ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μια δύσκολη αποστολή 40 ημερών

ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Τα εμπόδια στον σχεδιασμό της νέας σεζόν, τα στηρίγματα για την διαμόρφωση του ρόστερ, ο αστάθμητος παράγοντας των πωλήσεων, το ραντεβού με τον νυν coach και ο ρεαλιστικός στόχος του Ολυμπιακού μέχρι την άφιξη της ομάδας στο Ζέεφελντ.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια του Ολυμπιακού στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν δεν περιορίστηκε στο αγωνιστικό σκέλος, οι Πειραιώτες θέλοντας και μη μπήκαν σε δικαστικές μάχες, οι οποίες συνεχίζονται με φόντο τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Και μπορεί επί της ουσίας στο Λιμάνι να βγαίνουν νικητές και σε αυτό το μέτωπο -οι δύο υποθέσεις που κυνήγησαν οι αντίπαλοι του για την πολυπόθητη αφαίρεση βαθμών έκαναν ακόμη και πρωτοετείς φοιτητές της νομικής να απορούν- όμως την ίδια στιγμή όλα αυτά τα ζητήματα αποδείχθηκαν τροχοπέδη, τουλάχιστον χρονικά, αναφορικά με τον σχεδιασμό της νέας σεζόν.

Σίγουρα ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος στα όσα τον κατηγόρησαν, σωστά μπήκε στη μάχη προάσπισης των συμφερόντων του, όμως την ίδια στιγμή το σκέλος που αφορά την αγωνιστική οχύρωση της ομάδας ενόψει της νέας χρονιάς δεν μπορεί να μείνει σε δεύτερο πλάνο.

Για τον τρόπο που κύλησε η φετινή σεζόν με το υπάρχον ρόστερ συν τις αποχωρήσεις του Γενάρη (Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε), η κατάκτηση του πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό συνιστά μια πολύ μεγάλη επιτυχία, έστω κι αν η συνήθεια αποτρέπει πολλούς από την κατανόηση του επιτεύγματος.

Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι στο Λιμάνι έχουν δεχθεί το γεγονός ότι σημειώθηκαν πολλά λάθη πριν και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι δεν θα τα επαναλάβουν το φετινό καλοκαίρι. Μια πρόθεση που είναι ξεκάθαρη και από τις τελευταίες τοποθετήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το πρόβλημα όμως είναι ο χρόνος της εκτέλεσης των προθέσεων. Ο Ολυμπιακός κάπου στα μέσα του Ιούνη θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συγκέντρωση για τη νέα σεζόν και ακολούθως η ομάδα θα αναχωρήσει για το Ζέεφελντ και το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας.

Εκεί ο στόχος είναι να εμφανιστούν οι Πειραιώτες όχι μόνο με τον καινούριο προπονητή (αυτονόητο) αλλά με το ρόστερ συμπληρωμένο τουλάχιστον κατά 70 - 80%. Πόσο εύκολη είναι η αποστολή αυτών των 40 περίπου ημερών; Καθόλου. Ειδικά όταν ήδη κάποια πράγματα έχουν πάει πίσω εξαιτίας των δικαστικών υποθέσεων.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Η τελευταία αίσθηση θέλει τον τεχνικό για την επόμενη σεζόν να ανακοινώνεται τις επόμενες μέρες - ίσως το πολύ έως το τέλος της εβδομάδας. Εντός των επόμενων ωρών (μέσα στην ήμερα ή αύριο) είναι προγραμματισμένο ένα ραντεβού με τον Τάκη Λεμονή, που ούτως ή άλλως ήταν στα σκαριά, αλλά μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο του προπονητή.

Οι μέρες περνούν και η θέση του ανθρώπου που θα έχει την ευθύνη της καθοδήγησης από τον πάγκο παραμένει ουσιαστικά κενή, ο χρόνος πιέζει και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση.

Ίσως στον Έλληνα τεχνικό προταθεί ένα άλλο πόστο, δεν αποκλείεται όμως να του δοθεί και η ευκαιρία να οδηγήσει την ομάδα στα μονοπάτια της νέας σεζόν. Για τον λόγο αυτό, το συγκεκριμένο ραντεβού θα σημάνει πολλά για το τι μέλλει γενέσθαι στο κεφάλαιο "προπονητής".

ΟΙ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

Από εκεί και πέρα μπαίνει σε εφαρμογή η συμπλήρωση του πλέον δύσκολου παζλ που αφορά την στελέχωση του ρόστερ.

Στην έξοδο είναι οι Λεάλι, Παρέδες, Σισοκό, Ντα Κόστα, Βιάνα, Καρντόσο, ερωτηματικό οι Ντομίνγκες, Καμπιάσο, Ντε λα Μπέγια και Μπουχαλάκης.

Από την άλλη ελοχεύει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας της πώλησης, αφού παίκτες όπως οι Φορτούνης, Σεμπά, Μποτία, Ρέτσος και Ανδρούτσος παρακολουθούνται από συλλόγους του εξωτερικού. Συμπερασματικά, από το υπάρχον έμψυχο υλικό καμιά δεκαριά ποδοσφαιριστές -ίσως και λίγο παραπάνω- αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν.

Θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός να ψάξει για άλλους τόσους; Όχι. Ένα τέτοιο σενάριο θα δυσκόλευε αφάνταστα το έργο των "ερυθρολεύκων", αφού όταν πας για μια... ντουζίνα παίκτες μοιάζει απίθανο να μην λαθέψεις, χώρια που ο χρόνος από σύμμαχος γίνεται εχθρός και σε ωθεί σε βιαστικές ή πολύ καθυστερημένες επιλογές.

Η 12ΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι προς συζήτηση. Όλα είναι προς αποφυγή. Πώς θα βρουν στήριγμα οι Πειραιώτες; Αλιεύοντας από τη δεξαμενή των δανεικών.

Γιαννιώτης, Λαΐφης, Ζντιέλαρ, Κασάμι, Γιαννιώτας, Πάρντο και Μπεν, είναι μια επτάδα παικτών που ανάλογα με το αριθμητικό ύψος και τις θέσεις των αποχωρήσεων, μπορεί να κληθούν να δώσουν λύσεις, έστω και σε... δεύτερους ρόλους.

Στο Λιμάνι έχουν αποφασίσει -και σωστά- ότι δεν υπάρχει λόγος να ξοδευτούν χρήματα για μεταγραφές αξίας ίσης με αυτή που συναντά κανείς στους δανεικούς. Για τους υπόλοιπους που βρίσκονται κάτω από το ίδιο καθεστώς δύσκολα θα αλλάξει κάτι και αναμένεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (πώληση, νέος δανεισμός, ελεύθεροι) να συνεχίσουν εκτός Ρέντη.

Την ίδια στιγμή οι "ερυθρόλευκοι" έχουν κάνει ήδη κάποιες κινήσεις για τη νέα σεζόν, με τους Σιώπη, Ρισβάνη, Κούτρη, Μύγα και Βέλλιο να αποτελούν τις λύσεις για το μπόλιασμα με επιπλέον ελληνικό αίμα. Επομένως φτάνουμε σε έναν αριθμό 12 παικτών που μπορεί άμεσα να έχει ο Ολυμπιακός στην διάθεση του...

Το ερώτημα εδώ έχει να κάνει με τον νέο προπονητή και για πόσους από αυτούς τους 12 (η επτάδα των δανεικών και η πεντάδα των Ελλήνων) θα δώσει το τελικό "οκ" για την ενσωμάτωση τους στο ρόστερ ή έστω την παρουσία τους στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

ΖΟΡΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΕΦΙΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ 70 - 80%

Αυτό λοιπόν που ψάχνει ο Ολυμπιακός στο μεταγραφικό παζάρι με αυξημένο το αίσθημα της ανάγκης, είναι στόπερ, αριστερό μπακ, κεντρικό μέσο, εξτρέμ και φορ. Όχι και τόσο εύκολο εγχείρημα για ένα διάστημα περίπου 40 ημερών, όχι όμως και δίχως ρεαλιστικές πιθανότητες να τα καταφέρει, έστω και στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν κάμποσοι παίκτες στον "αέρα" και τα δεδομένα είναι ρευστά, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για τον προπονητή. Μόλις ανακοινωθεί ο νέος... άρχοντας εντός των τειχών του Ρέντη, τότε μια-μια οι ανοιχτές υποθέσεις του ρόστερ θα κλείνουν. Είτε αφορά τις αποχωρήσεις, είτε προσθήκες.

Το στοίχημα για τον Ολυμπιακό είναι να μπουν σε λειτουργία οι εσωτερικοί του μηχανισμοί, δίνοντας τη δυνατότητα στο νέο προπονητή να δουλέψει κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έτσι ώστε με τη σειρά του να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας έτοιμης (για τα δεδομένα της εποχής πάντα) ομάδας στα προκριματικά του Champions League.

Ρεαλιστικά ο στόχος του Ολυμπιακού για προπονητή και το 70 με 80% του ρόστερ έτοιμο μέχρι την άφιξη της ομάδας στο Ζέεφελντ μπορεί να επιτευχθεί. Δύσκολα, αλλά μπορεί. Και προϊόντος του χρόνου να μπουν οι ποιοτικές -μεταγραφικά- "πινελιές" που θα δώσουν το κάτι παραπάνω στον αγωνιστικό χώρο.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μια αγωνιστική στον Ολυμπιακό, 15 μήνες απαγόρευση στον Μοντεστό
Εν μέρει δικαίωση του Ολυμπιακού από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ
Ντομίνγκες: "Δεν γνωρίζω ακόμα για το μέλλον μου"
Ο χάρτης του Champions League 2017-18 (07/05)
Διαμαντόπουλος: Γιορτή, γλέντι, τώρα δουλειά...
Έβαλε στην τροπαιοθήκη του και το 44ο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός
Μαρινάκης: "Και 10 Νότιγχαμ να αγοράσω, ο Ολυμπιακός είναι πάνω απ' όλα"
Το πολύ δέκα μέρες υπομονή για τον προπονητή…
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ