ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ

Η χρυσή φουρνιά του Βόλου μέσα από τα μάτια του Αχιλλέα Μπέου

Η χρυσή φουρνιά του Βόλου μέσα από τα μάτια του Αχιλλέα Μπέου
Ολυμπιακός Βόλου

Το Sport24.gr θυμάται τη μόνη αήττητη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη που μόλις πήρε την άνοδο στην Super League βγήκε στα Playoffs. Τη μνήμη μας βοηθά ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).

Κάθε σεζόν ή τέλος πάντων τις περισσότερες φορές, υπάρχει και μία ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα που κάνει την έκπληξη. Τις σεζόν 2009-10 και 2010-11 είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε δυο από αυτές. Αναφερόμαστε φυσικά σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα.

Οι δυο αυτοί σύλλογοι βρέθηκαν ταυτόχρονα στην Super League το 2010-11 προσφέροντας μας σπουδαίο θέαμα και ποδοσφαιριστές που αργότερα απασχόλησαν τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος.

Στο θέμα μας θα ασχοληθούμε τον Ολυμπιακό Βόλου, που μέσα σε 12 μήνες ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, τερμάτισε 5ος, έπαιξε στα Playoffs, αγωνίστηκε την επόμενη περίοδο στην Ευρώπη και έμεινε στην ιστορία ως η μοναδική ελληνική αήττητη ομάδα στις διοργανώσεις της UEFA.

Το Sport24.gr κάνει μία μικρή αναδρομή στους "ερυθρόλευκους" ζητώντας τη βοήθεια του αρχιτέκτονα εκείνης της ομάδας, κ. Αχιλλέα Μπέο.

"Κοιτάξτε, αυτή η ομάδα έγινε από πολύ μεράκι και ζήλο. Από προσπάθεια ομάδας ανθρώπων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που έχουν γνώσεις και έκαναν σωστές επιλογές. Βέβαια όταν ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία πλαισιώθηκε με κάποιους πιο έμπειρους και ικανούς παίκτες. Υπήρχε όμως ο βασικός κορμός. Ήταν συνδυασμός τεχνικής, πάθους, δύναμης εμπειρίας και κατάφεραν να βγάλουν αυτό το αποτέλεσμα", μας είπε αρχικά ο Δήμαρχος Βόλου.

Υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού σας η πιθανότητα να τα πάει τόσο καλά η ομάδα από την πρώτη σεζόν στην Super League;

"Ήμουν σίγουρος ότι η ομάδα αυτή έχει ποιότητα, σε όλα τα επίπεδα επαγγελματισμό, εξαιρετική δουλειά στη φυσική κατάσταση και πάθος. Με άριστα το δέκα πήρε οκτώ. Πίστευα πως θα ήταν στην πρώτη οκτάδα. Δεν θα κινδυνεύσει ποτέ. Υπήρχε το μέταλλο και η συνοχή. Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι πως ο Βόλος ήταν μία οικογένεια και υπήρχε τρομερή πειθαρχεία μέσα στα αποδυτήρια. Αυτή η εικόνα έβγαινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κι εκεί δεν μπορείς να πεις ψέματα".

Η χρυσή φουρνιά του Βόλου μέσα από τα μάτια του Αχιλλέα Μπέου
INTIME SPORTS

Η πορεία του Ολυμπιακού Βόλου το 2010-11 και τα ματς της Ευρώπης

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ & ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ PLAYOFFS & ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
6ος: 12 νίκες, 11 ισοπαλίες, 7 ήττες (47 βαθμοί) 5η θέση, βγήκε στην Ευρώπη

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός Βόλου 1-1

Ολυμπιακός Βόλου - ΑΕΚ 3-1

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου 0-1

ΑΕΚ - Ολυμπιακός Βόλου 0-4

Ολυμπιακός Βόλου - Παναθηναϊκός 3-2

Ολυμπιακός Βόλου - Παναθηναϊκός 2-1

Ολυμπιακός Βόλου - ΑΕΚ 1-0

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ραντ Βελιγραδίου - Ολυμπιακός Βόλου 0-1

Ολυμπιακός Βόλου - Ραντ Βελιγραδίου 1-1

Ντίφερντανζ - Ολυμπιακός Βόλου 0-3

Ολυμπιακός Βόλου - Ντίφερντανζ 3-0

Ποιος παίκτης ήταν ο αγαπημένος σας από εκείνη την ομάδα;

"Υπήρχε λατρεία προς όλα τα παιδιά. Είτε αυτοί που έπαιζαν, είτε αυτοί που ήταν απ΄έξω. Βέβαια επειδή εμένα μου αρέσει το τεχνικό ποδόσφαιρο, το πουλέν μου, όπως έλεγαν οι παλιοί, ήταν ο Ουμπίδες. Και ο Γιακούποβιτς ήταν λίγο τρελοκομείο σε χαρακτήρα, αλλά τρομερά στοιχεία. Μεγάλος τερματοφύλακας. Δεν είναι τυχαίο ότι 16-17 παικταράδες τους έκλεψε όλη η Superleague με τις ευλογίες της ΕΠΟ, που επέτρεψε αυτό το πραξικόπημα από ένα σάπιο πολιτικό σύστημα και ανθρώπους που εξαφάνισε ο ελληνικός λαός".

"Με έστειλαν σε... κέντρο αδυνατίσματος"

Είχατε τη μοναδική ελληνική αήττητη ομάδα στην Ευρώπη με τον Γκράθια στον πάγκο. Πλέον θεωρείται επιτυχημένος στην Ισπανία.

"Όταν ήρθε ήταν άγνωστος. Δεν ήταν όνομα. Ήταν μία επιλογή από τους συνεργάτες μου και τις επιλογές που κάναμε. Είχαμε καταλήξει σε αυτή την επιλογή. Πρέπει να ξέρετε πως εκτός από πολύ καλός προπονητής είναι και εξαιρετικός άνθρωπος. Σπουδαίος. Μιλάω και ανατριχιάζω. Είχα μιλήσει μαζί του 3-4 φορές μόνο πρόσφατα, γιατί μετά πήγα στο... κέντρο αδυνατίσματος στο Ναύπλιο, με έξοδα του ελληνικού δημοσίου και δεν είχα τη χαρά να συνεργαστώ ή να μιλήσω ξανά. Μιλάω και συγκινούμαι γι αυτή την ομάδα.

Χωρίς αποδείξεις και στοιχεία διέλυσαν αυτή την ομάδα. Όταν συνέβη αυτό το γεγονός πρέπει να γνωρίζετε πως στα ταμεία του Ολυμπιακού Βόλου υπήρχαν 768.000 ευρώ αποθεματικά. Για να καταλάβετε πόση υγεία είχε αυτή η ομάδα".

Η χρυσή φουρνιά του Βόλου μέσα από τα μάτια του Αχιλλέα Μπέου
Ολυμπιακός Βόλου INTIME SPORTS

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός Βόλου είχε τρομερό ποσοστό σε μεταγραφές/προσφορά. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεστε υπερήφανος.

"Πλέον το ποδόσφαιρο παγκοσμίως είναι η νούμερο ένα μπίζνα. Γιατί μέσα από το ποδόσφαιρο βγάζουν ταξιδιωτικές εταιρείες, γιατροί, φυσιοθεραπευτές, φάρμακα, βιταμίνες, γυμναστήρια, ταξιδιωτικοί πράκτορες πολλά. Είναι μία μεγάλη μπίζνα, που δυστυχώς έχει ξεφύγει. Σε πολλές περιπτώσεις η αξία του ποδοσφαιριστή όχι απλά υπερδιπλασιάζεται, αλλά ξεφεύγει αρκετά από την πραγματική του αξία και αυτό έχει να κάνει με αυτούς που διοικούν το ποδόσφαιρο. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες λείπουν. Είναι αυτό της μόδας τώρα που ήρθε και στην Ελλάδα. Με τους τεχνικούς διευθυντές και τους υπεύθυνους ποδοσφαιρικού τμήματος. Πήρε ο Παναθηναϊκός τον Εσιέν, σπουδαίος παίκτης, με αρκετά χρήματα και τον Σάντσεθ. Τι να τους κάνει; Να παίξουν με Πανθρακικό και Καλλονή;

Σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αν αυτό που κάνεις δεν το αγαπάς δεν γίνεται τίποτα. Δεν είναι μόνο τα λεφτά. Πάρτε παράδειγμα την Πόρτο. Με ένα μπάτζετ πάνω-κάτω στα ίδια χρήματα με Παναθηναϊκό - ΠΑΟΚ - ΑΕΚ - Ολυμπιακό στις καλές μέρες. Κατάφερε να κερδίσει ένα Τσάμπιονς Λιγκ και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τα λεφτά είναι ο κινητήριος μοχλός. Όμως υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι. Να αγαπούν αυτό που κάνουν, να ξέρουν την αγορά και να έχουν καλό μάτι".

Πείτε μας λίγο και για τους συνεργάτες σας στον Βόλο και πως γινόταν μία μεταγραφή.

"Ο Ολυμπιακός Βόλου είχε την τύχη να διαθέτει εκείνη την περίοδο μία συμπαγή ομάδα συνεργατών που δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ για την ομάδα. Ο καθένας είχε το δικό του ρόλο. Το αγωνιστικό ήταν αποκλειστική ευθύνη του Τάκη του Γιαννόπουλου και εμένα. Ερχόταν δηλαδή ο προπονητής και έλεγε πως θέλει έναν παίκτη, έναν επιθετικό ή ένα δεξί μπακ. Ποιον ήθελε δεν μπορούσε να πει, σταματούσε εκεί. Από εκεί και πέρα ήταν δική μας επιλογή. Η τελευταία λέξη όμως ήταν δική μου γιατί εγώ πλήρωνα. Ο προπονητής έπαιρνε τους παίκτες και έπρεπε να φτιάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα. Έτσι είναι το σωστό".

Αν σας ζητούσαν κάποια στιγμή να κάνετε αυτό που "μισείτε" (τους μάνατζερ/τεχνικούς διευθυντές) σε μία ομάδα με σκοπό να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις σας, θα το κάνατε;

"Απέχω από το ποδόσφαιρο. Ενεργά. Παρακολουθώ όμως. Αυτή τη στιγμή έχω αφοσιωθεί στον Δήμο Βόλου γιατί με έχει κερδίσει και υπάρχουν πολλές ευθύνες.

Όμως αν είχα χρόνο και μπορούσα να ασχοληθώ ενεργά θα το έκανα και να είστε σίγουρος πως όποια ομάδα και να είχα θα έκανε τη διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί δυστυχώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι και αδικήσω κάποιον, όσο ξέρω εγώ από αστροναύτης τόσο ξέρουν αυτοί από ποδόσφαιρο.

Και το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το αγωνιστικό, αλλά και το διοικητικό. Όταν ξέρεις αυτό το κομμάτι δηλαδή, όλα τα άλλα είναι εύκολα".

"Πως να αποτύχει ο Καραγκούνης;"

Η χρυσή φουρνιά του Βόλου μέσα από τα μάτια του Αχιλλέα Μπέου
INTIME SPORTS

Είπαμε για ομάδες, παράγοντες και πως πρέπει να λειτουργεί σωστά ένας τέτοιος οργανισμός. Με την Εθνική Ελλάδας τι συνέβη;

"Αυτός ο διασυρμός, αυτή ξεφτίλα και ψάχνουν να βρουν τι φταίει. Παραιτηθείτε πρώτα κύριοι και μετά θα δούμε τι φταίει. Είναι ντροπή, χαλάσανε μία επιτυχημένη συνταγή, μία φόρμουλα που με άριστα το δέκα, πήρε έντεκα. Που λειτουργούσε άψογα, με ένα μηχανισμό που είχε πρόσωπα όπως ο Τάκης Φύσσας και άλλα παιδιά που αγαπούσαν αυτό που έκαναν. Ένα πρωί πρόσωπα όπως ο κ. Σαρρής ξύπνησαν και τα διέλυσαν όλα. Τραγικό. Ότι πιο ευχάριστο είχε ο ελληνικός λαός να ασχολείται και το διέλυσαν. Γίναμε ο Τζανετάκος του διεθνούς ποδοσφαίρου. Της σφαλιάρας.

Με αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να περιμένεις πολλά. Είναι άνθρωποι που ασχολούνται με άλλα πράγματα, έχουν πολλά προβλήματα. Δυστυχώς αυτοί που είχαν τις τύχες της ΕΠΟ είναι διαπλεκόμενοι κατά το 90%. Κοιτούν μόνο τις καρέκλες τους και γι αυτό οδηγηθήκαμε μέχρι εκεί. Στην ΕΠΟ πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα εμπνεύσει όλο το σύστημα".

Ο Γιώργος Καραγκούνης θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο πρόσωπο;

"Ο Καραγκούνης, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να φανεί χρήσιμος όχι μόνο στην εθνική, αλλά και σε όλο το ποδόσφαιρο. Είναι γεννημένος νικητής, παθιάζεται και αγαπά αυτό που κάνει. Άρα πως μπορεί να αποτύχει;"

Η ομαδάρα του Ολυμπιακού Βόλου

Αλήθεια, που βρίσκονται σήμερα όλα αυτά τα παιδιά που αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά των "ερυθρόλευκων"; Ας τους θυμηθούμε καταρχάς και ας δούμε το σήμερα.

ΠΑΙΚΤΗΣ (ηλικία) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ
Έλντιν Γιακούποβιτς (30) Αφού πέρασε από τον Άρη, πήγε στην Αγγλία και την Χαλ. Πλέον είναι δανεικός στην Λέιτον Όριεντ.
Πέτερ Ντολεζάι (34) Συνέχισε στον Παναιτωλικό, όμως πλέον παίζει στην Σλοβακία και την 3η κατηγορία.
Χαβιέ Τομάς (29) Πήγε Λεβαδειακό, Γαλλία, ξανά Λεβαδειακό και πλέον στην Μακάμπι Τίκβα.
Καλιφά Σανκαρέ (31) Σε Άρη, Αστέρα, Αλ Αράμπι και επιστροφή στον Αστέρα Τρίπολης.
Ζίλταν Ζέλεσι (33) Πήγε στην Ολλανδία, στη συνέχεια Ούπιεστ και τώρα στην Πούσκας (1η κατηγορία Ουγγαρίας)
Γιάννης Ζαραδούκας (29) Πέρασε κάποιους τραυματισμούς. Πήγε σε ΠΑΣ, Άρη, Αστέρα, Πλατανιά και πλέον Ξάνθη.
Νίκος Ψυχογιός (26) Πήγε στην Δόξα Δράμας, πλέον βρίσκεται κοντά στον Άρη.
----------------
Λεάντρο Άλβαρες (34) Συνέχισε στον Αστέρα, μετά στον Απόλλωνα Σμύρνης. Τώρα πουθενά.
Στάθης Ρόκας (31) Τον είδαμε στον Πανιώνιο, επέστρεψε στον Βόλο και πλέον είναι στην Παναχαϊκή.
Παύλος Μητρόπουλος (25) Από τον Παναιτωλικό στην ΑΕΚ, στον Παναιτωλικό και πλέον στον Πανιώνιο αρχηγός.
Νόε Ακόστα (31) Συνέχισε στον Άρη, στη συνέχεια σε Λεβαδειακό, επιστροφή Βόλο και τώρα στον ΠΑΣ.
Χαβιέρ Ουμπίδες (33) Και αυτός στον Άρη, στην Τουρκία και την Ουρντουσπόρ για να έρθει στον Ατρόμητο.
Βιθέντε Μόνχε (34) Πήγε στον Ολυμπιακό, μετά Ουρντουσπόρ, ΑΕΚ Λάρνακας και τώρα στην Χιμνάσια Ντε Σάλτα.
Κώστας Καπετάνος (31) Στον Άρη και αυτός, μετά Βόλο ξανά, Απόλλωνα Σμύρνης και πλέον πουθενά.
-------------------
Μάριο Μπρέσκα (35) Πήγε σε Αστέρα, Παναχαϊκή, ξανά Βόλο, Παναργιακό και τώρα μαζί με τον Ντολεζάι.
Χουάν Μαρτίν (33) Συνέχισε στην Κέρκυρα, μετά στην Μπελγράνο και τώρα Ινστιτούτο Κόρντομπα
Ηλίας Σολάκης (41) Σε Αστέρα, Παναχαϊκή, Βόλο. Αποσύρθηκε και επέστρεψε για τον Μακεδονικό Φούφα!
Στο ρόστερ ήταν ακόμα: Ρόκα, Ροντρίγκεθ, Μαρουλής, Νέμεθ, Γκότοβος, Μπερτόλντι, Κάστρο, Πλιάγκας, Ρίκκα, Καμπάνταης.
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ