ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός: Σολδάνο, ο ένατος Αργεντινός που έρχεται με... απευθείας πτήση

Ολυμπιακός: Σολδάνο, ο ένατος Αργεντινός που έρχεται με... απευθείας πτήση

Με τον Φράνκο Σολδάνο έτοιμο να ντυθεί στα ερυθρόλευκα, το Sport24.gr θυμάται τους 8 Αργεντίνους που έφτασαν με... απευθείας πτήση στον Πειραιά. (video).

Μια ανάσα από την απόκτηση του Φράνκο Σολδάνο είναι ο Ολυμπιακός. Μετά από ένα μίνι σήριαλ στις διαπραγματεύσεις με την Ουνιόν Σάντα Φε και τον... τακτικό ελιγμό της Πέμπτης (27/12), οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν την παρτίδα από τους Αργεντίνους, με έπαθλο τον 24χρονο φορ. Έναν ποδοσφαιριστή που γνωρίζουν εδώ και έναν χρόνο στο Λιμάνι, απασχόλησε έντονα το μεταγραφικό ρεπορτάζ το περασμένο καλοκαίρι και τώρα μοιάζει έτοιμος να ντυθεί στα ερυθρόλευκα.

Ολυμπιακός και Σολδάνο ουσιαστικά έχουν έρθει σε συμφωνία και αφού μοιάζει να έχουν ξεπεραστεί και τα τελευταία εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με την Ουνιόν, ο Αργεντίνος επιθετικός αναμένεται άμεσα στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει τη μετακίνηση του στους Πειραιώτες.

Από τη στιγμή που ο Σολδάνο θα βάλει την υπογράφει σε συμβόλαιο συνεργασίας με τον πειραϊκό σύλλογο, θα γίνει ο ένατος Αργεντίνος στην ιστορία του Ολυμπιακού που κάνει το ταξίδι απευθείας από την Αργεντινή για την χώρα μας. Και ο έκτος τα τελευταία 30 χρόνια.

ΑΛΣΙΜΠΑΡ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΤΙ

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο Ολυμπιακός έκανε τις πρώτες του τρεις μεταγραφές από την Λατινική Αμερική. Ο Αντόνιο Άλσιμπαρ, επιθετικός, ήρθε από την Ράσινγκ Κλουμπ. Ο Μιγκέλ Αλμπέρτο Νικολάου, μέσος, έφτασε στο Λιμάνι από την Μπόκα Τζούνιορς και μάλιστα αποτέλεσε μια πολύ μεγάλη μεταγραφική νίκη επί του Παναθηναϊκού. Την τριάδα των Αργεντίνων της εποχής έκλεινε ο Αλμπέρτο Πολέτι, με προϋπηρεσία σε Εστουδιάντες και Ουρακάν.

Κανείς από τους τρεις δεν μακροημέρευσε στον Ολυμπιακό, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο Άλτσιμπαρ σε δύο χρόνια έκανε μόλις 8 συμμετοχές και διακρίθηκε στη μοναδική αναμέτρηση Κυπέλλου που αγωνίστηκε, όταν με δύο δικά του γκολ οι ερυθρόλευκοι απέκλεισαν από το Κύπελλο τον Παναργειακό (3-2).

Ο Μιγκέλ Αλμπέρτο Νικολάου "ευθύνεται" για εκείνο το απίστευτο φιλικό με τη Λέστερ τον Μάιο του 1972, όταν τα 40.000 εισιτήρια αποδείχτηκαν πολύ λίγα στο "Γ. Καραϊσκάκης" και η αστυνομία υπό τον φόβο τραγωδίας, άνοιξε τις θύρες και έβαλε περισσότερο από 10.000 κόσμο να καθίσει στο ταρτάν! Σε ένα φιλικό που ακολούθησε τον Ιούνιο με την αυστριακή Μπρέγκεντς και μετά από ένα αντιαθλητικό χτύπημα, ο Νικολάου υπέστη ένα πολλαπλό συντριπτικό κάταγμα, επέστρεψε μετά από 16 μήνες στη δράση, αλλά ποτέ ξανά δεν ήταν ο ίδιος παίκτης.

Ο Πολέτι αποδείχθηκε... ανέκδοτο, αφού μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στην καριέρα του (πρωταθλήματα, Λιμπερταδόρες και Διηπειρωτικό με την Εστουδιάντες), ήρθε ένας τραυματισμός και ο αιματοβαμμένος τελικός με τη Μίλαν (φυλακίστηκε μαζί με τρεις συμπαίκτες του και τιμωρήθηκε με δια βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο της χώρας) για να τον βγάλουν εκτός κάδρου. Με τον Ολυμπιακό δεν αγωνίστηκε ούτε σε ένα ματς και αποσύρθηκε στα 27 του χρόνια από την δράση.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΜΠΕΛΟΥΣΤΣΙ

Πέρασαν περισσότερα από 15 χρόνια για να ξαναφέρει ο Ολυμπιακός παίκτη από την Αργεντινή. Και αυτός ήταν ο σπουδαίος "El Bufalo". Ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, με σπουδαία καριέρα στην Millonarios της Κολομβίας και την Ρίβερ Πλέιτ, εν ενεργεία διεθνής με την "Αλμπισελέστε", φόρεσε τα ερυθρόλευκα το 1988. Σκόραρε 10 φορές σε 29 παιχνίδια και αποχώρησε το 1989 μετά την κόντρα του με τον Γιάτσεκ Γκμοχ και στη σκιά του σκανδάλου Κοσκωτά.

Ήθελε να συνεχίσει στην Γαλλία και τη Νανσί, αλλά οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά του. Επέστρεψε στην Αργεντινή, η Μπόκα δεν τον υπέγραψε εξαιτίας της ιατρικής του κατάστασης και η Βελέζ ήταν η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε. Πέθανε στις 11 Ιανουαρίου του 1992, σε ηλικία μόλις 29 ετών, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Ο επόμενος παίκτης που ντύθηκε στα ερυθρόλευκα, κάνοντας απευθείας το δρομολόγιο Αργεντινή - Ελλάδα, ήταν ο Λιονέλ Νούνιες τον Ιούλιο του 2007. Η απόκτηση του από την Αρχεντίνος Τζούνιορ στοίχισε 2,5 εκατ. ευρώ στον Ολυμπιακό. Ο Νούνιες είχε ξεχωριστή αγάπη για τις τηγανητές πατάτες, έτσι το ταλέντο του σκόνταφτε πάνω στις διατροφικές συνήθειες και τα κιλά του.

Έπαιξε σε 28 επίσημα ματς, με απολογισμό 6 γκολ και 4 ασίστ, πριν φύγει για την Ιντεπεντιέντε με αντίτιμο 2 εκατ. ευρώ. Έμεινε στη μνήμη των φίλων του Ολυμπιακού χάρη σε εκείνο το εκπληκτικό του τέρμα στο ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στις 16/1/2008.

Το ίδιο καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει και τον Κριστιάν Λεντέσμα από την Σαν Λορέντσο αντί 1,8 εκατ. ευρώ. Ο "λύκος" φόρεσε τα ερυθρόλευκα 53 φορές και ήταν ένας από τους αφανείς ήρωες του ιστορικού "διπλού" στην Βρέμη, ματς στο οποίο είχε αναλάβει την επιτήρηση του Ντιέγκο, παίκτη - σταρ της Βέρντερ.

Την ίδια αποστολή, με ξεχωριστή ξανά επιτυχία, είχε και στο Φάληρο απέναντι στην γερμανική ομάδα, στο επικό 3-0 και την πρόκριση των ερυθρολεύκων. Τον Ιούλιο του 2010 έφυγε ως ελεύθερος για την Κολόν, έχοντας ενδιάμεσα έναν δανεισμό στη Σαν Λορέντσο.

Τον Αύγουστο του 2007 και τρίτος Αργεντίνος έφτασε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Ο Ροντρίγκο Αρτσούμπι από την Λανούς, με ελληνικό διαβατήριο και καταγωγή από την Χίο! Περί τις 600 χιλιάδες ευρώ στοίχισε ο δανεισμός του, που αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομος. Μετά από επτά συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα, ο αριστεροπόδαρος εξτρέμ επέστρεψε στη Λανούς τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους του Ολυμπιακού είναι ο Φερνάντο Μπελούστσι. Οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν στην Ρίβερ Πλέιτ 7,5 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του, τον Ιανουάριο του 2008.

Επιτελικός μέσος με ιδιαίτερα υψηλή τεχνική και αντίληψη του παιχνιδιού, αγωνίστηκε σε 55 ματς με τον Ολυμπιακό, με απολογισμό εννέα γκολ και οκτώ ασίστ. Μετά από ενάμιση χρόνο στο Λιμάνι, πωλήθηκε στην Πόρτο με 5 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2009.

ΔΕΝ ΤΟΥ... ΚΑΘΟΤΑΝ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Γκουίντο Καρίγιο (Εστουδιάντες, Μονακό, Σάουθαμπτον, Λεγανές), Σεμπαστιάν Ντριούσι (Ρίβερ Πλέιτ, Ζενίτ), Σαντιάγο Ασκασίμπαρ (Εστουδιάντες, Στουτγκάρδη), Λουτσιάνο Λόλο (Ράσινγκ Κλουμπ, Μπελγράνο, Ρίβερ Πλέιτ), Άλαν Ρουίς (Χιμνάσια Λα Πλάτα, Σαν Λορέντσο, Γκρέμιο, Κολόν, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Κρίστιαν Λέμα (Νιούελς, Τίγκρε, Κίλμες, Μπελγράνο, Μπενφίκα), Γκουστάβο Μπόου (Ρίβερ Πλέιτ, Ολίμπο, Χιμνάσια, Ράσινγκ Κλουμπ) είναι ορισμένοι από τους πλέον γνωστούς παίκτες που ψάχτηκε να φέρει ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα από την Αργεντινή, την τελευταία επταετία.

Οι ερυθρόλευκοι τσέκαραν συστηματικά στην συγκεκριμένη αγορά τα τελευταία χρόνια, αλλά δυσκολεύονταν πολύ να φέρουν εις πέρας μια μεταγραφή. Είτε σκόνταφταν στην... τρέλα που συναντούσαν από συλλόγους (όπως και τώρα με την Ουνιόν) και μάνατζερ, είτε δεν έβρισκαν τρόπο να πείσουν έναν παίκτη να συνεχίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με τον Φράνκο Σολδάνο να κρατά το στυλό ανά χείρας, ο Ολυμπιακός σπάει και αυτή τη δυστοκία, ελπίζοντας να κάνει το ίδιο και ο 24χρονος φορ με την παρουσία του στην γραμμή κρούσης της ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ