ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι 5 θέσεις του Γιάγια Τουρέ

Οι 5 θέσεις του Γιάγια Τουρέ

Τον γνωρίσαμε ως αμυντικό χαφ, έκανε τεράστια καριέρα ως κεντρικός μέσος επιστρέφει ως επιτελικός για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Πού αλλού έχει παίξει ο Γιάγια Τουρέ και τι ετοιμάζει ο Πέδρο Μαρτίνς

Ένας ποδοσφαιριστής με την ποιότητα, την εμπειρία και την οξυδέρκεια του Γιάγια Τουρέ μπορεί να παίξει παντού, εκτός από τερματοφύλακας.

Στον Ολυμπιακό τον γνωρίσαμε ως εξάρι, στα χρόνια που ακολούθησαν έκανε τεράστια καριέρα ως κεντρικός χαφ και τώρα επιστρέφει ως επιτελικός μέσος. Τουλάχιστον σε αυτό το ρόλο τον δοκίμασε στην τελευταία προπόνηση ο Πέδρο Μαρτίνς και είναι πιθανό να του τον αναθέσει τελικά στην αποψινή αναμέτρηση Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό.

Εκείνο που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι ο Ιβοριανός σούπερ σταρ έχει αγωνιστεί ως τώρα όχι σε μία ή δύο, αλλά σε πέντε διαφορετικές θέσεις! Έχει βγάλει 90άλεπτο ακόμη και ως δεξιός μπακ! Αυτό, μάλιστα, έγινε τη σεζόν που φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού! Ήταν στις 10 Νοεμβρίου του 2005 με τους «ερυθρόλευκους» να αντιμετωπίζουν στον Πύργο τον Πανηλειακό στο πλαίσιο της 4ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Τροντ Σόλιντ, ο προπονητής που εισηγήθηκε την απόκτηση του Γιάγια και τον... έφερε στην Ελλάδα από τη Μέταλουργκ του Ντόνετσκ, τον είχε επιλέξει για το δεξί άκρο της άμυνας με στόπερ τους Κωστούλα, Σούρερ κι αριστερό μπακ τον Μπουλούτ. Στο 4-3-3 που είχε επιλέξει ο Νορβηγός τεχνικός την τριάδα της μεσαίας γραμμής είχαν σχηματίσει ο Κωστούλας (κόφτης) με τους Καφέ και Μάριτς ως εσωτερικούς χαφ, ενώ οι Τζόρτζεβιτς, Οκκάς και Ντάνι Γκαρσία έπαιξαν στην επίθεση. Για την ιστορία, η ομάδα του Πειραιά σε εκείνο το παιχνίδι είχε επιβληθεί άνετα 0-4.

Αυτή ήταν η μία και μοναδική φορά που ο Ιβοριανός σταρ αγωνίστηκε στη συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο, έχει προϋπηρεσία και ως στόπερ, έστω σε λίγα ματς (4) ως κεντρικός αμυντικός. Όλα στο διάστημα της θητείας του στη Μπαρτσελόνα, με προπονητή τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον οποίο ο Γιάγια δεν θέλει πλέον ούτε να ακούει!

Από κει και πέρα, ως αμυντικός μέσος έχει αγωνιστεί 107 φορές, σε επίσημα παιχνίδια, ως 8άρι σε 207, ενώ ως 10άρι, στη θέση δηλαδή που μπορεί να τον δούμε απόψε μετράει 45 παρουσίες με 7 γκολ κι 11 ασίστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ