ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γκιλέρμε, ένας "εργάτης" για τον Ολυμπιακό

Γκιλέρμε, ένας "εργάτης" για τον Ολυμπιακό

Η ποδοσφαιρική πορεία του Γκιλέρμε από τη Βραζιλία στην Ευρώπη. Αναλύει τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού, ο Πέπε Μελ, προπονητής του το 2017 στη Ντέπορ (pics & vids)

Ο Ολυμπιακός, θέλοντας να ενισχύσει τη μεσαία του γραμμή, απέκτησε τον Γκιλέρμε Ντος Σάντος Τόρες με αγορά από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Ο 27χρονος Βραζιλιάνος βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στην Ελλάδα, για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του - τριετούς διάρκειας - συμβόλαιο. Ο παίκτης αγωνίζεται ως αμυντικός χαφ, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι του αρέσει να παίζει και λίγο πιο μπροστά, κάτι ανάμεσα σε εξάρι και οχτάρι και προφανώς έρχεται για να καλύψει το κενό των Ζιλέ και Ρομαό. Πριν δούμε τί έχει κάνει μέχρι σήμερα στην καριέρα του ο Γκιλέρμε, ας περάσουμε πρώτα στα όσα μας είπε ο Πέπε Μελ, προπονητής του το 2017 στη Ντέπορ. Ο Ισπανός τεχνικός μίλησε στο Sport24.gr για τον πρώην παίκτη του, σχολιάζοντας με θετικό τρόπο την απόκτησή του από τους "ερυθρόλευκους".

ΠΕΠΕ ΜΕΛ: "ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΩΣΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΚΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ"

Γκιλέρμε, ένας "εργάτης" για τον Ολυμπιακό

Πέπε Μελ (κέντρο) και Γκιλέρμε σε προπόνηση της Ντεπορτίβο.

Το Sport24.grεπικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μελ, θέλοντας να έχει την άποψή του για το νέο απόκτημα των Πειραιωτών και ιδού όλα όσα μας είπε για τον Βραζιλιάνο:

- Για το αγωνιστικό προφίλ του παίκτη: "Πρόκειται για έναν παίκτη με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Είναι ένας καλός αμυντικός χαφ, με πολύ σωστές τοποθετήσεις, αλλά και καλή κυκλοφορία της μπάλας από τη στιγμή που την πάρει στην κατοχή του. Είναι δυνατός, κερδίζει μονομαχίες στο ένας εναντίον ενός, πιέζει σωστά και κλέβει μπάλες στο χώρο του κέντρου. Δεν τρέχει ιδιαίτερα, αλλά καλύπτει αυτό του το μειονέκτημα με τις έξυπνες θέσεις που παίρνει στον χώρο. Διακρίνεται στα στημένα, πάντα προωθείται σε φάουλ και κόρνερ, αφού είναι πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, πετυχαίνοντας γκολ με κεφαλιές. Αντιλαμβάνεται σωστά την τακτική και προσαρμόζεται αμέσως σε κάθε εσωτερική αλλαγή στη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι ομαδικός, διαθέτει τεχνική, θα έλεγα αρκετά περισσότερη από τον μέσο όρο της θέσης του και έχει καλό μακρινό σουτ, από 20-30 μέτρα, το ίδιο και μακρινές σωστές πάσες".

- Για τη θέση που του ταιριάζει: "Γνωρίζω ότι του αρέσει να παίζει πιο μπροστά από τη θέση του αμυντικού χαφ, ως δεύτερος "volante" (οχτάρι), αλλά αν θέλεις τη γνώμη μου, η καλή του θέση είναι αυτή του αμυντικού χαφ και νομίζω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε αυτή. Το γεγονός ότι διαθέτει καλή τεχνική, τον "παρασύρει" αρκετές φορές προς τα μπροστά, κάποιες φορές με επιτυχία και κάποιες όχι. Εγώ τον έβαζα πάντοτε μπροστά από τα δυο στόπερ και ήξερα ότι δεν θα έχω πρόβλημα στην κυκλοφορία, γιατί όπως είπα και πριν, έχει πολύ καλή μπαλιά στα 20-30 μέτρα, οπότε "ξεμπουκώνει" με άνεση το κέντρο, μοιράζοντας το παιχνίδι εκεί που πρέπει, με συνέπεια να καθαρίζει την αντίπαλη πίεση".

- Προτερήματα και ελαττώματα: "Αν θα έπρεπε να τον χαρακτηρίσω με τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν δουλειά, σωστές τοποθετήσεις και καλή κυκλοφορία. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα προτερήματά του. Πρόκειται για έναν παίκτη που δουλεύει πολύ στις προπονήσεις, ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του προπονητή, συνεννοείται άριστα με τους συμπαίκτες του και είναι συγκεντρωμένος στην ώρα του αγώνα. Τα ελαττώματά του είναι δυο. Πρώτα, του λείπει η ταχύτητα και νομίζω ότι αυτό είναι που "πληρώνει" στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Βέβαια, στον Ολυμπιακό και το ελληνικό πρωτάθλημα, όπου οι απαιτήσεις δεν είναι τόσο μεγάλες, αυτό δεν θα φανεί τόσο πολύ, δεν νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα, αφού θα το καλύψει με τις υπόλοιπες αρετές του. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση μέσα στο παιχνίδι. Τι εννοώ; Ακριβώς επειδή έχει αρκετή τεχνική για αμυντικό χαφ, κάποιες φορές χαλαρώνει μέσα στο ματς, θεωρώντας ότι θα καθαρίσει τη φάση όπως και να 'χει, κάτι που αποδεικνύεται παγίδα".

- Για τον χαρακτήρα του παίκτη: "Πρόκειται για ένα πολύ καλό παιδί, ήσυχο, χαμηλών τόνων, αφοσιωμένο στο ποδόσφαιρο. Δε δημιουργεί προβλήματα, είναι υπάκουος, ευγενικός, πρόθυμος. Θα τον χαρακτήριζα άψογο επαγγελματία, τόσο στις προπονήσεις, όσο και στα παιχνίδια. Έχει φιλοδοξίες, θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη και να διακριθεί ακόμα περισσότερο. Είναι αξιαγάπητος, ο κόσμος της Ντέπορ δέθηκε αμέσως μαζί του. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι ο Ολυμπιακός έκανε μια σωστή επιλογή, αλλά και ο παίκτης πηγαίνει σε ένα περιβάλλον, όπου θα μπορέσει να δείξει την αξία του και να προσφέρει".

ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΥΝΙΑ

Γκιλέρμε, ένας "εργάτης" για τον Ολυμπιακό

Μέσι και Γκιλέρμε από αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Ντέπορ (17/12/2017)

Ο Γκιλέρμε Ντος Σάντος Τόρες γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1991 στο Σάντο Αντρέ, μια πόλη στην ευρύτερη περιοχή του Σάο Πάολο. Από μικρός έδειξε έφεση στο ποδόσφαιρο και σε ηλικία 11 ετών μπήκε στις ακαδημίες της Πορτουγκέσα (σύλλογος του Σάο Πάολο). Εκεί έμεινε επτά χρόνια και τον Αύγουστο του 2009, στα 18 του, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, στη Série B, τη δεύτερη κατηγορία του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος. Στις σεζόν 2009 και 2010 είχε λίγες συμμετοχές με την πρώτη ομάδα (2 & 4 αντίστοιχα), όμως στο πρωτάθλημα του 2011 πήρε φανέλα βασικού και υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του τίτλου και της ανόδου στην πρώτη κατηγορία, συμπληρώνοντας 50 ματς και 5 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Τον Ιούνιο του 2012 έπαιξε για πρώτη φορά στη Série A και μόλις δυο μήνες αργότερα πήρε μεταγραφή για την Κορίνθιανς, η οποία πλήρωσε 7 εκατομμύρια ρεάις (βραζιλιάνικο νόμισμα), δηλαδή περίπου 1.5 εκ. ευρώ, για να τον αποκτήσει.

Γκιλέρμε, ένας "εργάτης" για τον Ολυμπιακό

Ο Γκιλέρμε πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του το γκολ του εναντίον της Οσασούνα (30/4/2017)

Στην "Timão" είχε συμπαίκτη τον Παουλίνιο και όταν αυτός έφυγε για την Αγγλία και την Τότεναμ, πήρε τη θέση του στον αγωνιστικό χώρο και φανέλα βασικού, φτάνοντας στη δεύτερη σεζόν του (2013) τις 42 συμμετοχές (4 γκολ). Το καλοκαίρι του 2014 πέρασε τον Ατλαντικό με προορισμό την Ιταλία και την Ουντινέζε, σε μια μεταγραφή που κόστισε 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Στην πρώτη του σεζόν στο Ούντινε (2014/15) έπαιξε σε 34 παιχνίδια του πρωταθλήματος, όμως στην επόμενη (2015/16), ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός αγωνιστικής δράσης, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε μόλις 5 ματς. Τον Ιούλιο του 2016, η Ντεπορτίβο συμφώνησε με την Ουντινέζε να πάρει τον παίκτη δανεικό για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς. Ο Γκιλέρμε φόρεσε φανέλα βασικού στην πρώτη του σεζόν στην Κορούνια (2016/17), τόσο με τον Γκαΐθκα Γκαριτάνο όσο και με τον Πέπε Μελ στον πάγκο της ομάδας, φτάνοντας τις 34 συμμετοχές (30 στην Πριμέρα & 4 στο Κύπελλο) με δυο γκολ. Εκεί αναγκάστηκε να προσαρμόσει το παιχνίδι του και να παίξει αρκετά πιο πίσω από ότι είχε συνηθίσει κυρίως στη Βραζιλία, αλλά και στην Ουντινέζε.

Γκιλέρμε, ένας "εργάτης" για τον Ολυμπιακό

Επιθετική προσπάθεια του Γκιλέρμε σε ματς της Ντέπορ με τη Γρανάδα (5/4/2017)

Στην Κορίνθιανς ανέβαινε συχνά στην επίθεση, δοκιμάζοντας αρκετές φορές το καλό δεξί του πόδι. Στην Ισπανία τοποθετήθηκε μπροστά από τα δυο στόπερ, ως καθαρόαιμο αμυντικό χαφ και σταμάτησε τις προωθήσεις. Σε εκείνη την πρώτη του σεζόν στην Κορούνια, ο Γκιλέρμε έγινε πατέρας, αφού η σύζυγός του, Λετίσια, έφερε στον κόσμο τον γιο τους, Ντάβι. Μόλις ολοκληρώθηκε η αγωνιστική περίοδος, η Ντεπορτίβο, μετά από εισήγηση του Μελ, ενεργοποίησε την οψιόν και απέκτησε τα δικαιώματα του παίκτη από την Ουντινέζε, καταβάλλοντας 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γκιλέρμε υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας, με αμοιβή 1.2 εκ. ευρώ το χρόνο. Πέρυσι η Ντέπορ δεν τα πήγε καθόλου καλά, τερμάτισε 18η και έπεσε στη Σεγούντα, όμως ο Γκιλέρμε ήταν από τους λίγους παίκτες της που κράτησαν ένα καλό επίπεδο (31 συμμετοχές στην Πριμέρα). Παρόλα αυτά, ο υποβιβασμός και τα νέα οικονομικά δεδομένα, υποχρέωσαν τον σύλλογο να διαπραγματευτεί την πώληση του Βραζιλιάνου.

Γκιλέρμε, ένας "εργάτης" για τον Ολυμπιακό

Εναέρια μονομαχία του Γκιλέρμε στο ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν σε ματς της Ντέπορ με την Έιμπαρ (19/8/2016)

Κάπου εκεί εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, σε μια υπόθεση που εξελίχθηκε σε μικρό σίριαλ και ελλείψει άλλων ενδιαφερόμενων, επήλθε τελικά η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, με τους "ερυθρόλευκους" να πληρώνουν περίπου 3 εκ. ευρώ στη Ντέπορ για την αγορά του παίκτη, που από μικρός θαύμαζε τον Ινιέστα και τον τρόπο παιχνιδιού του. Ο Γκιλέρμε έχει δηλώσει ότι έχει τον Αντρές ως "καθρέφτη", χωρίς όμως να τον συγκρίνει με τον εαυτό του: "Μου αρέσει πολύ να τον βλέπω να παίζει, αλλά εγώ είμαι ο Γκιλέρμε"! Έτσι κι αλλιώς, όπως έχει πει ο ίδιος, ήταν η Ισπανία εκεί που βρήκε την ποδοσφαιρική του ωριμότητα, αλλά και ένα πρωτάθλημα που τον βοήθησε περισσότερο από το ιταλικό: "Στην Ιταλία δεν ταίριαζε ιδιαίτερα ο τρόπος παιχνιδιού μου. Υπήρχαν συνέχεια μαρκαρίσματα, όλα ήταν κλειστά. Στη Serie A ένιωθα ρομπότ, οι κινήσεις ήταν πάντα οι ίδιες. Στην Πριμέρα μπορείς να προσφέρεις και θέαμα, να κάνεις όμορφη μια προσπάθειά σου. Οι αμυντικοί δε φοβούνται να κρατήσουν τη μπάλα, ακόμα και να συνδυαστούν με τον τερματοφύλακα. Στην Ιταλία, αν επιστρέψεις τη μπάλα στον γκολκίπερ, αμέσως θα τη σουτάρει μακριά".

Ο ΓΚΙΛΕΡΜΕ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Γκιλέρμε, ένας "εργάτης" για τον Ολυμπιακό

Γουαρδάδο και Γκιλέρμε σε ματς της Ντέπορ με τη Μπέτις (16/9/2017)

- Ο Γκιλέρμε Ντος Σάντος Τόρες είναι 27 ετών, έχει ύψος 1.79, βάρος 78 κιλά και το καλό του πόδι είναι το δεξί.

- Έχει αγωνιστεί μέχρι σήμεραστη Série B της Βραζιλίας με την Πορτουγκέσα (2009-2011), στη Série A της Βραζιλίας με την Πορτουγκέσα (2012) και την Κορίνθιανς (2012-2014), στη Serie A της Ιταλίας με την Ουντινέζε (2014-2016) και στην Primera División της Ισπανίας με την Ντεπορτίβο (2016-2018).

- Έχει συνολικά 152επίσημες συμμετοχές στα τρία πρωταθλήματα των μεγάλων κατηγοριών (52 στη Βραζιλία, 39 στην Ιταλία και 61 στην Ισπανία), συν 40 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας στη Βραζιλία. Επίσης, 20 συμμετοχές στα Κύπελλα Βραζιλίας (9), Ιταλίας (5) και Ισπανίας (6) και 2 συμμετοχές στη Recopa Sudamericana (το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ της Νότιας Αμερικής) με την Κορίνθιανς.

- Έχει σκοράρει 18 φορές στην καριέρα του (15 στη Βραζιλία, 1 στην Ιταλία και 2 στην Ισπανία).

- Έχει δώσει 7ασίστ στην καριέρα του (3 στη Βραζιλία, 3 στην Ιταλία και 1 στην Ισπανία).

- Έχει δεχτεί 38κίτρινες κάρτες (εκ των οποίων οι 2 οδήγησαν σε 1 κόκκινη).

- Έχει συμπληρώσει15.970 αγωνιστικά λεπτά στην καριέρα του, εκ των οποίων τα 7.332 στη Βραζιλία, τα 3.368 στην Ιταλία και τα 5.270 στην Ισπανία.

- Έχει κατακτήσει τέσσερις τίτλους μέχρι σήμερα, δυο με την Πορτουγκέσα (το Πρωτάθλημα Paulista U20 το 2010 και το Πρωτάθλημα Série B το 2011) και δυο με την Κορίνθιανς (το Πρωτάθλημα Paulista το 2013 και την Recopa Sudamericana 2013).

Πηγές: dxtcampeon.com, as.com, laopinioncoruna.es, lavozdegalicia.es, entrenosdigital.com, transfermarkt.com, wiki

Βίντεο: Highlights του Γκιλέρμε στην Ντεπορτίβο (2016-18)

Βίντεο: Highlights του Γκιλέρμε στην Πορτουγκέσα (2009-12)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ