ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αμείλικτος, ρισκαδόρος και φαβορί ο Γκαρντ

Aston Villa manager Remi Garde gestures during the English Premier League soccer match between Aston Villa and Manchester City at the Villa Park, Birmingham, England, Sunday, Nov. 8, 2015. (AP Photo/Rui Vieira)
Aston Villa manager Remi Garde gestures during the English Premier League soccer match between Aston Villa and Manchester City at the Villa Park, Birmingham, England, Sunday, Nov. 8, 2015. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Ο Ρεμί Γκαρντ φέρεται να αποτελεί βασικό υποψήφιο για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, παίρνοντας προβάδισμα από τον Φιλίπ Μοντανιέ. Οι συστάσεις των Καρεμπέ, Μοδεστό και η ταυτότητα του Γάλλου προπονητή.

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο θέμα προπονητή στο Λιμάνι. Ο Βασίλης Βούζας σύντομα θα παραδώσει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας και πιθανότατα η επόμενη επίσημη γλώσσα στον πάγκο των Πειραιωτών θα είναι η γαλλική.

Με τον Φιλίπ Μοντανιέ να εμφανίζεται αναποφάσιστος σχετικά με το αν θα έπρεπε να πει "ναι" από τώρα στον Ολυμπιακό ή να περιμένει το καλοκαίρι, οι Πειραιώτες δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να μπουν σε παιχνίδια αναμονής. Η απόφαση για προπονητή "εδώ και τώρα" είναι ειλλημένη στο Λιμάνι, επομένως οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να ξεμπερδεύουν με το θέμα προπονητή.

Ο Ρεμί Γκαρντ φαντάζει ως βασικός υποψήφιος αυτή τη στιγμή για να αναλάβει την δύσκολη αποστολή όχι μόνο να οδηγήσει τον Ολυμπιακό έως το τέλος της σεζόν, αλλά και την ριζική αλλαγή της ομάδας το καλοκαίρι.

Ο 50χρονος Γάλλος τεχνικός προσπέρασε τον συμπατριώτη του στην κούρσα για την διάδοχη κατάσταση στον πάγκο του Ολυμπιακού, βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με την διοίκηση των Πειραιωτών, ενώ έχει τις "ευλογίες" των Κριστιάν Καρεμπέ, Φρανσουά Μοδεστό, που τρέφουν εκτίμηση για τις ικανότητες του.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε Λιόν (1987 - 1993), Στρασβούργο (νικητής Intertoto 1995) και Άρσεναλ (πρωταθλητής το 1998 υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ), ενώ η προπονητική του καριέρα είναι συνδεδεμένη με την Λιόν. Το δίπλωμα του το πήρε στη Γερμανία.

Διετέλεσε τεχνικός της γαλλικής ομάδας για μια τριετία (επιλέχθηκε για ένα πρότζεκτ με παίκτες από την Ακαδημία, όντας για 8 χρόνια στο τεχνικό επιτελείο ως βοηθός, δίπλα σε Πολ Λεγκέν, Ζεράρ Ουγιέ, Κλοντ Πιέλ) και για 23 παιχνίδια έκατσε στον πάγκο της Άστον Βίλα, ομάδα με την οποία ουδέποτε ταίριαξε η φιλοσοφία του.

Αρέσκεται στην χρησιμοποίηση νεαρών ποδοσφαιριστών, ειδικότερα όταν πρόκειται για ταλέντα των τμημάτων υποδομής. Επί ημερών του η Λιόν κατέκτησε ένα Κύπελλο και ένα Super Cup Γαλλίας, το σημαντικότερο ωστόσο ήταν ο τρόπος που βοήθησε στην περαιτέρω ανάδειξε παικτών όπως οι Ουμτιτί (Μπαρτσελόνα), Λόβρεν (Σάουθαμπτον, Λίβερπουλ), Μαρσιάλ (κυρίως ως διευθυντής τμημάτων υποδομής από το 2010 - Μονακό, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Λορίς (Τότεναμ), Γκομίς (Σουόνσι, Μαρσέιγ), αλλά και οι Λακαζέτ (σταδιακά τον πήρε από την θέση του ακραίου κυνηγού και τον καθιέρωσε στο φορ), Φεκίρ (τον προώθησε από την δεύτερη στην πρώτη ομάδα), που παίζουν ακόμη στη Λιόν.

Από τη γαλλική ομάδα σταμάτησε επικαλούμενος προσωπικούς/οικογενειακούς λόγους και λίγους μήνες αργότερα έκανε το λάθος να αποδεχθεί το κάλεσμα της Άστον Βίλα που πάλευε για τον υποβιβασμό.

Πιστός στην επιθετική προσέγγιση του παιχνιδιού, σε μια ομάδα που δεν μπορούσε να το υποστηρίξει και απέναντι σε άλλες που το υπηρετούσαν με μεγαλύτερη ποιότητα, αλλά και χωρίς διάθεση να συμβιβαστεί/προσαρμοστεί, ο Ρεμί Γκαρντ χρεώθηκε ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Premier League.

Έμεινε μόλις 147 ημέρες στον πάγκο πριν λύσει κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με τους "χωριάτες". Σε συνολικά 20 αγώνες πρωταθλήματος που καθοδήγησε τη Βίλα είχε 2 νίκες, έξι ισοπαλίες και 12 ήττες με ποσοστό νικών 10%, το χειρότερο που είχε ποτέ προπονητής στην ιστορία της ομάδας.

Έχει την ταμπέλα του αμείλικτου σε θέματα πειθαρχίας, ενώ στο παρελθόν δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με την διοίκηση της Λιόν, αποτρέποντας την πώληση του αρχηγού της ομάδας, Μαξίμ Γκοναλόν, στη Νάπολι.

Κατά κανόνα προτιμά συστήματα και διατάξεις που είναι παραλλαγές του 4-3-3. Όμως την ίδια στιγμή δεν διστάζει να δοκιμάσει άλλα πράγματα, έχοντας τη φήμη ενός τακτικά ευέλικτου προπονητή.

Όταν επιλέγει σχήμα με δύο επιθετικούς από το ξεκίνημα ενός αγώνα, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις θυσιάζει τους ακραίους κυνηγούς προτιμώντας ενισχυμένο άξονα.

Του αρέσει να παίρνει ρίσκα στην επίθεση, κερδίζει σε θέαμα αλλά κάποιες φορές χάνει σε ουσία. Αν εντέλει τον επιλέξει ο Ολυμπιακός, θα μπορέσει και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του από πρώτο χέρι. Στη θεωρία συγκεντρώνει στοιχεία που ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία των "ερυθρολεύκων", στην ουσία θα κριθεί από όσα θα δείξει η ομάδα του στο χορτάρι.

(AP Photo/Rui Vieira)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ