ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός - Ομόνοια 2-0: Κουνάει σεντόνι με Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί

CHAMPIONS LEAGUE 2020-2021 / PLAY OFF / ÏÓÖÐ - ÏÌÏÍÏÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE 2020-2021 / PLAY OFF / ÏÓÖÐ - ÏÌÏÍÏÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα βρήκε σκούρα ο Ολυμπιακός απέναντι στην Ομόνοια, αλλά βρήκε και δύο γκολ στο τελευταίο 20άλεπτο με Βαλμπουενά από την άσπρη βούλα (69') και Ελ Αραμπί (90+2') που άνοιξαν διάπλατα το δρόμο της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League.

Τα χρειάστηκε ο Ολυμπιακός για να κόψει το γόρδιο δεσμό και να βρει δίχτυα με αντίπαλο την Ομόνοια, ωστόσο, το κατάφερε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ματιέ Βαλμπουενά στο 69ο λεπτό, ενώ υπήρξε και γλυκό φινάλε. Χρειαστηκε να επέμβει από τον πάγκο ο Πέδρο Μαρτίνς στο 58' και να τονώσει την επίθεση με Ελ Αραμπί και Ραντζέλοβιτς. Σκόραρε ο πρώτος στο 92', διαμορφώνοντας το τελικό 2-0, καταλύτης ο Σέρβος στο ξέσπασμα λίγο πριν από το φινάλε και φουλ για... σεντόνι Champions League.

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που χαρακτήρισαν τη χθεσινή αναμέτρηση στο "Γ. Καραϊσκάκης":

1. ΜΕ ΣΑ ΚΑΙ ΧΑΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Δύο εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής επιφύλαξε στην αρχική ενδεκάδα ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός εμπιστεύθηκε το 4-2-3-1, ωστόσο, προτίμησε τον έμπειρο Σα κάτω από τα δοκάρια αντί του 18χρονου Τζολάκη, αλλά και τον Αχμέντ Χασάν στην κορυφή της επίθεσης αντί του Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Η αλλαγή στην κορυφή της επίθεσης έγινε επειδή η τεχνική ηγεσία των "ερυθρολεύκων" περίμενε πως οι παίκτες της Ομόνοιας θα αμυνθούν σε χαμηλά μέτρα, άρα ήθελε ένα πιο ψηλό κορμί και πιο ικανό στην... αεροπορία. Παράλληλα, ήθελε να επιβραβεύσει τον Αιγύπτιο φορ για την καλή του παρουσία στο διάστημα που αγωνίστηκε ως αλλαγή κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.

Η κυπριακή ομάδα επιχειρούσε να μαρκάρει ψηλά με διαταξη 4-3-3, ενώ όταν η μπάλα περνούσε από την πρώτη ζώνη, οι παίκτες του Μπεργκ μαζεύονταν σε σφιχτό 4-4-2 δημιουργώντας τρεις ανασταλτικες γραμμες, κλείνοντας τους χώρους προς την περιοχή του Φαμπιάνο.

Το πρώτο κομμάτι του αγώνα κύλησε όπως αναμενόταν, με τους φιλοξενούμενους σε παθητικό ρόλο και τον Ολυμπιακό σε κατοχή μπάλας που δεν προκάλεσε, ωστόσο, κάποια σοβαρή τελική προσπάθεια.

2. ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΥΘΜΟΥ ΚΑΙ ΛΑΘΗ

Ήταν εμφανής παρά τη διάθεση και την προσπάθεια, η έλλειψη ρυθμού κι έντασης από πλευράς γηπεδούχων που δεν μπορούσαν να βρεθούν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, απέναντι σε μια άμυνα που θύμιζε πούλμαν, με τους μισούς παίκτες ακόμη και μέσα στην περιοχή.

Μέχρι το πρώτο ημίωρο, πάντως, όλα περνούσαν δημιουργικά από τα πόδια του Βαλμπουενά, με τον Φορτούνη και τον Μασούρα να ψάχνονται για να μπουν στην εξίσωση. Δεν έλειψαν, επίσης, και αρκετές λάθος επιλογές, παρότι το παιχνίδι εκδηλωνόταν σωστά από τα άκρα, με τους δύο μπακ Ραφίνια και Χολέμπας να παίρνουν το διαθέσιμο πλάτος.

Δεν είναι υπερβολή ότι με τον τρόπο παιχνιδιού της η Ομόνοια ουσιαστικά υπνώτισε, αλλά και βραχυκύκλωσε τον Ολυμπιακό. Αν εξαιρέσει κανείς δύο σουτ με καλές προϋποθέσεις που έγιναν εκτός περιοχής από Μπουχαλάκη και Καμαρά, η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 36' με την άστοχη κεφαλιά του Χασάν, έπειτα από σέντρα του Βαλμπουενά.

3. ΕΓΕΡΝΕ ΔΕΞΙΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το ημίχρονο έκλεισε με ένα επικίνδυνο βολ πλανέ του Φορτούνη, ο οποίος ανέβασε στροφές έπειτα από το 30', πάλι από δημιουργία του Βαλμπουενά. Ως γενικό συμπέρασμα, οι "ερυθρόλευκοι" παρουσιάστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών, με διάθεση από τη μία να μη βιαστούν, από την άλλη, όμως, έπεσαν πολύ εύκολα στην παγίδα που τους έστησαν οι φιλοξενούμενοι. Άνευροι, χωρίς φαντασία, χημεία και προβλέψιμοι. Αυτό έγινε κυρίως επειδή δεν λειτούργησε ουσιαστικά η αριστερή πτέρυγα.

Ο Χολέμπας δεν μπόρεσε να βοηθήσει επιθετικά, ενώ οι δύο οργανωτές Βαλμπουενά και Φορτούνης έγερναν περισσότερο προς τα δεξιά, για να ντουμπλάρουν τον Μασούρα. Επίσης, η μπάλα δεν μπήκε μέσα στην περιοχή για να φανεί περισσότερο ο Χασάν, αφού οι παίκτες της "ερυθρόλευκης" τριάδας δεν κατάφεραν να συνδυαστούν σωστά στα μεσοδιαστήματα, ώστε να ταΐσουν τον Αιγύπτιο. Ίσως επειδή κατέβαιναν πολύ χαμηλά για να πάρουν τη μπάλα και να χτίσουν την επίθεση...

4. ΔΥΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ 4-4-2

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε μέχρι το 58' όταν και ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να επέμβει από τον πάγκο για να ρίξει στον αγώνα τον Ραντζέλοβιτς και τον Ελ Αραμπί. Ο Σέρβος μπήκε λόγω της ευχέρειάς του στον "ένας με έναν" και λόγω της έντασης που βγάζει στο παιχνίδι του, ενώ ο Γιουσέφ κλήθηκε να γεμίσει το χώρο στο μεσοδιάστημα πίσω από τον Χασάν, για να φτάσει η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Με καθαρό 4-4-2, επιχείρησαν να πάρουν μέτρα προς την επίθεση οι "ερυθρόλευκοι" και το κατάφεραν σε έναν βαθμό, με μεγαλύτερη ενέργεια και σιγουριά στις ενέργειές τους, αλλά και πιο ξεκάθαρους ρόλους. Έχοντας τριπλάσιες πάσες από την κυπριακή ομάδα, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπορούσαν να βρουν τη μία... καλή για να διασπάσουν το συγκρότημα του Χένινγκ Μπεργκ.

Στο 67' η σέντρα του Ραφίνια βρήκε σε λάθος βηματισμό τον Ελ Αραμπί που βρήκε τη μπάλα με το κεφάλι, αλλά αστόχησε από πολύ ευνοϊκή θέση.

5. ΜΙΑ ΠΑΣΑ, ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΙ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Δύο λεπτά αργότερα, πέρασε -επιτέλους- η καλή πάσα προς τον Ραντζέλοβιτς στην πλάτη της άμυνας, ο οποίος με πείσμα ανάγκασε τον Λέγιακς να πιάσει τη μπάλα πέφτοντας και τον Μάκελι να δείξει την άσπρη βούλα. Βλέποντας τη συνολική εικόνα της επίθεσής του ο Πέδρο Μαρτίνς έκρινε πως μετά από το 1-0 έπρεπε πρώτα να κλειδώσει το μηδέν στην άμυνα και συνέχισε με 4-3-3, βάζοντας στο γήπεδο τον Εμβιλά αντί του Χασάν.

Ακόμη κι έτσι, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν άλλες δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Ελ Αραμπί, τη μία με κοντινή προβολή και την άλλη με κεφαλιά. Την πρώτη φορά ο Μαροκινός αστόχησε, τη δεύτερη ανάγκασε τον Φαμπιάνο στην απόκρουση του ματς στη δεξιά του γωνία. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό η τρίτη και φαρμακερή για τον Γιουσέφ ήρθε στο 92' με το τελικό 2-0 να ανοίγει διάπλατα το δρόμο της πρόκρισης και να διώχνει το πιο πολύ άγχος ενόψει της ρεβάνς -την ερχόμενη Τρίτη- στη Λευκωσία.

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα -Ραφίνια, Μπα, Σεμέδο, Χολέμπας- Μπουχαλάκης, Καμαρά- Βαλμπουενά, Φορτούνης (59' Ελ Αραμπί), Μασούρας (59' Ραντζέλοβιτς) - Χασάν (76' Εμβιλά).

ΟΜΟΝΟΙΑ (Χένινγκ Μπεργκ): Φαμπιάνο -Χουμπότσαν, Λίφτνερ, Λανγκ, Λέγιακς- Μποτεάκ (87' Λοΐζου), Γκόμεθ, Γκόμες- Παπουλής (81' Ασαντέ), Σένε (46' Ντούρις), Τιάγκο.

Σκόρερ: 69' (πεν.) Βαλμπουενά, 90+2' Ελ Αραμπί.

Κίτρινες: 48' Σεμέδο - 26' Γκόμες, 42' Λίφτνερ, 44' Μποτεάκ, 69' Λέγιακς.

Διαιτητής: Danny Makkelie (Ολλανδία)

Βοηθοί: Mario Diks, Hessel Steegstra (Ολλανδία)

4ος: Allard Lindhout (Ολλανδία)

Διαιτητής VAR: Jochem Kamphuis (Ολλανδία)

Διαιτητής AVAR: Kevin Blom (Ολλανδία)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ