ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο "εφιάλτης" που θυμίζει τον Ολυμπιακό του 2010

Ο "εφιάλτης" που θυμίζει τον Ολυμπιακό του 2010
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό θυμίζει έντονα την τελευταία του Σωκράτη Κόκκαλη στην ηγεσία της ΠΑΕ, με τη μόνη διαφορά να εντοπίζεται στην Ευρώπη, όταν η ομάδα είχε κάνει πολύ καλή πορεία. Το Sport24.gr κάνει τις συγκρίσεις.

Δεν υπάρχει κανένας στην οικογένεια του Ολυμπιακού που να μη λέει με μια φωνή για την φετινή σεζόν "να πάει και να μην ξανάρθει". Όχι, δεν πρέπει να ξεχαστεί από κανέναν. Όσο μένει χαραγμένη μέσα στο μυαλό τους, τόσο θα αποφύγουν στο μέλλον τα (πολλά) λάθη που έγιναν. Με στόχο πάντα να μην επαναληφθούν. Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία και ειδικά στον αθλητισμό δεν υπάρχουν μονάχα καλές στιγμές.

Οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα και έπειτα από επτά χρόνια ήρθε η δική τους στιγμή να βιώσουν μια κακή περίοδο, όπου τίποτα δεν πήγε καλά. Από 'δω και πέρα, θα τα βάλουν κάτω, θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να επανέλθουν στον δρόμο των επιτυχιών. Άλλωστε, γνωρίζουν καλά το μονοπάτι της επιτυχίας. Δεν διαγράφονται, ούτε ξεχνιούνται οι χαρές και οι επιτυχίες επειδή φέτος τίποτα δεν λειτούργησε όπως έπρεπε.

Η σεζόν θυμίζει έντονα την τελευταία του Σωκράτη Κόκκαλη στο πηδάλιο του Ολυμπιακού, αυτή του 2009-10. Μετά, ήρθε η σειρά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα στις επιτυχίες και σε επτά σερί πρωταθλήματα. Με εξαίρεση την Ευρώπη, όπου και εκεί υπήρξαν κάποια κοινά στοιχεία μέχρι τη φάση των ομίλων, όλα τα άλλα μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό ίδια. Η αγωνιστική πορεία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα και η αποτυχία στο Κύπελλο δεν διαφέρουν καθόλου μεταξύ τους.

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και καταγράφει όλα εκείνα που μοιάζουν παρόμοια στις δυο σεζόν. Βέβαια, τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αποφασίσει ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να παραδώσει τη σκυτάλη έπειτα από 17 χρόνια, κάτι που δεν ισχύει σε καμία των περιπτώσεων με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος δεν σκοπεύει να αφήσει την αγαπημένη του ομάδα.

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Το καλοκαίρι του 2009, ο Κόκκαλης αποφάσισε να εμπιστευτεί τις τύχες της ομάδας στον άνθρωπο που έναν χρόνο πριν τον άφησε εκτός Champions League. Ο Τιμούρ Κετσπάγια ήταν ο διάδοχος του Ερνέστο Βαλβέρδε, μια επιλογή που ποτέ δεν έγινε αρεστή στον κόσμο, με τον Κόκκαλη να διερωτάται αν ο Γεωργιανός έχει... χολέρα και δεν αρέσει. Ούτε και σε εκείνον άρεσε όμως, έστω και αν έστειλε μέσω δυο προκριματικών τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League. Το 0-0 με την Καβάλα στο Καραϊσκάκη για την 2η αγωνιστική, έφερε και το τέλος του.

Ο "εφιάλτης" που θυμίζει τον Ολυμπιακό του 2010
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς ανέλαβε για λίγο και μάλιστα με τον ίδιο ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 την Άλκμααρ στο Φάληρο για την πρεμιέρα του Champions League και εν συνεχεία ήταν η σειρά του Ζίκο . Με τον Βραζιλιάνο κόουτς, οι Πειραιώτες πέρασαν στους "16", όπου αποκλείστηκαν από την Μπορντό, νίκησαν 2-0 τον Παναθηναϊκό με τον Μήτρογλου να σκοράρει εις διπλούν, αλλά αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τον Πανσερραϊκό και στο πρωτάθλημα είχε μείνει πίσω η ομάδα. Άντεξε μερικούς μήνες, έφυγε κακήν κακώς, με το δίδυμο Μπάντοβιτς-Νινιάδης να αναλαμβάνει ως το τέλος μιας μαρτυρικής σεζόν με καλύτερη στιγμή τη νίκη στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού με το γκολ του Ντάρμπισιρ.

Υπάρχει καμία διαφορά με φέτος; Ο Μπέσνικ Χάσι ανέλαβε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι, με μεγάλη μερίδα του κόσμου να είναι δύσπιστη και να μην παίρνει "ζεστά" την πρόσληψή του, αλλά ο Βαγγέλης Μαρινάκης επέμεινε να τον φέρει, ελπίζοντας να του βγει το ρίσκο της επιλογής του. Όπως και ο Κετσπάγια το 2009, κατάφερε να βάλει τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League, περνώντας με άνεση δυο προκριματικούς, αλλά απολύθηκε μετά την 5η αγωνιστική και την ήττα 3-2 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και ενώ είχαν προηγηθεί δυο ισοπαλίες με Ξάνθη (1-1) και Αστέρα (1-1).

Eurokinissi
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τάκης Λεμονής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία στις 25 Σεπτεμβρίου, διαδεχόμενος τον Αλβανό προπονητή και θα έμενε μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Η αλήθεια είναι πως στο πρωτάθλημα η ομάδα τα πήγαινε αρκετά καλά και ο ίδιος μπόρεσε να την φέρει στην κορυφή, αλλά του χρεώθηκε το ότι υπήρχαν διάφορα θέματα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, τα οποία είχαν φτάσει στο απροχώρητο. Λεπτομέρειες ποτέ δεν δόθηκαν, με την διοίκηση να επιλέγει τον Όσκαρ Γκαρθία. Βέβαια, στο μεσοδιάστημα κοουτσάρισε την ομάδα και ο Χρήστος Κόντης στο παιχνίδι με την ΑΕΛ (νίκη με 0-3) στον θεσσαλικό Κάμπο. Ο Ισπανός ανέλαβε με προοπτική τίτλου και φυσικά να χτίσει την ομάδα για την επόμενη σεζόν. Εντούτοις, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, αφού οι εγχώριοι στόχοι χάθηκαν και το κλίμα έχει βαρύνει για τα καλά, τόσο για τον ίδιο όσο και για πολλούς παίκτες. Αντιλαμβάνεται κάποιος τις ομοιότητες στο κομμάτι του προπονητή!

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

Την σεζόν 2009-10, ο Ολυμπιακός έχασε τα πρωτεία έπειτα από πέντε σερί πρωταθλήματα, ενώ φέτος το χάνει έπειτα από επτά σερί πρωταθλήματα. Εκείνη την σεζόν, τερμάτισε δεύτερος στην κανονική περίοδο, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά τον τίτλο και μετέπειτα και το Κύπελλο, για να έρθουν τα καταστροφικά playoffs και να ρίξουν την ομάδα του Πειραιά στην 5η θέση.

Φέτος, δεν υπάρχουν playoffs, όμως στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός είναι αυτή την στιγμή στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα και ελπίζει σε ένα στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές και σε δικό του 4Χ4, προκειμένου να έρθει τουλάχιστον δεύτερος και να πάει στα προκριματικά του Champions League. Βέβαια, με το επικείμενο Grexit ίσως να μην υπάρξει καν Ευρώπη για τις ομάδες μας, αλλά υπάρχει μια ελπίδα μήπως και σωθεί η παρτίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ένα χαρακτηριστικό κοινό γεγονός είναι πως και τότε η ΑΕΚ είχε νικήσει στο Φαληρο 2-1, όπως συνέβη και φέτος και μάλιστα με ανατροπή. Τότε, οι Πειραιώτες είχαν ανοίξει το σκορ με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και το γύρισε ο Νάτσο Σκόκο με δυο δικά του γκολ, ενώ φέτος οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ και οι Τσιγκρίνσκι - Γιακουμάκης έκαναν το 1-2. Μάλιστα, τα τέρματα σημειώθηκαν στις ίδιες εστίες όπως και στο τότε μεταξύ τους ντέρμπι.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όσον αφορά στο Κύπελλο, τότε ήταν ο Πανσερραϊκός που υποχρέωσε σε πρόωρο αποκλεισμό τον Ολυμπιακό. Ήταν το πρώτο ηχηρό "χαστούκι" του Ζίκο, με τους Σερραίους να νικούν 3-1 και να προκρίνονται. Φέτος, οι "ερυθρόλευκοι" προχώρησαν λίγο παραπάνω και έφτασαν ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από την ΑΕΚ σε διπλά ματς. Μπορεί να θεωρηθεί και αυτός πρόωρος αποκλεισμός, αφού η ομάδα δεν έφτασε καν στην 4άδα του θεσμού.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σχετικά με την Ευρώπη, αναφέρθηκε και πιο πάνω ότι ο Ολυμπιακός του 09-10 και του 17-18 χρειάστηκε δυο προκριματικούς για να μπει στους ομίλους του Champions League. Τότε, η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια έκανε τέσσερις νίκες με Σλόβαν Μπρατισλάβας και Σέριφ Τίρασπολ, ενώ φέτος τρεις νίκες και μια ισοπαλία με Παρτιζάν και Ριέκα. Σχετικά άνετες προκρίσεις και οι δυο για τους Πειραιώτες, που κατάφεραν να συμμετάσχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÑÉÅÊÁ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / RIJEKA - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÑÉÅÊÁ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / RIJEKA - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στους ομίλους βέβαια, τα πράγματα κύλησαν τελείως διαφορετικά, αλλά η αλήθεια είναι πως ο βαθμός δυσκολίας φέτος ήταν σαφώς μεγαλύτερος. Η Άλκμααρ, η Σταντάρ Λιέγης και η Άρσεναλ δεν ήταν το ίδιο δύσκολες με τις Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε κάποια παιχνίδια δεν θα μπορούσε να κάνει φέτος καλύτερες εμφανίσεις ο φετινός Ολυμπιακός. Τότε, η ομάδα πέρασε στους "16" και αποκλείστηκε από τη Μπορντό με δυο ήττες (0-1, 2-1) και φέτος ήρθε τελευταία και δεν συνέχισε στην Ευρώπη έστω μέσω του Europa League.

ΤΑ ΔΥΟ ΑΣΧΗΜΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ "Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"

Τέλος, ένα ακόμη κοινό στοιχείο των δυο σεζόν ήταν τα επεισόδια από οπαδούς του Ολυμπιακού στο γήπεδό τους. Ήταν 12 Μαΐου 2010 και ο Ολυμπιακός ζούσε την πρωτόγνωρη γι' αυτόν εμπειρία των playοffs. Είχε ήδη χάσει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ με 0-1 χάρη σε γκολ του Εντίνιο και υπήρξαν αποδοκιμασίες σε Σωκράτη Κόκκαλη και παίκτες, για να ακολουθήσει ήττα με το ίδιο σκορ στα playoffs με τέρμα του Βλάνταν Ίβιτς. Ακολούθησαν πρωτόγνωρες εικόνες στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός έχασε, έμεινε εκτός Champions League και μερίδα οπαδών κινήθηκε απειλητικά προς τα επίσημα. Ακολούθησαν συμπλοκές με την αστυνομία, δακρυγόνα, σπασμένα καθίσματα, ένταση ακόμα και μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

Φέτος, κάτι ανάλογο συνέβη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα στις 4 Φεβρουαρίου, που ολοκληρώθηκε με νίκη της Ένωσης στο 93' με τον Γιακουμάκη. Μετά το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα, οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, αρκετοί εκ των οποίων κρατούσαν και καδρόνια. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο γρασίδι του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" έγιναν στόχος των οπαδών, που πέταξαν ακόμα και φωτοβολίδες εναντίον τους και τους έτρεψαν σε υποχώρηση.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού καλούσαν τους οπαδούς να σταματήσουν τα επεισόδια, ωστόσο η ένταση διατηρήθηκε για αρκετά λεπτά, μέχρι να υποχωρήσουν οι δυνάμεις της αστυνομίας. Στη συνέχεια, η ομάδα των δεκάδων οπαδών βρέθηκε στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου και απειλούσε με νέα επίθεση. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι σεκιούριτι του γηπέδου ήταν στο γήπεδο, χωρίς να αντιδρούν. Οι Πειραιώτες τιμωρήθηκαν με αφαίρεση τριών βαθμών και με δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, αν και έχουν πάει την απόφαση στο διαιτητικό δικαστήριο, θεωρώντας πως δεν ίσχυσε "η αρχή της αναλογικότητας" και πως δεν κινδύνεψε κανένας αξιωματούχος του αγώνα, αφού όλοι είχαν φύγει για τα αποδυτήρια.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ