ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός: Σεμπά εμπιστευτικό

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÓ ÃÉÁÍÍÉÍÁ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÓ ÃÉÁÍÍÉÍÁ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

O Σεμπά πήρε το δρόμο της επιστροφής από την Κίνα, ο Ολυμπιακός έχει συμβόλαιό μαζί του και το Sport24.gr αναλύει τα “θέλω” και τα “πρέπει” ενόψει Γενάρη. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Και ξαφνικά Σεμπά! Ο Βραζιλιάνος που αναχώρησε αρχές Ιουλίου με προορισμό την Κίνα και τη Λιφάν, με τις πληροφορίες τότε να αναφέρουν ότι πουλήθηκε με αντάλλαγμα 3 εκατομμύρια ευρώ, επιστρέφει στην Ευρώπη για να χαράξει την επόμενη μέρα της καριέρας του.

Μια επόμενη μέρα που σίγουρα θα... ξημερώσει στον Ολυμπιακό, αφού ο 26χρονος Βραζιλιάνος, ο οποίος έκανε τελικά ως δανεικός το μεγάλο ταξίδι, δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2020.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε ξανά τον αριστεροπόδαρο ακραίο με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Είναι γεγονός ότι ο εργατικός, φιλότιμος, αλλά άτεχνος Σεμπά, δεν κάνει γκελ στη μεγάλη μάζα των φίλων της ομάδας. Οι περισσότεροι δεν θα ήθελαν να τον δουν ούτε έξω από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη, προσδοκώντας κάτι πολύ καλύτερο και σαφώς πιο ποιοτικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, μετράει πάνω απ' όλα το τι θέλει και τι "βλέπει" ο προπονητής. Και ο Πέδρο Μαρτίνς είναι υπέρ αυτής της επιστροφής, αν δεν προκύψει κάτι ακόμη καλύτερο, κάτι ακόμη πιο συμβατό με τις προδιαγραφές του.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, ο Πορτογάλος κόουτς ήθελε να κρατήσει τον Σεμπά και το καλοκαίρι. Παρότι είχε μπει για ένα διάστημα στο... ψυγείο, τον συμπεριέλαβε στο πρώτο σκέλος της προετοιμασίας, ενώ και στις κουβέντες με τη διοίκηση, είχε εκφράσει την άποψη πως αν ήταν διαφορετικά τα δεδομένα με τον Βραζιλιάνο και τον Οφόε (σ.σ. είχαν τεθεί ήδη σε δυσμένεια και γυμνάζονταν ατομικά) θα τους ήθελε στο "δικό του" ρόστερ.

Το μέλλον τους, ωστόσο, ήταν προδιαγεγραμένο και ο 48χρονος κόουτς δεν εμπόδισε την εξέλιξη των πραγμάτων...

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΑ...

Τι μπορεί να θέλει ο Μαρτίνς από τον Σεμπά; Ό,τι ήθελε και ο Μάρκο Σίλβα που έκανε και τη σχετική εισήγηση για την απόκτησή του, ότι ήθελε και ο Πάουλο Μπέντο που τον πήρε μαζί του και στην Άπω Ανατολή. Για τους περισσότερους κόουτς, ο πρώην παίκτης της Εστορίλ αποτελεί ένα χρήσιμο "εργαλείο".

"Σκύλος" από φυσικά προσόντα, συνεπής τακτικά, καλός "εργάτης", δυνατός, επίμονος, "παιδί" του προπονητή. Στοιχεία απαραίτητα, όχι για την εξέδρα, αλλά για εκείνον που αποφασίζει και πέρα από "στρατηγούς" θέλει στο χορτάρι και "πιστούς στρατιώτες".

Εδώ, όμως, η κουβέντα παίρνει άλλη διάσταση, όταν συνυπολογίσουμε τι χρειάζεται και τι ψάχνει ο Ολυμπιακός. Η ομάδα στην παρούσα φάση, έχει ανάγκη από δημιουργία, ασίστ, προσωπικές ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή και γκολ. Τι απ' όλα αυτά διαθέτει ο Σεμπά; Τίποτα! Γκολ με το σταγονόμετρο, ασίστ, επίσης, ενώ το "ένας με έναν" δεν είναι η σπεσιαλιτέ του, χωρίς την παραμικρή διάθεση να τον αδικήσουμε.

Εν ολίγοις, ο Σεμπά, ακόμη κι αν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας, μπορεί να δώσει ή να βελτιώσει πράγματα που δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την ομάδα. Μπορεί, σε πιθανή επανένταξή του, να είναι πιο ενεργός και πιο χρήσιμος από τον παροπλισμένο Πάρντο, αλλά για την επιθετική δυστοκία δεν αποτελεί το κατάλληλο "φάρμακο".

Το αν θα επιστρέψει για να μείνει, λοιπόν, ή θα πάρει φύλλο πορείας για άλλες Πολιτείες θα πρέπει να περιμένουμε έναν περίπου μήνα, ίσως και λιγότερο, για να το διαπιστώσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ξένος, επίσης, κι όχι κοινοτικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Στο διάστημα της παρουσίας του στην Κίνα, ως επιλογή του Πάουλο Μπέντο, έπαιξε σε 12 παιχνίδια, πέτυχε 3 γκολ κι έδωσε μία ασίστ. Μέχρι πριν από μία εβδομάδα (11/11) έπαιξε βασικός στην ήττα (1-0) από τη Χενγκφένγκ, ενώ τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε σκοράρει στο 2-0 επί της Έβεργκραντ, παίζοντας ως δεξιός εξτρέμ.

Στο μυαλό του Πέδρο Μαρτίνς ένας ακόμη αριστεροπόδαρος ακραίος είναι απαραίτητος αφού από τη μέση και μπροστά ο μοναδικός με αυτή την ικανότητα είναι ο Φετφατζίδης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουν καλύτερα το δεξί. Για να επιστρέψει, λοιπόν, στον Ολυμπιακό ο Σεμπά, του οποίου η σύντροφος είναι Ελληνίδα, θα πρέπει να μην προκύψει κάτι καλύτερο στο παζάρι του Γενάρη.

Είναι μια λύση, όχι η καλύτερη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, ότι στις προσθήκες του χειμώνα παίζει μεγάλο ρόλο η προσαρμογή. Και σε αυτό το σκέλος, ο Σεμπά και ξέρει και θέλει. Άρα το ρίσκο είναι περιορισμένο συγκριτικά με κάποιον που θα έρθει και δεν θα έχει ιδέα από Ελλάδα κι Ολυμπιακό. Δεν είναι, όμως, αυτό το βασικότερο ζητούμενο. Ίδωμεν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ