ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι τρεις στόπερ και ο άλλος τρόπος

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι επιλογές του Χάσι πριν και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Αστέρα αποκάλυψαν νέους ορίζοντες στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και απέδειξαν πως όταν υπάρχει διάθεση, υπάρχει και ο τρόπος.

Αφού πρώτα έδειξε αδιάλλακτος σε πρόσωπα και τακτικές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα σκοινιά, ο Μπέσνικ Χάσι παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης για το Κύπελλο Ελλάδας.

Όχι τόσο για το αναμενόμενο ροτέισον, αφού ακολουθούν ΑΕΚ (24/9) και Γιουβέντους (27/9) εκτός έδρας, όσο για το γεγονός ότι και ορθολογικές αποφάσεις πήρε στον καταρτισμό της ενδεκάδας αναφορικά με τα πρόσωπα στο κλασικό 4-2-3-1, όσο και στην τακτική ευελιξία που κατέφυγε αλλάζοντας τον σχηματισμό του σε σύστημα με τρεις στόπερ. Στην προσπάθεια του να κερδίσει παίκτη στην μεσαία γραμμή και πιο ψηλά στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου.

Όχι, ο Ολυμπιακός δεν παρουσίασε κάτι φοβερά βελτιωμένο σε σχέση με τα ματς που προηγήθηκαν στα τρία σερί ανεπιτυχή (Ξάνθη, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Αστέρας) αποτελέσματα. Ούτε μπορούσε, ούτε θα ήταν φυσιολογικό να παρουσιαστεί μεταμορφωμένος προς το καλύτερο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάλι είχε προβλήματα ανάπτυξης και παραγωγής φάσεων απέναντι σε μια καλά οργανωμένη άμυνα στο μισό του γηπέδου. Είχε όμως και μια φρεσκάδα, είχε ενέργεια, είχε θέληση αλλά και έναν προπονητή που άφησε στην άκρη αυτά που θέλει και πήγε σε αυτά που μπορεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ

Ας δούμε τα πρόσωπα, αφήνοντας τις υπερβολές στην άκρη γιατί μιλάμε για ένα παιχνίδι. Και τα ασφαλή συμπεράσματα βγαίνουν μόνο μέσα από μια σειρά αγώνων. Όμως οι... πρωτοεμφανιζόμενοι ή ξεχασμένοι αν θέλετε, σίγουρα έδειξαν ότι αυτοί την εποχή δεν βρίσκονται δα τόσο πίσω από τους "ριζωμένους" στην ενδεκάδα.

Σισέ και Νικολάου συνέθεσαν ένα δίδυμο στόπερ που μόνο στις προπονήσεις έχει παίξει και αν. Κανείς τους δεν υστέρησε, κανείς τους δεν έμοιαζε τρακαρισμένος ή να τον πλακώνει η φανέλα. Ανίκητος ψηλά ο Σισέ και χωρίς πολλά πολλά όταν πιεζόταν, δεν πήρε ρίσκα που ξέρει ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει. Με θράσος και τεχνική δυσανάλογα της ηλικίας και της θέσης του αντίστοιχα ο Νικολάου, με σωστές τοποθετήσεις και δίχως φλυαρία.

Ο Ανδρούτσος υπενθύμισε σε όλους ότι ίσως είναι το πιο πολύπλευρο ταλέντο αυτής της φουρνιάς των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού. Τρέχει ακατάπαυστα, δίνει ένταση, ταχύτητα και ενέργεια στη μεσαία γραμμή. Πιέζει στη μπάλα, στοιχείο δυσεύρετο στον Ολυμπιακό.

Στο πρώτο μέρος έφαγε απόκρουση στη μούρη από το ένα μέτρο, έπεσε στο χορτάρι, σηκώθηκε, πίεσε τον Ζουμά και δεν του επέτρεψε να απομακρύνει όπως ήθελε βάζοντας κόντρα στη μπάλα! Έχει παίξει 8άρι, δεξί - αριστερό εξτρέμ, δεύτερος επιθετικός, τώρα έπαιξε όλη την δεξιά πλευρά ως full back και τουλάχιστον από πλευράς αντοχών και τακτικής συνέπειας, ανταποκρίθηκε.

Ο Ζντιέλαρ στο δεύτερο μέρος ήταν ο μεσαίος στόπερ της τριάδας και αποκάλυψε μια ακόμη πτυχή του ταλέντου του, αφού με τη σειρά του έδειξε ότι ίσως ο ρόλος του ball playing defender είναι αυτός που μπορεί να υπηρετήσει με άνεση στο μέλλον.

Ο ήρωας του Βελιγραδίου και σταδιακά εκτός αποστολών Μπεν, μπήκε ως αλλαγή στο ματς και έδωσε ένταση επιθετικά, κερδίζοντας το πέναλτι για το 1-0.

Για τον Ταχτσίδη δεν χρειάζονται συστάσεις, είναι γνωστή η αξία του, τα περίπου 200 ματς που έπαιξε στην Ιταλία δεν είναι συμπτωματικός αριθμός. Το σημαντικότερο είναι πως μπορεί να αναλάβει έξτρα ρόλους, πέραν του αγωνιστικού, όπως είδαμε και στη φάση όπου ο Τριανταφυλλόπουλος "την είπε" στον πεσμένο Κούτρη.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται επιπλέον δείγμα για την διεξαγωγή συμπερασμάτων. Όμως αν μη τι άλλο το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει παίκτες που στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις. Παίκτες με ικανότητα να προσφέρουν περισσότερα από αυτά που πιστεύει ο προπονητής τους.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΨΕ

Ένας Χάσι που αυτή τη φορά ήταν... ανήσυχος. Το δούλεψε ο 46χρονος τεχνικός, ο πάγκος του Ολυμπιακού είχε επιτέλους σφυγμό. Το βασικό σχήμα είχε πολλές αλλαγές αλλά και ορθολογισμό. Στο δεύτερο ημίχρονο οι "ερυθρόλευκοι" παρατάχθηκαν με τριάδα στην άμυνα, από έναν παίκτη στην πλευρά και τους Φορτούνη - Πάρντο στην πλάτη του Εμενίκε.

Ένα 3-4-2-1 για τον Ολυμπιακό, που μετά την είσοδο και του Μπεν στο ματς, έγινε 3-4-1-2. Είπαμε και στην αρχή, δεν έβγαλαν μάτια οι Πειραιώτες. Αλλά αυτή τη φορά ο προπονητής τους ψάχτηκε. Δεν επαναπαύθηκε στα κλασικά ο Χάσι, προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα και οι λύσεις ήρθαν. Είχε διάθεση να δώσει ευκαιρίες και να ρισκάρει και (θα πρέπει να) είδε ότι υπάρχει κι ένας άλλος, διαφορετικός τρόπος από αυτόν που πίστευε μέχρι σήμερα.

Κέρδισε χρόνο και λίγη ηρεμία για να προετοιμάσει την ομάδα του για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, γνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα και η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον του στον πάγκο των Πειραιωτών.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τουλάχιστον ο Χάσι είναι τυχερός
Χάσι: "Είμαι θετικός στο να δέχομαι την κριτική του κόσμου"
Διάστρεμμα ο Ανδρούτσος, σφίξιμο ο Φορτούνης
Ο Εμενίκε είχε τις λύσεις, 2-1 ο Ολυμπιακός τον Αστέρα στο Φάληρο
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ