ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός: Αλήθειες και ψέματα για τον Μήτρογλου

Ολυμπιακός: Αλήθειες και ψέματα για τον Μήτρογλου

Τι ισχύει με Μήτρογλου και Ολυμπιακό; Έχουν βάση τα σενάρια για επιστροφή του "Μητρογκόλ"; Τι λέει και τι θέλει ο ίδιος, τι σκέφτονται στον Πειραιά; Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ με όλες τις απαντήσεις.

Είθισται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, κυρίως λόγω της διακοπής των πρωταθλημάτων για υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων, να ξεφυτρώνουν τα πρώτα μεταγραφικά σενάρια ενόψει Γενάρη.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η φλόγα άναψε στη Γαλλία και αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής του Κώστα Μήτρογλου στον Ολυμπιακό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως της δημοσιότητας το ενδεχόμενο επιστροφής του διεθνούς φορ στα παλιά λημέρια για 4η φορά! Πριν πάμε παρακάτω, οφείλουμε να φρεσκάρουμε τη μνήμη. Να θυμίσουμε δηλαδή ότι ο Μήτρογλου αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2007 από τη Γκλάνμπαχ έχοντας αγωνιστεί στη δεύτερη ομάδα του γερμανικού συλλόγου. Τον Γενάρη του 2011 μετακόμισε ως δανεικός στον Πανιώνιο και τη Νέα Σμύρνη.

Επέστρεψε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς στις εγκαταστάσεις του Ρέντη για να ξαναφύγει τον Αύγουστο με προορισμό αυτή τη φορά τον Ατρόμητο και το Περιστέρι.

Στο φινάλε εκείνης της περιόδου γύρισε για τα καλά, καθιερώθηκε στην ενδεκάδα κι έπαιξε για 2,5 χρόνια με την ερυθρόλευκη φανέλα ως βασική επιλογή. Τον Γενάρη του 2014 "έσκασε" πρόταση ύψους 15 εκατομμυρίων από την αγγλική Φούλαμ. Στο φινάλε εκείνης της περιόδου (καλοκαίρι του 2014) επέστρεψε ξανά ως δανεικός για μία σεζόν στην ομάδα του Μίτσελ.

Στη συνέχεια (Αύγουστος 2015) πουλήθηκε από τη Φούλαμ στη Μπενφίκα, ενώ από τις 31 Αυγούστου του 2017 ανήκει στο δυναμικό της Μαρσέιγ.

Το λιμάνι της Μασσαλίας, ωστόσο, δεν έμελλε να γίνει το δεύτερο αγαπημένο (μετά από εκείνο του Πειραιά) στο μυαλό και την καρδιά του "Μητρογκόλ", ο οποίος παρότι βασικός και αναντικατάστατος στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ΜΜΕ και όχι μόνο.

"ΧΡΥΣΟ" ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΩΣ ΤΟ 2021

Πριν από λίγες ώρες υπήρξε δημοσίευμα το οποίο τον χαρακτηρίζει ως ποδοσφαιρικό "γίδι" (σ.σ. στη Γαλλία χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση, όπως στην Ελλάδα το "παλτό")! Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο αριστεροπόδαρος άσος δύσκολα θα στεριώσει στον... Ολυμπιακό της Μασσαλίας (Ολιμπίκ Μαρσέιγ), παρότι δεσμεύεται από ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, το οποίο έχει διάρκεια έως το τέλος της περιόδου 2020-2021. Για άλλα 2,5 χρόνια δηλαδή.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αναφορές ο "πιστολέρο" (σ.σ. το παρατσούκλι προέκυψε μετά από τα δύο γκολ σε βάρος του Παναθηναϊκού στο 2-0 της περιόδου 2009-2010 και τον σχετικό πανηγυρισμό) αμείβεται με 330 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Το συνολικό ποσό (μεικτά) ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια, ενώ στην τσέπη του, αν εξαιρέσουμε την εφορία, μπαίνουν γύρω στα 2,5 εκατομμύρια € "καθαρά" ετησίως. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία δεν λαμβάνει κανείς παίκτης του Ολυμπιακού στη διάρκεια της φετινής σεζόν, ωστόσο, η αμοιβή του Γιάγια Τουρέ για να επιστρέψει δεν είναι και πολλά λιγότερα. Υπολογίζονται γύρω στο 1,5 ανά σεζόν.

"ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ" ΓΙΑ ΓΚΟΛΤΖΗ

Για να μπούμε και στο ψητό είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έχει ανοίξει κεραίες για έναν καλό εκτελεστή ενόψει Γενάρη. Έναν επιθετικό που θα έχει το "εύκολο" γκολ, κάτι που δεν έχουν Γκερέρο και Χασάν. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως έχει γίνει σχετική κουβέντα με τον Πέδρο Μαρτίνς και ο Πορτογάλος κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχει διαπιστώσει δηλαδή την ανάγκη ενίσχυσης της ομάδας, από τη στιγμή που δεν έχουν προσφέρει πολλά στο σκοράρισμα και οι ακραίοι. Ο Ποντένσε σε 17 συμμετοχές μετράει δύο γκολ και δύο ασίστ, ενώ ο Λάζαρος που ξεκίνησε φουριόζος με 4 γκολ μαζεμένα στα δύο ματς με τη Λουκέρνη, από τότε έχει σκοράρει άλλες δύο φορές, σε 15 παρουσίες (17 συνολικά).

ΦΕΥΓΕΙ; ΚΙ ΑΝ "ΝΑΙ" ΓΙΑ ΠΟΥ;

Το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί, λοιπόν, είναι αν φεύγει ο Μήτρογλου ή όχι από τη Μαρσέιγ στο παζάρι του χειμώνα. Μπορεί το κλίμα να μην τον σηκώνει ιδιαίτερα (φέτος έχει πετύχει 3 γκολ σε 13 συμμετοχές), αλλά πέρα από το "χρυσό" συμβόλαιο έχει λαμβάνειν κι άλλο 1,5 εκατομμύριο € μέχρι το τέλος της σεζόν.

Με άλλα λόγια, ο Κώστας έχει εξασφαλισμένα 6 εκατομμύρια καθαρά αν εξαντλήσει το συμβόλαιό του, άρα δεν έχει λόγο ούτε να βιάζεται, ούτε να πιέσει καταστάσεις.

Ο Ολυμπιακός να του προσφέρει αυτά τα λεφτά είναι απίθανο. Ακόμη κι αν υπάρξει κάποιου τέτοιου είδους κίνηση μπορεί να γίνει μόνο α λα Μιραλάς, δηλαδή με δανεισμό για το δεύτερο μισό της σεζόν και με αντάλλαγμα κάτω του ενός εκατομμυρίου.

Όπως έγινε και με τον Βέλγο, ο οποίος σε ανάλογη ηλικία επέστρεψε στον Πειραιά, αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και πλέον μετακόμισε στην Ιταλία και τη Φιορεντίνα. Η διαφορά Μήτρογλου-Μιραλάς, βέβαια, αν το προσεγγίσουμε και αγωνιστικά, είναι ότι ο Κέβιν ήρθε από απραξία, ενώ ο Κώστας παίζει και συνήθως βασικός από το ξεκίνημα του φετινού "Σαμπιονά".

ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στην ερώτηση για το αν έχει γίνει κάποια σχετική κουβέντα έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, η απάντηση είναι "όχι". Στον Ολυμπιακό ξέρουν ότι ο Μήτρογλου, αν δεν του προκύψει κάτι καλύτερο ή δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μαρσέιγ, δεν είναι αρνητικός να γυρίσει στο μεγάλο λιμάνι, έστω και με ενοίκιο. Παράλληλα, στην Πλατεία Αλεξάνδρας γνωρίζουν και τι χρήματα παίρνει και τι θέλει για να επιστρέψει, άρα δεν έχουν κάποιο λόγο να κάνουν από τώρα νύξη ή κρούση.

Δεν έχουν καταλήξει, άλλωστε, αν θα κινηθούν και πως θα κινηθούν τον Γενάρη. Θα γίνει προσθήκη επιθετικού; Αν "ναι" με τι χαρακτηριστικά πλην της καλής επαφής με τα δίχτυα; Θα είναι φορ περιοχής α λα Μήτρογλου ή μήπως παίκτης με τα χαρακτηριστικά του... Ιντέγε;

Ο Νιγηριανός φορ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιστρέψει ακόμη πιο εύκολα στον Ολυμπιακό, αν κι εφόσον, έμπαινε τέτοιο θέμα στην ατζέντα. Ψάχνει τρόπο να φύγει από την Κίνα.

Πέρυσι πήγε δανεικός για ένα εξάμηνο στη Μάλαγα. Από τότε ως τώρα, όμως, η τύχη του αγνοείται στα βάθη της Ασίας. Πως να επενδύσει ο Ολυμπιακός σε έναν ποδοσφαιριστή δεδομένης αξίας, αλλά χωρίς λεπτό παρουσίας σε επίσημο ματς από τα τέλη Ιούνη;

ΜΠΕΝ ΑΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΝΤΟ

Και κάτι ακόμη. Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν η βασική προτεραιότητα σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός μπει στο μεταγραφικό παζάρι θα είναι φορ ή εξτρέμ. Μπορεί να γίνει κίνηση για έναν παίκτη στο στιλ του Μιραλάς που να μπορεί να παίξει και στο κεφάλι και στην άκρη. Μπορεί να γίνει κίνηση για δύο (επιθετικός, ακραίος) μπορεί και για έναν.

Όπως είχατε διαβάσει στο Sport24.gr όταν αποκτήθηκε ο Γιάγια Τουρέ που δεν έχει μπει ακόμη στην... εξίσωση της ενδεκάδας και περιμένει, οι "ερυθρόλευκοι", μέσω Καρεμπέ, κρατούσαν ζεστό και τον Γάλλο ζογκλέρ Χατέμ Μπεν Αρφά...

Μέχρι να φτάσουμε στην ώρα της κρίσης θα πρέπει να κυλήσει κι άλλο νερό στο αυλάκι. Θα πρέπει να μάθουμε αν οι "ερυθρόλευκοι" θα συνεχίσουν να είναι μέσα στους στόχους τους ή σε ποιους θα έχουν ακόμη ρεαλιστικές πιθανότητες. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν.

Κάποιοι με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Φελίπε Πάρντο έχουν... ξεμείνει από το καλοκαίρι. Ο Κολομβιανός δεσμεύει ένα αρκετά μεγάλο ποσό (σ.σ. πάνω από 1,5 εκατομμύριο ετησίως μεικτά). Από τα τέλη Αυγούστου περισσεύουν και οι Νικολάου, Ανδρούτσος. Πολλά δεν κοστίζουν, αλλά καταλαμβάνουν θέση στο ρόστερ.

Συμπέρασμα; Θεωρητικά υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψει θέμα Μήτρογλου για τον Ολυμπιακό με μορφή δανεισμού ως το καλοκαίρι. Ρεαλιστικά, ωστόσο, και για τους λόγους που προαναφέραμε, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι από λίγες έως ελάχιστες.

ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Άνθρωποι κοντά στον Μήτρογλου ξεκαθαρίζουν ότι η αγάπη του για τον Ολυμπιακό είναι δεδομένη, ενώ έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο να φορέσει ξανά τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας. Τώρα, όμως, προέχει στα 30 του να εξασφαλίσει το αύριο της οικογένειάς του με ένα όσο το δυνατόν πιο καλό συμβόλαιο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν τη δεύτερη χρονιά της θητείας του στη Μπενφίκα ήρθε πρόταση 19 εκατομμυρίων € από την Τιανζίν της Κίνας που πρόσφερε στον ίδιο 30 εκατομμύρια για μια 3ετία (30 συνολικά), τα οποία αρνήθηκε. Αν προκύψει κάτι ανάλογο τον Γενάρη μάλλον δεν θα πει όχι, είτε από την Κίνα, είτε από κάποια άλλη αγορά που το χρήμα ρέει άφθονο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ