ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η απολογία του Ολυμπιακού: Ο τραυματισμός, ο "προβοκάτορας" και η τιμωρία

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στο άρθρο 3 του ΚΑΠ "πάτησαν" οι ερυθρόλευκοι για τα επεισόδια στο Παμπελοποννησιακό. Τι υποστήριξαν για αστυνομία, Παναχαϊκή, τραυματία και "προβοκάτσια".

Ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ απολογήθηκε η ΠΑΕ Ολυμπιακός το απόγευμα της Πέμπτης (8/11), σχετικά με το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει για τα επεισόδια στο Παμπελοποννησιακό, στο ματς Κυπέλλου με την Παναχαϊκή.

Οι Ιωάννης Χατζησαββάογλου και Λίνα Σουλούκου είναι οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τους ερυθρόλευκους στην διαδικασία.

Η πλευρά του Ολυμπιακού αρχικά ρώτησε την έδρα: "Είμαστε κατηγορούμενοι για επεισόδια τα οποία συνδέονται με βιαιοπραγία και πράξεις βίας, και τραυματισμό κάποιοι φιλάθλου. Αν κατηγορούμαστε για κάτι άλλο να μας το πείτε".

Η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής ήταν πως "οι κατηγορίες έχουν ανακοινωθεί στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η κατηγορία υπάρχει σε δύο έγγραφα. Τόσο σε παρατηρήσεις του φύλλου αγώνα όσο και σε παρατηρήσεις του παρατηρητή και της συμπληρωματικής του έκθεσης".

Ο κ. Χατζησαββάογλου πήρε εκ νέου το λόγο και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "δεν υπάρχει αναφορά και υπόνοια για επεισόδια"και πως "αναφορικά με το φύλλο αγώνα δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο". Συνεχίζοντας την αγόρευση του, ανέφερε πως o παρατηρητής έγραψε για τραυματισμό που δεν έγινε αντιληπτό από τον ίδιο και ζήτησε να μην γίνει αποδεκτή η αναφορά για τραυματία χωρίς να το έχει δει ο παρατηρητής.

"Δεν έγινε αντιληπτό από τον παρατηρητή. Η παρατήρηση πρέπει να μην αναγνωριστεί ως εκ παραδρομής, μη ληφθείσα στην έκθεση. Πού τραυματίστηκε αυτός ο φίλαθλος, από ποιους και υπό ποιες συνθήκες;Αυτή η αναφορά δεν έχει καμία σχέση με επεισόδια που συνδέονται με βιαιοπραγίες. Δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψη σας.

Δεν το παρατήρησε ο ίδιος, επομένως πώς το έγραψε ο παρατηρητής; Αυτός ο άνθρωπος είπε ότι πήγε στο αμάξι του να πάρει ντεπόν. Στα 500 μέτρα από το γήπεδο. Είδε αίμα και επέστρεψε στο γήπεδο για να νιώσει ασφαλής.

Μας είπε ότι όταν πήγε στο γήπεδο για τις πρώτες βοήθειες, είπα στον γιατρό τι έγινε, ότι είχε καταθέσει. Ο γιατρός γνώριζε τι είχε γίνει και βγήκε και έκανε άλλες δηλώσεις... Όταν τον ρωτούσαν τον γιατρό που έγινε το επεισόδιο, μάσαγε τα λόγια του.

Δεν έπρεπε να υπάρχει αυτή η αναφορά, είναι αόριστη και ημιτελής. Με βάση όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αναφορά για επεισόδια που σχετίζονται με βιαιοπραγία κατά προσώπων", ανέφερε ο δικηγόρος του Ολυμπιακού.

" Την έκθεση της αστυνομίας δεν έχετε δικαίωμα βάσει ΚΑΠ να τη λάβετε υπόψιν σας" , υποστήριξε στην έδρα η πλευρά του Ολυμπιακού, τονίζοντας πως "μόνο συμπληρωματικά στις εκθέσεις του διαιτητή και του παρατηρητή μπορείτε να τη λάβετε υπόψιν σας.

Η έκθεση της αστυνομίας είναι σημαντική, αλλά κανονιστικά δεν αναφέρεται πουθενά, ώστε να μπορείτε να τη λάβετε υπόψιν. Επίσης είναι ημιτελής... Σήμερα από αυτή τη δίκη μπορεί να εξαρτηθεί το πρωτάθλημα, θέλουμε την ανοχή σας για να πούμε κάποια πράγματα.

Αυτά τα δύο έγγραφα, δηλαδή το φύλλο αγώνα και η έκθεση του παρατηρητή δεν γράφουν τίποτα... Η επιτροπή σας δεν επιτρέπεται κανονιστικά να αξιολογήσει την έκθεση της αστυνομίας.

Που γνωρίζουμε ότι δεν είναι κάποιες άσχετες πράξεις αλλά μπορεί 100 μέτρα ή 500 μέτρα μακριά από το γήπεδο.Δεν έχει συμβεί ποτέ να υπάρχει έκθεση αστυνομίας με τέσσερα έγγραφα. Ο τραυματισμός έγινε 500 μέτρα μακριά από το γήπεδο. Δεν μπορεί να το ήξερε η αστυνομία".

"ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ"

Στη συνέχεια οι νομικοί εκπρόσωποι του Ολυμπιακού κατέθεσαν αίτηση αλλαγής της κατηγορίας, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν μεν επεισόδια, τα οποία όμως δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες, υποστηρίζοντας ότι "αν γίνει δεκτή η έκθεση της αστυνομίας, θα γίνει κατά παράβαση", ενώ έκαναν λόγο για προβοκάτορα που βρισκόταν μέσα στη Θύρα που κάθονταν οι φίλοι των Πειραιωτών, στο κινητό του οποίου έπαιζε για αρκετή ώρα ο ύμνος του Παναθηναϊκού.

"Δεν αρκεί ότι έπαιξε ο ύμνος του Παναθηναϊκού στο κινητό του. Έβριζε τους οπαδούς με ακατανόμαστες εκφράσεις και άφησε το κινητό του να χτυπάει για να εκδιωχθεί.Να συλληφθεί, να σημειωθεί το περιστατικό στην έκθεση της αστυνομίας και τότε να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός", υποστήριξε η πλευρά των ερυθρολεύκων με την υποσημείωση ότι έχει στα χέρια της ένορκες καταθέσεις για το περιστατικό και πως η ίδια η Παναχαϊκή γνωστοποίησε αυτό το γεγονός!

"Δεν ήταν φίλος του Παναθηναϊκού σύμφωνα με εμάς, αλλά έλαβε... εντολές να παίζει ο ύμνος του Παναθηναϊκού μέσα στην εξέδρα μας", συμπλήρωσε η πλευρά του Ολυμπιακού.

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΤΟΥ ΚΑΠ "ΠΑΤΗΣΕ" Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Λίνα Σουλούκου, ζητώντας αν υπάρξει ποινή αφαίρεσης βαθμών, αυτή να γίνει στο Κύπελλο Ελλάδας.

"Πρωταθλήματα είναι αυτά που ορίζει η συγκεκριμένη διάταξη, όλα δηλαδή, και αυτό του Κυπέλλου Ελλάδας. Αν ο νομοθέτης ήθελε να εξαιρέσει το Κύπελλο από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, θα το έκανε με ρητό τρόπο", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σουλούκου, σχολιάζοντας "ο Ολυμπιακός και η Παναχαϊκή συμμετέχουν μαζί στο πρωτάθλημα του Κυπέλλου".

Αυτό που ζήτησε ουσιαστικά η πλευρά του Ολυμπιακού, στο ενδεχόμενο αφαίρεσης βαθμών αυτό να γίνει στο Κύπελλο και όχι στο πρωτάθλημα, "πατάει" στο άρθρο 3 του ΚΑΠ σύμφωνα με ο οποίο και το Κύπελλο είναι "πρωτάθλημα".

"Οι διοργανώσεις χωρίζονται στα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και στα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά κύπελλα. 1. Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα που διεξάγονται υποχρεωτικά κάθε ποδοσφαιρική περίοδο είναι τα ακόλουθα: α) Το Κύπελλο Ελλάδος, β) Το πρωτάθλημα επαγγελματικών ομάδων της Α' Εθνικής κατηγορίας (Super League) και γ) Το πρωτάθλημα επαγγελματικών ομάδων της Β' Εθνικής κατηγορίας (Football League)".

Στη συνέχεια της αγόρευσης της σημείωσε πως αν έκανε παραβάσεις η Παναχαϊκή ή ο Άρης Αβάτου, θα έπρεπε να τιμωρηθούν για το Κύπελλο και όχι για το πρωτάθλημα της Football League ή της Γ' Εθνικής, τονίζοντας παράλληλα ότι "απαξιώνεται η διοργάνωση, αν δεν τιμωρηθεί για την ίδια διοργάνωση, αλλά για κάποια άλλη".

Η κ. Σουλούκου επέμεινε στη θέση της υποστηρίζοντας πως "σύμφωνα με την κοινή λογική δεν γίνεται να επωφελείται μια άλλη ανταγωνιστική ομάδα στο πρωτάθλημα για κάτι που συνέβη σε δικό μας αγώνα στο Κύπελλο. Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο για τιμωρία σε φάση ομίλων και σχετικά επεισόδια έχουν γίνει σε άλλες φάσεις του θεσμού, επομένως δεν μπορούν κάποιοι να τις επικαλούνται ως παραδείγματα".

"ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΗΝΥΣΕΙΣ"

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τον Κωνσταντίνο Καραπαπά, διευθυντή επικοινωνίας και επιχειρησιακό υπεύθυνο (συμμετέχει σε συσκέψεις για μέτρα ασφαλείας) της ΠΑΕ Ολυμπιακός, να καταθέτει ως μάρτυρας.

Αρχικά υποστήριξε πως ήταν δίπλα από εκεί που έγιναν τα επεισόδια και έχει πλήρη εικόνα του τι συνέβη. "Ήταν μια οικογενειακή εξέδρα, με παιδιά και οικογένειες", τόνισε ο Κωνσταντίνος Καραπαπάς και εξήγησε πως όλα ξεκίνησαν από το περιστατικό με τον φίλαθλο και τον ύμνο του Παναθηναϊκού που έπαιζε στο κινητό του.

"Σας γ@μ@ω και τέτοια, τους έλεγε, απαντώντας σε διάφορα που άκουγε από μερίδα φιλάθλων. Εκεί 5-8 άνθρωποι έτρεξαν εναντίον του. Λίγο πριν την έξοδο, εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ. Αντί να πιάσουν τον οπαδό ή τους 2-3 που τον είχαν πάρει στο κυνήγι, έκαναν έφοδο στην εξέδρα!Είπα στον διευθυντή 'τι κάνετε;' και μου είπε 'έχεις δίκιο'... Ποτέ δεν έχω δει διμοιρία ΜΑΤ να μπαίνει σε εξέδρα και να πέφτει ξύλο, ήταν ανεξήγητη η στάση της. Μετά πήγα απέναντι και όλοι μου εξέφρασαν την απορία τους για την στάση της αστυνομίας", υποστήριξε ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

"Μίλησα με τον γιατρό, γιατί μίλησε στην τηλεόραση. Μου είπε ότι ήταν ο Δημητρόπουλος ο παλιός διαιτητής.Μετά μας αναζήτησε ο τραυματίας και οπαδοί του Ολυμπιακού που ήθελαν να κάνουν μηνύσεις. Ο κ. Δημητρόπουλος έφυγε κακήν κακώς και ως διαπλεκόμενος από το ποδόσφαιρο. Το κλίμα ήταν γιορτινό. Μπορείτε να δείτε σε φωτογραφίες τους 80χρονους ανθρώπους", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καραπαπάς και αποκάλυψε μάλιστα ότι ο Ολυμπιακός έχει φωτογραφικά ντοκουμέντα.

"Αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. ο τραυματίας στην έκθεση του παρατηρητή) επικοινώνησε ότι πήγε στο αυτοκίνητο, και μετά πήγε για πρώτες βοήθειες. Έδωσε μία κατάθεση στην αστυνομία, την ίδια ημέρα", κατέληξε ο Κώστας Καραπαπάς, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του. Με τους νομικούς εκπροσώπους του Ολυμπιακού να ζητούν προθεσμία μέχρι αύριο Παρασκευή (9/11) για να καταθέσουν υπόμνημα. Ο Ιωάννης Ασπρογέρακας ενημέρωσε πως οι αποφάσεις στις υποθέσεις του Ολυμπιακού και του Αλέξη Κούγια (που ακολούθησε) θα βγουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη (15/11).

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ