ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο Ποντένσε δεν γίνεται να μην πωληθεί

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Δεν είναι κάτι νέο οι σειρήνες για Ποντένσε. Έχουν βάση, παρελθόν, αλλά και μέλλον. Τα 7.000.000 ευρώ στην Σπόρτινγκ με εντολή Μαρινάκη και ο ρόλος του διάσημου ατζέντη Μέντες στην όλη υπόθεση.

Λισαβόνα, 15 Μαΐου 2018. Εξαγριωμένοι οπαδοί της Σπόρτινγκ, κάνουν ντου στο προπονητικό κέντρο της ομάδας και από την επίθεσή τους, δεν γλιτώνουν παίκτες, φυσιοθεραπευτές, μέλη του τεχνικού team. Οι αντιδράσεις, πολλές και άμεσες. Οι περισσότεροι παίκτες θέλουν να αποχωρήσουν, στην Πορτογαλία γίνεται χαμός και λίγους μήνες αργότερα, θα έρθουν και οι συλλήψεις (του πρώην προέδρου και του αρχηγού των οργανωμένων).

Ένας από τους παίκτες με σύνθημα " φεύγω τώρα", είναι και ο Ντανιέλ Ποντένσε. Ατζέντης του, ο Ζόρζε Μέντες. Από τους πιο δυνατούς στο χώρο, με τον Ολυμπιακό να έχει ανοίξει κύκλο επαφών μαζί του για τα καλά. Σε ένα από τα ραντεβού με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συνεργάτες του, στο τραπέζι πέφτει το όνομα του Ποντένσε. Το πρότζεκτ, δείχνει ελκυστικό. Στα 22 προς 23 του τότε, μπαλαδόρος, ότι ήθελε να δει ο κόσμος του Ολυμπιακού. Με τις καλύτερες συστάσεις και όρεξη για να πάρει φανέλα βασικού και να παίξει.

Αρχές Ιουλίου, οι δύο πλευρές συμφωνούν. Στις 9 του μήνα, ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτησή του και όλοι στέκονται στον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο Μέντες. Μόνο που υπήρχαν και οι αντιδράσεις. Κι αυτό το στοιχείο, το κρατάμε, για την πορεία. Η Σπόρτινγκ λέει πως θα προσφύγει στα δικαστήρια και θα ζητήσει μεγάλο ποσό, άλλες πληροφορίες τότε μιλούσαν για συμφωνία κοντά στα 3.000.000 ευρώ. Κάτι που όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, δεν ίσχυε.

ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ

Ερχόταν από μια σεζόν με 12 ματς στη Σπόρτινγκ, αλλά σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτό που τον "έκαιγε", ήταν να αγωνιστεί. Να δείξει ποιος είναι. Ο βραχύσωμος εξτρέμ, κάνει μια δυνατή χρονιά. Σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας, αλλά και στο Europa League, καταγράφει 41 συμμετοχές και 8 γκολ. Και μαζί, πολλές χαμένες ευκαιρίες. Στο ραδιόφωνο, κυριαρχεί η άποψη, " αν είχε και το γκολ, δεν θα έπαιζε στον Ολυμπιακό".

Στην Ευρώπη σκοράρει στα playoffs εναντίον της Μπέρνλι στην Αγγλία και στην Ελλάδα, απέναντι στα Γιάννινα, τον Παναιτωλικό, την Ξάνθη, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και δύο γκολ στον Άρη στο Καραϊσκάκη. Δημιουργεί ωστόσο άλλα εννέα γκολ και το πρόσημο στο τέλος της σεζόν, είναι θετικό.

"ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ"

Στους οπαδούς του Ολυμπιακού, δημιουργείται μια αίσθηση πως ο Ποντένσε δύσκολα θα συνεχίσει μετά το καλοκαίρι του 2019. Κάτι τα πρώτα δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον του εξωτερικού, κάτι το... θολό τοπίο με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας που επέμενε για μεγάλη αποζημίωση και απειλούσε να οδηγήσει την κατάσταση στα δικαστήρια. Ο Ποντένσε, ωστόσο, διαψεύδει άπαντες. Κάνει κουβέντα με τον Μέντες, νωρίς-νωρίς μάλιστα και του δίνει το στίγμα του. " Θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό. Μου αρέσει στην Ελλάδα, περνάω μια χαρά, εκεί θα μείνω", είναι τα λόγια που μεταφέρει στον πασίγνωστο ατζέντη του. Οι ερυθρόλευκοι καταφέρνουν να κλείσουν θετικά ένα κεφάλαιο που τους απασχολούσε και ξέρουν πως ο ένας βασικός εξτρέμ για τη σεζόν 2019-20 υπάρχει και μπορεί να βοηθήσει και πάλι. Ο Μαρτίνς ικανοποιημένος, προχωράει για τις υπόλοιπες κινήσεις.

ΤΑ 7.000.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, η πορτογαλική εφημερίδα "O' Jogo" κυκλοφορεί με τον Ποντένσε στο πρωτοσέλιδό της. Αποκαλύπτει συμφωνία του Ολυμπιακού με την Σπόρτινγκ, αντί 7.000.000 ευρώ. Δεν είναι μικρό ποσό. Κάθε άλλο. Και εκείνη τη στιγμή, φαίνεται και εκτός προγραμματισμού. Το deal, έχει γνωστοποιηθεί από τον πορτογαλικό σύλλογο με έγγραφο την προηγούμενη ημέρα.

Τι συνέβη, όμως; Σε μία από τις συναντήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Ζόρζε Μέντες, γίνεται κουβέντα για τον Ποντένσε και το θέμα με την Σπόρτινγκ. Πολλές ομάδες έψαχναν φόρμουλα για συμφωνία με τους Πορτογάλους, εκτός δικαστηρίων. Τρανό παράδειγμα η Γουλβς. 18.000.000 ευρώ έδωσε στην Σπόρτινγκ, πάλι με τον Μέντες να μεσολαβεί, για τον τερματοφύλακα Ρουί Πατρίτσιο. Νοέμβρη του 2018 μάλιστα αυτή η συμφωνία.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν ήθελε να... τσαλακωθεί το όνομα του Ολυμπιακού. Επιθυμία του, ήταν να υπάρχει συμφωνία με τη διοίκηση της Σπόρτινγκ και από τη στιγμή που υπήρχε ο κατάλληλος άνθρωπος (Μέντες), έγιναν όλα σχετικά εύκολα. Δόθηκε έτσι εντολή και αντί 7.000.000 ευρώ, ο Ποντένσε ανήκει χωρίς κάποια άλλη νομική ανησυχία, στον Ολυμπιακό.

ΘΑ ΤΑ ΦΕΡΕΙ Χ3

Ο Ολυμπιακός φέτος στηρίζει πολλά πάνω στον Ποντένσε. Πάλι πήρε φανέλα βασικού και μετράει ήδη 14 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχει σκοράρει δύο φορές. Την πρώτη, στο 4-0 με γκολάρα απέναντι στην Κράσνονταρ, πάλι στα playoffs ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το καλό το γκολ, όμως, ήταν το πρώτο φετινό του Ολυμπιακού στο Champions League. Αυτό με το οποίο μείωσε σε 1-2 απέναντι στην Τότεναμ και έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης, λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Έξοχο γκολ, που ανέβασε για τα καλά τις μετοχές του Πορτογάλου άσου. Ίσως το καλύτερό του ματς με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Αρκετοί αναρωτήθηκαν αν άξιζε ο Ολυμπιακός να δώσει τα 7.000.000 ευρώ για την απόκτησή του, λίγες ημέρες νωρίτερα. Ξεκάθαρα, προκύπτει ένα μήνυμα στήριξής του. Βασικό. Να είναι ήρεμος και ο ίδιος, να έχει κίνητρα. Να δείξει καλό πρόσωπο και στην Ευρώπη, άλλο αν δεν άρχισε βασικός στο Βελιγράδι, να βοηθήσει και στο πρωτάθλημα. Το θέλει πολύ ο σύλλογος, το έχει καταλάβει και ο ίδιος.

Στον Ολυμπιακό, δεν "ζύγισαν" για ημέρες την απόφασή τους. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε το στίγμα του και την εντολή να γίνει αυτό που πρέπει. Ο Ντανιέλ Ποντένσε, στα 24 του πλέον, είναι μια μεγάλη επένδυση για την ομάδα. Και η αίσθηση που υπάρχει, είναι πως όχι μόνο θα φέρει τα χρήματα που δόθηκαν για τη μεταγραφή του, αλλά και πολλά περισσότερα. Για… πλάκα θα έρθει πρόταση Χ3. Κοντά στα 21.000.000 ευρώ δηλαδή. Ξέρω, μερικοί μπορείτε να τα θεωρείτε πολλά. Διαβάστε πιο κάτω, όμως, δύο σημαντικές πτυχές της υπόθεσης.

ΥΠΗΡΧΕ ΗΔΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

Δεν είναι τα δημοσιεύματα που ήρθαν από το εξωτερικό, που δίνουν τροφή για διάφορα σχόλια για το μέλλον του. Για τον Ποντένσε ενδιαφέρον υπήρχε και μέσα στο καλοκαίρι. Την ώρα που ο Ολυμπιακός ετοιμαζόταν για τα playoffs του Champions League, υπήρχε πρόταση από ισπανικό σύλλογο. Με αρκετά μάλιστα χρήματα. Δεν τη συζήτησαν οι "ερυθρόλευκοι". Το κίνητρο να μπει η ομάδα στους ομίλους ήταν μεγαλύτερο, όπως και τα έσοδα που ήρθαν πολλά περισσότερα. Δικαίωση πρώτη. Και φυσικά, έπρεπε να υπάρχει απόλυτη συμφωνία με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και όχι... συννεφάκια, σε μια επικείμενη μεταγραφή του. Τι θα ζητούσαν οι Πορτογάλοι μετά, τι θα μπορούσε να γίνει πάνω σε συζητήσεις, ακόμη και αν αποφασιζόταν να πωληθεί. Που κάτι τέτοιο δεν συνέβη πάντως.

ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩΛΗΘΕΙ;

Ας είμαστε ρεαλιστές. Τον Μέντες έχει ατζέντη ο Ποντένσε. Με ότι συνεπάγεται αυτό. Αν... θέλει, αύριο κιόλας, φέρνει πρόταση. Ο Ολυμπιακός έχει φερθεί πολύ καλά στον συγκεκριμένο μάνατζερ, ο οποίος έχει κάνει καλές δουλειές και για τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Αρέσει ο παίκτης, πλέον τον έχουν δει πολλοί. 55 ματς και 10 γκολ μετράει στην καριέρα του στον Ολυμπιακό, μέσα σε 15 μήνες ουσιαστικά. Δεν αρκούν αυτά; Ανοίγουν τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης και τον βλέπουν απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Χρειάζεται κάτι άλλο; Όταν δίνεις 7.000.000 ευρώ για έναν παίκτη σε αυτή την ηλικία, ναι, θες να πάρεις πολλά μέσα στο γήπεδο. Ομάδες θα ακουστούν και άλλες στο μέλλον. Και θα το γράψω... κυνικά. Συγγνώμη, αλλά αυτός ο παίκτης ΔΕΝ γίνεται να μην πωληθεί. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτός ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος που ο Ολυμπιακός προχώρησε στο deal του Σεπτεμβρίου. Να έχει το απόλυτο κουμάντο στις διαπραγματεύσεις και όπως κάνει, να πουλήσει ακριβά. Να βάλει στα ταμεία του χρήματα που θα δείξουν πολλά. Αυτό, μπορεί να γίνει στο τέλος της σεζόν. Ειδικά αν έχουν πάει όλα καλά και με μια κατάκτηση πρωταθλήματος. Οι τίτλοι, σε κάθε βιογραφικό, δίνουν και άλλους πόντους. Είτε αφορούν παίκτη είτε προπονητή.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΗΡΕΜΟΣ

Μια διευκρίνιση, γιατί οι ημέρες είναι... περίεργες. Ο Ποντένσε, παραμένει ήρεμος μπροστά σε όλα αυτά που διαβάζει, που ακούγονται. Το βασικό του μέλημα, ήταν να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις από το Κλεάνθης Βικελίδης. Εκεί που τον τράβηξε το πόδι του, με αποτέλεσμα να χάσει προπονήσεις. Αν δεν είναι 100% για το Σάββατο με τον ΟΦΗ, ο Μαρτίνς δεν θα ρισκάρει. "Καίγεται" για να τον έχει με την Μπάγερν Μονάχου.

Στο Champions League άλλωστε, ήταν και το τελευταίο ενενηντάλεπτό του! Απέναντι στην Τότεναμ. Με τον Παναθηναϊκό έγινε αλλαγή λίγο πριν το τέλος. Με τη Λαμία επίσης, ενώ με τον Ερυθρό Αστέρα μπήκε αλλαγή στο 61ο λεπτό. Και με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, βγήκε στο 38'. Στο Βελιγράδι ήταν και το μοναδικό φετινό ματς που ήρθε από τον πάγκο.

Προτεραιότητά του τώρα, να είναι εντάξει και να βοηθήσει την ομάδα. Χωρίς να το... φωνάζει φυσικά, να καταφέρει να ανεβάσει και άλλο τις μετοχές του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Από τα πόδια του εξαρτάται άλλωστε.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ