ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο ταλαντούχος κύριος Μαζουακού

Ο ταλαντούχος κύριος Μαζουακού
INTIME SPORTS

Οι σειρήνες του καλοκαιριού τον επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό, άργησε να πάρει μπρος αλλά εσχάτως ο Μαζουακού επέστρεψε στις υψηλές πτήσεις. Ο ρόλος του Γεωργάτου και πώς έχει η ιστορία με τον Γαλλοαφρικανό μέχρι σήμερα.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Ολυμπιακός προχωρούσε στην απόκτηση του Αρτούρ Μαζουακού από τη Βαλανσιέν. Με τον γαλλικό σύλλογο να υποβιβάζεται και να αντιμετωπίζει πολλά διοικητικά προβλήματα, το μέλλον αβέβαιο και τις ερασιτεχνικές κατηγορίες μια ρεαλιστική πιθανότητα.

Το τυπικό σκέλος της υπόθεσης αγοράς του παίκτη καθυστερούσε, ο Ολυμπιακός μπορούσε να πάρει τον παίκτη ως ελεύθερο, ωστόσο προτίμησε να περιμένει την εκλογή διοίκησης στη Βαλανσιέν για να διαπραγματευτεί την απόκτηση του με μεταγραφή.

"Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει με το θέμα. Όμως έχουμε καλές σχέσεις με τη Βαλανσιέν και δεν θέλουμε να "κλέψουμε" τον Μαζουακού. Ο γαλλικός σύλλογος αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης, δεν υπάρχει διοίκηση για να διαπραγματευθούμε.

Ωστόσο είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε, να φτάσουμε σε μια συμφωνία με τη νέα διοίκηση που θα προκύψει στη Βαλανσιέν και να πάρουμε τον Αρτούρ με τον σωστό τρόπο", μας είχε εκμυστηρευθεί στο Ζέεφελντ ο τότε τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού Πιερ Ισά.

Όσοι ρεπόρτερ βρεθήκαμε σε εκείνη την προετοιμασία, ήταν αδύνατο να μην παρατηρήσουμε ότι ο νεαρός Γαλλοαφρικανός είχε κάποια ξεχωριστά στοιχεία. Τα οποία παρέπεμπαν σε σύγχρονο πλάγιο μπακ. Λίγα πράγματα γράφαμε τότε, αφού εκκρεμούσε το τυπικό σκέλος της απόκτησης του από τη Βαλανσιέν.

Ο Μαζουακού έκανε... μπαμ ότι διαθέτει όλη την πρώτη ύλη. Έκρηξη, ταχύτητα, τεχνική, αγωνιστικό θράσος. Έμενε να δούμε τι μπορεί να κάνει σε συνθήκες αγώνα.

Διαπιστευτήρια

Στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής με τον ΟΦΗ την σεζόν 2014-15 ο Μαζουακού αφήνει το πρώτο εντυπωσιακό δείγμα γραφής. Ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-0, με τον Γαλλοαφρικανό να σερβίρει και τα τρία τέρματα. Και τρεις μέρες αργότερα είναι αυτός που θα ανοίξει το σκορ κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με βολέ εκτός περιοχής που κατέληξε στο πλαϊνό δίχτυ της εστίας του Όμπλακ. Ο Μαζουακού έβαλε αυτομάτως τον εαυτό του στον ευρωπαϊκό χάρτη και ο Ολυμπιακός έμοιαζε να έχει στα χέρια του ένα ακατέργαστο διαμάντι.

Ψήλωσε απότομα

Τον Νοέμβρη του 2014 έφτασαν και τα πρώτα δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον κορυφαίων ιταλικών ομάδων. "Ναι, ο ατζέντης μου είναι σε επαφές με Ιταλούς μεσάζοντες και ξέρω πως πολλές ομάδες με έχουν ζητήσει, ανάμεσα σε αυτές και η Γιουβέντους, με την οποία φτάσαμε πολύ κοντά", δήλωνε ο Αρτούρ στην "ilsussidiario", δείχνοντας πως ήδη τον απασχολούσε το επόμενο βήμα.

Ένας παίκτης που είχε παίξει μόλις την προηγούμενη χρονιά την πρώτη του γεμάτη σεζόν σε επαγγελματικό επίπεδο και μετρούσε μερικές συμμετοχές με τον Ολυμπιακό και πίστευε ότι είναι έτοιμος για το άλμα σε ένα πρωτάθλημα όπως το ιταλικό και μάλιστα σε συλλόγους υψηλών απαιτήσεων.

Ο Μαζουακού ψήλωσε απότομα, το μυαλό του άρχισε να ξεφεύγει και η υπόλοιπη αγωνιστική περίοδος κύλησε με σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του Γαλλοαφρικανού μπακ.

Ήθελε και θέλει δουλειά

Με την ολοκλήρωση της σεζόν 2014-15 ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι πράγματι ο Μαζουακού ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής. Τα δείγματα γραφής ήταν σαφέστατα, όμως το ίδιο σίγουρο ήταν πως έπρεπε να βελτιώσει πολλά πράγματα στο παιχνίδι του. Όπως η τακτική του συμπεριφορά και τα ανασταλτικά του καθήκοντα.

Το περασμένο καλοκαίρι στήθηκε εκ νέου χορός εκατομμυρίων γύρω από το όνομα του. Γεγονός που φάνηκε να τον επηρεάζει ξανά. Ο Ολυμπιακός είπε "όχι" σε κάμποσες προτάσεις, με κυριότερη αυτή της Ρόμα, την στιγμή που ο ίδιος ο παίκτης ήταν ξανά λαλίστατος κάνοντας σαφές ότι τον ενδιαφέρει άμεσα το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στην Ιταλία, με αφορμή τα δημοσιεύματα του εξωτερικού για το ενδιαφέρον της Ίντερ.

"Θα ήταν φανταστικό να πάω στην Ίντερ και αν είχα την ευκαιρία δεν θα σκεφτόμουν καθόλου για το αν πρέπει να φορέσω τη νερατζούρα φανέλα. Μίλησα με τον Κοντογκμπιά, μου είπε ότι η Ίντερ είναι πραγματικά ένας μεγάλος σύλλογος και διαφορετικός σε σύγκριση με τη Μονακό.

Μιλώ με τον μάνατζέρ μου κάθε μέρα, είναι ξεκάθαρο πως καθοριστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις θα παίξει η θέληση του Ολυμπιακού", ήταν οι ακριβείς δηλώσεις του. Ο Μαζουακού δεν πήγε πουθενά. Ο Ολυμπιακός δεν ενέδωσε στις πιέσεις για την παραχώρηση του, θεωρώντας ότι ο Γαλλοαφρικανός μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω και να ανεβάσει κι άλλο την χρηματιστηριακή του αξία. Στην διεθνή αγορά, ο παίκτης κοστολογείται πλέον με περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι Πειραιώτες είχαν δαπανήσει μόλις 300.000 για την απόκτηση του.

Όλοι από πάνω του

Στο Λιμάνι θα μπορούσαν αν έχουν ήδη βγάλει μεγάλο κέρδος από τον παίκτη. Δεν ήθελαν όμως να τον δώσουν μετά από μόλις μια σεζόν με τα ερυθρόλευκα. Αυτό ήταν το κρατούμενο, το ζητούμενο ωστόσο είχε να κάνει με την ψυχολογία και το μυαλό του Μαζουακού που έμοιαζε εκτός κλίματος στην προετοιμασία αλλά και στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έπεσαν πάνω του. Του μιλούσαν συνέχεια, τον παρότρυναν να δουλέψει και να βελτιωθεί, του έδειχναν με κάθε τρόπο πόσο τον υπολογίζουν και τον θεωρούν μέλος της "ερυθρόλευκης" οικογένειας. Ότι τον έχουν στα πλάνα τους ως βασικό γρανάζι της μηχανής.

Ο Μαζουακού είναι κλειστός χαρακτήρας, δεν εκδηλώνεται εύκολα, βρίσκεται σε νεαρή ηλικία και προφανώς δεν του είναι τόσο εύκολο να διαχειριστεί τον ντόρο γύρω από το όνομα του. Γι' αυτό και στο Λιμάνι τον έχουν από κοντά, προσπαθώντας να τον "λύσουν".

Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το κομμάτι παίζει ο Γρηγόρης Γεωργάτος, που εδώ και λίγους μήνες έχει αναβαθμισμένες αρμοδιότητες στα κοινά της ομάδας. Έχοντας αγωνιστεί σε αυτή τη θέση με τεράστια επιτυχία (και δύο μεταγραφές στην Ίντερ!) και κουβαλώντας τις εμπειρίες του από τον Ολυμπιακό αλλά και το ιταλικό ποδόσφαιρο, ο Γεωργάτος έχει συνέχεια στο μιλητό τον Μαζουακού.

Τον συμβουλεύει διαρκώς και προσπαθεί να του φτιάχνει την ψυχολογία. Για τους παρατηρητικούς, ο Γεωργάτος συζητάει πολλές φορές πριν και μετά το τέλος των αγώνων με τον Γαλλοαφρικανό, ενώ κάποιες φορές το κάνει και στην ανάπαυλα.

Ανέβασε στροφές

Τις τελευταίες εβδομάδες ο 22χρονος μπακ έχει ανεβάσει πολύ την απόδοση του. "Ξυπνάει" αγωνιστικά και δείχνει να πατάει γερά στα πόδια του. Είναι περισσότερο συγκεντρωμένος, ουσιαστικός και με λιγότερες περιττές ενέργειες στο παιχνίδι του. Στα 2 παιχνίδια με την Ντίναμο Ζάγκρεμπ είχε "γεμάτη" παρουσία, ενώ εξαιρετικός ήταν και κόντρα στον Ηρακλή.

Ο ταλαντούχος κύριος Μαζουακού
INTIME SPORTS

όπως διαβάσατε στο ρεπορτάζ του Αλέξη Βιρβίλη στο Sport24, ενώ για το παρασκήνιο της υπόθεσης έγραψε ο Βαγγέλης Μίχος στο 24ο Ευαγγέλιο.

Το ταλέντο του Μαζουακού είναι αδιαμφισβήτητο, μένει να το εκμεταλλευθεί και κυρίως να ωριμάσει το μυαλό του. Αν τα καταφέρει έχει τις δυνατότητες και την προοπτική να κοιτάξει ψηλότερα. Για την ώρα πάντως αυτό που έχει σημασία στο Λιμάνι είναι να συνεχίσει την αγωνιστική του άνοδο και την πρόοδο που παρατηρείται τελευταία.

Το αν και πότε θα παραχωρηθεί είναι κάτι που θα εξετάσουν στον Ολυμπιακό όταν θεωρήσουν ότι ο Γαλλοαφρικανός έχει φτάσει στο limit up της αξίας του και το timing είναι κατάλληλο για την πώληση του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ