάποιος τα νεύρα του, ωστόσο, εκεί όπως είπε και ο Μαρτίνς, θα πρέπει οι παίκτες του να φέρονται έξυπνα και όχι ανόητα.

Η εικόνα με τον Παναθηναϊκό: Δεν γίνεται σε ένα ντέρμπι με τον «αιώνιο αντίπαλο», σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, να μπαίνει ο Ολυμπιακός στο ματς στο... 70’. Πολύ απλά δεν γίνεται!

Η νοοτροπία με τον ΟΦΗ: Είναι από τα παιχνίδια που όταν θα το βάζει ξανά στο βίντεο να το χαζέψει ο Μαρτίνς, θα βγάζει σπυριά. Ήταν το χειρότερο ματς με διαφορά του Ολυμπιακού την εφετινή σεζόν.

Οι τραυματισμοί του Χασάν. Υποτίθεται ότι αποκτήθηκε για να αποτελέσει τον βασικό φορ, αλλά κάθε μήνα έβγαζε και έναν τραυματισμό. Δεν είναι μόνο η χαμηλή συχνότητα σκοραρίσματος. Είναι ότι πλέον δύσκολα μπορεί να εμπιστευτεί ο Μαρτίνς έναν ποδοσφαιριστή που κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκεται στο ιατρικό δελτίο.

ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ

Είναι ευλογία για έναν σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός, να έχει στις τάξεις του τον Φρανσουά Μοντέστο. Έναν άνθρωπο που έφερε στο λιμάνι τους Σισέ και Καμαρά και οι οποίοι θα φέρουν στα ταμεία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Κόστισαν ελάχιστα, αλλά σε χρόνο ρεκόρ έχουν «εκτοξεύσει» τις μετοχές τους. Ο Μοντέστο ελπίζει το ίδιο να συμβεί και με τον Μπα που έφερε ενόψει καλοκαιριού από την Γκαζελέκ Αζαξιό.

Ο τρόπος διαχείρισης των αποτυχιών από τον Μαρτίνς! Η κατάσταση που επικρατούσε μετά την ήττα από τον ΟΦΗ ήταν εκρηκτική. Ο Πορτογάλος τους κλειδαμπάρωσε όλους στον Ρέντη για να κάτσουν να συζητήσουν μεταξύ τους. Πρώτος ανέλαβε την ευθύνη, αλλά είπε και από τους παίκτες του να κάνουν το ίδιο και να μην ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών αριστερά – δεξιά. Τα κατάφερε μια χαρά...

ΣΤΟΧΟΣ

Να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται στο Europa League. Η πρόκριση επί της Μίλαν άνοιξε την όρεξη στον Πέδρο Μαρτίνς, στους ποδοσφαιριστές του και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Δεν λένε μεγάλα λόγια ενόψει Ντιναμό Κιέβου, αλλά δεν το κρύβουν ότι πιστεύουν πώς μπορούν να φτάσουν ψηλά φέτος στην Ευρώπη.

Το 16x16 στο πρωτάθλημα και... όλα γίνονται! Το ζήτησε ο Μαρινάκης αμέσως μετά την επική πρόκριση επί της Μίλαν, το ζήτησε ο Μαρτίνς από τους παίκτες του μία μέρα αργότερα και το συζητούν πλέον και οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δίνουν την εντύπωση ότι το έχουν βάλει σαν προσωπικό στοίχημα να φέρουν τούμπα τον βαθμολογικό πίνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ