ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός για 20 λεπτά

Ολυμπιακός για 20 λεπτά
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr γράφει για τα δύο αγωνιστικά πρόσωπα του Ολυμπιακού κόντρα στον μαχητικό Ατρόμητο, το καλό εικοσάλεπτο που δεν φτάνει στην Ελλάδα βάσει του ποιοτικού ρόστερ της ομάδας, και τους Σαβιόλα – Φουστέρ, οι οποίοι “ανάγκασαν” τον προπονητή τους σε δημόσια αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής τους στη νίκη.

Ο Ολυμπιακός από το 50ό μέχρι το 70ό λεπτό του εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο είναι αυτός που θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι του. Για να φτάσουμε, όμως, μέχρι εκεί χρειάστηκε μία σειρά από γεγονότα.

Το προβληματικό πρώτο ημίχρονο, με τα πολλά κενά στην άμυνα και την αδυναμία στο δημιουργικό κομμάτι σε αυτό το διάστημα, μέχρι το γκολ του Ναπολεόνι στο 47', το οποίο λειτούργησε θετικά υπέρ των Πειραιωτών. Ήταν ένα “μικρό σοκ”, το οποίο χρειάζονταν απόλυτα οι ερυθρόλευκοι για να αφυπνιστούν αγωνιστικά. Ο Μίτσελ, έχοντας πλήρη συναίσθηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και της έντονης πίεσης - αμφισβήτησης που δέχεται μετά την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος με την Καλλονή, πήρε μία σειρά από ρίσκα, έχοντας και την τύχη με το μέρος του στην περίπτωση του Φετφατζίδη, ο οποίος αντικαταστάθηκε υποχρεωτικά από τον Φουστέρ με την έναρξη της επανάληψης, αν και ήταν πολύ καλός στο πρώτο ημίχρονο. Πάντως, ο Μίτσελ πάλεψε το παιχνίδι, όταν αυτό έδειχνε να μην εξελίσσεται καλά για την ομάδα του, και τα έπαιξε όλα για όλα.

Ελληνικός κορμός και ελληνικό... φιλότιμο

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην πρεμιέρα με την Καλλονή στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός είχε στη σύνθεσή του μόλις δύο Έλληνες (Σιόβας, Μανιάτης) και τον ομογενή Χολέμπας στην εντεκάδα. Κόντρα στον Ατρόμητο στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, η ομάδα είχε έξι Έλληνες στην αρχική της σύνθεση. Μανωλάς και Σιόβας στο κέντρο της άμυνας, Σάμαρης και Μανιάτης στη μεσαία γραμμή, Φετφατζίδης και Μήτρογλου στην τριάδα της επίθεσης. Ύστερα από πολύ καιρό, ο Ολυμπιακός είχε ως εναλλακτικές επιλογές στον πάγκο μόνο ξένους ποδοσφαιριστές, επτά τον αριθμό. Με τον Βάις, την πιο ποιοτική μεταγραφή της ομάδας κατά πολλούς αυτό το καλοκαίρι, να μην αγωνίζεται δευτερόλεπτο!

Δεν το συζητάμε πως το ρόστερ διαθέτει πληθώρα επιλογών, αν και με την αποχώρηση του Φέισα για την Μπενφίκα υπάρχει ένα ξεκάθαρο κενό στον άξονα, το οποίο θα καλυφθεί πιθανότατα με δύο παίκτες, καθώς ήταν δεδομένη η πρόθεση για την απόκτηση ενός χαφ πριν από τη μεταγραφή του Σέρβου στην πορτογαλική ομάδα. Ο Μίτσελ “πόνταρε” σε έξι Έλληνες παίκτες για το αρχικό σχήμα. Βασίστηκε στον ελληνικό κορμό και στο ελληνικό φιλότιμο.

Για πρώτη φορά έδειχνε τόσο πιεσμένος ο κόουτς, όντας όρθιος στον πάγκο. Για αυτό και στα δύο γκολ ξέσπασε... Είδαμε έναν διαφορετικό Μίτσελ. Γνώριζε και ο ίδιος πως σε αυτό το ματς, η ομάδα του έπρεπε να ευχαριστήσει και το κοινό της, όχι μόνο να πάρει απλά τη νίκη. Ο Σάμαρης πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη, στη θέση του αποχωρήσαντα Φέισα. Είναι προφανές πως ο Ισπανός τεχνικός θέλει έναν παίκτη μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά: ψηλό κορμί, με καλή πρώτη πάσα και σωστή μεταβίβαση.

Στατικός, μονοδιάστατος και εκτεθειμένος

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Ατρόμητος είχε τις δύο κλασικότερες ευκαιρίες της αναμέτρησης. Με δύο κόντρες-φωτιά, με δύο και τρεις πάσες, αντίστοιχα, οι φιλοξενούμενοι έφτασαν μία ανάσα από το γκολ. Στην πρώτη περίπτωση, στο 21', ο Ναπολεόνι ίσως και να αγχώθηκε από την έγκαιρη έξοδο του επιβλητικού Ρομπέρτο, στέλνοντας την μπάλα άουτ, ενώ στο δεύτερο ανεπανάληπτο τετ α τετ, στο 34', ο Ισπανός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού δεν “ψάρωσε” από την προσπάθεια για λόμπα του προωθημένου Φυτανίδη.

Οι ερυθρόλευκοι έπαιζαν ψηλά, με την τετράδα της άμυνας να βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου. Έτσι, στο παραμικρό λάθος η ομάδα του Περιστερίου έβγαινε με δύο και τρεις πάσες στην κόντρα επίθεση. Στην επιθετική ανάπτυξη, δεν υπήρχε κίνηση από τη μέση και μπροστά για τους γηπεδούχους. Ο Ντομίνγκες ήταν αυτός που προσπαθούσε να μαζέψει την κατάσταση στο κέντρο και ο Φετφατζίδης εκείνος που επιδίωκε με ατομικές προσπάθειες να δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Ο Ολυμπιακός ήταν μονοδιάστατος και στατικός στο παιχνίδι του.

Και ο “Φέτφα” πρωταγωνιστής στις δύο καλύτερες στιγμές της ομάδας στο πρώτο μέρος. Στο 35', με ατομική ενέργεια και σουτ, που απέκρουσε ο Σηφάκης, και στο 39', με αριστερό σουτ εντός περιοχής έπειτα από ατομική ενέργεια και πάσα του Κάμπελ από τα αριστερά της περιοχής. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μίτσελ αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα και να δοκιμάσει σχήμα με δύο επιθετικούς, κάτι που έκανε ελάχιστα στην περίοδο της προετοιμασίας.

Δύο ματς, τρία γκολ, όλα από στημένες φάσεις

Παράλληλα, ο Φετφατζίδης αισθάνθηκε πόνους στο στομάχι και αντικαταστάθηκε υποχρεωτικά. Ο Φουστέρ πήρε τη θέση του “Φέτφα” και ο Σαβιόλα του Σαλίνο, με τον Μανιάτη να μετατοπίζεται στο δεξί άκρο της άμυνας. Οι φιλοξενούμενοι αιφνιδίασαν και στο 47' πήραν προβάδισμα στο σκορ. Μανωλάς και Σιόβας, οι οποίοι έχουν παίξει ελάχιστα μαζί στην περίοδο της καλοκαρινής προετοιμασίας, δεν συνεννοήθηκαν σωστά και από μία ουσιαστικά απομάκρυνση της μπάλας του Ταυλαρίδη με το κεφάλι από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ο Ναπολεόνι βρέθηκε σε θέση τετ α τετ με τον Ρομπέρτο, αφού πρώτα “νίκησε” εύκολα στο σπριντ τον Σιόβα. Ο Ιταλός επιθετικός σκόραρε και ο Ατρόμητος έβαλε πολύ δύσκολα στον Ολυμπιακό.

Από εκεί και μετά, όμως, το σκηνικό άλλαξε. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας έδειξε χαρακτήρα. Αντέδρασε υποδειγματικά, με τους Σαβιόλα και Φουστέρ να εξελίσσονται σε παίκτες-κλειδιά της ανατροπής. Οι ερυθρόλευκοι άλλαξαν το σύστημά τους και το 4-3-3 του πρώτου μέρους μετατράπηκε σε 4-4-2, με τον Σαβιόλα να αγωνίζεται πίσω από τον Μήτρογλου. Ο Φουστέρ έπαιξε αριστερά, αν και άλλαζε συχνά πτέρυγα με τον Κάμπελ, με τον Σαμαρή σε ρόλο “κόφτη” και τον Ντομίνγκες μπροστά του σε καθαρά δημιουργικό ρόλο. Οι γηπεδούχοι πίεσαν ψηλά, με τους Φουστέρ και Σαβιόλα να δίνουν ώθηση και ρυθμό στην ομάδα τους.

Με ωραίες κινήσεις και αδιάκοπη κίνηση εντός αγωνιστικού χώρου, με ή χωρίς την μπάλα. Ο Ολυμπιακός είχε ένα πολύ δυνατό εικοσάλεπτο, από το 50' μέχρι το 70'. Στο 51', ισοφάρισε σε 1-1 με άψογο δεξί πλασέ του Φουστέρ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και στο 54' ο Σαβιόλα άνοιξε λογαριασμό με την ερυθρόλευκη, σκοράροντας με κεφαλιά (!), καθώς “έπιασε στον ύπνο” την αντίπαλη άμυνα στην εκτέλεση κόρνερ του Ντομίνγκες.

Και τα δύο γκολ προήλθαν από στημένες φάσεις, φάουλ και κόρνερ, αντίστοιχα, όπως από στημένη φάση είχε μπει η μπάλα στα δίχτυα και στη νίκη της πρεμιέρας κόντρα στην Καλλονή, με τον Ντομίνγκες να μετράει, ήδη, δύο ασίστ στο ενεργητικό του. Τρία γκολ από στημένες μπάλες σε δύο επίσημα ματς για τους ερυθρόλευκους, με τις αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο να κάνουν τη διαφορά και στα δύο παιχνίδια!

Του αρέσει έτσι του Σαβιόλα

Στα ματς του ελληνικού Πρωταθλήματος, Σαβιόλα και Μήτρογλου μπορούν με χαρακτηριστική ευκολία να αγωνιστούν μαζί στη γραμμή κρούσης. Κόντρα στον Ατρόμητο έπαιξαν για πρώτη φορά ουσιαστικά μαζί σε σημαντικό χρονικό διάστημα. Ο Αργεντινός, όπως είχαμε γράψει και την προηγούμενη εβδομάδα μετά την 1η αγωνιστική, έχει κάνει πολλά μεγάλα παιχνίδια, παίζοντας πίσω από τον επιθετικό. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την τριετία 2009-2012 στην Μπενφίκα, όταν και συνέθεσε με τον Παραγουανό Όσκαρ Καρντόσο ένα εκπληκτικό δίδυμο στην επίθεση.

Ο Σαβιόλα βρήκε κενούς χώρους στο ματς με τον Ατρόμητο, με τον Μήτρογλου να ανοίγει τους διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή και τον Χαβιέρ να ξεκινάει από πίσω ουκ ολίγες επιθέσεις. Η φιλοξενούμενη μεσοαμυντική λειτουργία αποσυντονίστηκε στο διάστημα 50' – 70' και ο Ολυμπιακός είχε ένα πολύ καλό και δυνατό εικοσάλεπτο. Ο Αργεντινός δήλωσε μετά το ματς πως ταιριάζει περισσότερο στον ίδιο ο ρόλος του περιφερειακού επιθετικού, αλλά δύσκολα θα δούμε αυτό το δίδυμο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Ο Μίτσελ, από την πλευρά του, επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου πως ο Σαβιόλα έδειξε ότι αντέχει για 45 λεπτά ποιοτικού ποδοσφαίρου μέχρι στιγμής. Ζητούμενο, πλέον, είναι να μπορέσει να φτάσει στο 100% από πλευράς φυσικής κατάστασης προκειμένου να είναι σε θέση να αποδώσει το ίδιο καλά για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στον αγώνα.

"Στρατιώτης" Φουστέρ

Καθοριστικός για την ανατροπή ήταν, φυσικά, και ο Νταβίντ Φουστέρ. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός δεν βρισκόταν στα βασικά πλάνα του προπονητή για την εντεκάδα. Είναι, όμως, επαγγελματίας από τους λίγους. Στα φιλικά, έπαιξε κυρίως στα άκρα, σπάνια πίσω από τον επιθετικό, όπου με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις στο παρελθόν. Γνωρίζει και ο ίδιος ο Φουστέρ πως με τόσες μεταγραφές από τη μέση και μπροστά που έγιναν αυτό το καλοκαίρι, είναι πολύ δύσκολο να βρει θέση βασικού. Ωστόσο, είναι μαχητής και στρατιώτης αυτής της ομάδας, την οποία υπηρετεί για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν.

Ποτέ δεν έχει παραπονεθεί για τίποτα, απλά παίζει όποτε του το ζητήσει ο προπονητής. Έτσι, πρέπει να συμπεριφέρονται όλοι οι ποδοσφαιριστές. Ο Φουστέρ είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους συμπαίκτες του. Ο Μίτσελ αποθέωσε τον συμπατριώτη του, όπως και τον Σαβιόλα, στις δηλώσεις του μετά την αναμέτρηση, υπογραμμίζοντας πως η ικανότητα των ποδοσφαιριστών είναι αυτή που μετράει πάνω στο χορτάρι και όχι τα συστήματα και οι τακτικές.

Ο θετικός Μπονγκ και τα περισσότερα... λεπτά

Στο τελευταίο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, ο Ατρόμητος είχε δύο καλές στιγμές με τον Μπρίτο για να ισοφαρίσει στο ίδιο λεπτό (83'). Στην πρώτη περίπτωση, ο Σάμαρης με τάκλιν αυτοθυσίας στο ύψος του πέναλτι έβαλε την κόντρα και η μπάλα κατέληξε κόρνερ, από το οποίο ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός του Ατρόμητου έγινε απειλητικός εντός περιοχής, αλλά η προσπάθειά του κατέληξε άουτ. Στο 85', δεν μέτρησε κανονικό γκολ του Μήτρογλου για το 3-1. Ο Έλληνας επιθετικός, πάντως, δείχνει ιδιαίτερα αγχωμένος και νευρικός σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν. Χρειάζεται άμεσα ένα γκολ με τον Ολυμπιακό για να αρχίσει να παίρνει τα πάνω του.

Στα θετικά αυτής της νίκης συγκαταλέγεται και το πολύ καλό ντεμπούτο του Γκαετάν Μπονγκ. Ο Καμερουνέζος αριστερός μπακ, με τον Χοσέ Χολέμπας να είναι "μετέωρος" στο ρόστερ των Πειραιωτών, έχει πια υπ' ευθύνη του το αριστερό άκρο της άμυνας. Οι αρχικές συστάσεις του ανέφεραν πως πρόκειται για αριστερό μπακ με περιορισμένες επιθετικές δυνατότητες και πρωτοβουλίες, αλλά στο πρώτο του ματς είδαμε πως μπορεί να προσφέρει και σε αυτό το το κομμάτι του παιχνιδιού, όχι μόνο στο αμυντικό.

“Δεν ξέρω αν τον ρυθμό που πιάσαμε στο δεύτερο ημίχρονο, μπορούμε να τον κρατήσουμε για 90 λεπτά”, είπε δύο φορές μετά το τέλος του αγώνα ο Μίτσελ και αυτό είναι το μεγάλο του προσωπικό στοίχημα από εδώ και πέρα. Να βελτιώνει την ομάδα και αυτά τα ποιοτικά λεπτά ποδοσφαίρου να αυξηθούν... Τα 20 λεπτά πρέπει να γίνουν περισσότερα βάσει του ποιοτικού ρόστερ που διαθέτει η ομάδα. Με τον ίδιο να κρίνεται αγώνα με τον αγώνα και να εξακολουθεί να έχει αβέβαιο προπονητικό μέλλον στον Ολυμπιακό, οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανατρέψει την εις βάρος τους κατάσταση ο Ισπανός τεχνικός.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ