ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η εξίσωση του άξονα στον Ολυμπιακό και η προσθήκη Τουρέ

Η εξίσωση του άξονα στον Ολυμπιακό και η προσθήκη Τουρέ

Γιατί δεν έχει παίξει ως τώρα ο Γκιγιέρμε; Γιατί Φετφατζίδης κι όχι Λάζαρος με Πανιώνιο; Γιατί βγήκε πρώτος ο Φορτούνης; Τι αλλάζει με Λεβαδειακό και ΠΑΟΚ; O Στ. Γεωργακόπουλος έχει το ρεπορτάζ.

Πολλή κουβέντα έχει γίνει τον τελευταίο καιρό σχετικά με την επιμονή του Πέδρο Μαρτίνς στο δίδυμο Καμαρά, Μπουχαλάκη στον άξονα του Ολυμπιακού. Μια κουβέντα που εντάθηκε έπειτα από το παιχνίδι της Νέας Σμύρνης.

Απέναντι στον Πανιώνιο οι «ερυθρόλευκοι» ζορίστηκαν πολύ για να φτάσουν στο γκολ του Χασάν και το πολύτιμο «τρίποντο», ενώ έμειναν αναπάντητα και αρκετά ερωτηματικά. Γιατί -πάλι- δεν έπαιξε λεπτό ο Γκιγιέρμε; Γιατί δεν αλλάζει το δίδυμο Μπούχα - Καμαρά; Γιατί προτιμήθηκε σε δεύτερο σερί παιχνίδι ο «Φέτφα» κι όχι ο Λάζαρος; Γιατί βγήκε πρώτος από το γήπεδο ο Φορτούνης; Τι πρόκειται να αλλάξει στο ματς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό (Πέμπτη 27/9, 21.30) και στο επερχόμενο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ; Θα είναι έτοιμος ο Τουρέ κι αν ναι σε τι ρόλο θα αγωνιστεί; Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ για να λύσει όλες αυτές τις απορίες.

1. ΓΚΙΓΙΕΡΜΕ: ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Πέδρο Μαρτίνς επέμεινε πολύ για τη συγκεκριμένη προσθήκη. Ο πρώην μέσος της Ντεπορτίβο ήταν ένας από εκείνους που ήθελε πολύ ο Πορτογάλος τεχνικός. Τον πιστεύει, αλλά δεν θέλει και να τον κάψει. Ο Βραζιλιάνος είναι 6άρι, όχι με πολλά τρεξίματα, αλλά σχετικά γρήγορος με τη μπάλα στα πόδια και σίγουρος. Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν τον έχουμε δει καθόλου ως τώρα;

Εκείνο που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι ο 48χρονος κόουτς ήταν αποφασισμένος δύο φορές ως τώρα να τον ρίξει στον αγώνα. Η πρώτη ήταν στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα που έφτασε στη γραμμή δίπλα στον 4ο διαιτητή, αλλά τον πρόλαβε ο Τόνσο! Η ισοφάριση του Αστέρα άλλαξε τελευταία στιγμή τα σχέδια του Μαρτίνς και από εκεί που ο Γκιγιέρμε θα ήταν η πρώτη αλλαγή, τελικά δεν έπαιξε καθόλου.

Η δεύτερη φορά ήταν προγραμματισμένη για τη Νέα Σμύρνη. Υπό την προϋπόθεση ότι ο Ολυμπιακός θα ήταν μπροστά στο σκορ. Ο κόουτς ήθελε η πρώτη του Γκιγιέρμε να γίνει χωρίς να καίει η μπάλα. Δεν ήθελε να ρισκάρει το ντεμπούτο του σε πιθανή γκέλα, με τις όποιες συνέπειες. Αυτό του το έχει εξηγήσει κιόλας και ο παίκτης το έχει καταλάβει. Περιμένει να κάνει το ντεμπούτο του αύριο.

2. ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗ - ΚΑΜΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΕ

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι το 6άρι σε αυτό το δίδυμο είναι ο Μπουχαλάκης και το 8άρι ο Καμαρά. Αυτό είναι λογικό να συμβεί επειδή ο πιτσιρικάς από τη Νέα Γουινέα τρέχει ακατάπαυστα, οπότε είναι λογικό οι περισσότεροι να τον έχουν στο μυαλό τους ως «κόφτη». Όποιος προσέξει τι γίνεται μέσα στο γήπεδο, ωστόσο, θα διαπιστώσει με την πρώτη ματιά ότι ο Μπουχαλάκης μένει πιο πίσω, κολόνα μπροστά από τα στόπερ, για να γεμίσει το χώρο, να γυρίσει να πάρει την πρώτη πάσα, να δημιουργήσει με τους κεντρικούς μπακ μια νοητή τριάδα για να ανέβουν ο Ομάρ με τον Τσιμίκα και να σπάσει με μια κάθετη πάσα η πρώτη ζώνη άμυνας των αντιπάλων.

Εδώ εντοπίζεται και η αναβλητικότητα του Μαρτίνς. Δεν έχει βρει άλλον χαφ που μπορεί να του κάνει αυτή τη δουλειά τόσο καλά όσο ο Μπουχαλάκης. Ο Καμαρά δεν έχει την εμπειρία, ο Νάτχο είναι πιο σοφτ στην προσωπική μονομαχία, ενώ τακτικά θέλει να παίζει πιο μπροστά. Δεν είναι τυχαίο ότι με το 4-4-2 της Νέας Σμύρνης και με Καμαρά - Νάτχο στον άξονα, το ματς έγινε ροντέο. Η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, βρήκαν χώρους οι παίκτες του Πανιωνίου να κουβαλήσουν τη μπάλα (ειδικά ο Σπιριντόνοβιτς) για να καταλήξει τελικά η μπίλια στο κόκκινο.

Είναι πιθανό αυτό το ρόλο του 6αριού να αναλάβει στην πορεία ο Τουρέ, επειδή και ξέρει και μπορεί, ενώ έχει και τη σωματική δομή να έχει έναν aggressive ρόλο πλάι είτε στον Καμαρά είτε σε κάποιον άλλο από τους κεντρικούς χαφ. Για την ιστορία τα περισσότερα χιλιόμετρα ως τώρα από τους αμυντικούς μέσους του Ολυμπιακού τα έχει κάνει ο Μπουχαλάκης κι όχι ο Καμαρά κι ας μην του φαίνεται επειδή είναι πιο αργός... Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το «πόρισμα» που προκύπτει από τις μετρήσεις κάθε προπόνησης και κάθε αγώνα.

3. ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ: ΤΟΝ ΕΙΔΑΝ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ

Εντύπωση προκάλεσε η αντικατάσταση του Φορτούνη στο 58ο λεπτό, παρότι έως εκείνο το σημείο ήταν από τους πιο δραστήριους. Η άποψη του πάγκου, ωστόσο, ήταν διαφορετική. Είδαν έναν Φορτούνη σε πολύ χαμηλές στροφές από το 35ο λεπτό, γι' αυτό κι έγινε το γρήγορο σχετικά φρεσκάρισμα με τον Νάτχο. Με τη διαφορά ότι άλλαξε και η διάταξη από 4-2-3-1 σε 4-3-3, το οποίο αντιλήφθηκε γρήγορα ο Ανιγκό, προσάρμοσε τη δική του ομάδα στο 4-5-1, μαζεύοντας τις γραμμές του σε πιο χαμηλά μέτρα.

Γι' αυτό ο Μαρτίνς το γύρισε ξανά σε 4-4-2 κι έτσι, παρά το όποιο ρίσκο, έφτασε στη νίκη. Ο Νάτχο, πάντως, δεν μπήκε όπως έπρεπε στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να πουλήσει τρεις-τέσσερις φορές τη μπάλα χωρίς σοβαρή πίεση. Σε μία από αυτές προήλθε και το ακυρωθέν γκολ του Μασούρα.

4. ΛΑΖΑΡΟΣ-ΦΕΤΦΑ: Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

Η αρχική προσέγγιση του Μαρτίνς που διατήρησε τον Φετφατζίδη στην ενδεκάδα είχε να κάνει με τη διάταξη του Πανιωνίου. Ο Πορτογάλος περίμενε ότι ο Ανιγκό θα προσεγγίσει αρχικά το παιχνίδι με 4-2-3-1 κι επέλεξε για τις πτέρυγες τον Ποντένσε με τον Φέτφα, για να παίξουν πιο κλειστά ανάμεσα στις δύο γραμμές άμυνας των γηπεδούχων. Κάπως έτσι ήθελε να ανοίξει τις πτέρυγες για τα overlap από Ομάρ και Τσιμίκα.

Ο Ποντένσε, ωστόσο, και ανάσες δεν είχε και ομαδικότητα δεν έδειξε σε μια φάση του πρώτου ημιχρόνου που αν έσπαγε τη μπάλα στον «Φέτφα» το σκορ θα είχε ανοίξει από πολύ νωρίς. Ο Λάζαρος δεν ξεκίνησε επειδή σύμφωνα με το πλάνο του κόουτς, η άμυνα του Πανιωνίου θα άνοιγε πιο εύκολα με δύο μεσοεπιθετικούς στα «φτερά» κι όχι με εξτρέμ όπως ο Χριστοδουλόπουλος για τους λόγους που προαναφέραμε.

5. ΤΟΥΡΕ: ΜΕΣΑ ΜΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ

Όπως σας έχουμε ενημερώσει εδώ και μέρες, η αυριανή (27/9) αναμέτρηση Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να μπει στην εξίσωση ο Γιαγιά Τουρέ κι όχι μόνο. Ο Ιβοριανός είναι πλέον έτοιμος να πάρει χρόνο συμμετοχής για τουλάχιστον ένα ημίχρονο, οπότε αύριο μπορεί να τον δούμε ακόμη και την ενδεκάδα. Από τον πολύπειρο μέσο ο Μαρτίνς περιμένει πέρα από ποιότητα και εμπειρία, γρήγορη πρώτη πάσα, κάθετη κίνηση στον άξονα και -φυσικά- να οργανώσει τους γύρω του για καλύτερη συνεργασία και πιο συντονισμένο transition.

Μαζί του θα δούμε σίγουρα στην 11άδα τον Γκιγιέρμε κι αρκετά ακόμη νέα πρόσωπα. Θα πάρουν χρόνο όσοι έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα από λίγο έως καθόλου. Το τι θα γίνει αύριο θα κρίνει και την παρουσία του Γιάγια στη 18άδα του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Πολλές αλλαγές σε σύγκριση με τον αγώνα της Ν. Σμύρνης δεν αναμένονται, αλλά μπορεί να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης, συν ορισμένα πρόσωπα στον πάγκο που μπορεί και να διαφοροποιήσουν τη ροή του ντέρμπι.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ