ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Σεμπά και η ευκαιρία του Μανθάτη

Ο Σεμπά και η ευκαιρία του Μανθάτη

Τα δύο στοιχεία στο επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού που βάσει αριθμών άλλαξαν μετά το 0-0 με την Κέρκυρα, ο επικίνδυνα... αλλοπρόσαλλος Πλατανιάς και τι σημαίνει η απώλεια του Σεμπά ενόψει της αναμέτρησης στα Περιβόλια.

Ήταν 27 Νοεμβρίου του 2016, όταν ο Ολυμπιακός έμενε στο 0-0 με αντίπαλο την Κέρκυρα. Σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα, ο τρόπος που είχαν παρουσιαστεί επιθετικά οι Πειραιώτες στο ματς είχε σηκώσει κουβέντα.

Η ομάδα του Μπέντο είχε ολοκληρώσει το παιχνίδι με 19 τελικές, αλλά μόλις ένα σουτ εντός περιοχής και άλλα 16 εκτός, παράλληλα με 9 στα 55 γεμίσματα... Πρώτος σε προσπάθειες για γκολ ήταν ο Μιλιβόγεβιτς με 5 σουτ εκτός περιοχής, ο Φορτούνης είχε 2/15 γεμίσματα, ο Σεμπά 3/15 στην ίδια κατηγορία και ο βασικός φορ σε εκείνο το ματς Καρντόσο είχε μηδέν (!) τελικές.

ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Από τότε ακολούθησαν πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος όπου ο Ολυμπιακός πέτυχε ισάριθμες νίκες σκοράροντας 13 φορές. Ενδιαφέρον δεν έχει ο αριθμός τερμάτων, αλλά ο τρόπος που αυτά ήρθαν.

Σαν να άλλαξε τον προσανατολισμό στην επιθετική του λογική ο Ολυμπιακός και επήλθε μια ισορροπημένη κατάσταση στον τρόπο που απείλησε.

Στο ματς που ακολούθησε αυτό με την Κέρκυρα, οι "ερυθρόλευκοι" έβαλαν τέσσερα γκολ κόντρα στον Λεβαδειακό. Δημιούργησαν 24 τελικές, με 8 σουτ εντός περιοχής και 10 εκτός, ενώ τα γεμίσματα ήταν 13/47.

Με τον ΠΑΣ Γιάννινα οι Πειραιώτες επιθετικά ακροβατούσαν -ως λογική- ανάμεσα στα ματς με Κέρκυρα και Λεβαδειακό. Είχαν 19 τελικές με τρία σουτ εντός περιοχής και 12 εκτός, τα γεμίσματα ήταν 17/40 (ο Φιγκέιρας είχε 9/18), αλλά ο Καρντόσο έκανε έξι τελικές σε σχέση με την... καμία κόντρα στους Φαίακες, ενώ βρήκαν δύο φορές δίχτυα.

Ακολούθησε η αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό και το 3-1 με ανατροπή στο σκορ. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 18 τελικές (8 ο Καρντόσο, οι 6 εντός περιοχής), απειλώντας 12 φορές μέσα από την περιοχή και άλλες 4 έξω από αυτή. Τα γεμίσματα ήταν 12/40.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ EUROKINISSI SPORTS

Απέναντι στον Αστέρα ήρθε νέα νίκη (2-1) με ανατροπή του σκορ. Στις 14 τελικές σταμάτησε ο Ολυμπιακός σε αυτό το παιχνίδι, έχοντας 4 σουτ εντός περιοχής και 5 εκτός, όπως και 12/40 γεμίσματα.

Στα Πηγάδια κόντρα στην Ξάνθη οι Πειραιώτες επικράτησαν με σκορ 2-0, βρίσκοντας τα γκολ νίκης μέσα από 10 τελικές. Τα σουτ ήταν 4 εντός περιοχής και άλλα τόσα εκτός, ενώ τα γεμίσματα μόλις 4/18.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΓΕΜΙΣΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ

Γίνεται κατανοητό ότι μετά το 0-0 με την Κέρκυρα, ο Ολυμπιακός άρχισε να βάζει περισσότερο την μπάλα κάτω, εμφανίζοντας πολύ μεγαλύτερη υπομονή στην ανάπτυξη του, ενώ παραμέρισε -δεν απέκλεισε- την επιλογή του να σηκώνει την μπάλα από το χόρτο μόλις έβρισκε τα σκούρα.

Αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι στα πέντε ματς που ακολούθησαν αυξήθηκαν οι προσπάθειες των Πειραιωτών εντός περιοχής και συνάμα μειώθηκαν τα γεμίσματα, φτάνοντας στα μόλις 18 στο "διπλό" με τους Ακρίτες.Είναι σαφές πως πολλές σέντρες δεν σημαίνουν απαραίτητα και διαρκή απειλή εντός περιοχής. Αντιθέτως, λιγότερα γεμίσματα συνεπάγονται περισσότερο κάθετο παιχνίδι και (συνήθως) καλύτερο "τάισμα" των επιθετικών.

ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει κάποια συνταρακτική αλλαγή στον τρόπο προπόνησης των παικτών καθημερινά στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Εν ολίγοις ο Μπέντο δεν ζητά πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που ήθελε μέχρι σήμερα. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν αυτή η αλλαγή επιθετικής λογικής, που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς, είναι προϊόν επιλογής ή ενστίκτου στον αγωνιστικό χώρο.

Κάτι που πιθανότατα θα απαντηθεί όσο εξελίσσεται η σεζόν, μελετώντας τη συνέπεια των αριθμών. Αρχής γενομένης από το ματς με τον Πλατανιά.

Επικίνδυνα... αλλοπρόσαλλος ο Πλατανιάς

Ξεκίνησε τη σεζόν με ισάριθμες νίκες στα δύο πρώτα παιχνίδια, όμως από την 5η μέχρι και την 9η αγωνιστική απέτυχε να βρει δίχτυα! Σε 10η, 12η, 13η & 14η το πήγε... μία - μία και ξαφνικά βρήκε απανωτές απαντήσεις στο επιθετικό του πρόβλημα, πετυχαίνοντας τρία γκολ την 15η αγωνιστική κόντρα στον Ατρόμητο, ένα απέναντι στον Παναθηναϊκό και ξανά τρία με αντίπαλο την ΑΕΛ - σύνολο επτά στα τρία τελευταία ματς.

Και τα τρία παιχνίδια ήταν εντός έδρας και νικηφόρα για τον Πλατανιά, που το Σάββατο (14/1, 19:30) ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του για τον πρώτο γύρο της Super League, υποδεχόμενος τον Ολυμπιακό στα Περιβόλια για την εξ αναβολής 11η αγωνιστική.

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΣΥΧΝΑ, ΑΠΕΙΛΕΙ ΣΩΣΤΑ

Τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας του Γιώργου Παράσχου επιβεβαιώνονται μέσα από τους αριθμούς, σχετικά με τη λογική του παιχνιδιού του. Ο Πλατανιάς δεν απειλεί συχνά, όμως απειλεί σωστά. Ή τουλάχιστον προσπαθεί.

Με 108 τελικές συνολικά μέχρι σήμερα στη διοργάνωση, ο Πλατανιάς είναι μόλις 13ος στη σχετική κατηγορία. Την ίδια στιγμή στους μέσους όρους γκολ/τελική είναι ο 6ος πιο αποτελεσματικός (Ξάνθη, Ολυμπιακός, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιώνιος, Ατρόμητος προηγούνται) με 13 γκολ σε 108 τελικές, ήτοι 0,12 ανά τελική προσπάθεια.

Μετά τους Παναθηναϊκό (162/386), Ολυμπιακό (150/461), ΠΑΟΚ (125/391) και ΑΕΚ (108/383) είναι η ομάδα με τα περισσότερα εύστοχα γεμίσματα (104) στο άθροισμα. Την ίδια στιγμή η ομάδα των Χανίων είναι η δεύτερη (μετά την Ξάνθη) με τις λιγότερες τελικές εκτός περιοχής -μόλις 40- και 11η σε τελικές εντός περιοχής με 47.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ EUROKINISSI SPORTS

Ο Πλατανιάς προτιμά να βάζει την μπάλα κάτω για να δημιουργήσει συνθήκες τέρματος. Δυσκολεύεται γιατί δεν έχει την απαραίτητη ποιότητα να το υποστηρίξει με ικανοποιητική συχνότητα, όταν όμως το καταφέρνει έχει την ανάλογη ανταπόδοση. Έτσι εξηγείται η περίοδος επιθετικής ανομβρίας και η ξαφνική άνθηση στο σκοράρισμα, σε συνάρτηση με τα στατιστικά που αφορούν την επιθετική του συμπεριφορά.

Δεν θα βάλει εύκολα την μπάλα σωστά στην περιοχή, όταν όμως το καταφέρει συνήθως θα είναι με ιδανικές προϋποθέσεις για γκολ. Το γεγονός ότι δεν απειλεί στον αέρα (μόλις 21 κεφαλιές στην επίθεση) είναι προϊόν τόσο επιλογής, όσο και αδυναμίας. Συνήθως δεν σηκώνει τη μπάλα, όταν το κάνει δεν έχει ανάλογη επιτυχία.

ΑΡΓΟ ΤΕΜΠΟ, ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΡΙΣΚΑ

Γενικότερα ο Γιώργος Παράσχος θέλει την ομάδα του όσο πιο σφιχτή γίνεται. Ο γρήγορος ρυθμός δεν είναι... φίλος για τον Πλατανιά που προτιμά να πηγαίνει τα ματς σε ένα αργό τέμπο, με κοντά τις γραμμές του και δίχως ρίσκα όταν έχει τη μπάλα.

Αρέσκεται να παίζει με την υπομονή των αντιπάλων του και να οδηγεί το ματς σε ένα παιχνίδι λαθών, αφού είναι αυτός που κατά κανόνα κάνει τα λιγότερα από κάθε άλλη ομάδα στην Super League. Έχει μόλις 591. Μετά τους ΠΑΟΚ (30), Παναθηναϊκό (32) και Ολυμπιακό (34) είναι η ομάδα που αμύνεται σε μικρότερη συχνότητα σε οριακές καταστάσεις, αφού μετά από αυτές τις τρεις καταγράφει τις λιγότερες αποκρούσεις - 43.

Η απώλεια του Σεμπά και ο Μανθάτης

Με ρεκόρ 4Ν-2Ι-1Η εντός, προφανώς και ο Πλατανιάς μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι όταν αγωνίζεται μπροστά στο κοινό του. Άλλωστε εκεί σταμάτησε πέρσι η ξέφρενη πορεία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα με τις 17 σερί νίκες.

Είδαμε πιο πάνω τον τρόπο που άλλαξε η επιθετική συμπεριφορά των Πειραιωτών στα τελευταία 5 παιχνίδια της Super League και μετά το 0-0 με την Κέρκυρα. Σε αυτά τα ματς ήρθαν 13 γκολ για τον Ολυμπιακό, που όμως πάει στα Περιβόλια χωρίς τον άνθρωπο που ευθύνεται για το 50% από αυτά: τον Σεμπά Ζούνιορ.

Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ κόντρα σε Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικό, Αστέρα και Ξάνθη είχε απολογισμό 4 ασίστ και 2 γκολ. Δηλαδή συμμετοχή σε 6 από τα 13 τέρματα της ομάδας του.

Ο Σεμπά και η ευκαιρία του Μανθάτη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έτσι λοιπόν οι "ερυθρόλευκοι" πηγαίνουν στην Κρήτη ελπίζοντας να βρουν απάντηση στο κενό του Σεμπά μέσα από την αποτελεσματικότητα των Μαρίν και Μανθάτη, που θα αγωνιστούν στις πτέρυγες. Ειδικά για τον 20χρονο Έλληνα εξτρέμ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις. Ο Μανθάτης ανεβάζει συνεχώς τον χρόνο συμμετοχής του και παιχνίδι με παιχνίδι έχει τη δυνατότητα να εδραιώσει για τα καλά τη θέση του στα πλάνα του Μπέντο.

Με τη Σπάρτη μπήκε αλλαγή και πέτυχε το γκολ νίκης, με τον Αστέρα ξεκίνησε βασικός, με την Ξάνθη πήρε ξανά αγωνιστικά λεπτά ως αλλαγή. Μόλις αρχίσει να προσφέρει γκολ ή ασίστ σε περισσότερο τακτά διαστήματα, τόσο θα κερδίζει εμπιστοσύνη. Από τον προπονητή, τους συμπαίκτες του και την κερκίδα.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ, Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

Η σημαντική συνεισφορά του Σεμπά σε ασίστ και γκολ δεν οφείλεται βασικά στην ποιότητα του Βραζιλιάνου, είναι κυρίως προϊόν της διαρκής κίνησης του στον αγωνιστικό χώρο. Ψάχνει πάντα την κατάλληλη στιγμή για να βρει τα κενά, τρυπώνει εκεί και δημιουργεί προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Είναι πολύ καλύτερος στο παιχνίδι μιας επαφής, παρά με τη μπάλα στα πόδια.

Σίγουρα ο Μαρίν αλλά και ο Μανθάτης, είναι περισσότερο κοντρολαρισμένοι παίκτες. Μαζί με τον Φορτούνη μάλλον αποτελούν την πιο "μπαλαδόρικη" τριάδα που διαθέτει ο Ολυμπιακός πίσω από τον επιθετικό.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΣΠΑΡΤΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΣΠΑΡΤΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI SPORTS

Όμως κόντρα σε μια ομάδα που θα αμυνθεί συστηματικά πίσω από την μπάλα είναι άκρως απαραίτητη η κίνηση στον χώρο, που βοηθά στην γρήγορη μεταφορά του παιχνιδιού στην επίθεση και σε δεύτερο πλάνο σημαίνει έξτρα στηρίγματα στον φορ, εφόσον μεταφράζεται σε συχνά πατήματα στην αντίπαλη περιοχή.

Στοιχεία δηλαδή που προσφέρει ο Σεμπά και μπορεί ο Μανθάτης να δώσει πιο εύκολα από τον Μαρίν, καθώς ο Γερμανός αρέσκεται κυρίως σε παιχνίδι με τη μπάλα στα πόδια του.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ "ΦΤΕΡΑ"

Βάζοντας στην εξίσωση τη λειτουργία του Πλατανιά ως σύνολο στο γήπεδο, για τον Ολυμπιακό στοίχημα θα είναι και το άκρως νεανικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, αυτό που θα συνθέσουν Βιάνα και Ρέτσος.

Οι γηπεδούχοι παίζουν σε αργό τέμπο, κλειστά και χωρίς ρίσκο. Επομένως σε μια πρώτη ανάγνωση, τα νούμερα του μη διαθέσιμου Σεμπά είναι έξτρα πονοκέφαλος για τον Μπέντο. Από την άλλη οι Χανιώτες δεν απειλούν συχνά αλλά τις λίγες φορές που το καταφέρνουν, το κάνουν ουσιαστικά. Εδώ έχει ενδιαφέρον ο τρόπος αντίδρασης των Βιάνα - Ρέτσου στις καταστάσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός θα έχει ένα αδιαμφισβήτητο ποιοτικό προβάδισμα στον άξονα της μεσαίας γραμμής (Μιλιβόγεβιτς - Μαρτίνς - Φορτούνης), η αποτελεσματικότητα ή μη που θα δείξουν τα δίδυμα στο κέντρο άμυνας και τα φτερά της επίθεσης, μπορεί να προσφέρει ένα εύκολο ή αντίστοιχα αγχωτικό βράδυ για τους Πειραιώτες στα Περιβόλια.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τρεις αγωνιστικές για Λισγάρα και μια για Σεμπά
Μπουχαλάκης: "Να μην την ξαναπατήσουμε με τον Πλατανιά"
Χωρίς Μποτία στα Χανιά ο Ολυμπιακός
Ελαμπντελαουί ή Φαν ντερ Βιλ στη Χαλ
Επίσημα στον Ολυμπιακό ο Ανσαριφάρντ
Επίσημο: Στη Μαγιόρκα ο Ζντιέλαρ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ