ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δύο εμπόδια για τον Λεμονή

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΛΕΜΟΝΗΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΛΕΜΟΝΗΣ ICON

"Μάχη" σε όλα τα μέτωπα δίνει ο Τάκης Λεμονής στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Επιθετική λειτουργία και ψυχολογία χρήζουν άμεσης βελτίωσης, με δύο σοβαρά εμπόδια να δυσχεραίνουν την προσπάθεια του Έλληνα τεχνικού.

Είναι γεγονός ότι αυτή η διακοπή ήρθε σαν βάλσαμο για τον Ολυμπιακό. Δεν ήταν μόνο τα άσχημα αποτελέσματα που προηγήθηκαν αλλά πολύ περισσότερο η κακή αγωνιστική εικόνα με την οποία συνδυάστηκαν.

Σίγουρα ο Τάκης Λεμονής με τους συνεργάτες του γνωρίζουν πλέον που "ρετάρει" η ομάδα συνολικά και τι απαιτείται για κάθε παίκτη ξεχωριστά, προκειμένου να έρθουν σε μια νορμάλ κατάσταση με την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Και λέμε νορμάλ γιατί σε διάστημα δύο εβδομάδων... θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Ούτε μπορεί ξαφνικά να αποκτήσει χημεία και αυτοματισμούς το σύνολο, ούτε οι παίκτες να φτάσουν στην επιθυμητή φυσική κατάσταση που απαιτείται για ένα 90λεπτο υψηλής έντασης.

ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ... ΖΟΡΙΑ

Ότι άπαντες στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Γιατί η προσπάθεια θα γίνει αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι δεδομένα. Και η αλήθεια είναι ότι ο Τάκης Λεμονής με τους συνεργάτες του αντιμετωπίζουν δύο σημαντικά προβλήματα.

Το ένα έχει να κάνει με τους διεθνείς. Καπίνο, Ταχτσίδης, Φορτούνης με την εθνική Ανδρών, Ανδρούτσος και Νικολάου με την Ελπίδων, Ανσαριφάρντ με το Ιράν, Ελαμπντελαουί με τη Νορβηγία. Σύνολο επτά παίκτες που λείπουν από το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη σε μια περίοδο που επιχειρείται ανασύνταξη.

Άπαντες είναι στα πλάνα του προπονητή για τα επόμενα ματς, με μεγαλύτερο ή μικρότερο ρόλο. Λίγη σημασία έχει όμως το τελευταίο. Σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι δεν δουλεύουν μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Φυσικά ουδείς φέρει ευθύνη γι' αυτό, είναι μέρος της πραγματικότητας του αθλήματος πλέον, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια του Λεμονή να παρουσιάσει έναν βελτιωμένο Ολυμπιακό σε λίγες μέρες.

Ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο αποτελεί ο δείκτης της φυσικής κατάστασης αρκετών παικτών. Ο πρώτος στόχος της σεζόν ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Champions League, κάτι που απαιτούσε "φρέσκα" πόδια σε όλη τη διαδικασία των προκριματικών.

Έτσι πορεύθηκε ο Μπέσνικ Χάσι, χωρίς να φορτώσει με χιλιόμετρα τους ποδοσφαιριστές του σε Αυστρία και Βέλγιο. Η είσοδος στους ομίλους επετεύχθη, αλλά με το ανάλογο τίμημα. Οι ανάσες δεν έφταναν στους παίκτες του Ολυμπιακού στα παιχνίδια που ακολούθησαν, αποτελώντας έναν επιπλέον λόγο που ήρθαν τόσα ανεπιτυχή αποτελέσματα στη σειρά.

Να προσπαθείς να βάλεις μια ομάδα σε μια σειρά, όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία της στον αγωνιστικό χώρο και παράλληλα να χτίζεται η φυσική κατάσταση, δεν είναι εύκολη αποστολή. Αντιθέτως αποτελεί έναν ανεπιθύμητο συνδυασμό για κάθε ομάδα που παλεύει με τα προβλήματα της σε αυτό το σημείο της σεζόν.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ

Πολλές από τις απαντήσεις ενδεχομένως να τις βρει ο Ολυμπιακός μέσα από την αλλαγή ψυχολογίας. Είναι ίσως ο πιο σύντομος δρόμος για να ξεπεράσεις τις αγωνιστικές ατέλειες, ειδικά όταν ο χρόνος είναι εχθρός και όχι σύμμαχος.

Δεν είναι τυχαία τα τετ-α-τετ που έχει ο Τάκης Λεμονής και ο Σάββας Θεοδωρίδης με πολλούς από τους παίκτες. Γίνεται έτσι μια προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης κλίματος στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, με σκοπό να επανέλθει το κέφι και κατ' επέκταση να γίνεται πιο ευχάριστα η δουλειά στην προπόνηση.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Λεμονής έχει στο μυαλό του να δοκιμάσει διάφορα τρικ. Όχι μόνο σε στημένες φάσεις και το ανοιχτό παιχνίδι, αλλά ίσως ακόμη και στο σύστημα. Θέλει μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στις γραμμές, καλύτερη κυκλοφορία μπάλας και περισσότερο αποτελεσματικό άξονα, γι' αυτό και δεν αποκλείεται να δοκιμάσει και το 4-3-3.

Γιατί κακά τα ψέμματα, με την επανέναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων το πρώτο και απόλυτο ζητούμενο είναι να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στα τρίποντα. Κι ας το κάνει χωρίς να "κεντάει" στο χόρτο. Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια αυτή τη στιγμή, ας το έχουν όλοι καλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Νίκες θέλουν άμεσα οι Πειραιώτες και αυτό θα κυνηγήσουν σε πρώτη φάση.

ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ο Ολυμπιακός δεν έχει υποφέρει μόνο στην άμυνα σε αυτό το πρώτο στάδιο της σεζόν. Είναι ένα κομμάτι που έχει αναλυθεί πολλάκις, ωστόσο δεν η αποκλειστική πηγή των αγωνιστικών δεινών των Πειραιωτών.

Δυσεπίλυτο είναι το θέμα της αναιμικής δημιουργίας. Φτάνει μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά των παικτών που είναι επιφορτισμένοι σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, με το συγκεκριμένο κομμάτι. Δηλαδή η βασική τετράδα των εξτρέμ, οι τέσσερις επιθετικοί και οι Οτζίτζα Οφόε - Φορτούνης ως κατ' εξοχήν δημιουργικοί μέσοι.

Συνολικά μέσα στη σεζόν:

Αγώνες Λεπτά Γκολ Ασίστ
Εξτρέμ
Καρσελά 9 644 1 -
Σεμπά 11 614 - 1
Μάριν 11 738 2 1
Πάρντο 9 390 2 2
Επιθετικοί
Μπεν 8 483 2 1
Εμενίκε 8 390 3 -
Τζούρτζεβιτς 4 302 1 -
Ανσαριφάρντ 2 116 1 1
Μέσοι
Οτζίτζα Οφόε 11 979 2 2
Φορτούνης 9 489 4 2

Σε μια πρώτη ανάγνωση τα νούμερα είναι απλά απογοητευτικά. Οι 10 παίκτες της μεσοεπιθετικής και επιθετικής γραμμής έχουν 18 γκολ και 10 ασίστ σε 5145 αγωνιστικά λεπτά συνολικά... Σε μορφή ποσοστού η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη.

Καρσελά και Σεμπά με τη λιγότερη προσφορά αναλογικά, δεν εντυπωσιάζει σε καμία περίπτωση ο Μάριν και μονάχα ο Πάρντο δείχνει να έχει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα με δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 390 λεπτά συμμετοχής.

Ελαφρώς καλύτερη η συνεισφορά των επιθετικών, αλλά και πάλι όχι σε στάνταρ που απαιτεί μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Υποφερτά τα νούμερα του Οτζίτζα στο επιθετικό κομμάτι, ο Φορτούνης με τα καλά και τα κακά του έχει την καλύτερη αναλογία σε γκολ+ασίστ / λεπτά συμμετοχής.

Σε επίπεδο Super League:

Αγώνες Λεπτά Γκολ Ασίστ
Εξτρέμ
Καρσελά 4 216 - -
Σεμπά 6 325 - 1
Μάριν 5 338 1 -
Πάρντο 4 221 - 2
Επιθετικοί
Μπεν 2 77 - -
Εμενίκε 4 182 - -
Τζούρτζεβιτς 3 240 1 -
Ανσαριφάρντ 2 116 1 1
Μέσοι
Οτζίτζα Οφόε 5 450 1 1
Φορτούνης 3 236 3 -

Ξεχωρίζοντας λοιπόν τα νούμερα σε επίπεδο πρωταθλήματος, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο Ολυμπιακός έχει αυτή την φτωχή συγκομιδή μετά από 6 αγωνιστικές.

Με μόλις 7 γκολ (σε σύνολο 9) και 5 ασίστ από τους παίκτες της μεσοεπιθετικής και επιθετικής γραμμής, οι "ερυθρόλευκοι" δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν παραπάνω από τους οκτώ βαθμούς που έχουν μέχρι τώρα, πολύ περισσότερο αν μπει στην εξίσωση η αμυντική ανεπάρκεια και τα επτά γκολ παθητικό.

Ο Καρσελά σε 216 αγωνιστικά λεπτά δεν έχει δώσει τίποτα, ο Σεμπά σε 325' μόλις μια ασίστ και ο Μάριν σε 338' μονάχα ένα γκολ. Ο Πάρντο... πιάνει τη βάση με τις δύο ασίστ σε 221'.

Ακόμη πιο φτωχή η συνεισφορά των επιθετικών, με εξαίρεση το "1+1" του Ανσαριφάρντ σε 116', λίγα πράγματα από τον Οτζίτζα Οφόε, μοναδική άξια λόγου αναφορά αυτή που αφορά το 1 γκολ/79 λεπτά (σύνολο 3 σε 236') του Φορτούνη.

Είναι από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί λένε την αλήθεια και ο Λεμονής με τους συνεργάτες του ψάχνουν τους τρόπους που θα αλλάξουν άρδην τους συσχετισμούς στην επίθεση του Ολυμπιακού, τόσο στην εκτέλεση όσο και πολύ περισσότερο στη δημιουργία.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Marca: Πιθανό να ξαναπαίξει κεκλεισμένων η Μπαρτσελόνα
Το σχόλιο του ΠΑΟΚ για την καταγγελία του Ολυμπιακού
Καταγγελία σε ΠΑΟΚ και Μπάτσι για άσκηση βίας
"Τι έγινε ρε παιδιά;": Η αντίδραση του Μίτσελ σε συμπεριφορά ρεπόρτερ
Έφυγε απ' τη ζωή ο Τάκης Βεντίκος
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ