ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μπήκαμε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και εκπλαγήκαμε

Μπήκαμε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και εκπλαγήκαμε

Εξελίσσεται εντυπωσιακά, αναβαθμίζεται διαρκώς. Ο Ολυμπιακός μπορεί να νιώθει περήφανος για την Ακαδημία του. Το Sport24.gr μπήκε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, συνάντησε τους κ.κ. Παύλου και Ελευθεριάδη και πήρε τις απαντήσεις για το σήμερα και το μέλλον των τμημάτων υποδομής των Πειραιωτών. (VIDEO)

Τα άλματα προόδου που έχει πραγματοποιήσει ο Ολυμπιακός την τελευταία εξαετία σε επίπεδο Ακαδημίας, δικαιώνουν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Πειραιώτες σε όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να φτάσουν σε ένα πρότυπο λειτουργίας όπως αυτό που συναντάς σε συλλόγους - κολοσσούς στην Ευρώπη.

Μια επίσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη μπορεί να πείσει και τον τελευταίο δύσπιστο στο συγκεκριμένο κομμάτι. Τα αποτελέσματα των κόπων των ανθρώπων του Ολυμπιακού είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Μπορείτε να τα δείτε και στο βίντεο. Οι αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις είναι διαρκείς και ουσιαστικές. Το ίδιο upgrate παρατηρείται και στο ανθρώπινο δυναμικό. Επί της ουσίας; Φέτος έξι παίκτες που προέρχονται από την Κ-20, αποτελούν μέρος της πρώτης ομάδας.

Γήπεδα, αποδυτήρια, ξενώνες, γυμναστήριο, εστιατόριο μαζί με ένα εξειδικευμένο επιτελείο ανθρώπων (προπονητών, γυμναστών, αθλητικού ψυχολόγου κτλ) συνθέτουν την ραχοκοκκαλιά επάνω στην οποία ο Ολυμπιακός συνεχίζει να χτίζει, να επενδύει στο μέλλον. Κάτι που άλλωστε αποτελεί και μια από τις βασικές επιθυμίες του Βαγγέλη Μαρινάκη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τις τύχες της πειραϊκής ΠΑΕ.

Το Sport24.gr μπήκε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη προκειμένου να συναντήσει δύο από τους πλέον βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους ο Ολυμπιακός στηρίζει το εγχείρημα της Ακαδημίας.

Πρόκειται για τον Γιώργο Παύλου, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Θρύλος ΑΕ, τον άνθρωπο που ουσιαστικά είναι διοικητικά υπεύθυνος για την Ακαδημία και έχει αφιερώσει ανυπολόγιστες ώρες δουλειάς για να φτάσουν σε αυτό το εξαιρετικό υψηλό πρότυπο λειτουργίας τα τμήματα υποδομής των "ερυθρολεύκων", αλλά και τον Θόδωρο Ελευθεριάδη, τον Τεχνικό Διευθυντή της Ακαδημίας, που καθημερινά δίνει την δική του μάχη στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη φροντίζοντας και ρυθμίζοντας οτιδήποτε αφορά την διαρκώς ανοδική πορεία που διαγράφει ο Ολυμπιακός σε επίπεδο Ακαδημίας.

Με τους δύο εξαιρετικά σημαντικούς αυτούς ανθρώπους είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, θέτοντας ερωτήματα αρχικά στον κ. Παύλου και παίρνοντας απαντήσεις αναφορικά με τους στόχους που υπάρχουν για το μέλλον, τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Ελλάδα σε επίπεδο τμημάτων υποδομής, το βάρος που δίνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης για την εξέλιξη σε κάθε τομέα που αφορά την Ακαδημία και τι σημαίνουν για τον Ολυμπιακό τα 8000 παιδιά των Σχολών.

-Κύριε Παύλου, ως διοικητικά υπεύθυνος για την Ακαδημία του Ολυμπιακού ποιον στόχο βάζετε γι' αυτή τη χρονιά;

"Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά της Ακαδημίας κατάλληλα έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα. Αυτός είναι ο σπουδαιότερος στόχος της Ακαδημίας του Ολυμπιακού αλλά και κάθε Ακαδημίας στον κόσμο".

Μπήκαμε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και εκπλαγήκαμε

"ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ"

-Τι να περιμένουμε να δούμε αυτή τη χρονιά από την Ακαδημία;

"Όπως έχω πει και άλλες φορές εμείς τα τελευταία έξι χρόνια δουλέψαμε σκληρά και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Θεωρώ ότι είμαστε στο στάδιο όπου από εδώ και πέρα θα εντάσσουμε δυο παιδιά στην πρώτη ομάδα κάθε χρόνο. Ξεκινήσαμε πέρσι έχοντας τον Βούρο, τον Τσιμίκα και τον Σάλιακα και φέτος συνεχίζουμε με τον Μανθάτη, τον Ρέτσο, τον Ανδρούτσο αλλά και άλλα παιδιά που έχουμε στις τάξεις μας και θα πάρουν τις ευκαιρίες τους. Έρχονται και άλλα παιδιά που θα ανέβουν μέχρι να φτιάξουμε στα επόμενα 2 χρόνια ένα γερό «σκελετό» από Έλληνες ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας στην πρώτη ομάδα".

-Βλέπουμε ότι αυτά τα παιδιά δεν παίρνουν ακόμη πολλές ευκαιρίες. Πως το σχολιάζετε;

"Ακούστε να σας πω. Εμείς πιστεύουμε σ’ αυτά τα παιδιά και στις δυνατότητες τους. Αλλά παρόλο το ταλέντο που έχουν χρειάζεται η εμπειρία και την εμπειρία την αποκτάς σιγά σιγά. Δυστυχώς ένα στραβό ακόμη που έχει η χώρα μας είναι ότι δεν έχουμε μια Β’ ομάδα όπως έχουν όλες οι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες όπου τα παιδιά παίρνουν εμπειρίες και ο προπονητής της πρώτης ομάδας τα χρησιμοποιήσει σε αγώνες της. Έτσι γι’ αυτό εμείς κρατήσαμε παιδιά τα οποία πιστεύουμε και έχουν ταλέντο, να κάνουν το «μεταπτυχιακό» τους, να πάρουν εμπειρίες και να δώσουν τις εξετάσεις τους στον προπονητή".

"ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

-O Ολυμπιακός έχει πολύ καλό υλικό στην Ακαδημία αλλά είπατε ότι μπορούν να ενταχθούν κάθε χρόνο 2-3 παίκτες από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Ποια είναι η πολιτική σας με τους ποιοτικούς παίκτες που δεν μπορούν ν' ανέβουν στην πρώτη ομάδα;

"Ο Ολυμπιακός είναι το καλύτερο σχολείο που υπάρχει στην Ελλάδα και θεωρώ ότι είναι πολύ ψηλά σε σχέση με τις Ακαδημίες του εξωτερικού. Ως εκ τούτου με τις επιλογές που κάνουμε αλλά και με την σκληρή δουλειά έχουμε αρκετούς ποδοσφαιριστές που φτάνουν πολύ ψηλά, αλλά ο αριθμός που μπορεί να ενταχθεί στην πρώτη ομάδα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2 με 3 παιδιά τον χρόνο.

Οι υπόλοιποι δίνονται δανεικοί σε διάφορες ομάδες έτσι ώστε να πάρουν εμπειρίες και να επιστρέψουν βελτιωμένοι όπως για παράδειγμα και μάλιστα πρόσφατο, ο Βέργος στη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Λάτσι στο ΑΠΟΕΛ. Διαφορετικά μένουν ελεύθεροι και μεταγράφονται σε άλλες ομάδες, όπως ο Σιώπης στον Πανιώνιο, ο Διαμαντάκος στην Καρλσρούη, ο Ιωαννίδης στον Αστέρα και πολλοί άλλοι".

"Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΕΓΓΥΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ"

-Πριν από λίγους μήνες με αφορμή την κατάκτηση του Πρωταθλήματος από την ομάδα Νέων είχατε σταθεί στο γεγονός ότι τα τελευταία έξι χρόνια από τους 15 τίτλους ο Ολυμπιακός έχει πάρει τους 9. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο μυστικό. Ποιο είναι αυτό;

"Το πρώτο που θα έλεγα είναι η αγάπη και το μεράκι των ανθρώπων που δουλεύουν εδώ. Ξέρετε δεν φτάνουν μόνο οι δυο ώρες προπόνησης την ημέρα για να κάνεις κάποιον πρωταθλητή. Είναι και ο χρόνος που αφιερώνεις για να είσαι δίπλα στα παιδιά και να τους δείξεις το δρόμο που πρέπει να πάρουν.

Δεύτερον είναι η μεγάλη υποστήριξη από τον Πρόεδρο μας τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη που πιστεύει στις Ακαδημίες και στους Έλληνες ποδοσφαιριστές αυτής. Έχουμε την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση του και φαίνεται από τα «όπλα» που μας δίνει για να δουλέψουμε. Τις επενδύσεις στις εγκαταστάσεις, που είναι από τα γήπεδα και το σύγχρονο γυμναστήριο έως τον χώρο ψυχαγωγίας των ποδοσφαιριστών.

Η στελέχωση με ανθρωπινό δυναμικό αλλά και η επιδότηση του για συμμετοχή σε διάφορα σεμινάρια. Η συμμετοχή σε σημαντικά τουρνουά και διοργανώσεις με σκοπό την συλλογή χρήσιμων εμπειριών για τα παιδιά και το προσωπικό. Η συνεχής ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του αθλητικού εξοπλισμού.

Να σας αναφέρω επίσης την συνεργασία μας με αθλητικό ψυχολόγο, διατροφολόγο και εργοφυσιολόγο. Εντάσσουμε συνεχώς νέα προγράμματα, πέρσι το πρόγραμμα πρόληψης και αποκατάστασης τραυματισμών (FMS) και φέτος θα ανακοινώσουμε κάτι άλλο. Επίσης τη διαμονή και την διατροφή των 44 αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα που φιλοξενούμε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και πολλά ακόμη πράγματα που θα γίνω κουραστικός εάν τα αναφέρω.

Τρίτον, ένας άλλος παράγοντας είναι το scouting. Η γρήγορη ανίχνευση και η σωστή επιλογή ποδοσφαιριστών από όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι η Ακαδημία μας διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ποιοτικών ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα.

Τέλος το υψηλό επίπεδο των προπονητών μας που συνδυάζεται από εμπειρία - βετεράνους αλλά και από νέους επιστήμονες".

Μπήκαμε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και εκπλαγήκαμε

"ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ 8000 ΠΑΙΔΙΩΝ"

-Έχετε ένα μεγάλο δίκτυο Σχολών ποδοσφαίρου. Που στοχεύετε και σε τι διαφέρετε από τα υπόλοιπα δίκτυα;

"Πράγματι έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο σχολών σε όλη την Ελλάδα και σκοπός μας αφενός είναι να είμαστε δίπλα στα παιδιά και αφετέρου να μάθουν τα μυστικά της μπάλας από ανθρώπους που γνωρίζουν. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς γιατί από εκεί αντλούμε παιδιά για την Ακαδημία τα οποία έχουν δυνατότητες και ταλέντο.

Παράλληλα παίρνουμε πληροφορίες για την ποδοσφαιρική ανάπτυξη της κάθε περιοχής και τέλος διοργανώνουμε πολλές αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Όσο αφορά τις διαφορές μας σε σχέση με τα άλλα δίκτυα η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και ο κόσμος το γνωρίζει αυτό.

Εμείς δεν έχουμε απλά μια συνεργασία, μια απλή σύμβαση. Έχουμε μια πραγματική και ουσιαστική σχέση που την υποστηρίζουμε με υπηρεσίες όπως προπονήσεις από τους προπονητές της Ακαδημίας, επισκέψεις, σεμινάρια αθλητικής διατροφής και ψυχολογίας, εργομετρικό έλεγχο, πρωτάθλημα σχολών Ολυμπιακού στο οποίο συμμετέχουν 18 σχολές, αλλά το πιο σημαντικό είναι η εκπαίδευση που παρέχουμε στους προπονητές των σχολών, ώστε και αυτοί με την σειρά τους να μεταφέρουν την γνώση στα παιδιά.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των προπονήσεων της Ακαδημίας, ανάλογα με το γκρουπ που τους ενδιαφέρει, με στόχο την εξειδίκευση στα γκρουπ που προπονούν.

Θέλω να πω όμως ότι το πιο σπουδαίο όλων είναι η επαφή που έχουμε με τα παιδιά όταν μας επισκέπτονται στο Ρέντη ή όταν έρχονται στο Καραϊσκάκη. Το χαμόγελο τους μας δίνει δύναμη και χαρά να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στις 45 Σχολές μας και στα 8000 παιδιά".

-Η Ακαδημία και οι Σχολές είναι δίπλα στην κοινωνία;

"Ο Ολυμπιακός από την πρώτη ομάδα έως την Ακαδημία και τις Σχολές είναι ένα. Ο Ολυμπιακός δεν είναι μια ομάδα είναι ένας θεσμός. Ο Ολυμπιακός καλύπτει όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας και όχι μόνο. Ολυμπιακοί είναι και στο εξωτερικό όπου υπάρχει η ομογένεια και φυσικά η ομάδα μας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, άλλωστε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είμαστε από την 19η έως την 26η θέση.

Κατά συνέπεια και η κοινωνική μας δράση και προσφορά είναι κάτι που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδος. Επί παραδείγματι ο Ολυμπιακός στηρίζει την Unicef την οποία έχει και στη φανέλα του. Διοίκηση, ομάδα, Ακαδημία και Σχολές λειτουργούν από κοινού, με διάφορες δράσεις προσφοράς προς την κοινωνία, είτε αυτά λέγονται συσσίτια, είτε άλλες εκδηλώσεις για τον συνάνθρωπο μας. Είμαστε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πάνω από το 50% και στηρίζουμε αυτό το κομμάτι αλλά και όλους τους άλλους που δεν είναι Ολυμπιακοί και μας χρειάζονται".

Ελευθεριάδης: "Εξέλιξη μέσα από την επιμονή"

Ο Θόδωρος Ελευθεριάδης είναι ο Τεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας του Ολυμπιακού, περνά ατελείωτες ώρες στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και αποτελεί έναν ακόμη βασικό άξονα στην προσπάθεια των Πειραιωτών να εξελίξουν την Ακαδημία.

Μια εξέλιξη που, όπως μας εξήγησε, έρχεται μέσα από την επιμονή στον τρόπο δουλειάς αλλά και την διαρκή παρακολούθηση των τάσεων που διαμορφώνονται στο ποδόσφαιρο.

Ο κ. Ελευθεριάδης στάθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης ομάδων Β' και μας μίλησε για τις νέες μεθόδους προπόνησης, το Aspire Academy, την βάση που δίνεται στην πειθαρχία, το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης για θέματα εκτός ποδοσφαίρου αλλά και την άριστη συνεργασία με τον Πάουλο Μπέντο...

-Πόσο δύσκολη είναι προώθηση ποδοσφαιριστών από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού;

"Στην Ελλάδα είμαστε μια "πολυκατοικία" με 5 ορόφους αλλά μας λείπει ο 4ος. Υπάρχει δηλαδή το Πρωτάθλημα K-15, K-17, K-19 και το επαγγελματικό Πρωτάθλημα Super League, αλλά δεν υπάρχει το Κ-21 ή αλλιώς των Β' ομάδων. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί προβλήματα σε όλους όσον αφορά στην σταδιακή ένταξη των παικτών των Ακαδημιών στις πρώτες ομάδες.

Παρ' όλα αυτά καταφέραμε με πολύ δουλειά να έχουμε και φέτος τρία παιδιά, τον Μανθάτη, τον Ρέτσο και τον Ανδρούτσο, τα οποία στέκονται στην πρώτη ομάδα έχοντας παίξει και ευρωπαϊκά παιχνίδια. Είναι ευχάριστο για την Ακαδημία να έχει 6 παίκτες οι οποίοι υπολογίζονται και βοηθούν την πρώτη ομάδα και φυσικά κάθε χρόνο να προσθέτουμε σε αυτούς".

Μπήκαμε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και εκπλαγήκαμε

"Ο ΜΠΕΝΤΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ"

-Ο προπονητής του Ολυμπιακού, κ. Μπέντο, πώς προσεγγίζει τα παιδιά της Ακαδημίας; Τι είναι αυτό που ζητάει από την Ακαδημία;

"Υπάρχει άριστη συνεργασία με τον κ. Μπέντο και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε γι' αυτό. Η πολυετής και επιτυχημένη παρουσία του στην Ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας στο ξεκίνημα του, βοηθάει πολύ στην προσέγγιση των παιδιών της Ακαδημίας.

Μας κάνει θετική εντύπωση που τόσο ο κ. Μπέντο όσο και οι συνεργάτες του ασχολούνται με τις λεπτομέρειες που έχουν σχέση με την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών και όχι επιφανειακά. Ασχολείται όχι μόνο με εκείνους που είναι στην πρώτη ομάδα αλλά και με τα παιδιά της Ακαδημίας που δείχνουν να έχουν τις δυνατότητες να ανέβουν".

"LIFE OUTSIDE THE BOX, ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ"

-Μπορείτε να μας αναλύσετε την φιλοσοφία της Ακαδημίας του Ολυμπιακού;

"Η φιλοσοφία μας έως την ηλικία των 14 ετών έχει κοινά χαρακτηριστικά με την γενική φιλοσοφία γύρω από τα παιδιά σχετικά με την χαρά του παιχνιδιού και την εκμάθηση του ποδοσφαίρου.

Επιπλέον και λόγω της ύπαρξης και της συνεχούς αναβάθμισης του σύγχρονου αθλητικού κέντρου, ο Πρόεδρος κ. Μαρινάκης μας δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουμε παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα για αυτά τα παιδιά, όπως είναι η οργάνωση σεμιναρίων για γονείς, συναντήσεις των παιδιών με τον αθλητικό ψυχολόγο και πολλά άλλα.

Το νέο πρότζεκτ φέτος έχει την ονομασία "Life outside the box" και είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα 250 παιδιά της Ακαδημίας, για θέματα έξω από το ποδόσφαιρο. Κοιτάμε να το εντάξουμε σε συνεργασία με τον κ. Νάνο και στο πρόγραμμα των Σχολών.

Από την ηλικία των 14 και πάνω η εκπαίδευση αποκτά και στόχους ανταγωνιστικότητας και πρωταθλητισμού για τα τμήματά μας. Για τα μεγαλύτερα τμήματα εντάσσουμε παιδιά από όλη την επικράτεια και στόχος μας είναι τόσο η εξέλιξη των παιδιών, η εξέλιξη των ομάδων μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού, αλλά και η κατάκτηση τίτλων.

Μια παράμετρος που μας δείχνει το πόσο διαφέρουμε από τους ανταγωνιστές μας και ειδικότερα όταν έχεις τον ίδιο μέσο όρο ηλικίας με τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές ομάδες είναι τα στατιστικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, η ομάδα Νέων τα δυο τελευταία χρόνια έχει περισσότερα από 100 γκολ ενεργητικό στην επίθεση και περίπου 15 παθητικό στην άμυνα. Ανάλογα στοιχεία έχουμε και στις Κ-17 και Κ-15. Τα στατιστικά στοιχεία λοιπόν δείχνουν και αυτά την επίτευξη των στόχων μας, παρέχουν συγκριτικά αποτελέσματα σε σχέση με τους αντιπάλους και φυσικά δείχνουν τον τρόπο και την φιλοσοφία του παιχνιδιού μας.

Η μεγαλύτερη μας επιτυχία ως Ακαδημία είναι ότι επιμένουμε σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού που βλέπουμε ότι εξελίσσεται. Ο τρόπος παιχνιδιού δεν έχει να κάνει με τα άτομα αλλά με την λειτουργία της ομάδας.

Συχνά ακούμε ότι στις υποδομές πρώτα είναι η απόδοση του παίκτη και έπειτα της ομάδας. Η ομάδα όμως αποτελείται από άτομα. Όταν τα γρανάζια δουλεύουν σωστά, δουλεύει καλά και η μηχανή και έτσι παρουσιάζουμε πληρότητα και ποιότητα ως Ακαδημία".

-Από που ενημερώνεστε για τις νέες μεθόδους προπόνησης και τις τάσεις της τεχνολογίας;

"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω πανεπιστημίων και φυσικά μέσα από τις επισκέψεις μας στο εξωτερικό. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι ότι έχουμε το πλάνο μας, το εφαρμόζουμε και το αξιολογούμε συνεχώς. Δεν στηριζόμαστε στις παραδοσιακές μεθόδους. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις τάσεις που διαμορφώνονται αλλά δεν ξεχνάμε και κάποιες κλασσικές φόρμες".

Μπήκαμε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και εκπλαγήκαμε

-Τα τελευταία χρόνια η Ακαδημία βλέπουμε ότι δίνει το παρών σε σπουδαία σεμινάρια όπως αυτό της Aspire Academy και συμμετέχει σε σημαντικά τουρνουά στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τις ομάδες του εξωτερικού και πόσο σας βοηθάει αυτή η επαφή;

"Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Aspire Academy καθώς επίσης και με μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός φροντίζει για την εκπαίδευση των στελεχών του. Είναι κάτι που το επιδιώκει ο κ. Παύλου έτσι ώστε όλοι να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μοντέρνα τεχνικά μέσα και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην προσέγγιση των παιδιών".

"ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ"

-Τι άλλους στόχους βάζει η Ακαδημία παράλληλα με το ποδόσφαιρο;

"Ο Ολυμπιακός ως πρωτοπόρος και ως η μεγαλύτερη ομάδα βλέπει μπροστά. Στην Ακαδημία δεν είναι μόνο στόχος τα παιδιά να παίξουν στην πρώτη ομάδα (Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος, Τσιμίκας, Βούρος, Χουτεσιώτης) αλλά στόχος μας είναι και το Προπονητικό Κέντρο για κάθε παιδί που φοιτά στην Ακαδημία μας ύστερα από 5-10 χρόνια να γίνει και δεύτερο του σπίτι.

Το σημαντικό είναι να αποκομίσουν εμπειρίες για τη ζωή τους και να «χτίσουν» σχέσεις εμπιστοσύνης με τους προπονητές τους. Το κλίμα είναι οικογενειακό και αυτό βγαίνει και προς τα έξω".

-Το Αθλητικό Κέντρο στο Ρέντη είναι σίγουρα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Πόσο βοηθάει την δουλειά σας;

"Το Κέντρο έχει γίνει μια «κυψέλη» αθλητών που προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Δίνουμε όμως μεγάλη σημασία στην εξέλιξη και στην εκπαίδευση όλων των παιδιών. Το αθλητικό κέντρο είναι και μια «κυψέλη» που ενώνει τις Σχολές (8000 παιδιά) με την Ακαδημία. Υπάρχει άριστη συνεργασία.

Υπάρχει ουσιαστική επαφή και δουλεύουμε σωστά μαζί με τον κ. Νάνο (σ.σ. Επικεφαλής Δικτύου Σχολών) και τους συνεργάτες του. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο περνάνε πάρα πολλά παιδιά μέσα από το Προπονητικό Κέντρο για δοκιμή κάτι που θα γίνει και φέτος ξεκινώντας με τα ανοιχτά δοκιμαστικά για παιδιά 8 έως 13 ετών".

-Εκτός από τους προπονητές και όλους όσοι ασχολούνται με τις ομάδες της Ακαδημίας βλέπουμε υπάρχουν πολλά νέα γραφεία με ανθρώπους που φαντάζομαι υποστηρίζουν την δουλειά σας. Πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους;

"Φυσικά έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι στα γραφεία μας έχουμε έμπειρο προσωπικό, το οποίο μας λύνει τα χέρια και μας βοηθάει στην υλοποίηση όλων των στόχων μας. Πολύ σημαντική δουλειά γίνεται και στο τμήμα σκάουτινγκ, τόσο για τους παίκτες που εντάσσουμε από το Νομό Αττικής αλλά και για τα παιδιά από την περιφέρεια, που από τα 14 τους και μετά γίνονται μέλη της Ακαδημίας και φιλοξενούνται με όλες τις παροχές και ανέσεις στο Αθλητικό κέντρο.

Όμως θα κάνω ειδική μνεία στους προπονητές μας που πλέον παρέχουν με πολύ μεγάλο μεράκι στα παιδιά την εκπαίδευση τους και κυρίως θα πρέπει να επισημάνω ότι η συνεργασία μεταξύ τους, η παρουσία τους σε προπονήσεις διαφόρων τμημάτων και η διάθεση τους για συνεχή εκπαίδευση, αποτελούν εχέγγυα για το μέλλον της Ακαδημίας του Ολυμπιακού".

Μπήκαμε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού και εκπλαγήκαμε

"ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ"

-Μετά τον αγώνα με την Αρούκα στο Καραϊσκάκη σ’ όλους έκανε εντύπωση η εικόνα του Μανθάτη, του Ρέτσου και του Ανδρούτσου να δακρύζουν και να αγκαλιάζονται. Αυτά τα παιδιά είναι χρόνια στην Ακαδημία και έχουν γαλουχηθεί με αυτό τον τρόπο. Πως προσεγγίζει ο Ολυμπιακός αυτά τα παιδιά και τι τους μαθαίνει;

"Έτσι είναι όπως τα λέτε. Η νοοτροπία των παιδιών είναι αρκετά καλή. Αυτό το καλοκαίρι περάσαμε ωραίες στιγμές όταν είδαμε τα παιδιά της Ακαδημίας να παίζουν στην πρώτη ομάδα δίπλα στα «αστέρια» του Ολυμπιακού και να βγάζουν ένταση, πάθος και συγκίνηση στο τέλος. Αυτό θέλουμε. Δεν είναι αρνητικό για την ηλικία τους.

Δουλεύουμε πάνω στην νοοτροπία των ποδοσφαιριστών και θέλουμε να είναι και σκληροί αλλά να έχουν και έντονο συναίσθημα. Στη νοοτροπία θεωρούμε ως πιο βασικό πλεονέκτημα την πειθαρχία. Την πειθαρχία και ως αγωνιστικό κριτήριο και ως κριτήριο κοινωνικής αξιολόγησης. Είναι σημαντικό να διδάσκονται τους κανόνες συμπεριφοράς τους οποίους τα παιδιά εφαρμόζουν.

Ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε, είναι η τάξη και η καθαριότητα στα αποδυτήρια μετά από τα όλα τα παιχνίδια, εντός ή εκτός, ή ένα δεύτερο ο σεβασμός που δείχνουν προς τους προπονητές, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στο Ρέντη με τον χαιρετισμό προς αυτούς".

** Photo credits: Νίκος Πυθαρούλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Get Ρέντη: Εκεί που μεγαλώνουν οι θρύλοι
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ