ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Πρώτος στον κόσμο σε clean sheets

Ολυμπιακός: Πρώτος στον κόσμο σε clean sheets

Ο Ζοζέ Σα και η άμυνά του στον Ολυμπιακό έχουν πετύχει φέτος κάτι μοναδικό σε όλο τον πλανήτη. Δεν υπάρχει άλλος γκολκίπερ να έχει διατηρήσει απαραβίαστη την εστία του σε 28 αγώνες.

Σε έξι μέρες συμπληρώνεται ένα ημερολογιακό έτος από εκείνο το βράδυ στην Τσεχία, όταν ο Ολυμπιακός έδινε το πρώτο του επίσημο παιχνίδι για τη σεζόν 2019-2020. Τα έφερε έτσι ο κορονοϊός, που οι "ερυθρόλευκοι" θα συμπληρώσουν τουλάχιστον 381 μέρες για να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Και λέμε τουλάχιστον, διότι αν η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς περάσει τη Γουλβς, το κοντέρ θα συνεχίσει να γράφει, ενώ η αρχή έγινε 23 Ιουλίου στο Πλζεν.

Η χρονιά μπορεί να είναι πολύ ιδιαίτερη για τον Ολυμπιακό, αλλά και συναρπαστική παράλληλα. Κατάκτηση του πρωταθλήματος, τελικός Κυπέλλου και ένα βήμα από την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Europa League. Για να τα πετύχει αυτά η πρωταθλήτρια Ελλάδας δούλεψε πολύ σκληρά, οι ποδοσφαιριστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απέδωσαν καταπληκτικό ποδόσφαιρο στα περισσότερα παιχνίδια, εντός κι εκτός των συνόρων, με αποκορύφωμα το βράδυ στο Λονδίνο, με το ιστορικό 1-2 απέναντι στην Άρσεναλ.

Μια παρέα, ένα γκρουπ παικτών που απέκτησε από πολύ νωρίς χημεία και συνοχή, βγάζοντας στον αγωνιστικό χώρο πρόσωπο που έφτασε να αποθεώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, για να φτάσει ο Ολυμπιακός εδώ που έχει φτάσει, ήταν πολλοί οι καθοριστικοί παράγοντες. Ο αρχισκόρερ Ελ Αραμπί, ο Γάλλος "στρατηγός" Βαλμπουενά, η φοβερή τριάδα των χαφ (Μπουχαλάκης, Καμαρά, Γκιλιέρμε) και φυσικά η σπουδαία άμυνα που ξεκινά από τον γκολκίπερ Ζοζέ Σα.

Δύο ακραίοι αμυντικοί που έπιασαν πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης (Ελαμπντελαουί - Τσιμίκας), αλλά και φυσικά πρωτοκλασάτοι κεντρικοί αμυντικοί. Κυρίως ο Σεμέδο και από δίπλα του οι Μπα - Σισέ.

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ήταν ουκ ολίγα τα προσωρικά ρεκόρ που κατέρριψαν οι "ερυθρόλευκοι" μεμονωμένα. Ο Βαλμπουενά, για παράδειγμα, έγινε πρώτο θέμα στην Ευρώπη με τις ασίστ του. Ο Αραμπί μονοπώλησε το ενδιαφέρον με τα γκολ του. Το νέο στατιστικό που έρχεται τώρα στο φως της δημοσιότητας και αποτελεί συνολική δουλειά της άμυνας, αλλά λογικό είναι να επικεντρώνεται στον Ζοζέ Σα, είναι τα περισσότερα clean sheets σε πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας σε όλο τον κόσμο!

Δεν υπάρχει άλλη ομάδα αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη, που να αγωνίζεται σε πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας και να έχει περισσότερα από 28 παιχνίδια με μηδέν παθητικό. Αυτό το έχει πετύχει μόνο ο Ολυμπιακός, ο Ζοζέ Σα και η άμυνά του. Σε 48 αγώνες ο Πορτογάλος κίπερ έχει διατηρήσει 28 φορές απαραβίαστη την εστία του, μια φορά περισσότερη σε σχέση με τον Βραζιλιάνο της Μακάμπι Τελ Αβίβ Ντανιέλ Τένενμπαουμ, τον Ολλανδό της Άλκμααρ Μάρκο Μπιζότ και τον Αζέρο της Καραμπάχ Εμίλ Μπαλάγιεβ.

Στη σχετική λίστα, ο Τιμπό Κουρτουά της Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στην 16η θέση με 20 clean sheets, ίδια επίδοση αλλά σε περισσότερα παιχνίδια συναντάμε τον Γιαν Όμπλακ της Ατλέτικο αλλά και τον Μάνουελ Νόιερ της Μπάγερν Μονάχου.

Ο Ζοζέ Σα, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι ψάχνεται για μεταγραφή, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των αγώνων με απαραβίαστη εστία, καθώς θα αγωνιστεί με την ΑΕΚ τόσο στον αγώνα πρωταθλήματος την Κυριακή (19/7), όσο και στον τελικό του Κυπέλλου με την Ένωση στις 26 Ιουλίου. Εξυπακούεται και κόντρα στη Γουλβς στις 6 Αυγούστου στο Μολινό. Και κάτι τελευταίο: Ο Ολυμπιακός έχει δώσει φέτος 56 αγώνες. Σε 28 ματς ο Σα δεν έχει δεχτεί γκολ, ενώ δύο φορές το πέτυχε ο Αλέν (έχει κάνει επτά συμμετοχές). Με άλλα λόγια από τα 56 παιχνίδια, στα 30 οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν δεχτεί γκολ.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ CLEAN SHEETS

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ ΑΡΙΘΜ. ΑΓΩΝΩΝ CLEAN SEHETS
1. Ζοζέ Σα Ολυμπιακός 48 28
2. Ντανιέλ Τένενμπαουμ Μακάμπι Τελ Αβίβ 33 27
3. Μάρκο Μπιζότ Άλκμααρ 41 27
4. Εμίλ Μπαλάγιεβ Τομπόλ Κοστανάι 35 27
5. Γκάρι Ρότζερς Ντάνταλκ 39 25
6. Άλαν ΜακΓκρέγκορ Ρέιντζερς 48 24
7. Σεμπαστιάν Βιέρα Τζούνιορ (Κολομβία) 50 24
8. Γιόχαν Νταλίν Μάλμε 45 23
9. Γκιέντριους Αρλάουσκις Κλουζ 42 22
10. Κοσούκε Νακαμούρα Kashiwa Reysol (Ιαπωνία) 44 22
. Τιάγκο Βόλπι Σάο Πάουλο 39 22
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ