ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός: Πότε τα παράτησε ο Τουρέ

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÓ ÃÉÁÍÍÉÍÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÓ ÃÉÁÍÍÉÍÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όλες οι άγνωστες λεπτομέρειες του διαζυγίου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Τουρέ. Πότε τα παράτησε ο Γιάγια στην προπόνηση και τη διατροφή. Η συμφωνία κυρίων με Μαρινάκη - Μαρτίνς, ο σοφέρ και η "ανοικτή πόρτα".

Τουρέ ήταν και πάει. Ο Ιβοριανός σούπερ σταρ δεν είναι πλέον κάτοικος Πειραιά, μιας και η δεύτερη θητεία του ολοκληρώθηκε άδοξα έπειτα από τρεις μήνες και κάτι.

Εκατό ημέρες φόρεσε ξανά την ερυθρόλευκη φανέλα ο 35χρονος άσος, αλλά σε αυτό το διάστημα πρόλαβε να αγωνιστεί μόνο σε 5 παιχνίδια (222 αγωνιστικά λεπτά). Αν θελήσουμε να περιγράψουμε με λίγες λέξεις τα αίτια του -πρόωρου, αλλά βελούδινου- διαζυγίου, η εξήγηση είναι πολύ απλή.

Ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι προτίμησε να θυσιάσει κάποια χρήματα για να επιστρέψει στα παλιά λημέρια, αλλά ήρθε με την εντύπωση ότι θα παίζει στον Ολυμπιακό και θα κάνει τη διαφορά ακόμη κι αν μπαίνει... ξυπόλητος στο γήπεδο. Εν ολίγοις πίστευε ότι λόγω αξίας, εμπειρίας και διαφοράς επιπέδου, αφού επί σειρά ετών βρισκόταν στο top επίπεδο, στο level του ελληνικού πρωταθλήματος θα έπαιζε για πλάκα και θα έκανε τη διαφορά.

Είναι γεγονός ότι από τότε που ήρθε στη χώρα μας, αρχές Σεπτέμβρη, ήταν συνεπής στις προπονήσεις, σωστός επαγγελματίας, καλός συμπαίκτης στα αποδυτήρια και για πολλούς από τους νεότερους σημείο αναφοράς. Ήρθε, ωστόσο, εντελώς απροπόνητος και βρήκε μπροστά του πέντε ποδοσφαιριστές για τα ίδια τετραγωνικά του γηπέδου.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ

Πέρα από τους Καμαρά, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Νάτχο θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον Κώστα Φορτούνη, καθώς λόγω ελλείμματος στο σκέλος της φυσικής κατάστασης, ο Πέδρο Μαρτίνς σε όλα τα ματς που του έδωσε χρόνο, τον χρησιμοποίησε ως αντί-Φορτούνη.

Δεν είναι τυχαίο πως από τα πέντε παιχνίδια που αγωνίστηκε ο Γιάγια ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη μόνο στο πρώτο, με τον Λεβαδειακό για το Κύπελλο στο Φάληρο (1-0) και με τη Ντουντελάνζ (5-1) που μπήκε για 28 λεπτά ως αλλαγή. Στα άλλα τρία, η ομάδα έχασε σημαντικούς βαθμούς, με τον Τουρέ να μην μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ουσιαστικά το μόνο παιχνίδι που είχε καλή παρουσία, ήταν με αντίπαλο τη Μίλαν στο "Σαν Σίρο", την οποία θα υποδεχθούν την Πέμπτη (13/12, 22:00) οι "ερυθρόλευκοι" σε ένα παιχνίδι χωρίς αύριο, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Europa League. Και σ' εκείνο το παιχνίδι στην Ιταλία, ωστόσο, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε τελικά με σκορ 3-1.

Τι έγινε στα υπόλοιπα δύο ματς που ο Γιάγια πάτησε το χορτάρι; Ισοπαλία με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ που μπήκε για 10 λεπτά και σε αυτό το διάστημα η ομάδα του δέχθηκε την ισοφάριση και ήττα 1-0 από τον ΟΦΗ, ματς που ξεκίνησε βασικός, αλλά αντικαταστάθηκε, δικαίως, στο ημίχρονο. Σε αυτό το διάστημα, της προσαρμογής, ο Ιβοριανός μέσος ακολουθούσε πέρα από εντατικό πρόγραμμα προπόνησης και ειδικό πρόγραμμα διατροφής, για να απαλλαγεί από ορισμένα περιττά κιλά που κουβάλησε μαζί του στη χώρα μας.

Κατόπιν δικής του επιθυμίας, έμενε από τότε που επέστρεψε σε κεντρικό ξενοδοχείο, ενώ ζήτησε από τους αρμόδιους της ΠΑΕ να του διαθέσουν και... σοφέρ, προκειμένου να πηγαινοέρχεται στο αθλητικό κέντρο. Γι' αυτή τη δουλειά ενεργοποιήθηκε άνθρωπος της ομάδας, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πέρα από τις άλλες δουλειές του, έπρεπε να ξυπνάει κι από τις 6 το πρωί για να εξυπηρετεί τον Γιάγια.

ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

Ο Τουρέ έκανε υπομονή και περίμενε καρτερικά τη σειρά του έως το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Μόλις είδε ότι και σε αυτό το σημαντικό παιχνίδι έμεινε εκτός, έκανε την κίνησή του. Χωρίς να προκαλέσει, αλλά με σαφή διάθεση να θυμίσει πως είναι εδώ και θέλει να παίξει για να βοηθήσει την ομάδα.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, πήρε τη σκυτάλη ο Ντιμίτρι Σέλουκ και φούντωσε την ιστορία, με τον ίδιο τον παίκτη, ουσιαστικά να μη συμμετέχει. Δεν προκάλεσε ο ίδιος, αλλά δεν φρόντισε και να μαζέψει τον Ουκρανό ατζέντη, ο οποίος, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους, δεν κάνει τίποτε τυχαία, έστω κι αν φτάνει πολλές φορές στην υπερβολή.

Τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ακολούθησε διακοπή στο πρωτάθλημα, λόγω υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων. Εκείνες τις ημέρες, ο Πέδρο Μαρτίνς μίλησε με τον Τουρέ και ξεκαθάρισε το τοπίο. Ήταν προφανές πως δεν θα μπορούσε ο κόουτς να αλλάξει ρότα, ακόμη κι αν το είχε στο μυαλό του, από τη στιγμή που υπήρχαν δημόσιες τοποθετήσεις. Θα ήταν σα να βάζει νερό στο κρασί του, να αναιρεί τις ίδιες τις αποφάσεις του, ενώ θα έδινε και έμμεσο πάτημα σε όσους παίκτες θέλουν να παίζουν περισσότερο, να βγαίνουν και να το "φωνάζουν"...

Του εξήγησε, λοιπόν, περίπου ότι υποστήριξε και σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Πως τον σέβεται και τον εκτιμά, υπολογίζει στην αξία και την εμπειρία του, αλλά δεν μπορεί να διαταράξει την... δικαιοσύνη που θέλησε από τις πρώτες μέρες να εφαρμόσει μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

ΟΙ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕ ΜΑΡΤΙΝΣ - ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Του ζήτησε, επίσης, ακόμη πιο έντονη προσπάθεια για να καλύψει το χαμένο έδαφος, αλλιώς να κάνει υπομονή. Ο Γιάγια σε εκείνη την κουβέντα μίλησε ανοικτά στον Πορτογάλο τεχνικό λέγοντάς του ότι με άλλα σχέδια ήρθε, άλλα του προέκυψαν και καλύτερη λύση για όλους θα ήταν να αποχωρήσει τον Ιανουάριο. Ο Μαρτίνς το δέχθηκε, αμφότεροι οι δύο άντρες επικοινώνησαν και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, να τον ενημερώσουν και συμφωνήθηκε να πάμε σε "βελούδινο διαζύγιο", όπως κι έγινε...

Ο Τουρέ μπορεί από εκείνο το χρονικό σημείο να χαλάρωσε και στην προπόνηση (άρχισαν οι καθυστερημένες αφίξεις) και στη... διατροφή (σ.σ. παράτησε τη δίαιτα που έκανε για δύο μήνες γεμάτους), αλλά δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στην αγαπημένη του ομάδα, ενώ ανάλογο sms δέχθηκε και ο Σέλουκ, ο οποίος, ούτως ή άλλως, δεν είχε από το καλοκαίρι πρώτη επιλογή τον Ολυμπιακό μιας και... αλλού πίστευε ότι θα βρει περισσότερα χρήματα, κάτι που θα επιδιώξει και τώρα.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι το συμβόλαιο του Γιάγια λύθηκε ήδη, προκειμένου και ο ίδιος να ψάξει ως ελεύθερος ομάδα με πιο ευνοϊκούς όρους και με μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, αλλά και ο Ολυμπιακός να σταματήσει να πληρώνει τσάμπα και βερεσέ, έναν σπουδαίο, αλλά ανενεργό ποδοσφαιριστή...

"ΕΦΥΓΕ" ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ €

Στην ΠΑΕ, πάντως, παρότι το εγχείρημα απέτυχε, ενώ δαπανήθηκε συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο €, για διάστημα τριών μηνών, εκτίμησαν τη στάση του Γιάγια, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει ακόμη και το τραπέζι στην ομάδα την προηγούμενη εβδομάδα με πρόφαση την καθυστερημένη άφιξή του σε κάποιες πρόσφατες προπονήσεις, αλλά βασική αιτία το "αντίο", το οποίο ήθελαν και οι δύο πλευρές να γίνει αναίμακτα.

Δεν είναι τυχαία τα καλά λόγια του συλλόγου στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση, αλλά και η "πόρτα που παραμένει ανοικτή". Κάτι που έχει συμβεί και με άλλους σημαντικούς ξένους που πέρασαν από την ομάδα με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Ιμπαγάσα, Φουστέρ, Καμπιάσο, Ντομίνγκες, στους οποίους η διοίκηση εκτιμώντας την προσφορά, ξεκαθάρισε πως αν το επιλέξουν μπορούν να επιστρέψουν μελλοντικά στο σύλλογο και να αναλάβουν κάποιο άλλο πόστο. Κάπως έτσι έκλεισαν οι 100 ημέρες της επιστροφής Τουρέ στο μεγάλο λιμάνι και πάμε παρακάτω...

Υ.Γ.: Ακόμη και χθες (Τρίτη) που πήγε στου Ρέντη ο Ιβοριανός κι ενώ δεν είχε λύσει ακόμη το συμβόλαιό του, δεν έκανε προπόνηση. Δικαιολογήθηκε πως δεν είχε κοιμηθεί καλά και δεν βγήκε στο γήπεδο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ