ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όλη η υφήλιος θα βλέπει Barcelona - Οlympiacos

The world's longest flag, with 13.108 square meters, covers the Camp Nou Stadium during the official presentation of the FC Barcelona in Barcelona, Spain, Wednesday, Aug. 25, 2004. The Catalan flag surpasses the old Guinness record that had an American flag with 12000 square meters.
The world's longest flag, with 13.108 square meters, covers the Camp Nou Stadium during the official presentation of the FC Barcelona in Barcelona, Spain, Wednesday, Aug. 25, 2004. The Catalan flag surpasses the old Guinness record that had an American flag with 12000 square meters. EPA

Ποιο είναι το πρώτο θέμα στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα και ειδησεογραφία; Οι εξελίξεις στην Ισπανία για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Και ποιος είναι ο πρώτος μετά το δημοψήφισμα αγώνας της Μπαρτσελόνα που θα διεξαχθεί σε γεμάτο Καμπ Νόου; Ναι, εναντίον του Ολυμπιακού, σε ματς με "ελληνικό" χρώμα που λαμβάνει μεγάλες πολιτικοκοινωνικές - ίσως και ιστορικές -διαστάσεις.

Ούτως ή άλλως το Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός της μεθεπόμενης Τετάρτης (18/10) είχε ξεχωριστή χροιά, ιδιαίτερη σημασία και χρώμα “ιστορικότητας” για τους Ερυθρόλευκους, οι οποίοι για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουν το καμάρι της Καταλονίας στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, στην Ισπανία, αυτός ο ποδοσφαιρικός αγώνας δεν λαμβάνει μόνο τεράστιες πολιτικο-κοινωνικές διαστάσεις, αλλά αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των media πανευρωπαϊκά ή και παγκοσμίως! Δεδομένου ότι η Μπαρτσελόνα αποφάσισε την προηγούμενη Κυριακή να “σφραγίσει” το Καμπ Νόου στο ματς με την Λας Πάλμας την ημέρα του δημοψηφίσματος (και του ξύλου...) για την αυτονομία της Καταλονίας, η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό θα είναι η πρώτη παρουσία των οπαδών της στην έδρα της, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις!

Το επόμενο ματς πρωταθλήματος της Μπαρτσελόνα (μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων για δύο εβδομάδες λόγω των προκριματικών των εθνικών ομάδων για το Μουντιάλ) θα διεξαχθεί το επόμενο Σάββατο (14/10) στη Μαδρίτη εναντίον της Ατλέτικο και τέσσερις μέρες μετά η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ!

Το παιχνίδι ασφαλώς διεξάγεται υπό την αιγίδα της UEFA, η οποία πολλάκις στο παρελθόν έχει επιβάλλει πρόστιμα στην Μπαρτσελόνα για σημαίες της "ανεξάρτητης Καταλονίας" και πανό σε ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, μα αυτή τη φορά για κανέναν δεν θα είναι... άλλη μια μέρα στη δουλειά. Ούτε για την UEFA η οποία συνήθως ταυτίζεται με τη γραμμή της Ε.Ε σε πολιτικής φύσης θέματα, ούτε για τη γηπεδούχο, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος αυτό το βράδυ της μεθεπόμενης Τετάρτη.

Αν θα έχει λυθεί το ζήτημα ως τότε; Όχι ασφαλώς! Τι συμβαίνει μόλις τέσσερις μέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ισπανία;

  • Στρατεύματα ειδικής μονάδας του ισπανικού στρατού που έχουν τη βάση τους στην Αραγονία έλαβαν διαταγές σύμφωνα με τις οποίες μετακινούνται στην Καταλονία. Σύμφωνα με την El Confidencial, αποστέλλονται δύο στρατιωτικές μονάδες για υλικοτεχνική υποστήριξη στις αστυνομικές δυνάμεις και την εθνοφυλακή.

  • Όπως μεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η Banco Sabadell και η CaixaBank αναμένεται να λάβουν απόφαση αποχώρησης από την Καταλονία εντός της ημέρας, ενώ ήδη έχει προβεί σε σχετική ενημέρωση ο όμιλος παροχής τηλεπικοινωνιών και Internet, Eurona, που «μετακομίζει» από τη Βαρκελώνη στην Μαδρίτη!

  • Ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν ζητά μεσολάβηση της Ε.Ε και δηλώνει υπέρ της διαμεσολάβησης για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση, αλλά η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση και η κυβέρνηση καλεί την Καταλονία να «επιστρέψει στον δρόμο του νόμου» πριν από τις διαπραγματεύσεις, αν και όταν αυτές αρχίσουν...

  • Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δέχεται πιέσεις για να εφαρμόσει το άρθρο 155 του συντάγματος που προβλέπει την κατάλυση της αυτονομίας και την κήρυξη ουσιαστικά της Καταλονίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!

  • Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δηλώνει σήμερα ότι έχει φθάσει η ώρα του διαλόγου με «σεβασμό στο Σύνταγμα» της Ισπανίας προκειμένου να επιτευχθεί λύση στην πολιτική κρίση, τάσσεται υπέρ του “κράτους δικαίου” και της κυβέρνησης, τονίζει κοινότοπα “έχει φθάσει η κατάλληλη ώρα ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος, να βρουν οι δυο πλευρές μια οδό για την επίλυση του αδιεξόδου και να εργαστούν σε συμφωνία με τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία».

Κι όλα αυτά σε περιβάλλον προς το παρόν απόλυτα συγκρουσιακό, με την Καταλονία και την Ισπανία στο μικροσκόπιο των media όλου του κόσμου και δη της Ευρώπης, όπου πολλοί περιμένουν τις εξελίξεις για να διαπιστώσουν αν μπορούν να ακολουθήσουν το δρόμο της Καταλονίας!

Ο Ολυμπιακός, βεβαίως, ουδεμία εμπλοκή έχει σε όλα αυτά. Πιθανότατα, όμως, θα είναι "συμπρωταγωνιστής" σε μια αθλητική αναμέτρηση στην οποία μάλλον το αποτέλεσμά της και το ποδόσφαιρο θα περάσουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Ήδη έχει διαθέσει 1.000 από τα 4.000 εισιτήρια που έχει λάβει από την Μπαρτσελόνα, στο "Καμπ Νόου" αναμένονται περισσότεροι από 2.500 φίλοι του πρωταθλητή Ελλάδας και αν μη τι άλλο θα ζήσουν από κοντά ένα ιστορικού χαρακτήρα παιχνίδι. Όχι τόσο για την ομάδα τους, όσο για την αντίπαλο, την Ισπανία και την Καταλονία.



TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ