ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

"Η θέση του στον ουρανό του Καραϊσκάκης"

"Η θέση του στον ουρανό του Καραϊσκάκης"
ICON PRESS

Αντώνης Γλύκας και Ηλίας Ρωσίδης μιλούν στο Sport24.gr για τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλο και μας εξιστορούν "ερυθρόλευκες" ιστορίες που δεν γνωρίζαμε.

"Η θέση του είναι πλέον στον ουρανό του γηπέδου Καραϊσκάκης". Με αυτή τη φράση που μας καλησπέρισε στο Sport24.gr ο Αντώνης Γλύκας, θα αποχαιρετήσει τον μεγάλο Λεωνίδα Ανδριανόπουλο, τον καλό του φίλο στο τελευταίο του ταξίδι.

Ο πρόεδρος των παλαιμάχων των "ερυθρολεύκων" μας αποκαλύπτει πως θα του μείνει αξέχαστο το περσινό περιστατικό όπου: "Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σε ηλικία 99 ετών, ήρθε στο γήπεδο και έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στον αγώνα Βραδυποριακού-Ταλαιπωριακού. Αυτός ήταν ο μεγάλος Ανδριανόπουλος. Ακόμα και τώρα μέχρι το θάνατό του, πήγαινε με τα πόδια από το σπίτι του στην Καστέλα μέχρι το Δημοτικό θέατρο, όπου πίσω είναι το πασίγνωστο κατάστημά του με τα ρούχα.

Αεικίνητος πάντα μέχρι τα 100 του. Ήταν χωρίς υπερβολή η ζωντανή ιστορία του Ολυμπιακού. Απλά φανταστείτε πως έχει ζήσει και τα 38 πρωταθλήματα των "ερυθρολεύκων". Αυτό τα λέει όλα" λέει ο Αντώνης Γλύκας, που επισκεπτόταν τον καλό του φίλο και επίτιμο πρόεδρο των βετεράνων τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.

"Είναι απίστευτο, αλλά ο άνθρωπος είχε βαρύνουσα άποψη για όλα τα θέματα, από αθλητισμό μέχρι πολιτική. Δεν έβγαινε όμως να μιλάει έτσι, απλά όποιος είχε την τύχη να συζητά μαζί του, πάθαινε πλάκα με το εύρος των γνώσεών του αλλά και τις τοποθετήσεις του.

Πρόσφατα μου έλεγε πως αν και έχει περάσει πολέμους και κατοχή, πιο πολύ τον ανησυχεί η σημερινή εποχή, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο", επισημαίνει ο πρόεδρος των παλαιμάχων, που γνώριζε από το 1960 τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλο δεν θα ξεχάσει και την ιστορία που του είχε διηγηθεί τη μέρα της ίδρυσης του Ολυμπιακού.

"Ήταν στην ταβέρνα του Μοίρα, όπου σήμερα είναι το βιβλιοπωλείο του Τσαμαντάκη. Εκεί είχαν μπει όλα τα ιδρυτικά μέλη μέσα και ο αδελφός του ο Γιάννης είχε φέρει τις «ερυθρόλευκες» φανέλες από το Κέμπριτζ όπου σπούδαζε και τελικά εγκρίθηκαν ομόφωνα. Τον Λεωνίδα, που ήταν 14 ετών με κοντό παντελονάκι δεν του επέτρεπαν να μπει, αφού τότε υπήρχαν άλλα ήθη και έθιμα. Δεν μπορείς να μπεις μικρέ, εσύ ακόμα φορά κοντό παντελονάκι του είχαν πει και αυτό έτρεξε στη μάνα του και της είπε να του βάλει μακρύ παντελόνι την άλλη μέρα. Έτσι κατάφερε να μπει μέσα!

Αξέχαστη είναι και η επίσκεψη μας στο προεδρικό μέγαρο το 2009, τότε που πήγαν 50 θρύλοι της ιστορίας της ομάδας καλεσμένοι του κ.Παπούλια. Όταν είδα κάποια στιγμή τον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο και τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλο να κάθονται δίπλα δίπλα, μετά τη βράβευση, πήγα να βγάλω μια φωτογραφία ανάμεσά τους. Τότε άκουσα μια φωνή: «Σταθείτε, θέλω και εγώ μια τέτοια φωτογραφία». Ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας που έσπευσε να φωτογραφηθεί με τα δύο ιερά τέρατα του Ολυμπιακού (απόδειξη η φωτογραφία στο κείμενο)", θυμάται ο Αντώνης Γλύκας.

"Αξέχαστος άνθρωπος, γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, έπαιζε μπάλα με τους φίλους του πάνω από τα σημερινά γραφεία του Ολυμπιακού στην πλατεία Αλεξάνδρας, ενώ λάτρευε τη θάλασσα και αυτό μου έλεγε κάθε φορά που τον έβλεπα. «Βγαίνω στο μπαλκόνι μου και απολαμβάνω το άρωμα της αρμύρας». Το 2004 είχε τρέξει και στην λαμπαδηδρομία και μάλιστα η φωτογραφία του έξω από το Δημοτικό Θέατρο έγινε εξώφυλλο στο βιβλίο του".

Ρωσίδης: "Ήταν πραγματικός άρχοντας"

"Έφυγε ο τελευταίος των μεγάλων. Ένας τζέντλεμαν των γηπέδων, πραγματικός άρχοντας. Όταν λέμε ότι εμείς περάσαμε δύσκολα που ήμασταν στη γενιά μετά τον πόλεμο, για φανταστείτε τι πέτυχαν αυτοί οι άνθρωποι όπως ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος και σε τι συνθήκες αγωνίστηκαν", λέει στο Sport24.gr ο Ηλίας Ρωσίδης, που είχε προλάβει να έχει συμπαίκτη τον μεγάλο αυτό παίκτη, στα παιχνίδια Βραδυπωριακού-Ταλαιπωριακού:

"Ερχόταν και έπαιζε μέχρι και πριν λίγα χρόνια, ενώ πέρυσι έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα. Πολύ ζωντανός άνθρωπος, μεγάλος ποδοσφαιριστής και εξαιρετικός στη δουλειά του. Από τα παλαιότερα, αν όχι το παλαιότερο, μέλη του εμπορικού συλλόγου του Πειραιά. Είναι τεράστια απώλεια, αλλά τον χρόνο δεν μπορεί να τον νικήσει κανείς μας. Να είναι καλά η οικογένειά του, η γυναίκα του και τα παιδιά του που τον πρόσεχαν τόσο πολύ μέχρι και την τελευταία στιγμή. Θα είναι πάντα στην καρδιά μας", κατέληξε ένας ακόμα "ζωντανός θρύλος" της ομάδας του Ολυμπιακού ο Ηλίας Ρωσίδης.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ