ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι περίεργες κινήσεις της αστυνομίας και τα αναπάντητα ερωτήματα

Οι περίεργες κινήσεις της αστυνομίας και τα αναπάντητα ερωτήματα

Το χρονικό των γεγονότων το βράδυ της Πέμπτης (13/4) στο "Γ. Καραϊσκάκης", οι πρακτικές της αστυνομίας που παραπέμπουν σε μεσαίωνα και το φύλλο αγώνα που κατέρριψε μια σειρά από ευφάνταστα σενάρια.

Πράγματα πέρα από τη φαντασία συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", μετά τη λήξη της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Γεγονότα που θυμίζουν άλλες εποχές, που ίσως πλέον να μην είναι τόσο μακρινές. Εκτός κι αν θεωρεί ο οποιοσδήποτε ως φυσιολογικό να τρώνε ξύλο στα αποδυτήρια του γηπέδου τους διεθνείς παίκτες μιας ομάδας, εν προκειμένω του Ολυμπιακού.

Το πώς φτάσαμε έως εκεί είναι πραγματικά περίεργο, δημιουργεί μια σειρά από επικίνδυνους συνειρμούς και καταντά εξοργιστικό από την προκλητική στάση της αστυνομίας, που μέσα από πηγές της επιχείρησε το πρωί της Παρασκευής να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Με μια τοποθέτηση που θαρρείς και απευθύνεται σε ανθρώπους των σπηλαίων.

Το χρονικό των συμβάντων:

  • Η αναμέτρηση στο "Γ. Καραϊσκάκης" ολοκληρώνεται και παρά την ένταση της αναμέτρησης οι παίκτες των ομάδων δίνουν τα χέρια, δεν υπάρχει καμία διένεξη μεταξύ τους και αυτοί της ΑΕΚ φεύγουν για τα αποδυτήρια χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. Ακολουθούν αυτοί του Ολυμπιακού.
  • Δευτερόλεπτα αργότερα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη φυσούνα, με τον Γιάννη Βρέντζο να μπαινοβγαίνει σε αυτή φανερά εκνευρισμένος και με την αγωνία έντονα ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του να ωρύεται στο τηλέφωνο. Ο Σάββας Θεοδωρίδης κοιτά αποσβολωμένος, το ίδιο και όσοι βρίσκονται ακριβώς έξω από τη φυσούνα (δημοσιογράφοι, παρατηρητές κτλ.). Άνθρωποι της ασφάλειας του γηπέδου από την θύρα των VIP κάνουν σάλτο στον αγωνιστικό χώρο για να μεταβούν γρήγορα στον χώρο του συμβάντος.
  • Την ίδια στιγμή εξελίσσεται μια περίεργη σύμπτωση, με αυτόπτες μάρτυρες όσους υπήρχαν ακόμη στα δημοσιογραφικά και τα VIP. Αστυνομικός πλησιάζει το πέταλο των οργανωμένων στο σημείο που κάνει γωνία με την Θύρα 35, αρχίζει να χτυπάει με το γκλομπ του τα πλέξιγκλας για να τραβήξει την προσοχή των φίλων του Ολυμπιακού που αποχωρούν και μόλις το καταφέρνει τους προκαλεί λεκτικά. Περίπου 20 εξ αυτών εξοργίζονται, κινούνται προς το σημείο και πετάνε πλαστικά μπουκάλια και 2-3 καθίσματα. Δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον αστυνομικό που συνεχίζει στο ίδιο τροπάρι, όμως όταν τελικά κάποιοι καταφέρνουν να σκαρφαλώσουν στα πλέξιγκλας, ο αστυνομικός με την ομάδα του (άλλοι 5) τρέπεται σε φυγή. Περνάει κάτω από τα δημοσιογραφικά και βρίσκει καταφύγιο σε μια διμοιρία ΜΑΤ που βρίσκεται ανάμεσα στην έξοδο των VIP δίπλα στην θύρα 34. Εκεί δημοσιογράφοι που έχουν βιντεοσκοπήσει από την αρχή το γεγονός και 4-5 μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι του Ολυμπιακού, του φωνάζουν ότι οι κινήσεις του έχουν καταγραφεί, ζητάνε από αξιωματικούς των ΜΑΤ τον αριθμό του και ο αστυνομικός σαστισμένος απομακρύνεται από τον χώρο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε επίθεση οπαδών στα δημοσιογραφικά, όπως ψευδώς κυκλοφόρησε ως "πληροφορία"...
  • Παράλληλα με τα όσα τραγικά διαδραματίζονται στα αποδυτήρια, λίγο έλειψε να υπάρξουν επεισόδια στον χώρο ανάμεσα στο λόμπι του γηπέδου και την μεικτή ζώνη. Σε αντίποινα με όσα είχαν προηγηθεί, μια ομάδα φίλων του Ολυμπιακού επιχείρησε να επιτεθεί στις αστυνομικές δυνάμεις, πρόλαβαν να πετάξουν κροτίδες, ωστόσο τα άμεσα αντανακλαστικά των ανθρώπων της ασφαλείας του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" έσωσαν την κατάσταση, αποκλείοντας τον χώρο και απέτρεψαν μια ενδεχόμενη "μάχη" οπαδών - αστυνομίας.
  • Με τις πληροφορίες για τον ξυλοδαρμό των παικτών του Ολυμπιακού, φροντιστών και ανθρώπων της ομάδας, να έρχονται η μια πίσω από την άλλη, δημοσιογράφοι στη μεικτή ζώνη αναζητούσαν την θέση της αστυνομίας αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση ή διάθεση για ενημέρωση. Οι Πειραιώτες κατήγγειλαν σημεία και τέρατα, ωστόσο οι αξιωματικοί που υπήρχαν στον χώρο... έπαιζαν την κολοκυθιά. Άλλοι αγνοούσαν επιδεικτικά τις ερωτήσεις των ανθρώπων του Τύπου, όσοι είχαν την ευγένεια να απαντήσουν αποδείχθηκαν εξαιρετικοί... ντριμπλέρ. Άλλος παρέπεμπε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, άλλος έλεγε ότι θα υπάρξει τοποθέτηση από τον Ταξίαρχο, ένας τρίτος συνέστησε αναμονή μέχρι το επόμενο πρωί...
  • Λίγη ώρα αργότερα, στον χώρο μεταξύ της μεικτής ζώνης και του λόμπι εμφανίστηκε ο αστυνομικός που νωρίτερα είχε προκαλέσει την αναστάτωση στις κερκίδες. Εκεί του ζητήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου αλλά και ανθρώπους του Ολυμπιακού ο αριθμός του, εκείνος τράπηκε σε φυγή και εκτός κοινής θέας πηγαίνοντας πίσω από το πούλμαν της ΑΕΚ, ενώ οι αξιωματικοί που βρίσκονταν στον χώρο προσποιούνταν πως δεν καταλαβαίνουν. Όταν η κατάσταση είχε εκτονωθεί, ο συγκεκριμένος αστυνομικός άρχισε να κινείται με συχνότητα εντός - εκτός αποδυτηρίων όπου υπήρχαν ανώτεροι αξιωματικοί, έδειχνε έντονο εκνευρισμό και μιλούσε πότε στον ασύρματο και πότε στο κινητό.
  • Η αποστολή της ΑΕΚ αποχώρησε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και οι 3-4 δημοσιογράφοι που είχαν απομείνει περίμεναν τον Ταξίαρχο για μια ενημέρωση και τον διαιτητή Παπαπέτρου για το φύλλο αγώνα, αφού είχαν ήδη κυκλοφορήσει πολλά... περίεργα με την μορφή "πληροφορίας". Ταξίαρχος ουδέποτε εμφανίστηκε, ο ρέφερι βγήκε από τα αποδυτήρια στις 11:38 συνοδεία αστυνομικών, αρνήθηκε -ευγενικά είναι η αλήθεια- να διαβάσει το φύλλο αγώνα και επιβιβάστηκε στο ταξί που τον περίμενε για την αποχώρηση του από το Φαληρικό γήπεδο.

Στα παραπάνω σημεία περικλείεται το χρονικό των όσων συνέβησαν και όσων κατήγγειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, το βράδυ της Πέμπτης (13/4) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Το πρωί της Παρασκευής (14/4) έγινε γνωστό τι έγραψε στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Παπαπέτρου και πλέον προκύπτει μια σειρά από πολύ σοβαρά ερωτήματα, που καθιστά πραγματικά περίεργη την στάση της αστυνομίας στο Φαληρικό γήπεδο:

  • Ο Παπαπέτρου αναφέρει την ύπαρξη δύο ανθρώπων που προπηλάκισαν λεκτικά και εμπόδισαν την είσοδο των διαιτητών στα αποδυτήρια. Για τους δύο αυτούς ανθρώπους χρειάστηκαν τέσσερις (!) διμοιρίες ΜΑΤ (τρεις ήταν ήδη στο σημείο και μια τέταρτη πήρε εντολή και έφυγε από τα δημοσιογραφικά κατευθυνόμενη τρέχοντας στα αποδυτήρια) για να επιβάλλουν την τάξη; Και για να επιβάλλουν την τάξη θεώρησαν ότι πρέπει να χτυπήσουν τους φροντιστές του Ολυμπιακού, τον Καπίνο και τρία παιδάκια όπως οι Ρέτσος, Νικολάου και Ανδρούτσος; Με την σημείωση του στο φύλλο αγώνα ο Παπαπέτρου εκθέτει ανεπανόρθωτα όσα ψευδώς κυκλοφόρησαν το βράδυ της Πέμπτης, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός δεν διατρέχει κανέναν σοβαρό κίνδυνο για τη συνέχεια.
  • Ποιος έδωσε την εντολή να σηκωθούν τα κλομπ μέσα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού; Ποιος κάλεσε μια τέταρτη διμοιρία για να κάνει καλά... δύο ανθρώπους; Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό την στιγμή που ακόμη και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης είναι παρών σε σουίτα του γηπέδου, διαπιστώνοντας πως τα πάντα έχουν κυλήσει άψογα σχετικά με την διεξαγωγή της αναμέτρησης;
  • Και από τη στιγμή που χρειάστηκε τέταρτη διμοιρία για να επιβάλλει την τάξη σε δύο ανθρώπους, γιατί η αστυνομία είχε αποκλείσει την μονάδα κατά της αθλητικής βίας ώστε να μην έχει άμεση επαφή με τα γεγονότα στο σημείο; Πώς γίνεται να έχουν χτυπήσει συνάδελφο τους, ακόμη και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ (δεν επιβεβαιώνεται πως πρόκειται για τον Ταξίαρχο) βαρώντας αδιακρίτως;
  • Πόσο συμπτωματικό είναι ότι ακριβώς τη στιγμή που είχε ανάψει η μια εστία εντός αποδυτηρίων, αστυνομικός επιχειρούσε να πυροδοτήσει μια δεύτερη στις κερκίδες προκαλώντας οπαδούς που αποχωρούσαν;
  • Να φανταστούμε λοιπόν ότι ο γκολκίπερ της εθνικής ομάδας Στέφανος Καπίνο είναι παθολογικός ψεύτης ή ο φροντιστής του Ολυμπιακού Δημήτρης Καραπιπέρης έχει χόμπι να αυτοτραυματίζεται; Ή να πιστέψουμε ότι η αστυνομία προσπάθησε να προστατέψει τους παίκτες του Ολυμπιακού από τους οπαδούς τους; Δηλαδή θέλουν κάποιοι να πείσουν τον κόσμο ότι αν οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήθελαν να την "πέσουν" στους παίκτες της ομάδας τους θα επιχειρούσαν να το κάνουν μπαίνοντας στα αποδυτήρια από τα VIP!

Είναι εκτός λογικής τα όσα συνέβησαν στο "Γ. Καραϊσκάκης". Οι συμπτώσεις πολλές και περίεργες, όπως και ο τρόπος που υπήρξαν "διαρροές" οι οποίες αποδείχθηκαν προπέτασμα καπνού. Το... κρυφτό της ενημέρωσης από την πλευρά της αστυνομίας ουσιαστικά απαντήθηκε μέσω μιας τοποθέτησης που παραπέμπει σε μεσαίωνα. Από την τοποθέτηση του υπουργού δικαιοσύνης και αυτή του υφυπουργού αθλητισμού -αν υπάρξουν- θα καθοριστούν οι εξελίξεις και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει το θέμα η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Photo credits: EUROKINISSI

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ