ΟΦΗ

Επίθεση στον ΠΑΟ για ''φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ''

Επίθεση στον ΠΑΟ για ''φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ''
Καρέλης INTIME SPORTS

Υπόμνημα με το οποίο ζητάει να εξεταστεί το αίτημα για το σύννομο των εισιτηρίων που εκδίδει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατέθεσε ο ΟΦΗ, που καταγγέλλει τους ''πράσινους'' για φοροδιαφυγή ύψους 3.5 εκατ. ευρώ

Στο περιθώριο του επεισοδιακού διοικητικού συμβουλίου της Τρίτης (24/2) η ΠΑΕ ΟΦΗ κατέθεσε υπόμνημα στη Superleague, με το οποίο ζητά να διενεργεθεί οικονομικός έλεγχος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, την οποία κατηγορεί για φοροδιαφυγή μέσω της διαδικασίας διάθεσης των εισιτηρίων.

Στον ΟΦΗ επισημαίνουν ότι έτσι η ''πράσινη'' ΠΑΕ έχει γλιτώσει 3,5 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΝΟΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Κύριοι, Όπως όλοι γνωρίζουμε σύμφωνα με τo άρθρο 12, παράγραφος 2, της Προκήρυξης Πρωταθλήματος Superleague Ελλάδα 2014-2015 (παράρτημα 3), όπου αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται στις Π.Α.Ε. να εκδίδουν θεωρημένα εισιτήρια αγώνα με διαφορετικές τιμές στην ίδια θύρα.

Επίσης σύμφωνα με τα ο Άρθρο 11 της Προκήρυξης Πρωταθλήματος Superleague Ελλάδα 2014-2015 Παράγραφος vi. (παράρτημα 3) αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση που η «Super League Ελλάδα» διαπιστώσει ότι Π.Α.Ε. διέθεσε στους φιλάθλους πλαστά εισιτήρια ή διέθεσε εισιτήρια σε τιμή μεγαλύτερη από τη νόμιμη ή παραποιημένα ως προς τη θύρα εισόδου ή μαζί με τα εισιτήρια διαθέτει και κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης της Π.Α.Ε. ή διέθεσε άλλο είδος εισιτηρίου, το οποίο είναι συνημμένο στο κανονικό εισιτήριο, τότε επιβάλλονται με απόφαση της «Super League Ελλάδα», οι προβλεπόμενες για κάθε περίπτωση από τον Κ.Α.Π. Ποινές.

Και ενώ ισχύουν αυτά και όλες οι ομάδες συμμορφώνονται με τις άνω διατάξεις η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ μέσω του site της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» (http://www.paomprosta.gr/) ανακοινώνειδιαφορετικές τιμές εισιτηρίων που θα ισχύουν για τον επερχόμενο αγώνα (παράδειγμα στο παράρτημα 1 η ανακοίνωση των τιμών για τον αγώνα ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ για τις 23/11/2014).

Μέσω μάλιστα των ΜΜΕ η ανακοίνωση αυτή αναπαράγεται και οι φίλαθλοι ενημερώνονται για τις ισχύουσες τιμές.

Όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά στον πίνακα του παραρτήματος 1, για τις Θύρες 1,7,13,14, τα μέλη της Παναθηναϊκής Συμμαχίας καλούνται να καταβάλουν αντίτιμο €10 για το εισιτήριο, ενώ οι«απλοί φίλαθλοι» καλούνται να καταβάλλουν €15.

Όλα τα εισιτήρια που διαθέτει η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ έχουν ονομαστική τιμή, την τιμή που καλούνται να πληρώσουν τα μέλη της Παναθηναϊκής Συμμαχίας δηλαδή 10 ευρώ. Πλην όμως οι απλοί φίλαθλοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ υπερ της Παναθηναικής Συμμαχίας αλλιώς δεν μπορούν να μπουν στο Γήπεδο.

Οπως φαίνεται στο παράρτημα 2Α (από περσινό αγώνα πρωταθλήματος), η πρακτική αυτή δεν είναι μόνο φετινή, αλλά ισχύει από την περίοδο 2012/13 με την δημιουργία της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».

Στο παράδειγμα που βλέπουμε, φίλαθλος πλήρωσε €80 για 4 εισιτήρια στην Θύρα 7, πήρε 4 εισιτήρια των €10 και μία αθεώρητη απόδειξη είσπραξής €40 υπερ της Παναθηναικής Συμμαχίας.

Στο παράρτημα 2Β βλέπουμε ότι Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ είχε ανακοινώσει για τον εν λόγω αγώνα τιμές €10 για τα μέλη και €20 για τους απλούς φιλάθλους

∙ Συμπερασματικά η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ δεν εκδίδει θεωρημένα εισιτήρια με διαφορετικές τιμές για την ίδια θύρα αλλά επί του πρακτέου χρεώνει διαφορετικές τιμές υποχρεώνοντας τον απλό φίλαθλο να καταβάλλει εισφορά προς την Παναθηναική Συμμαχία άλλως δεν του επιτρέπει την είσοδο.

Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ δεν εκδίδει θεωρήμενα εισιτήρια με διαφορετικές τιμές για την ίδια θύρα αλλά επι του πρακτέου χρεώνει διαφορετικές τιμές.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ2. ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Τον Απρίλιο του 2013 η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ανακοίνωσε τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας που θα ισχύουν για την περίοδο 2013/2014 (παράρτημα 4).

Όπως βλέπουμε στο παράρτημα, τα μέλη της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» έχουν δικαίωμα να αγοράσουν εισιτήριο σε «προνομιακές τιμές» και καλούνται να καταβάλουν αντίτιμο €340 για την Θύρα 1 το οποίο διαιρείται σε:

∙ €170 ως «αξία κάρτας διαρκείας»,

∙ €50 ως «αξία συνδρομής» και

∙ €120 ως «αξία ειδικής συμμετοχής».

Επιπλέον, για την ίδια Θύρα, τα ποσά αλλάζουν ανάλογα με την «κατηγορία ειδικής συμμετοχής» και ενώ το ποσό της «αξίας κάρτας διαρκείας» παραμένει στα €170, η «αξία συνδρομής» γίνεται €10 και η «αξία ειδικής συμμετοχής» γίνεται €160.

Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας, οι απλοί φίλαθλοι δεν έχουν δικαίωμα αγοράς εισιτηρίου διαρκείας

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, οι απλοί φίλαθλοι καλούνται να καταβάλουν για την ίδια θύρα (Θύρα 1) το ποσό των €400, το οποίο διαιρείται σε

∙ €230 ως «αξία κάρτας διαρκείας»,

∙ €50 ως «αξία συνδρομής» και

∙ €120 ως «αξία ειδικής συμμετοχής».

Επιπλέον υπάρχει μια κατηγορία εισιτηρίου, το «παιδικό» “οπου για τα μέλη η τιμή είναι €55, και διαρείται σε:

∙ €27.5 ως «αξία κάρτας διαρκείας»,

∙ €10 ως «αξία συνδρομής» και

∙ €17.5 ως «αξία ειδικής συμμετοχής,

και για τους απλούς φιλάθλους κοστίζει €65 και διαρείται σε:

∙ €37.5 ως «αξία κάρτας διαρκείας»,

∙ €10 ως «αξία συνδρομής» και

∙ €17.5 ως «αξία ειδικής συμμετοχής,

∙ Συμπερασματικά η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ εκδίδει θεωρημένα εισιτήρια διαρκείας με διαφορετικές τιμές για την ίδια θύρα και χρεώνει διαφορετικές τιμές υποχρεώνοντας τον απλό φίλαθλο να καταβάλλει εισφορά προς την Παναθηναική Συμμαχία.

ΘΕΜΑTΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ3. ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την Προκύρηξη Πρωταθλήματος Superleague Ελλάδα 2014-2015, άρθρο 9, Οικονομική εκκαθάριση αγώνων, (παράρτημα 3) από το συνολικό ποσό των ακαθαρίστων εισπράξεων από τα διατιθέντα εισιτήρια αφαιρείται το ποσό, που αντιστοιχεί στο ποσοστό 13% για Φ.Π.Α και 10% για το ερασιτεχνικό σωματείο.

Στη συνέχεια επί του υπολοίπου (ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ), υπολογίζονται και αφαιρούνται κατά σειρά τα ποσά που αντιστοιχούν στις παρακάτω κρατήσεις και δαπάνες:

∙ Ποσοστό υπέρ «Super League Ελλάδα» 4%

∙ Ποσοστό 4,5% υπέρ Ε.Π.Ο. μέσω «Super League Ελλάδα» από το οποίο το 0,5%

αντιστοιχεί σε ποσοστό για το Ε.Λ.Π.Π.

∙ Φ.Π.Α. 23% στο ποσό για τη χρήση του γηπέδου

∙ Ποσοστό 5% υπέρ ΕΤΕΧ – ΤΑΥΑΠ

Από το 2012/13 έως και την τελευταία φετινή αγωνιστική ημέρα, η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ έχει διαθέσει περίπου 320,000 εισιτήρια (σύμφωνα με το επίσημο site της Superleague). Για χάριν διευκόλυνσης των υπολογισμών μας, υποθέτουμε ότι το συνολικό έσοδο της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ είναι €10,000,000 (μ/οεισιτηρίου €30). Επίσης υποθέτουμε ότι για το 50% των εισιτηρίων κόβονται οι απλές αποδείξεις οι οποίες ως έσοδο δεν καταλογίζονται στην εκκαθάριση.

Ετσι, η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ έχει πληρώσει:

13% για Φ.Π.Α, €1,300,000 αντι για €2,600,000

10% για σωματείο., €1,000,000 αντί για €2,000,000

4% Super League, €400,000 αντί για €800,000

4,5% Ε.Π.Ο. €450,000 αντί για €900,000

15% (συνήθως) για χρήση γηπέδου €150,000 αντι €300,000

Φ.Π.Α. 23% στο ποσό για χρήση γηπέδου €34,500 αντί €69,000

5% υπέρ ΕΤΕΧ – ΤΑΥΑΠ, €500,000 αντί για €1,000,000

Και συνολικά 3.834.0000Ευρω αντι για 7.669.000ευρω

Συμπερασματικά με τους ανωτέρω υπολογισμούς, η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ με την πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά την διάθεση των εισιτηρίων, έχει αποφύγει να πληρώσει περίπου 3,500,000 ευρώ από την έναρξη της περιόδου 12/13 έως σήμερα, εκ των οποίων το 30% περίπου αφορά σε ΦΠΑ.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ και ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σύμφωνα με την ΕΠΟ (Κανονισμός αδειοδότησης ομάδων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Χ -Υπολογισμος ισοσκέλισης εσόδω-εξόδων)

Επίθεση στον ΠΑΟ για ''φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ''

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει, στα εισιτήρια αγώνα η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ έχει μια ονομαστική τιμή, πχ €10 αλλά ο φίλαθλος καλείται να πληρώσει άλλα €5 ως «δωρεά», ενώ παρόμοιοι διαχωρισμοί υπάρχουν και στην τιμολόγηση των εισιτηρίων διαρκείας.

Η ερώτηση είναι αν στα έσοδα από εισιτήρια στον φάκελο αδειοδότησης η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ υπολογίζει το έσοδο από το εισιτήριο στα €10 ή στα €15.

Αν το υπολογίζει στα €10 τότε τα άλλα €5 (απόδειξη) δεν μπορούν να υπολογίζονται στα έσοδα του βασικού εισοδήματος, βάσει του Παρατήματος Χ, Β1, Z ι:

Επίθεση στον ΠΑΟ για ''φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ''

Παρομοίως, στα έσοδα που καταθέτει η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ από τα εισιτήρια διαρκείας στο φάκελο αδειοδότησης, θα πρέπει να μας πει ποιά τιμή υπολογίζει από τα διαρκείας,

Αν, πχ για τη Θύρα 1, υπολογίζει στο φάκελο τα €340 (συνολική τιμή κάρτας διαρκείας) ή τα €170 (αξία κάρτας διαρκείας).

Σε περίπτωση που υπολογίζει τα €170, θα πρέπει να δικαιολογήσει τι είναι η «αξία ειδικής συμμετοχής των €120″ αφου η ΕΠΟ επιτρέπει ΜΟΝΟ την συνδρομή μελών στον υπολογισμό των εσόδων:

Συμπερασματικά και στις δύο περιπτώσεις (απλά εισιτήρια και διαρκείας), αν η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ στον φάκελο αδειοδότησης υπολογίζει την ονομαστική αξία των εισιτήριων, τότε, ΟΛΕΣ οι αποδόσεις προς τρίτους (ΕΠΟ, ΛΙΓΚΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΦΠΑ κλπ) θα πρέπει και αυτές να υπολογίζονται στην ονομαστική αξία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Επίθεση στον ΠΑΟ για ''φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ''

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2ΑΕισιτήρια και αποδείξεις ΠαναθηναΪκης Συμμαχίας

Επίθεση στον ΠΑΟ για ''φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ''

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2ΒΤιμές εισιτηρίων αγώνα ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 25/9/13

Επίθεση στον ΠΑΟ για ''φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ''

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3.ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΓΩΝΩΝ(Προκύρηξη Πρωταθλήματος Superleague Ελλάδα 2014-2015)

Άρθρο 9 Οικονομική Εκκαθάριση Αγώνων

Στα εισιτήρια που διατέθηκαν λογίζονται και εκείνα που έχουν αποκοπεί από το στέλεχος και δεν θεωρούνται ως επιστρεφόμενα κατά τη σύνταξη της εκκαθάρισης. Από το συνολικό ποσό των παραπάνω ακαθαρίστων εισπράξεων αφαιρείται το ποσό, που αντιστοιχεί στο ποσοστό 13% για Φ.Π.Α. και στη συνέχεια επί του υπολοίπου (ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ), θα υπολογίζονται και θα αφαιρούνται κατά σειρά τα ποσά που αντιστοιχούν στις παρακάτω κρατήσεις και δαπάνες:

∙ Ποσοστό υπέρ «Super League Ελλάδα» 4%

∙ Ποσοστό 4,5% υπέρ Ε.Π.Ο. μέσω «Super League Ελλάδα» από το οποίο το 0,5% αντιστοιχεί σε ποσοστό για το Ε.Λ.Π.Π.

∙ Φ.Π.Α. 23% στο ποσό για τη χρήση του γηπέδου

∙ Τα δημοτικά τέλη, που θα πρέπει να είναι μέχρι 0,0059 ευρώ για κάθε εισιτήριο που θα διατεθεί

∙ Έξοδα για το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας (υπηρεσία security)

∙ Τα υπόλοιπα έξοδα του αγώνα (υπηρεσία του γηπέδου) που είναι οι αμοιβές των προσώπων που προσφέρουν υπηρεσία όπως είναι οι ταμίες, οι θυρωροί, οι φύλακες, σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση που απαραίτητα πρέπει να επισυνάπτεται στο φύλλο εκκαθάρισης της «Super League Ελλάδα»

∙ Η αμοιβή του γιατρού του αγώνα μικτά με απόδειξη παροχής ή υπεύθυνη δήλωση για την ιδιότητα του ως νοσοκομειακού γιατρού

∙ Ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου

∙ Αποζημίωση του Παρατηρητή Αγώνα (180 ευρώ)

∙ Αποζημίωση του Βοηθού Παρατηρητή Αγώνα – όπου ορίζεται – (180 ευρώ)

∙ Αποζημίωση Συντονιστή Εγκατάστασης (180 ευρώ)

∙ Ποσοστό 5% υπέρ ΕΤΕΧ – ΤΑΥΑΠ. Οι Π.Α.Ε. καταβάλλουν ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), επί του αντιτίμου του εισιτηρίου (ολικής αξίας) των αγώνων ποδοσφαίρου, ως πόρος στα ασφαλιστικά ταμεία του αστυνομικού προσωπικού (ΕΤΕΧ – ΤΑΥΑΠ) και όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και τις Κ.Υ.Α.

∙ Η αξία του τιμολογίου του Τυπογράφου για την εκτύπωση των εισιτηρίων

∙ Τα λοιπά έξοδα του αγώνα

Για την καταβολή της αμοιβής των ανωτέρω προσώπων από κάθε Π.Α.Ε. που δέχεται ή χρησιμοποιεί τις εργασίες ή υπηρεσίες τους, καθώς και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) που αναλογούν, τηρούνται όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΓΩΝΩΝ (Προκύρηξη Πρωταθλήματος Superleague Ελλάδα 2014-2015)

Άρθρο 11 . Υποχρεώσεις των Π.Α.Ε. σχετικά με τα Εισιτήρια Παράγραφος vi.

(Oι ΠΑΕ)…….Σε περίπτωση που η «Super League Ελλάδα» διαπιστώσει ότι Π.Α.Ε. διέθεσε στους φιλάθλους πλαστά εισιτήρια ή διέθεσε εισιτήρια σε τιμή μεγαλύτερη από τη νόμιμη ή παραποιημένα ως προς τη θύρα εισόδου ή μαζί με τα εισιτήρια διαθέτει και κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης της Π.Α.Ε. ή διέθεσε άλλο είδος εισιτηρίου, το οποίο είναι συνημμένο στο κανονικό εισιτήριο, τότε επιβάλλονται με απόφαση της «Super League Ελλάδα», οι προβλεπόμενες για κάθε περίπτωση από τον Κ.Α.Π. Ποινές.

Άρθρο 12. Τιμολόγηση των Εισιτηρίων Παράγραφος 2.

Με εξαίρεση τα εισιτήρια ανταλλαγής διαρκείας που μπορούν να είναι σε διαφορετική τιμή από τα υπόλοιπα εκδοθέντα εισιτήρια μίας θύρας, δεν επιτρέπεται στις Π.Α.Ε. να εκδίδουν θεωρημένα εισιτήρια αγώνα με διαφορετικές τιμές στην ίδια θύρα. Κατ” εξαίρεση, σε περίπτωση μηχανογραφημένων εισιτηρίων οι Π.Α.Ε. δύνανται να αλλάζουν τις τιμές των απλών εισιτηρίων ανάλογα με τη ζήτηση του αγώνα και ανάλογα με τη θέση (π.χ. χαμηλή σειρά, θέση χωρίς στέγαση ή/και χωρίς καλή οπτική κλπ.)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4Τιμές εισιτηρίων διαρκείας ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Επίθεση στον ΠΑΟ για ''φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ''
Επίθεση στον ΠΑΟ για ''φοροδιαφυγή 3,5 εκατ. ευρώ''
TAGS ΟΦΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ