ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Επιθετικές αρρυθμίες

Επιθετικές αρρυθμίες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τις λύσεις που θα αφαιρέσουν το στοιχείο του προβλέψιμου επιθετικού παιχνιδιού οφείλει να βρει ο Σίλβα, την στιγμή που ο Ολυμπιακός μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από δύο τέρματα για να αποκλείσει την Άντερλεχτ.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε λοιπόν με 1-0 στο "Constant Vanden Stock". Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, αφού είναι ένα αποτέλεσμα που ο Ολυμπιακός μπορεί να ανατρέψει στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στις 25 Φλεβάρη.

Οι "ερυθρόλευκοι" πάντως συνέχισαν σε "χαμηλές πτήσεις", κυρίως στο επιθετικό κομμάτι, όπως κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Λάθη έγιναν και στην άμυνα, ήταν όμως μέσα από ατομικές ολιγωρίες και τον συγκεκριμένο παράγοντα δύσκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, ως σύνολο, στο κομμάτι της ανάπτυξης. Γενικότερα σε στον επιθετικό τομέα. Προφανώς και εδώ παίζει τον δικό του ρόλο κάθε παίκτης ατομικά, αλλά αυτό έπεται. Πρωτίστως έχει να κάνει με τον τρόπο που οι Πειραιώτες επιτίθενται ως ομάδα.

Η φιλοσοφία δηλαδή, που θέλει τα... μηδέν ρίσκα, τους δύο κεντρικούς μέσους σπανίως να παίρνουν μέτρα προς την επίθεση, σίγουρες πάσες και προώθηση της μπάλας σε ρυθμό τέτοιο που να επιτρέπουν τα "overlap" των πλάγιων μπακ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Ολυμπιακός ουσιαστικά κάνει μόνο αυτό. Δεν παρεκκλίνει από το συγκεκριμένο δόγμα. Και όταν λειτουργεί όπως πρέπει, έχει καλώς. Όταν όμως οι παίκτες που το εκτελούν είναι ντεφορμέ ή όχι απολύτως συμβατοί με αυτό, υπάρχει πρόβλημα.

Όπως πρόβλημα υπάρχει και όταν σιγά σιγά, ο ένας μετά τον άλλον, ο αντίπαλος σε "διαβάζει". Εκεί είναι αναγκαία η ύπαρξη του plan B. Ή έστω κάποια τρικ κατά την διάρκεια του αγώνα για να "μουτζουρωθεί" το διάβασμα του αντιπάλου.

Έφτασε στα 260 λεπτά δίχως να έχει βρει δίχτυα ο Ολυμπιακός. Ο Ελαμπντελαουί σκόραρε στο 10' του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και ακολούθησαν οι δύο ήττες με σκορ 1-0, από ΑΕΚ και Άντερλεχτ. Κοινή συνισταμένη των δύο παιχνιδιών, ότι οι Πειραιώτες τα είχαν στα μέτρα τους, έχασαν την ευκαιρία να προηγηθούν και τελικά δεν πήραν τίποτα από το ματς.

Ναι προφανώς και ο Σίλβα δεν μπορεί να μπει στα παπούτσια του Ιντέγε και από τα τρία μέτρα να στείλει την μπάλα στα δίχτυα αντί το δοκάρι του Προτό. Ούτε να μην πατήσει την μπάλα, όπως έκανε ο Νιγηριανός σε μια αντεπίθεση του Ολυμπιακού.

Δεν μπορεί επίσης να κάνει την πάσα στον Φορτούνη και όχι να καθυστερεί χαρακτηριστικά όπως ο Μαζουακού σε μια ακόμη αντεπίθεση των Πειραιωτών με καλές προϋποθέσεις. Και υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα που οι "ερυθρόλευκοι" ενήργησαν καθυστερημένα ή εντελώς επιπόλαια ενώ υπήρχε η ευκαιρία να απειλήσουν ευθέως με γκολ τους Βέλγους.

Εδώ πάντως υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά". Ο Ιντέγε είναι μεν ντεφορμέ, αλλά και πολύ μόνος στην κορυφή της επίθεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες φορές που η μπάλα φτάνει στον Νιγηριανό, δεν υπάρχει δεύτερος παίκτης να πατάει περιοχή.

Και το τελευταίο είναι τόσο σημαντικό, όσο δείχνει από τις φορές που το τόλμησαν οι Πειραιώτες στο "Constant Vanden Stock". Ο Ντουρμάζ δύο φορές πάτησε περιοχή. Την μια σούταρε βεβιασμένα άουτ, την άλλη είχε την πάσα στη φάση του δοκαριού.

Ο Σεμπά το έκανε επίσης δύο φορές. Την πρώτη αστόχησε εντός περιοχής, την δεύτερη έκανε το γύρισμα στον Ιντέγε και ο Εμποτζί έκοψε την τελευταία στιγμή. Το επιχείρησε μια ακόμη και λίγο πριν φτάσει μέσα στην περιοχή πήρε το φάουλ από τον Ντέσχαχτ, που έφερε την σπουδαία επέμβαση του Προτό στο χτύπημα του Ντουρμάζ. Ο Μιλιβόγεβιτς το έκανε μια και επίσης σούταρε άουτ από εξαιρετικά ευνοϊκή θέση. Συμπέρασμα;

Όσες φορές ο Ολυμπιακός έβαλε δεύτερο παίκτη (πλην Ιντέγε δηλαδή) στην περιοχή έφτασε μια ανάσα από το γκολ! Το έκανε όμως λίγες φορές. Πολύ λίγες. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει και με την ικανότητα (ή μη) των παικτών, μερίδιο όμως έχει και ο προπονητής.

Το συντηρητικό μοτίβο του Σίλβα ίσως φρενάρει τους παίκτες, τουλάχιστον σε παιχνίδια όπως αυτό στις Βρυξέλλες. Δεν μπορεί προφανώς ο Ολυμπιακός να πάρει -έστω και μικρά- ρίσκα με ομάδες όπως οι Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ, αλλά με την Άντερλεχτ; Καλή ομάδα οι Βέλγοι, καμία αντίρρηση, αλλά δεν είναι δα και κάνα μεγαθήριο...

Με τον Ιντέγε εκτός φόρμας και την ανασταλτική λειτουργία της Άντερλεχτ προσαρμοσμένη στον Φορτούνη, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κάνει παιχνίδι με τα άκρα. Σαλίνο - Σεμπά είναι ένα δίδυμο που δίνει πράγματα ανασταλτικά αλλά επιθετικά χωλαίνει. Μαζουακού - Ντουρμάζ από την άλλη είχαν συνήθως επιπόλαιες επιλογές.

Μοιραία ο Ολυμπιακός σήκωσε την μπάλα στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, εξέλιξη που ήταν βούτυρο στο ψωμί της αντίπαλης άμυνας. Μιας άμυνας που τις 3-4 φορές που ο Ολυμπιακός κατάφερε να παίξει την μπάλα χαμηλά και γρήγορα, έχασε τ' αυγά και τα πασχάλια...

Δεν είχε plan B επιθετικά ο Ολυμπιακός, ούτε κάποια τρικ ο Σίλβα στη φαρέτρα του. Ακόμη και οι αλλαγές προσώπων (Πουλίδο, Ντομίνγκες αντί Σεμπά, Ντουρμάζ) ήρθαν καθυστερημένα στο ματς, μετά το 80'. Αλλά και πάλι δίχως να αλλάξει το παραμικρό στην διάταξη ή την φιλοσοφία.

Ο Σίλβα έχει μια εβδομάδα μπροστά του ώστε να βρει κάποιο αντίδοτο. Σίγουρα δεν προλαβαίνει να καταστρώσει ένα εξ ολοκλήρου καινούριο πλάνο, δεν γίνονται αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οφείλει πάντως ο Πορτογάλος να σκεφτεί κάποιες αλλαγές τακτικής ή προσώπων στο μεσοεπιθετικό κομμάτι για να ξεμπουκώσει την ομάδα του.

Τα δύο γκολ ίσως να μην φτάσουν στον Ολυμπιακό. Αν δεχτούν ένα στο Φάληρο οι Πειραιώτες, θα ψάχνουν για μίνιμουμ τρία. Πρέπει λοιπόν άμεσα να βελτιώσουν την αγωνιστική συμπεριφορά τους στην ανάπτυξη και το τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση.

Την στιγμή που είναι φανερό ότι σε νοκ άουτ παιχνίδια, η εμπειρία, η ποιότητα και ο ηγετικός χαρακτήρας παικτών όπως οι Καμπιάσο και Ντομίνγκες είναι απαραίτητα. Έστω και στα 35 τους. Για όσο αντέξουν.

Αν μπορεί ο Ολυμπιακός να αποκλείσει την Άντερλεχτ; Σίγουρα μπορεί. Έχει υποτάξει πολύ ανώτερες ομάδες στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" τα τελευταία χρόνια. Αν θα το καταφέρει; Θα το ξέρουμε γύρω στα μεσάνυχτα της 25ης Φλεβάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Καρέλης: "Θέλω να περάσει ο Ολυμπιακός"

Τα βελγικά ΜΜΕ για το Άντερλεχτ - Ολυμπιακός

Με 1-1 θα ήταν χειρότερα

Βίντεο από το Άντερλεχτ - Ολυμπιακός

Δίπλα στον Ολυμπιακό ο Μανιάτης

Οι συμβουλές του Αναστασίου στην Άντερλεχτ

Πουλήθηκε στην Καρλσρούη ο Διαμαντάκος

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ