ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τι θα προσέξει που θα χτυπήσει με Πλζεν

ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ενδεκάδα είναι έτοιμη εδώ και μέρες. Ο Πέδρο Μαρτίνς έδωσε και συγκεκριμένες κατευθύνσεις στους παίκτες του για να έρθει η πρόκριση σε βάρος της Πλζεν με τον Βαλμπουενά σε ρόλο - κλειδί. Το Sport24.gr αναλύει.

Εδώ και μέρες έχει καταλήξει ο Πέδρο Μαρτίνς στην ενδεκάδα που θα παρατάξει στο πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Πλζεν, την οποία διαβάσατε στο Sport24.gr πριν από το φιλικό με τη Νότιγχαμ και δεν άλλαξε ούτε... πόντο στην αναμέτρηση με την αγγλική ομάδα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είχε πολλές επιλογές για το κέντρο της άμυνας από τη στιγμή που οι Μεριά, Σισέ δεν είχαν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, με τον Τυνήσιο να μπαίνει στη λίστα χθες και από τη... χαραμάδα για τη ρεβάνς του "Γ. Καραϊσκάκης" την ερχόμενη Τρίτη, με το βλέμμα στην επόμενη φάση.

Οι δύο απουσίες, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό (θλάση) του Γιάγκος Βούκοβιτς οδήγησε την τεχνική ηγεσία στον έμπειρο Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος στα 34 χρόνια του καλείται να κολυμπήσει άλλη μία φορά στα βαθιά, πλάι στον Ρούμπεν Σεμέδο που απέδειξε με το "καλημέρα" ότι είναι ικανός να κάνει τη διαφορά στην τετράδα της άμυνας.

Στα δύα άκρα και μπροστά από τον Ζοζέ Σα, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί είναι ακλόνητος στη δεξιά πτέρυγα και ο Κώστας Τσιμίκας, ο οποίος είχε επιλεγεί και στα περσινά προκριματικά, στην αριστερή. Μπροστά τους το δίδυμο Γκιλιέρμε – Μπουχαλάκης δεν αλλάζει, με τον Καμαρά εναλλακτική επιλογή, ενώ την τριάδα πίσω από τον σέντερ φορ (Γκερέρο) θα σχηματίσουν ο Βαλμπουενά ως αντί-Φορτούνης και οι Ποντένσε, Γιώργος Μασούρας στα “φτερά”.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, είναι λίγο-πολύ γνωστά εδώ και μια βδομάδα, αφού ο 49χρονος κόουτς αποφάσισε να πάει στον αγώνα της Τσεχίας με ανοικτά χαρτιά έχοντας εμπιστοσύνη στην ομάδα του. Το ζητούμενο είναι σε ποιους τομείς θεωρεί ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα της αποψινής (Τρίτη 23/7, 20.00, NS1) αναμέτρησης, καθώς η Πλζεν είναι ομάδα με αρετές και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Στην ανάλυση που έκανε προς τους "ερυθρόλευκους" εστίασε σε τέσσερις άξονες:

1. Στο γρήγορο transition: Ο Μαρτίνς θέλει από τους παίκτες του πολύ γρήγορες επιστροφές και μεγάλη προσοχή στους χώρους ανάμεσα στη μεσαία γραμμή και την επίθεση. Η εντολή είναι να μην μένουν κενά στην πλάτη των δύο μπακ πράγμα που προϋποθέτει συνέπεια από Ποντένσε και Μασούρα στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ιδιαίτερα από τον συμπατριώτη του ζητάει διαρκώς να μην ξεχνιέται στην επίθεση. Από τα δύο μπακ ζητάει να μην ανεβαίνουν μαζί στην επίθεση, αλλά ή ο ένας ή ο άλλος, ώστε να υπάρχει πίσω μια σταθερή τριάδα, συν τον έναν από τους δύο κεντρικούς μέσους. Παράλληλα εκτιμά πως αν η ομάδα του βγει γρήγορα στην κόντρα θα βρει χώρους να χτυπήσει, αφού οι Τσέχοι ως γηπεδούχοι είναι λογικό να ανοιχτούν ψάχνοντας το γκολ.

2. Αξιοποίηση των "στημένων": Ο Ολυμπιακός με την προσθήκη του Σεμέδο δεν απέκτησε μόνο μια σταθερή αξία στο κέντρο της άμυνας, αλλά κι ένα ισχυρό όπλο στην επίθεση. Τις τελευταίες ημέρες έχουν δουλευτεί διάφορες κομπίνες σε εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ με αποδέκτη τον Πορτογάλο αμυντικό, ο οποίος στον αέρα είναι ανίκητος. Μην ξεχνάμε ότι από τρία κόρνερ του Βαλμπουενά, οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν ισάριθμα γκολ στην αναμέτρηση με τη Νότιγχαμ κι αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

3. Προσοχή στην πίεση ψηλά: Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν ρολάρει καλά στην ανάπτυξη τη δεδομένη χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη στις "δεύτερες μπάλες" όταν ο αντίπαλος πιέζει ψηλά. Σε μια τέτοια περίπτωση που λογικά θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί η αντίπαλη ομάδα, ο Μαρτίνς θέλει η μπάλα να φεύγει από την άμυνά του ή σίγουρα, στα πόδια δηλαδή του Γκιλιέρμε ή του Μπουχαλάκη, ή γρήγορα, με βαθιές μπαλιές από την άμυνα προς την επίθεση.

Για το δεύτερο σενάριο έχει ζητήσει από τους δύο ακραίους επιθετικούς, αλλά και τον Γκερέρο να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις προς τα πλάγια ώστε όταν τους ψάχνουν οι αμυντικοί με βαθιές μπαλιές, να ξέρουν και πού περίπου θα τους βρουν.

4. Βαλμπουενά για υπερφόρτωση: Στο επιθετικό σκέλος περιμένει πολλά από τον Βαλμπουενά, ο οποίος όχι απλά θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Κώστα Φορτούνη, αλλά θα πρέπει να υπηρετήσει σωστά και το επιθετικό πλάνο.

Από τον έμπειρο Γάλλο μπαλαντέρ, θέλει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, είτε δίπλα στον Γκερέρο, καθώς η φάση άμυνας του Ολυμπιακού θα είναι προσαρμοσμένη στο 4-4-2, είτε να ντουμπλάρει στα άκρα τον έναν εκ των δύο εξτρέμ, για να δημιουργεί υπερφόρτωση και να ζορίζει τον αντίστοιχο μπακ της Πλζεν.

Αν σε αυτούς τους τέσσερις τομείς, οι "ερυθρόλευκοι" ανταποκριθούν στο πλάνο και αποφύγουν τα ατομικά λάθη, ο Πέδρο Μαρτίνς εκτιμά ότι η ρεβάνς του Φαλήρου θα εξελιχθεί από το πρώτο ματς, σε τυπική διαδικασία. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο.

Υ.Γ.: Για τη διάρκεια της αναμέτρησης ο κόουτς δεν ποντάρει μόνο στον Καμαρά, αλλά και στους Ελ Αραμπί, Μπρούνο, ακόμη και στον... δαίμονα Ραντζέλοβιτς, αν καταφέρει να τον χωρέσει στη 18άδα, αφού συνολικά πρέπει να κόψει τέσσερις από την "αποστολή".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ