ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός - Λεβαδειακός: Αυτά περιμέναμε, αυτά είδαμε

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μια εναλλακτική ενδεκάδα παρουσίασε για τον Ολυμπιακό ο Πέδρο Μαρτίνς στο ματς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό. Τι περιμέναμε να δούμε από τους έντεκα που ξεκίνησαν το ματς για τους Πειραιώτες και τι είδαμε.

Ο Πέδρο Μαρτίνς εμφάνισε μια εντελώς πειραματική ενδεκάδα στο ματς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό, από την άποψη πως ούτε την είχαμε ξαναδεί, ούτε θα την ξαναδούμε μετά την πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Μισή ντουζίνα παίκτες έκαναν ντεμπούτο, άλλοι επέστρεψαν από τραυματισμό και άλλοι από καραντίνα. Ήταν μια ευκαιρία για όλους -πλην Μιράντα- να πατήσουν χορτάρι σε επίσημο ματς, προκειμένου να διαπιστώσει και ο προπονητής τους σε τι κατάσταση βρίσκονται και σε τι βαθμό μπορεί να τους υπολογίζει για το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί.

Τηρουμένων των αναλογιών και της ιδιαίτερης αυτής κατάστασης, πάμε να δούμε τι περιμέναμε από κάθε παίκτη και τι είδαμε:

ΖΟΖΕ ΣΑ: Με ποδοσφαιρική παιδεία και ένα βασικό προτέρημα

Κακά τα ψέμματα, ήταν άγνωστος στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό της Ελλάδας. Ήρθε δανεικός από την Πόρτο για να κλείσει την τριάδα των γκολκίπερ μαζί με Γιαννιώτη - Χουτεσιώτη. Επομένως υπήρχε μια απορία για το τι... ψάρια πιάνει γενικώς.

Πίεση δεν δέχτηκε, ωστόσο η φάση του 43' είναι ενδεικτική της ποδοσφαιρικής του παιδείας. Κυρίως για τον τρόπο που αντιδρά στην επαναφορά του Γιακουμάκη, τοποθετώντας άψογα το κορμί του για να μην επιτρέψει την παραβίαση της εστίας του. Άνετος με τη μπάλα στα πόδια, αρέσκεται να παίζει μακριά από την εστία του (sweeper goalkeeper), προτέρημα που ψάχνουν σε τερματοφύλακα οι ομάδες που επιτίθενται και έχουν ψηλά την άμυνα τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ: Η ταχυδύναμη και οι διαφορές με την ΑΕΛ

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι ακούμπησε στο τραπέζι 1 εκατ. ευρώ και απέκτησε τα δικαιώματα του 22χρονου μπακ από την ΑΕΛ. Η πρώτη σεζόν αναμένεται να λειτουργήσει διδακτικά για εκείνον, ειδικά από τη στιγμή που ο αναγεννημένος Ελαμπντελαουί δεν διαπραγματεύεται τη θέση του βασικού.

Ο Μασούρας έχει ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα για το σύγχρονο ποδόσφαιρο: ταχυδύναμη. Καλύπτει μεγάλες αποστάσεις σε μικρό χρόνο, είναι εκρηκτικός, δύσκολα κοντράρεται, έχει εξαιρετικό άλμα και αστείρευτες φυσικές δυνάμεις.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αυτό που περιμέναμε να δούμε είναι σε τι βαθμό έχει βελτιώσει τα τεχνικά και πνευματικά του χαρακτηριστικά. Η ΑΕΛ έπαιζε πολύ στο χώρο, κάτι που βόλευε τον ταχύ Μασούρα. Στον Ολυμπιακό πρέπει να μάθει να λειτουργεί επιθετικά σε ποσοστά κατοχής μπάλας του 65% - 70%.

Τελείως διαφορετική υπόθεση. Highlight του 22χρονου μπακ η σέντρα στο κεφάλι του Μάνου για το 1-0. Από εκεί και πέρα έχει κάμποσα να βελτιώσει. Την πρώτη επαφή του με τη μπάλα, τον τρόπο που πρέπει να την προστατεύει με το σώμα του, το timing στα overlap, το παιχνίδι με ψηλά το κεφάλι.

ΠΑΠ ΣΙΣΕ: Άριστα στη νοοτροπία

Είναι ξεκάθαρο από πέρσι ότι για τον Σενεγαλέζο το στοίχημα δεν είναι τα προσόντα του. Αλλά τι συμβαίνει πότε πότε στο κεφάλι του και εκεί που μπορεί να είναι ως και συγκλονιστικός για 89 λεπτά, ξαφνικά να κάνει κάτι εντελώς αψυχολόγητο και να βάλει την ομάδα του σε μπελάδες. Αυτό το στοιχείο βγήκε έντονα στην προετοιμασία και ουσιαστικά του κόστισε τη θέση του βασικού.

Έχει κάνει πολύ γεμάτα ματς απέναντι σε πολύ πιο ζόρικους αντιπάλους από τον Λεβαδειακό, επομένως η πολύ καλή του παρουσία κόντρα στους Βοιωτούς δεν συνιστά είδηση. Το ζήτημα ήταν η νοοτροπία που θα έδειχνε ένας 23χρονος που πέρσι ήταν βασικός και το όνομα του ακούστηκε για μεταγραφή 7-8 εκατ. ευρώ, αλλά φέτος είναι 4η επιλογή στους στόπερ. Και ο Σισέ πήρε άριστα σε αυτόν τον τομέα.

ΡΟΝΤΕΡΙΚ ΜΙΡΑΝΤΑ: Μια γκέλα στο τσεπάκι

Για τον Βραζιλιάνο στόπερ δεν περίμενε κανείς να βγάλει συμπεράσματα από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Επιβεβαίωσε το σερί που τον θέλει να έχει μια γκέλα στο τσεπάκι ανά ματς. Αυτή τη φορά την έκανε στο 3', αλλά ο Σα είχε διαβάσει τη φάση και έσωσε την κατάσταση. Στα θετικά ότι απέφυγε τα εύκολα λάθη στις μεταβιβάσεις, αν και όταν δεν έχει προφανή επιλογή μεταβίβασης δεν αργεί να βραχυκυκλώσει. Κατά περίεργο τρόπο είναι περισσότερο αποτελεσματικός όταν βγαίνει στο πλάι να δώσει αμυντική κάλυψη.

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΚΟΥΤΡΗΣ: Είναι ξανά εδώ

Απλά τα πράγματα για τον 23χρονο μπακ. Το ζητούμενο ήταν κατά πόσο έχει ξεπεράσει τον σοβαρό τραυματισμό του στον ώμο και κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Μια χαρά ήταν από πλευράς δυνάμεων, δεν απέφυγε την σωματική επαφή και τις κόντρες, δείγμα πως δεν διακατέχεται από κανέναν φόβο.

Παραμένει ταχύτατος και χωρίς επιπολαιότητες στο παιχνίδι του, ψάχνει ακόμη πατήματα επιθετικά και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ανεβαίνει και αυτό είναι θετικό, αφού ο Τσιμίκας δεδομένα θα χρειαστεί στήριξη για να βγει η σεζόν στο αριστερό άκρο της άμυνας.

ΓΚΙΛΙΕΡΜΕ: Έβαλε δύσκολα στον Μαρτίνς

Καλώς τον κι ας άργησε! Περιττό να πούμε για την ανυπομονησία του κόσμου να δει τον Βραζιλιάνο στη δράση. Ο Ολυμπιακός επικοινώνησε δυνατά την απόκτηση του από τη Λα Κορούνια, ωστόσο στο μυαλό του Μαρτίνς μέχρι χθες, Γκιλιέρμε ήταν ο Μπουχαλάκης.

Και αν το δείγμα στην προπόνηση δεν μπορεί να είναι πάντα αξιόπιστο, μετά το ματς με τον Λεβαδειακό ο Πορτογάλος τεχνικός μάλλον θα προβληματίστηκε για τα καλά. Ο Γκιλιέρμε κινείται άριστα στο χώρο, ξέρει πότε πρέπει να δώσει στήριγμα και πότε να κρατήσει αποστάσεις.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έχει καλή υποδοχή της μπάλας, σωστό μοίρασμα με μια επαφή, δεν τρελαίνεται για τις μονομαχίες σώμα με σώμα, αλλά διαβάζει γρήγορα τις φάσεις σε αμυντική και επιθετική λειτουργία. Holding μέσος, χωρίς πολλά ανεβάσματα, αλλά με οξυδέρκεια στις κάθετες μεταβιβάσεις. Χαρακτηριστική η φάση του 83'.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ: Αναζητείται τόλμη

Από την καραντίνα στην ενδεκάδα ο 22χρονος κεντρικός χαφ. Ούτε αυτός χρειάζεται πολλές συστάσεις, το θέμα ήταν σε τι κατάσταση βρισκόταν μετά το διάστημα που πέρασε χωρίς να προπονείται με την υπόλοιπη ομάδα. Φάνηκε να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα. Προτίμησε ένα σίγουρο παιχνίδι, χωρίς ρίσκα, με ασφαλείς επιλογές.

Έπαιρνε συνήθως την πρώτη πάσα από χαμηλά και προσπαθούσε να συνδέσει τη μεσαία γραμμή με την επίθεση. Πρωτοβουλίες πήρε, απείλησε στο 21', πρέπει να γίνει πιο τολμηρός και να βρει τρόπο να απειλεί περισσότερο.

ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ: Αν σας ξέφυγαν, διαβάστε τα

Για τον Ιβοριανό μέσο κάντε έναν κόπο και διαβάστε το κείμενο του Θέμη Καίσαρη και αυτό του Σταύρου Γεωργακόπουλου. Μην λέμε τα ίδια...

ΜΑΤΙΑΣ ΝΑΟΥΕΛ: Με τρομερή ενέργεια αλλά χωρίς απειλή

Και εδώ η περιέργεια ήταν αυξημένη για έναν παίκτη που δεν είχε συμμετοχή ακόμη με τα ερυθρόλευκα. Λέγοντας ξανά πως μιλάμε για το πρώτο του ματς και σε μια ενδεκάδα που δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα, ο 21χρονος εξτρέμ άφησε ανάμεικτα συναισθήματα με την εμφάνιση του. Είχε τρομερή ενέργεια, κινήθηκε πολύ στον χώρο, έμπαινε στον άξονα αφήνοντας τον ασβέστη για τον Κούτρη, πρέσαρε ασταμάτητα τους αντιπάλους, έδωσε στηρίγματα ανασταλτικά.

Σίγουρα του έλειπαν τα πατήματα στην επίθεση, εκεί όπου κινήθηκε περισσότερο περιφερειακά και σε υποστηρικτό ρόλο. Δεν πάτησε περιοχή για να απειλήσει ευθέως την αντίπαλη εστία και αυτό είναι ένα ζήτημα για τον Ολυμπιακό, καθώς πλην του Χριστοδουλόπουλου που μπορεί να σκοράρει ως ακραίος με συνέπεια, τόσο ο Ποντένσε όσο και ο Φετφατζίδης είναι περισσότερο δημιουργικοί παίκτες.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΡΟΥΣΑΪ: Τακτικά βελτιωμένος

Ο 20χρονος εξτρέμ αποτελεί προϊόν της Ακαδημίας του Ολυμπιακού και με την παρουσία στην προετοιμασία έπεισε τον Πέδρο Μαρτίνς να του δώσει μια θέση στο ρόστερ. Η βελτίωση του στο τακτικό κομμάτι είναι εμφανής, όπως και το γεγονός πως έχει καταφέρει να τιθασεύσει τον ενθουσιασμό του και να μην παρασύρεται σε περιττές ενέργειες.

Χωρίς να γνωρίζονται στο χορτάρι με τον Μασούρα (αλλά και τους περισσότερους από τους υπόλοιπους στην ενδεκάδα), δεν βρήκαν συνεργασίες, ούτε ρυθμό στην επίθεση. Μοιραία δεν κατάφερε να ξεχωρίσει, χωρίς πάντως να είναι αρνητικός στην οικονομία της αναμέτρησης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΣ: Ανέπνευσε με τον Χάσαν

Ο 24χρονος φορ πραγματοποίησε μια εκπληκτική σεζόν πέρσι στη Football League, όταν σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος είχε απολογισμό 27 γκολ και 10 ασίστ! Κάπως έτσι έπεισε τον Ολυμπιακό να αποζημιώσει τον ΟΦΗ, αποκτώντας τα δικαιώματα του αντί 300.000 ευρώ.

Ο Μάνος έκανε την πρώτη του επίσημη συμμετοχή με τον Ολυμπιακό, την οποία και συνδύασε με το γκολ που έδωσε τη νίκη στους Πειραιώτες. Το ξεμαρκάρισμα του στο δεύτερο δοκάρι, το εντυπωσιακό άλμα και η καρφωτή κεφαλιά που έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, ήταν μια φάση στην οποία παίρνει άριστα.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η αλήθεια είναι πως αν και χρησιμοποίησε καλά το σώμα του με πλάτη, δυσκολεύτηκε αρκετά όση ώρα ήταν μόνος στην κορυφή της επίθεσης, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που κανείς συμπαίκτης του δεν πατούσε με συνέπεια περιοχή για να δημιουργηθούν χώροι. Με τον Χάσαν στο πλευρό του "ανέπνευσε" και βρήκε μεγαλύτερους χώρους να κινηθεί, φτάνοντας μέχρι το γκολ.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ