ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αγχώστε κι άλλο την Σπόρτινγκ

12/09/2017 Olympiacos Vs Sporting Lisbon for Champions League season 2017-18 in Georgios Karaiskakis Stadium in Piraeus - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
12/09/2017 Olympiacos Vs Sporting Lisbon for Champions League season 2017-18 in Georgios Karaiskakis Stadium in Piraeus - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography TOURETTE

Στην Λισσαβώνα κάνουν όνειρα... Champions League, αλλά διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις των όσων είπε ο Ζόρζε Ζεσούς, καταλαβαίνεις για ακόμη μία φορά ότι τα “λιοντάρια” τα έχει κυριεύσει ένα απίστευτο άγχος ενόψει του αποψινού ματς με τον Ολυμπιακό (22/11, 21.45).

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση για το σημερινό ματς των “ερυθρολεύκων” στοJose Alvalade(22/11, 21.45). Πολύ σωστά το είπε ο Λεμονής. Δεν έχει λογική να βάλει 4-5 επιθετικούς επειδή είναι μονόδρομος το διπλό για να περάσει στοEuropa League.

Καλώς ή κακώς, ο Ολυμπιακός πήγε στην Πορτογαλία για να “κλέψει” το διπλό. Θα στηριχθεί στις αντεπιθέσεις του, στην καλά οργανωμένη άμυνα που παρουσίασε στο 0-0 με την Μπαρτσελόνα και στις στατικές φάσεις. Είναι δύσκολο να πάει στην Πορτογαλία και να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής. Για τον φετινό Ολυμπιακό μιλάμε άλλωστε...

Αν κατέβειμεφουλ επίθεση, το πιθανότερο είναι να έχουμε σκηνικά ανάλογα με αυτά που ζήσαμε στο πρώτο ματς του Καραϊσκάκη. Αν δώσεις χώρο στην Σπόρτινγκ, είναι φυσικό επακόλουθοότι θα σε “σκοτώσει” στην πρώτη ευκαιρία που θα της παρουσιαστεί.

Εξυπνάδα απαιτείται, μεγάλη προσοχή στην ανασταλτική λειτουργία, ίσως να ρίξει και καμιά κλοτσιά παραπάνωκαι να “χτυπήσει” την κατάλληλη στιγμή στην κόντρα. Εδώ ολόκληρη Μπαρτσελόνα και ολόκληρη Γιουβέντους δεν έπαιξαν στο μισό γήπεδο την Σπόρτινγκ μέσα στην Λισσαβώνα. Θα το κάνει ο Ολυμπιακός;

Οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν απέναντί τους μία ομάδα που στοχεύει στο...Champions League.Δεν της αρκεί η πρόκριση στους “32” τουEuropa League.Παρότι μοιάζει απίθανο να πάει στους “16” (σ.σ. θα πρέπει π.χ. να πάρει αποτέλεσμα τελευταία αγωνιστική στο Καμπ Νου), ο Ζόρζε Ζεσούς έχει θέσει ως στόχο τη 2η θέση του ομίλου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Σπόρτινγκ είναι αυτή που θα κοιτάξει να πάρει μέτρα στο γήπεδο, να επιτεθεί, να κλείσει τον Ολυμπιακό στα καρέ του, να κυνηγήσει πρώτη το γκολ. Και φτάνουμε στο... ζουμί.

Αν δούμε λοιπόν ένα-ένα τα παιχνίδια της, τότε θα διαπιστώσουμε ότι στο πρώτο 20λεπτο βρίσκει δίχτυα τις περισσότερες φορές! Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ορισμένα από τα ματς που είχε εντυπωσιακό ξεκίνημα.

* Στο 1-1 με την Γιουβέντους σκόραρε στο 20’

* Στο 2-1 από την Γιούβε στο Τορίνο το 0-1 έγινε στο 12’.

* Στο διπλό στο Βουκουρέστι επί της Στεάουα με 5-1 σκόραρε στο 13’

* Με τον Ολυμπιακό είχε βάλει δύο γκολ εώς το 13’.

* Με την Τσάβες (5-1) το σκορ στο 15’ ήταν 2-0.

* Με την Τοντέλα (1-0) καθάρισε τη νίκη από το 12’.

* Με την Εστορίλ (1-1) είχε βρει πρώτη δίχτυα στο 4’.

* Το πρώτο γκολ στο 5-0 επί της Γκιμαράες εκτός έδρας σημειώθηκε στο 3’.

* Το 0-1 στο διπλό επί της Άβες (0-2) έγινε στο 20’.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι οΟλυμπιακός θα περιμένει ένα εκρηκτικό ξεκίνημα από πλευράς Σπόρτινγκ, η οποία σημειωτέον θα έχει στο πλευρό της και 45 χιλιάδες οπαδούς της, οι οποίοιδημιουργούν καυτή ατμόσφαιρα στοJose Alvalade.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ

Υπάρχει όμως σε όλα αυτά μία λεπτομέρεια. Η πίεση είναι ασφυκτική προς την πλευρά της πορτογαλικής ομάδας. Οι ρεπόρτερ της Σπόρτινγκ θεωρούν ότι ατάκες του κόουτς Ζόρζε Ζεσούς του τύπου “είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τον Ολυμπιακό” και “για να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό θα πρέπει να παίξουμε ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου”, δείχνει κατά κάποιο τρόπο και τον... φόβο που επικρατεί στο στρατόπεδο των “λιονταριών”.

Το άγχος έχει κυριεύσει τους Πορτογάλους. Έχουν και ένα σωρό απουσίες (Κοάτες, Ακούνια, Σίλβα), κάποιοι άλλοι δεν είναι στο 100% (π.χ. Ματιέ) και όπως αντιλαμβάνεστε δεν αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό όπως στο πρώτο ματς. Στο παιχνίδι του Καραϊσκάκη η αποστολή της Σπόρτινγκ έχει έρθει με ένα ύφος μπλαζέ. Με κρυφτούλι για το πού θα γίνει η προπόνησή της επί ελληνικού εδάφους (σ.σ. έγινε στην Καλλιθέα), με τους παίκτες της πορτογαλικής ομάδας να κάνουν δηλώσεις για κατάληψη της πρώτης θέσης και γενικότερα έβγαινε ένα κλίμα από τους ρεπόρτερ της Σπόρτινγκ ότι ήρθαν στην Ελλάδα για να κάνουν έναν ευχάριστο περίπατο.

Βέβαια, βάσει της εικόνας στο πρώτο ημίχρονο προς τα εκεί πήγαινε η ιστορία: Προς τον ευχάριστο περίπατο με τα τρία γκολ που είχαν βάλει τα “λιοντάρια” και τα δοκάρια που είχαν...

Τώρα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός πάει ως αουτσάιντερ. Αν δεν κερδίσουν οι πρωταθλητές Ελλάδας, δεν θα προκληθούν τριγμοί στα αποδυτήρια. Αντιθέτως, στην Σπόρτινγκ θα γίνει το “έλα να δεις...”.

ΘΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΒΟΠΡΙ ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ;

Αυτό που οφείλουν λοιπόν οι παίκτες των Πειραιωτών είναι να αγχώσουν ακόμα περισσότερο τους Πορτογάλους. Να περάσει το πρώτο 20λεπτο αναίμακτα, να αρχίσει να γκρινιάζει και λίγο η εξέδρα (σ.σ. οι οπαδοί της Σπόρτινγκ μοιάζουν λίγο με τους... Έλληνες) και να βαρύνουν ακόμα περισσότερο τα πόδια των παικτών του Ζεσούς. Όσο θαπερνάει η ώρα και η Σπόρτινγκ δεν σκοράρει, θαπροσέχει λίγο περισσότερο τα νώτα της για να διασφαλίσει τουλάχιστον την 3η θέση.

Κανένας από τους παίκτες της Σπόρτινγκ δεν είναι μαθημένος στο να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ναι μεν πρόκειται για μία πολύ πιο ποιοτική ομάδα από τον Ολυμπιακό, αλλά όταν έχουν τον ρόλο του φαβορί, είναι ένα καλό ερώτημα ανμπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος. Πάντως,στον πορτογαλικό Τύπο εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα μπορέσουν να το σηκώσουν...

Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι το αουτσάιντερ. Αουτσάιντερ όμως δεν ήταν και στο Λονδίνο με την Άρσεναλ; Με την Μονπελιέ στην Γαλλία; Με την Βέρντερ στην Γερμανία; Με την Λάτσιο στην Ρώμη; Με την Μπαρτσελόνα (όπως πολύ σωστά είπε ο Ταχτσίδης) στο Καραϊσκάκη; Με την Γιουβέντους στο Τορίνο που την κράτησε στο “μηδέν” εώς το 70';

Έχει τις πιθανότητές του. Δεν είναι πολλές βάσει της δυναμικότητας του αντιπάλου, αλλά τις έχει. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι ηΣπόρτινγκ έχει πιεστεί αφόρητα τις τελευταίες μέρες.Αντιθέτως, στον Ολυμπιακό δεν έχουν επί της ουσίαςκαι πολλά πράγματα να χάσουν.

Photo Credits: Tourette Photography

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ