ΜΙΛΑΝ

Η υπουργός Παιδείας έστειλε επιστολή - μάθημα στον Ντοναρούμα

Italy's goalkeeper Gianluigi Donnarumma points at his shirt after the international friendly soccer match between The Netherlands and Italy at the Amsterdam ArenA stadium, Netherlands, Thursday, March 30, 2017. (AP Photo/Peter Dejong)
Italy's goalkeeper Gianluigi Donnarumma points at his shirt after the international friendly soccer match between The Netherlands and Italy at the Amsterdam ArenA stadium, Netherlands, Thursday, March 30, 2017. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Η Υπουργός Παιδείας της Ιταλίας έγραψε γράμμα στον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, ο οποίος προτίμησε να μην δώσει εξετάσεις στη σχολή του, για να κάνει διακοπές στην Ιμπίθα: "Είσαι ένα βήμα μακριά από τον τερματισμό. Μην τα παρατάς".

Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα βρίσκεται στην επικαιρότητα των ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του θέματος της ανανέωσης του συμβολαίου με τη Μίλαν, ωστόσο στην Ιταλία η περίπτωσή του έφτασε μέχρι το Υπουργείο Παιδείας, για τελείως διαφορετικό λόγο.

Η αρμόδια Υπουργός, Βαλέρια Φεντέλι, απέστειλε επιστολή στην " Gazzetta dello Sport" για το ζήτημα της παράλειψης των εξετάσεων του 18χρονου τερματοφύλακα, στο τμήμα λογιστικής του πανεπιστημίου "Λεονάρντο ντα Βίντσι" στο Βιτζέβανο.

Ο διεθνής τερματοφύλακας είχε ζητήσει και είχε πετύχει αλλαγή ημερομηνίας της γραπτής εξέτασης λόγω των υποχρεώσεών του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κ-21. Δεν επέστρεψε ποτέ, όμως, για να δώσει το μάθημα, αλλά αντ' αυτού, ζήτησε νέα αναβολή, για να κάνει διακοπές στην Ιμπίθα. Μπορεί να μην την πήρε, ωστόσο αψήφισε τις υποχρεώσεις του και εδώ και μέρες βρίσκεται στο κοσμοπολίτικο νησί της Ισπανίας.

"Αυτή η συμπεριφορά αντιπροσωπεύει σοβαρή έλλειψη σεβασμού για τη σχολή, την επιτροπή και τους φοιτητές της τάξης", δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "ANSA", η καθηγήτρια της σχολής, Έλντα Φρόιο.

Η Υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, από την πλευρά της, είχε περισσότερο διδακτικό τόνο στην επιστολή της και κάλεσε τον Ντοναρούμα να μην χάσει αυτό το "τρένο" της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους της χώρας.

Η επιστολή της Φεντέλι

"Αγαπητέ Τζίτζιο, μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου αναφέρεται σ' εσένα. Όχι μόνο για το συμβόλαιο με τη Μίλαν, για το οποίο σου δίνω τις καλύτερες ευχές μου, αλλά και για την επιλογή σου να μην λάβεις μέρος στις εξετάσεις.

'Έκανε καλά, τελικά σε τι χρησιμεύει ένα κομμάτι χαρτί σε μια χώρα όπως η Ιταλία σήμερα;'. 'Ήταν μια ανεύθυνη απόφαση, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και θα πρέπει να εξετάσει το γεγονός ότι είναι ένα πρότυπο για πολλούς νέους ανθρώπους'... Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που διατυπώθηκαν.

Πιθανόν να έχεις εξετάσει την επιλογή σου και δεν περιμένεις άλλους να την κρίνουν. Αλλά, λέω ανοιχτά, ότι ελπίζω να αποφασίσεις να τελειώσεις τις σπουδές σου, παίρνοντας μέρος στις εξετάσεις του επόμενου έτους, χωρίς δισταγμό και με αυτοπεποίθηση. Αποδεικνύοντας, όπως έχουν κάνει και εξακολουθούν να κάνουν άλλοι πρωταθλητές, ότι τα πόδια και το κεφάλι μπορούν να συμβαδίζουν, ότι ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου και οι σπουδές δεν είναι κάτι ασυμβίβαστο. Αντίθετα έχουν πολλά κοινά: και τα δύο απαιτούν δέσμευση, επιμονή, πάθος, σκληρή δουλειά. Το δικό σου παράδειγμα θα είναι πολύτιμο για όλους τους νέους και για εκείνους που βλέπουν σ' εσένα ένα μοντέλο για να ακολουθήσουν. Που ονειρεύονται να γίνουν όπως εσείς.

Οι σπουδές αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη. Είναι το μέσο που περισσότερο από κάθε άλλο μπορεί να μας δώσει την αυτονομία, την ανεξαρτησία, την κριτική σκέψη, να μας κάνει πολίτες που δραστηριοποιούνται. Μόνο η γνώση δημιουργεί την αληθινή ελευθερία κι επιτρέπει στον καθένα να βρει τη 'φωνή' του, τον δικό του δρόμο.

Για όσους αθλούνται σε υψηλό επίπεδο, οι σπουδές μπορούν να φανούν ως ένας δρόμος μετ' εμποδίων. Τους καταλαβαίνω. Αλλά γι' αυτό, μετά από χρόνια αιτήματα από τον αθλητικό κόσμο, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της σχετικής μεταρρύθμισης, άρχισε να εφαρμόζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητριών και των φοιτητών που είναι και αθλητές. Τα δευτερεύοντα γυμνάσια μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την CONI (σ.σ. Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας) και τη Lega Serie A, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή των ειδικών εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τα πρώτα αποτελέσματα: τις τελευταίες εβδομάδες 70 μαθητές και αθλητές έχουν ενταχθεί στις εξετάσεις, 18 εκ των οποίων προέρχονται από τις επαγγελματικές ομάδες της Serie A και της Serie B. Νομίζω ότι είναι ενδιαφέροντες αριθμοί, που επιβεβαιώνουν τη δίψα για γνώση, τη φιλοδοξία και την επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη που δεν τελειώνει στην ανταγωνιστική πρακτική του αθλήματος.

Όπως όταν κάνεις απόκρουση σε ένα πέναλτι, το να δοκιμάζεις τον εαυτό σου στις σπουδές είναι μια πρόκληση που απαιτεί πάθος, πίστη, αφοσίωση και θυσίες. Είμαι βέβαιη, Τζίτζιο, ότι στο επόμενο έτος, θα είσαι μέρος αυτής της ομάδας. Είσαι ένα βήμα μακριά από τον τερματισμό. Μην τα παρατάς".

Photo credits: AP Photo/Peter Dejong

TAGS ΜΙΛΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ