ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από τα λόγια στην πράξη

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η... μάχη που έδωσε ο Λεμονής να προετοιμάσει ψυχολογικά και αγωνιστικά τους παίκτες του για τον ΠΑΟΚ, η ατάκα που πέρασε στα ψιλά στη συνέντευξη Τύπου, η χημεία ομάδας - κόσμου και η συνταγή που δεν αλλάζει ενόψει Λεωφόρου.

Κάθε άλλο παρά ιδανική ήταν η προετοιμασία του Ολυμπιακού για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν να διαχειριστούν μια σειρά από δεδομένα που ξεκάθαρα τους έφερναν με πολλά ντεσαβαντάζ -συγκριτικά με τον αντίπαλο τους- σε ένα τόσο ιδιαίτερο παιχνίδι.

Το βράδυ της Τετάρτης (18/10) ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στο "Camp Nou" και μοιραία σπατάλησε σημαντικό μέρος των δυνάμεων του. Ίσως η δικαιολογία της κούρασης να παίρνει συνήθως υπερβολικές διαστάσεις στη χώρα μας, όμως όταν μιλάμε για ένα ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα και τις απαιτήσεις που έχει, τότε η προσέγγιση είναι απόλυτα ρεαλιστική.

Παίκτες καταπονημένοι, τραυματίες και ντεφορμέ εκτός μάχης, με την πίεση σύντροφο από το ξεκίνημα της σεζόν, το έργο των Πειραιωτών ήταν εξαιρετικό δύσκολο απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ φρέσκο, χωρίς αγωνιστικά προβλήματα, που δούλευε απερίσπαστος όλη την εβδομάδα για το συγκεκριμένο παιχνίδι και με την ψυχολογία στη δική του πλευρά.

ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ Ο ΛΕΜΟΝΗΣ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ήξερε ότι πέραν από τις όποιες οδηγίες έδινε τακτικά, όφειλε να ρίξει μεγάλο βάρος στο ψυχολογικό κομμάτι. Τα πρώτα μηνύματα τα είχε περάσει στην ομάδα του πριν καν την αναμέτρηση στη Βαρκελώνη, επιλέγοντας να μην παρασυρθεί στον ενθουσιασμό της συνάντησης με μια τόσο σπουδαία ομάδα.

Έδειχνε με τον τρόπο του ότι ναι, το Champions League και η Μπαρτσελόνα δίνουν λάμψη στον σύλλογο, όμως η μάχη που έπρεπε πάση θυσία να κερδηθεί ήταν αυτή με τον ΠΑΟΚ.

Δεν ήταν εύκολο για τον 57χρονο τεχνικό και τους συνεργάτες του να πείσουν τους παίκτες γι' αυτό. Ιδιαίτερα τους νέους, που καλώς ή κακώς δεν μπορούν από την αρχή να μπουν στο κλίμα. Άλλοι δεν μπαίνουν και ποτέ... Χαρακτηριστική είναι μια τοποθέτηση του Λεμονή στη συνέντευξη Τύπου που πέρασε στα ψιλά:

"Για εμένα σήμερα όλοι οι νέοι παίκτες του Ολυμπιακού σήμερα κατάλαβαν τι σημαίνει Ολυμπιακός και το ένιωσαν στο πετσί τους. Χωρίς αυτό το στοιχείο δεν γίνεται ποτέ να γίνεις πρωταθλητής".

Στου Ρέντη εκμεταλλεύτηκαν και το... δώρο του ΠΑΟΚ με την ανοικτή προπόνηση και τις "ατάκες" που βγήκαν από εκεί. Πήραν εικόνες και λέξεις οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, τις παρουσίασαν στους παίκτες, τσίγκλισαν και πόνταραν στον εγωισμό τους.

Το παραδέχθηκε και ο Λεμονής ότι αυτή ήταν μια συγκυρία που βοήθησε τους Πειραιώτες, τους έδωσε έξτρα κίνητρο και ώθηση στο ψυχολογικό "χτίσιμο" προ του ντέρμπι. Άφησαν τα λόγια στους αντιπάλους τους οι "ερυθρόλευκοι", που προτίμησαν να περάσουν στην πράξη.

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού λοιπόν ήθελε και τη νοοτροπία να αλλάξει αλλά και να πείσει τους παίκτες του ότι θα χρειαζόταν η μέγιστη υπομονή και προσπάθεια από όλους για να έρθει αυτό το τρίποντο. Εκ του αποτελέσματος μπορεί να νιώθει δικαιωμένος.

Αντίθετα με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις οι Πειραιώτες δεν μπήκαν να πάρουν το ματς σαν... καουμπόιδες. Δεν παρασύρθηκαν σε ρίσκα παρά την αναγκαιότητα της νίκης. Είχαν συγκέντρωση, είχαν υπομονή μα κυρίως αποφασιστικότητα και διάθεση να θυσιάσουν τα ένστικτα τους.

Το γκολ έχει σαφώς ισχυρή δόση τύχης, αλλά αυτή την έχει προκαλέσει ο Ολυμπιακός. Γιατί πριν ο Ένχελς σκοράρει με τον τετρακέφαλο, είναι ο Ρομαό που έχει κερδίσει νταηλίκι Λέοβατς και Πρίγιοβιτς (!) στον αέρα φέρνοντας πανικό στον Σαμπράνο.

Ο Ελαμπντελαουί και ο Κούτρης έχουν μείνει πιστοί στα ανασταλτικά τους καθήκοντα παρότι κατ' εξοχήν επιθετικογενείς μπακ. Ο Ρομαό έχει μείνει καρφωμένος στην κουλούρα, ο Οτζίτζα Οφόε σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα παιχνίδια έχει σταθεί στο πλευρό του Τογκολέζου και δεν πατάει στα ίδια μέτρα με τον Φορτούνη. Ο Ανδρούτσος έχει κυνηγήσει παντού τον πάντα επικίνδυνο Μάτος, επιτρέποντας στον Κούτρη να αφοσιωθεί στον Μακ.

Ο Ανσαριφάρντ δεν δυσανασχετεί που δεν τροφοδοτείται σωστά, αντιθέτως αμύνεται σκυλίσια πίσω από την μπάλα, προσπαθώντας να κόψει τις γραμμές κάθετης ανάπτυξης του ΠΑΟΚ από χαμηλά. Ο MVP Σισέ παίζει με τέτοια αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, που νομίζεις ότι και μόνος του να έμενε στο γήπεδο θα κέρδιζε κάθε έναν από τους αντιπάλους του.

Το ματς αυτό δείχνει και τον τρόπο που μπορεί ο Ολυμπιακός να πορευθεί επιτυχημένα και αυτή τη χρονιά. Με όσους... νιώθουν και είναι έτοιμοι για πολεμική διάθεση πάνω στο χορτάρι.

ΟΛΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ

Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη ήρθε από το σύνολο του κόσμου που έδωσε το παρών στο "Γ. Καραϊσκάκης". Το παιχνίδι απαιτούσε υπομονή όχι μόνο από τους παίκτες αλλά και από όσους βρίσκονταν στις κερκίδες. Αυτή τη φορά δεν είχε ούτε μουρμούρα, ούτε μεταφορά πίεσης από τον κόσμο. Δεν είχε γκρίνια, δεν είχε εκρήξεις απογοήτευσης.

Οι περισσότεροι από 30.000 ερυθρόλευκοι οπαδοί που πήγαν στο Φάληρο μπήκαν γρήγορα στο νόημα. Το ζητούμενο ήταν η νίκη σε αυτό το ματς, όχι το θέαμα.

Και χρειαζόταν απαραίτητα η χημεία ομάδας - κόσμου για να έρθει. Δεν έβλεπαν κάτι φοβερό από την ομάδα τους οι φίλοι του Ολυμπιακού, αλλά η διάθεση των παικτών να πολεμήσουν έβαλε για τα καλά τον κόσμο στην εξίσωση και η στήριξη της κερκίδας μέχρι το φινάλε ήταν συγκλονιστική.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Γκολ δεν έβαλε, ασίστ δεν έγραψε, όμως η εμφάνιση του ήταν ολοκληρωτική. Δεν ήταν μόνο ότι κράτησε, κουβάλησε και μοίρασε σωστά τη μπάλα. Ότι κινήθηκε κατά μήκος αλλά και παράλληλα στο γήπεδο, κέρδισε φάουλ, ανακάτεψε τους αντιπάλους του.

Ο Κώστας Φορτούνης έβγαλε μεγάλη ένταση στο παιχνίδι του, έπαιξε χωρίς τη μπάλα, κυνήγησε χαμένες κατοχές, πρέσαρε, κάλυψε χώρους, έβαλε το κορμί του στη μάχη. Και αποθεώθηκε τη στιγμή της αλλαγής του.

Γιατί ξέχωρα από το δεδομένο ταλέντο του, η εικόνα του παίκτη που μάχεται και θυσιάζεται για την ομάδα του είχε λείψει από τους φίλους του Ολυμπιακού. Και είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που μπορεί να φέρει τον Φορτούνη ένα επίπεδο επάνω. Έπαιξε ως ένας σύγχρονος επιτελικός μέσος, έβγαλε μια διάθεση που περίμεναν εδώ και καιρό στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ... ΚΛΑΣΙΚΟ

Η επόμενη μέρα για τον Ολυμπιακό δεν έχει περιθώρια για πανηγύρια. Όσο χάρηκαν χάρηκαν οι "ερυθρόλευκοι", που θα πάρουν τις ανάσες τους πριν πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Η νίκη επί του ΠΑΟΚ έφερε κοντά στην κορυφή τους Πειραιώτες, στην προσπάθεια που κάνουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Όμως δεν θα σημαίνει τίποτα αν η συνέχεια δεν είναι ανάλογη.

Ο Τάκης Λεμονής δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει τους παίκτες του να επηρεαστούν από τα όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι ανεξαρτήτως δεδομένων -αγωνιστικών και μη- τα παιχνίδια με τους "πράσινους" είναι πάντα ντέρμπι και κρύβουν κινδύνους.

Δεν θα αλλάξει συνταγή ο 57χρονος τεχνικός, θα... φάει τα μυαλά των ποδοσφαιριστών του στο κομμάτι της πνευματικής προετοιμασίας και μαζί με τους συνεργάτες του θα αναλύσουν στους "ερυθρόλευκους" τον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσουν τακτικά τις ανάγκες του παιχνιδιού. Διαδικασία στην οποία θα μπουν ουσιαστικά από την Τρίτη (24/10) οι Πειραιώτες.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Λεμονής κέρδισε χρόνο, ο Λουτσέσκου έχασε πόντους
Σισέ: "Δεν είχαμε ανάγκη τα πολλά γκολ"
The Trooper
Εκνευρισμένοι με Κομίνη στον Ολυμπιακό
Με "όλε" πανηγύρισαν τη νίκη οι παίκτες του Ολυμπιακού
Το ξέσπασμα του Λεμονή μετά τη νίκη του Ολυμπιακού
Η θέση του Καραπαπά για το χυδαίο πανό
Με γκολ του Ένχελς, ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ