ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

90% επιτυχία με το 50% του ρόστερ

90% επιτυχία με το 50% του ρόστερ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τον Σίλβα στο τιμόνι ο Ολυμπιακός πάει "τρένο" στο ξεκίνημα της σεζόν μετρώντας 9/10 νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, την στιγμή που ακόμη ουσιαστικά έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το 50% του φετινού ρόστερ!

Ιδανικά έχει ξεκινήσει ο Ολυμπιακός την φετινή σεζόν. Οι Πειραιώτες μετράνε ισάριθμες νίκες στις 7 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ενώ στο Champions League μπορεί να ξεκίνησαν με εντός έδρας ήττα από την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο ακολούθησαν δύο μεγάλα "διπλά" σε Λονδίνο και Ζάγκρεμπ κόντρα σε Άρσεναλ και Ντίναμο Ζάγκρεμπ αντίστοιχα.

Και όλα αυτά την στιγμή που ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό η ετοιμότητα των "ερυθρόλευκων" σε επίπεδο χημείας και ομοιογένειας στην αρχή της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι άλλαξε πάρα πολλά, τόσο στο κομμάτι της τεχνικής ηγεσίας, όσο και στο έμψυχο δυναμικό του.

Ήταν φυσικό επόμενο να μην μπορεί κάποιος να εγγυηθεί το πόσο σύντομα θα κατάφερνε να δέσει ως ομάδα, την στιγμή μάλιστα που στα πρώτα παιχνίδια κάθε περιόδου υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για θετικά αποτελέσματα.

Με 9 νίκες σε 10 παιχνίδια δεν υπάρχει άνθρωπος που θα μπορούσε να ζητήσει κάτι παραπάνω, γεγονός που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Μάρκο Σίλβα, ο οποίος σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να παρουσιάσει ένα σύνολο παικτών έτοιμο για όλα.

Ένα ερώτημα που γεννάται αυτομάτως έχει να κάνει με τα περιθώρια βελτίωσης που μπορεί να έχει ο Ολυμπιακός. Τόσο σε επίπεδο απόδοσης και ομοιογένειας, όσο και σε αυτό της αποτελεσματικότητας αλλά και των εναλλακτικών λύσεων. Σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση των φετινών πεπραγμένων, έρχεται μια εντυπωσιακή διαπίστωση που αφορά το έμψυχο δυναμικό των Πειραιωτών.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν μετράει για την ώρα ποσοστό 90% στα επιτυχημένα αποτελέσματα, έχοντας ουσιαστικά σε πλήρη δράση το 50% του ρόστερ του! Από τους 32 παίκτες των Πειραιωτών, 16 είναι αυτοί που βρίσκονται σε πλήρη δράση και άλλοι 16 αυτοί που ακόμη δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή, είτε από επιλογή του προπονητή τους είτε εξαιτίας προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετώπισαν.

Η ιδιαιτερότητα στον άσο

Χουτεσιώτης, Καπίνο και Ρομπέρτο αποτελούν την τριάδα των γκολκίπερ του Ολυμπιακού στην φετινή σεζόν. Μέχρι στιγμής μόνο ο Ισπανός έχει χρησιμοποιηθεί όντας ο βασικός τερματοφύλακας των Πειραιωτών σε όλα τα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο φυσιολογικό να γίνεται... ροτέισον κάτω από τα γκολπόστ, επομένως εδώ μάλλον δεν μπορεί να γίνει λόγος για ανενεργούς παίκτες.

Ο Καπίνο φυσιολογικά θα πάρει ευκαιρίες σε παιχνίδια Κυπέλλου και ενδεχομένως σε κάποια της Super League, ενώ ο Χουτεσιώτης συνεχίζει να δουλεύει καθημερινά στου Ρέντη αποτελώντας μια από τις ελπίδες του Ολυμπιακού για το μέλλον στην συγκεκριμένη θέση.

Τρεις... χωρίς κούκο

Σαλίνο (7 συμ.), Ελαμπντελαουί (8 συμ.) και Μαζουακού (8 συμ. - 1 γκολ) είναι οι τρεις πλάγιοι μπακ στο ρόστερ του Ολυμπιακού (δυνητικά και ο Μανιάτης, που έχει αποκτηθεί ως δεξιός μπακ από τον Πανιώνιο αλλά στον Πειραιά ουσιαστικά αγωνίζεται ως ανασταλτικός μέσος) και άπαντες έχουν άκρως ενεργό ρόλο μέχρι στιγμής.

Δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού ακόμη και ποσοτικά οι τρεις πλάγιοι μπακ είναι λίγοι για να βγει η σεζόν. Χωρίς να αποκλείεται εδώ να υπάρξει μεταγραφική ενίσχυση τον Γενάρη, αν φυσικά το κρίνει αναγκαίο ο Μάρκο Σίλβα.

Πολυκοσμία στους στόπερ

Αυλωνίτης, Βούρος, Μποτία, Ντα Κόστα, Σιόβας και Γούτας είναι οι επιλογές του Πορτογάλου τεχνικού για τις δύο θέσεις των κεντρικών αμυντικών. Το δίδυμο Σιόβα (10 συμ.) - Ντα Κόστα (6 συμ.) είχε προκριθεί στο ξεκίνημα της περιόδου, με τον τραυματισμό του Μαροκινού στα Πηγάδια να φέρνει τον Μποτία (6 συμ.) σε πρώτο πλάνο.

Ο Βούρος (1 συμ.) κέρδισε τον προπονητή του και μια θέση στο ρόστερ χάρη στην πολύ καλή παρουσία του στα φιλικά της προετοιμασίας, ο Γούτας (χωρίς συμμετοχή) πρόσφατα ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε στους κοιλιακούς, ενώ ο Αυλωνίτης (χωρίς συμμετοχή) αυτή την περίοδο μοιάζει να βρίσκεται πιο πίσω στα πλάνα του Σίλβα.

Πολλοί και λίγοι στον άξονα της μεσαίας γραμμής

Τζανδάρης, Ζντιέλαρ, Μανιάτης, Μπουχαλάκης, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο. Συνολικά 7 ποδοσφαιριστές για δύο θέσεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Εδώ δεν τίθεται θέμα ποιότητας, θεωρητικά ούτε ποσότητας. Όμως ο Σίλβα στο πρώτο αυτό δίμηνο είχε την ατυχία να στερείται των υπηρεσιών των Μανιάτη (χωρίς συμμετοχή) και Μπουχαλάκη (1 συμ.) εξαιτίας τραυματισμών.

Τζανδάρης (χωρίς συμμετοχή) και Ζντιέλαρ (χωρίς συμμετοχή) έχουν ταλέντο και προοπτικές, όμως και μπόλικη δουλειά μπροστά τους για να διεκδικήσουν περισσότερο ενεργό ρόλο. Λογικά το Κύπελλο θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους δύο κεντρικούς μέσους, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της διοργάνωσης.

Μιλιβόγεβιτς (8 συμ. - 2 γκολ), Καμπιάσο (6 συμ.) και Κασάμι (7 συμ. - 1 γκολ, 1 ασίστ)) έχουν τραβήξει το κουπί μέχρι στιγμής, όμως με την σεζόν να έχει ακόμη πολύ δρόμο και την θέση να είναι εξαιρετικά επίπονη, είναι δεδομένο ότι ο Σίλβα θα περιμένει τουλάχιστον σε πρώτη φάση τους Μανιάτη, Μπουχαλάκη να αποθεραπευτούν πλήρως για να μπουν στο ροτέισον.

Ένα κι ένα κάνουν δύο

Φορτούνης και Ντομίνγκες είναι οι δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται πίσω από τον επιθετικό. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είναι αυτός που κλέβει την παράσταση στα πρώτα 10 παιχνίδια της φετινής σεζόν (10 συμ. - 7 γκολ, 6 ασίστ), πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο Αργεντίνος (5 συμ. - 1γκολ, 2 ασίστ) έχει δεδομένη ποιότητα αλλά έλειψε για περίπου ένα μήνα από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των "ερυθρολεύκων".

Επέστρεψε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και πλέον είναι διαθέσιμος. Σίγουρα θα πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής προϊόντος του χρόνου, αφού η εμπειρία και η κλάση του είναι πολύτιμα για τον Ολυμπιακό, ενώ και ο Φορτούνης θα χρειαστεί απαραίτητες ανάσες προκειμένου να μείνει φρέσκος στη διάρκεια της σεζόν.

* Ένας παίκτης που θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες λύσεις στη συγκεκριμένη θέση σε περίπτωση ανάγκης είναι ο Φουστέρ (1 συμ.). Με διαφορετικά αγωνιστικά στοιχεία από τους προαναφερθέντες, πολύ μεγάλη προσφορά τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φθίνουσα πορεία από πέρσι με μπόλικους μυϊκούς τραυματισμούς.

Μια επτάδα στα άκρα

Πάρντο, Σεμπά (8 συμ.), Ερνάνι, Ντουρμάζ, Κολοβός, Γιαννιώτας και Μπεν είναι οι επιλογές για τις θέσεις των ακραίων κυνηγών. Πλην του Σουηδού και του Κολοβού που επέστρεψε από τον δανεισμό του στον Πανιώνιο, άπαντες αποκτήθηκαν στην θερινή μεταγραφική περίοδο.

Πάρντο (8 συμ. - 1 γκολ) και Σεμπά είναι αυτοί που έχουν σηκώσει το βάρος στην Ευρώπη, ο αναγεννημένος Ντουρμάζ "πετάει" εντός συνόρων (7 συμ.- 3 γκολ, 4 ασίστ) και ο Ερνάνι ( 6 συμ., 134') ψάχνει ακόμη τα πατήματα του.

Κολοβός (1 συμ., 23') και Γιαννιώτας (χωρίς συμμετοχή) είναι πιο πίσω στις προτιμήσεις του Σίλβα, ενώ ο Μπεν πρόσφατα αποθεραπεύτηκε πλήρως από την επέμβαση που έκανε τον περασμένο Μάιο μετά την ρήξη χιαστών που υπέστη στο προτελευταίο ματς πρωταθλήματος κόντρα στον Πανθρακικό.

* Και εδώ ισχύουν τα ίδια για τον Φουστέρ.

Φορ διαφορετικής κουλτούρας

Πουλίδο, Φινμπόγκασον, Ιντέγε. Μεξικό, Ισλανδία, Νιγηρία. Λατινική Αμερική, Ευρώπη (Σκανδιναβία), Αφρική. Ο Ολυμπιακός διαθέτει τρεις φορ διαφορετικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας. Ο Ιντέγε αποδεικνύεται καταλυτικός στο ξεκίνημα της σεζόν και μοιάζει να ταιριάζει γάντι στην αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει να δώσει ο Σίλβα στην ομάδα του.

Η συνεισφορά του στο γήπεδο είναι πολυεπίπεδη και δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα του σκοραρίσματος (8 συμ. - 3 γκολ). Από την άλλη ο Φινμπόγκασον ψάχνει την χαμένη του αυτοπεποίθηση (4 συμ. - 1 γκολ), αυτή που είχε όταν επί μια διετία βομβάρδιζε τα δίχτυα στην Eredivisie (59 γκολ σε 70 ματς) με την φανέλα της Χέρενφέιν.

Ο Ισλανδός είχε ένα τραυματικό πέρασμα από την Primera και την Σοθιεδάδ, είδε να μπαίνει φρένο στην εξέλιξη της καριέρας του και στον Πειραιά θέλει να ξαναβρεί το φονικό ένστικτο που δεδομένα διαθέτει.

Το παζλ συμπληρώνει ο Άλαν Πουλίδο (χωρίς συμμετοχή), που πάλεψε για την ελευθερία του από τον Τίγκρες προκειμένου να βάλει τα ερυθρόλευκα. Αυτό όμως στοίχισε ένα χρόνο στον Μεξικανό μακριά από τα γήπεδα και η απουσία του αυτή τον δυσκολεύει πολύ στο ξεκίνημα της καριέρας του στο Λιμάνι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ