ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μπέντο: "Πρέπει να συμβαδίζουν οι φιλοσοφίες"

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÃÉÏÕÍÃÊ ÌÐÏÉÓ / EUROPA LEAGUE / OLYMPIAKOS - YOUNG BOYS
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÖÐ - ÃÉÏÕÍÃÊ ÌÐÏÉÓ / EUROPA LEAGUE / OLYMPIAKOS - YOUNG BOYS EUROKINISSI SPORTS

Για την καλύτερη και τη δυσκολότερη στιγμή του έως τώρα στον Ολυμπιακό, το ενδιαφέρον του για τα τμήματα υποδομής και το ματς με τον Παναιτωλικό, μίλησε ο Πάουλο Μπέντο στην κάμερα της NOVA.

Τον Παναιτωλικό αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός την Κυριακή (18/12, 15:00) και στις καθιερωμένες του δηλώσεις στη NOVA, ο Πάουλο Μπέντο ρωτήθηκε για το ματς με τους Αγρινιώτες, για την καλύτερη και τη δυσκολότερη στιγμή του έως τώρα στον Ολυμπιακό και το ενδιαφέρον που δείχνει για τους παίκτες τμημάτων υποδομής.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός:

Με τον κυριακάτικο αγώνα κόντρα στον Παναιτωλικό, ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του μέσα στο 2016. Τι θα λέγατε κάνοντας τον απολογισμό της έως τώρα πορείας της ομάδας σας;

"Κατ' αρχήν θέλω να πω ότι ο πρώτος γύρος δεν τελειώνει με το ματς της Κυριακής, υπάρχουν παιχνίδια ακόμη για να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση του πρωταθλήματος. Όπως και να 'χει πιστεύω ότι το παιχνίδι της Κυριακής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς.

Είναι ένα ματς στην έδρα μας, δύσκολο, απέναντι σε έναν αντίπαλο που πραγματοποιεί καλό πρωτάθλημα. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι αγωνιζόμαστε εντός έδρας και να καταφέρουμε να πάρουμε τους 3 βαθμούς.

Αυτή η εβδομάδα ήταν δύσκολη για εμάς. Είχαμε πολλά συνεχόμενα παιχνίδια. Παίξαμε Δευτέρα, Πέμπτη και τώρα παίζουμε ξανά την Κυριακή. Πρέπει να προσέξουμε και να κατακτήσουμε το τρίποντο, που θα είναι σημαντικό για τη συνέχεια της πορείας μας".

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή που ζήσατε έως τώρα ως προπονητής στον Ολυμπιακό;

Είναι πολύ μικρό το διάστημα που έχω στον πάγκο της ομάδας. Οι σημαντικές στιγμές, οι καλύτερες στο ποδόσφαιρο είναι αυτές που καταφέρνεις να πετύχεις στόχους ή να πανηγυρίσεις τίτλους. Θα μείνω λοιπόν στις σημαντικές νίκες που έχουμε πανηγυρίσει στον Ολυμπιακό και τις στιγμές που καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους μισούς στόχους που βάλαμε έως τώρα.

Αυτές είναι η πρόκριση μας στην επόμενη φάση του Europa League, η πρόκριση μας στην επόμενη φάση του Κυπέλλου και το γεγονός ότι συνεχίζουμε να κυνηγάμε τους στόχους μας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές θετικές στιγμές που έχω ζήσει έως τώρα με την ομάδα, όπως η συμμετοχή μας σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις για τον σύλλογο. Είναι πράγματα που μου δίνουν ικανοποίηση. Και φυσικά οι νίκες μας στα ντέρμπι είναι στιγμές που με γεμίζουν χαρά".

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για εσάς στον πάγκο του Ολυμπιακού;

"Το κριτήριο είναι το ίδιο. Κρίνεις τις αρνητικές με τον ίδιο τρόπο που κρίνεις τις θετικές. Αρνητική στιγμή μπορεί να θεωρηθεί αυτή που θα σε εμποδίσει να προχωρήσεις προς το στόχο σου.

Μέχρι στιγμής έχουμε ζήσει κάποιες στιγμές οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν αρνητικές. Ήταν άσχημο όταν τις ζήσαμε και κυρίως έγινε πολύς θόρυβος και συζήτηση γύρω από αυτές. Ήταν η ήττα μας στο πρωτάθλημα από τη Λάρισα.

Ήταν η εντός έδρας ήττα μας από τον ΑΠΟΕΛ, γιατί ήταν ένα παιχνίδι το οποίο μπορούσαμε να το κερδίσουμε. Και τότε κρινόταν η πορεία μας στην Ευρώπη. Επίσης και η εκτός έδρας ήττα μας από τον ΑΠΟΕΛ, γιατί ήταν εκείνη που μας στέρησε την πρώτη θέση στον όμιλο.

Αυτές οι στιγμές μπορεί να θεωρηθούν δύσκολες και αρνητικές για εμάς. Ευτυχώς δεν ήταν αυτές που μας εμπόδισαν για να προχωρήσουμε στην επίτευξη των στόχων μας.

Προσπαθώ πάντα να είμαι ένας άνθρωπος ισορροπημένος. Είτε πρόκειται για καλά πράγματα, νίκες ή επίτευξη στόχων, είτε πρόκειται για αρνητικές στιγμές και για δυσκολίες, πρέπει να έχουμε πάντα τον έλεγχο. Θεωρώ πως πρέπει να έχω πάντα εγκράτεια και να σκέφτομαι πάντα την επόμενη στιγμή.

Εμείς θα πρέπει να συνεχίζουμε είτε πρόκειται για θετική ή για αρνητική στιγμή. Πρέπει να προσπαθούμε να μένουμε μέσα στους στόχους μας. Να συνεχίζουμε μπροστά για να τους καταφέρουμε με νίκες, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, βρισκόμαστε σε μία ομάδα η οποία είναι συνηθισμένη να κερδίζει".

Μαθαίνουμε πως περνάτε πολλές ώρες για να ανακαλύψετε τους «θησαυρούς» στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Ποια είναι τα σχέδια σας για την αξιοποίηση των παικτών από τις Ακαδημίες; Και το ρωτάω με αφορμή το γεγονός πως στην Σπάρτη χρησιμοποιήσατε συνολικά έξι παίκτες που προέρχονται από την ομάδα νέων του συλλόγου.

"Το ερώτημα είναι τι μέσα διαθέτει ο σύλλογος και τι στόχους έχει σε σχέση με τα παιδιά της Ακαδημίας. Όπως όλοι γνωρίζεται, ο σύλλογος έχει φτιάξει όλα αυτά τα πράγματα, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές για τη λειτουργία της Ακαδημίας του Ολυμπιακού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ένας από τους στόχους είναι να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά αυτά και να παίζουν στην πρώτη ομάδα, παίκτες από τις Ακαδημίες.

Θέλουμε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αυτές, δίνοντας χρόνο και ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά. Όπως ξέρετε κάποιους από αυτούς τους παίκτες τους προπονώ εδώ και λίγο καιρό μαζί με την πρώτη ομάδα και κάποιους τους προπονώ μόνο για τη διοργάνωση του Κυπέλλου.

Η πρόθεσή μου είναι να δίνω ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής, όπως είναι λογικό σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Αλλά πάντα προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες για να μπορώ να δω την απόδοση και την πορεία των παιδιών αυτών.

Όμως, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την φιλοσοφία του προπονητή, αλλά γενικότερα με τη φιλοσοφία του συλλόγου. Αυτά τα δύο θα πρέπει να συμβαδίζουν. Από τη στιγμή που ο σύλλογος επενδύει στις υποδομές και στις εγκαταστάσεις της ομάδας νέων, έτσι και ο προπονητής θα πρέπει να επενδύει και να προσέχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που μπορεί να έρθουν από εκεί".

Τι εικόνα έχετε τον επόμενο αντίπαλό σας, τον Παναιτωλικό;

"Ο αντίπαλός μας είναι μία ομάδα η οποία είναι αρκετά ισορροπημένη. Έχει κάνει καλά παιχνίδια και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Πάντα προσπαθεί να έχει ισορροπία στο παιχνίδι της. Φυσικά περιμένουμε να δούμε την ομάδα αυτή να παίζει διαφορετικά όταν θα έρθει να παίξει στο γήπεδό μας, όπως κάνουν οι περισσότερες ομάδες.

Θα πρέπει να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε από τη δική μας πλευρά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον Παναιτωλικό στον αγώνα αυτό. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ο αντίπαλός μας θα προσπαθήσει να μας εμποδίσει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να εκμεταλλευτεί όσο καλύτερα μπορεί τις αντεπιθέσεις.

Εμείς θα κάνουμε αυτό που πάντα επιδιώκουμε. Να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευκαιριών στον αγώνα μας. Θέλουμε να επιβάλλουμε το δικό μας ρυθμό στο παιχνίδι, να κυριαρχήσουμε για να πάρουμε το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και με σεβασμό στον αντίπαλο να κερδίσουμε τους τρεις βαθμούς".

Από το ματς των Ιωαννίνων υπάρχουν κάποια προβλήματα τραυματισμών. Του Ιντέγε, του Φιγκέιρας, του Ελιουνούσι. Είναι διαθέσιμοι για την Κυριακή και ποιος έχει το σοβαρότερο πρόβλημα;

"Οι τραυματισμοί είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς γιατί είναι πολύ αυξημένος ο αριθμός των παιχνιδιών και πολύ μικρό το διάστημα που μεσολαβεί από το ένα ματς στο άλλο. Ευτυχώς κανείς από τους τρεις δεν θεωρείται τραυματισμός μεγάλης σοβαρότητας. Η συμμετοχή τους θα κριθεί στην τελευταία προπόνηση που έχουμε πριν το ματς με τον Παναιτωλικό. Τότε θα αποφασίσουμε ποιοι παίκτες θα πάρουν μέρος στο παιχνίδι και ποιοι όχι".

Photo credits: EUROKINISSI

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ