ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League

Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει ονειρεμένο ξεκίνημα στο Champions League, έχει ως τώρα έξι βαθμούς και το Sport24.gr αναλύει τους "ερυθρόλευκους" αριθμούς σε αυτό τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης.

Ο θυμόσοφος λαός αναφέρει πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Μια άλλη ρήση λέει πως κάθε αρχή και δύσκολη. Αμφότερα ταιριάζουν... γάντι στην περίπτωση του Ολυμπιακού και της φετινής ευρωπαϊκής του διαδρομής στο Champions League.

Η ομάδα του Πειραιά ξεκίνησε με τον πιο δύσκολο αντίπαλο που θα μπορούσε να του τύχει, έχασε με 3-0 στην έδρα του, αν και το σκορ φαντάζει άδικο βάσει της εξέλιξης του ματς, ενώ στην συνέχεια έκανε δυο ανεπανάληπτα back to back διπλά σε Λονδίνο και Ζάγκρεμπ με Άρσεναλ και Ντίναμο αντίστοιχα.

Αν κάποιος έλεγε ότι στο τέλος του πρώτου γύρου, οι "ερυθρόλευκοι" του Μάρκο Σίλβα θα είχαν έξι βαθμούς με δυο εκτός έδρας ματς και ένα στην έδρα τους με τους Βαυαρούς, με τους οποίους ισοβαθμούν στην κορυφή, μάλλον θα τους κοιτούσαν λίγο... περίεργα. Λογικό θα ήταν, εδώ που τα λέμε.

Οι ίδιοι όμως φρόντισαν να ορίσουν τη μοίρα τους και να βρίσκονται αυτή την στιγμή καβάλα στ' άλογο, όσο και αν η συνέχεια προμηνύεται δύσκολη και ακόμα τίποτα δεν έχει κατακτηθεί. Έχουν μπει απλά οι βάσεις, χωρίς όμως να προεξοφλείται το παραμικρό. Υπάρχει δρόμος ακόμη και πολύ μεγάλη προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει απ' όλους.

Το Sport24.gr αποκωδικοποιεί την πορεία των Πειραιωτών ως τώρα με την συμπλήρωση του πρώτου γύρου, κοιτάζοντας τα στατιστικά. Πολλοί υποστηρίζουν πως οι αριθμοί πολλές φορές δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα και δε λένε πάντα την αλήθεια. Ορθόν, ισχύει σε ένα βαθμό, αλλά αποτελούν χρήσιμο εργαλείο έρευνας.

Σε πολλές στατιστικές κατηγορίες, βλέπει κάποιος τον Ολυμπιακό χαμηλά. Θα υποστήριζε, δε, ότι αυτό θα έπρεπε να φανεί και στη βαθμολογία. Με δυο ματς μακριά από την έδρα του και με την τακτική που επέλεξε ο προπονητής του, ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα τα νούμερα. Μη λησμονεί κάποιος το επίπεδο των αντιπάλων και τον βαθμό δυσκολίας τους.

Οι (σχεδόν) 11 τελικές προσπάθειες ανά ματς

Ξεκινώντας από τις τελικές προσπάθειες που έχουν επιχειρήσει οι παίκτες του Σίλβα, έχουν επιχειρήσει ως τώρα 32 και οι 14 εξ αυτών ήταν εντός εστίας. Οκτώ ομάδες έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες τελικές από τον Ολυμπιακό όπως η φύσει επιθετική PSV (31), η Σεβίλλη (30) και η Γκλάντμπαχ (27), ενώ η Ντίναμο Ζάγκρεμπ και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έχουν τον ίδιο αριθμό με μέσο όρο 10,67 ανά παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός μετράει ως τώρα τέσσερα γκολ, επομένως ανά (σχεδόν) οκτώ τελικές μια φορά οι ποδοσφαιριστές του πανηγυρίζουν.

Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League
Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League

Παίζει άριστα την κόντρα με τους γρήγορους μεσοεπιθετικούς του

Από 'κει και πέρα, πάμε και στο κομμάτι της κατοχής. Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός έχει συντριπτικό ποσοστό υπέρ του και βρίσκεται συνεχώς στην επίθεση. Διαθέτει καλύτερους παίκτες, είναι η ομάδα που κυριαρχεί, επομένως φαντάζει φυσιολογικό να έχουν οι "ερυθρόλευκοι" περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή τους. Στην Ευρώπη όμως τι γίνεται; Εκεί το πράγμα διαφοροποιείται και είναι το απολύτως λογικό. Ο Μάρκο Σίλβα διαβάζει άριστα ως τώρα τα παιχνίδια, γνώριζε πως με την Μπάγερν Μονάχου στην έδρα του και με τις Άρσεναλ και Ντίναμο εκτός δύσκολα θα μπορούσε να έχει την κατοχή και έπαιζε με την κόντρα. Κοντά οι γραμμές, πολλά τρεξίματα και αλληλοκαλύψεις και γρήγορα στην κόντρα όποτε δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις. Εκεί "χτύπησε" ο Ολυμπιακός στα δυο τελευταία ματς, αυτό προσπάθησε να κάνει και απέναντι στους Βαυαρούς, παλεύοντας μέχρι το τέλος. Το αποτέλεσμα ως τώρα δικαιώνει απόλυτα την τακτική που ακολουθεί.

Η ελληνική ομάδα έχει 39% κατοχή μπάλας (22 αγωνιστικά λεπτά ανά παιχνίδι) και ξεπερνάει μονάχα την σουηδική Μάλμε. Αυτό όμως ουδόλως τον απασχολεί, ούτε περίμενε κάτι διαφορετικό. Δεν θα μπορούσε να έχει το 68% της Μπάγερν, ούτε το 67% της Μπαρτσελόνα, αλλά ούτε θα το ήθελε. Έχει γρήγορους μεσοεπιθετικούς και όποτε κλέβει μπάλες, τους εκμεταλλεύεται στο έπακρο, δημιουργώντας ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Στο Λονδίνο "σκότωσε" με αυτό τον τρόπο τους "κανονιέρηδες", έτσι νίκησε και στο "Μάξιμιρ" την Ντίναμο. Επίσης, οι παίκτες του έχουν 648 ολοκληρωμένες πάσες και ποσοστό 77%. Ο τρόπος παιχνιδιού των Πειραιωτών και η προσέγγισή τους ταιριάζουν με τους αριθμούς. Λογικά, θα βελτιωθούν στον δεύτερο γύρο, έχοντας δυο εντός έδρας παιχνίδια με τους Κροάτες και τους Άγγλους, όπου θα αυξηθεί και η κατοχή της μπάλας.

Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League
Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League

Η αναλογία των φάουλ με την κατοχή και τα κερδισμένα κόρνερ

Επιπροσθέτως, ο Ολυμπιακός είναι στην 19η θέση στα κερδισμένα κόρνερ με 13 ως τώρα (4,33 μέσο όρο), όσα έχει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ έχει ένα λιγότερο από Γαλατάσαραϊ και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Θυμηθείτε λίγο το κομμάτι της κατοχής της μπάλας και ιδού το οξύμωρο. Αν και οι Πειραιώτες είναι 31οι στο ποσοστό με την μπάλα στα πόδια, είναι σε πολύ υψηλότερη θέση στα κόρνερ, όπερ σημαίνει ότι επιτίθενται σωστά και ορθολογικά, αλλά και με καλές προϋποθέσεις. Επίσης, οι παίκτες του έχουν βάλει έξι ομάδες από κάτω στις σέντρες (Γκλάντμπαχ, ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, Μάλμε, Λεβερκούζεν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), μετρώντας 39 ως τώρα και οι πέντε ήταν επιτυχημένες, δηλαδή βρήκαν αποδέκτη μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό το νούμερο μπορούν να το βελτιώσουν στην συνέχεια της διοργάνωσης.

Συν τις άλλοις, υπάρχει ισορροπία στο κομμάτι των φάουλ, με τους "ερυθρόλευκους" να έχουν κάνει 35 φάουλ και να έχουν κερδίσει 34. Ουσιαστικά ένα 50/50, το οποίο είναι εντυπωσιακό, αν υπολογιστεί και το 39%-61% της κατοχής. Παρά το γεγονός ότι αμύνονται παραπάνω, αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουν παραπάνω φάουλ από αυτά που τους γίνονται. Αυτό συμβαίνει διότι αμύνονται σωστά και οργανωμένα, ενώ σε θέση επίθεσης πολλάκις πιάνουν ανοργάνωτες τις αντίπαλες άμυνες και τους γίνονται φάουλ για να κόψουν κάποια απειλητική προσπάθειά τους. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Οι πρωτιές του Κασάμι, τα τρεχαντήρια και η... ευστοχία

Επειδή είπαμε πως τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν γίνεται κατά τύχη (όχι πως δεν χρειάζεται και αυτή), ο Παϊτίμ Κασάμι είναι ένα από τα μεγάλα κέρδη του Ολυμπιακού αυτό το καλοκαίρι. Ναι, ο... τελειωμένος Ελβετός, εκείνος που δεν υπολογιζόταν και έκανε "παρέλαση" στο μισό Καμπιονάτο, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ως τώρα παρουσίας της ομάδας του, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο και την τιμωρία του Λούκα Μιλιβόγεβιτς στα δυο πρώτα ματς και τον τραυματισμό των Μανιάτη και Μπουχαλάκη (είχε κερδίσει τις εντυπώσεις στην προετοιμασία). Ο 23χρονος πάει πολύ καλά, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και εκείνος φροντίζει να τον δικαιώσει και με το παραπάνω. Ήταν δεδομένο πως ο -100% συγκεντρωμένος Κασάμι- είναι (υπερ)απαραίτητος για τον Ολυμπιακό και το χορτάρι αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα. Το γεγονός ότι έχει παίξει σε τρία 90λεπτα, κάτι λέει, δεν... ξέχασε ο Σίλβα να τον κάνει αλλαγή και ξέμεινε στον αγωνιστικό χώρο άνευ λόγου και αιτίας.

Ο Κασάμι τρέχει πολύ, οργώνει κάθε ίντσα του γηπέδου και ως τώρα μετράει 30.821 μέτρα, όντας πρώτος έναντι όλων. Θα πει κανείς ότι είναι λογικό από την στιγμή που παίζει πολύ, όμως το συνδυάζει και με το 85% στις εύστοχες μεταβιβάσεις (82/97), όπου και πάλι κατέχει την σχετική πρωτιά μαζί με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος όμως έχει μικρότερο αριθμό (69/81). Ο Νορβηγός επίσης δεν έχει χάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο και έχει διανύσει 36.584 μέτρα στο χορτάρι, ενώ έπονται οι Φελίπε Πάρντο (26.155 μέτρα σε 254 λεπτά) και Δημήτρης Σιόβας (25.088 μέτρα σε 270 λεπτά). Εντυπωσιακό είναι και το νούμερο του Ιντέγε Μπράουν, με το "τανκ" του Ολυμπιακού να τρέχει ακατάπαυστα αν και φορ περιοχής (19.941 μέτρα σε 225 λεπτά), να δίνει μάχες, να παίζει ξύλο με τα αντίπαλα μπακ και να έχει πετύχει και ένα γκολ νίκης μέσα στο Ζάγκρεμπ. Μόνο άσχημα δεν τα πάει ο Νιγηριανός, ο οποίος είχε καλή παρουσία και στην ήττα της πρεμιέρας από την Μπάγερν Μονάχου στο Φάληρο.

Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League
Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League

Οι τελικές προσπάθειες των παικτών του Ολυμπιακού

Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League

Ο πασέρ, Κώστας Φορτούνης

Ο έλεγχος του Ολυμπιακού στο Champions League

Εν κατακλείδι

Η ως τώρα παρουσία του Ολυμπιακού, προϊόν της δουλειάς του Μάρκο Σίλβα, είναι πολύ καλή. Το δείγμα είναι πέρα για πέρα θετικό και άπαντες πιστεούν πως η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη για τους Πειραιώτες. Όλοι δίνουν το 100% και εν αντιθέσει με την περσινή σεζόν, η φετινή ομάδα είναι σαφώς ποιοτικότερη. Ο Ρομπέρτο αποτελεί τον κέρβερο κάτω από τα δοκάρια και προσφέρει ασφάλεια στους συμπαίκτες του, οι γραμμές μπροστά (άμυνα, κέντρο και επίθεση) λειτουργούν άψογα, με τις όποιες αδυναμίες μπορεί να υπάρχουν (παίζει και ο αντίπαλος, μην το ξεχνάμε αυτό), υπάρχουν λύσεις σε όλες τις θέσεις, ενώ γίνεται εξαιρετική διαχείριση του υλικού από τον Πορτογάλο κόουτς, ο οποίος προετοιμάζει τους ποδοσφαιριστές του πνευματικά και αγωνιστικά για το κάθε ματς ξεχωριστά. Όλα αυτά μαζί έχουν φέρει τους έξι βαθμούς στο Champions League και το "7 στα 7" στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και τα καλύτερα έπονται.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ