ΜΙΛΑΝ

Γκατούζο: "Θα παίξουμε με τρεις στην άμυνα, θα δούμε για επίθεση"

Γκατούζο: "Θα παίξουμε με τρεις στην άμυνα, θα δούμε για επίθεση"

Ο Τζενάρο Γκατούζο πέρασε την πρώτη... ανάκριση ως προπονητής της Μίλαν και αναφέρθηκε στις προπονητικές δυνατότητές του, στο τι θα προσφέρει στην ομάδα, στην αλλαγή διάταξης που θα επιχειρήσει και στην απόδοση των παικτών.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου προπονητή της Μίλαν πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Μιλανέλο. Ο Τζενάρο Γκατούζο ανέλαβε και τυπικά το χρίσμα και παραχώρησε την "παρθενική" συνέντευξη Τύπου, υπό τη νέα ιδιότητα, στον σύλλογο όπου μεγαλούργησε.

Συνοδευόμενος από τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας, Μασιμιλιάνο Μιραμπέλι, ο "Ρίνο" αρχικά χαιρέτησε έναν έναν τους δεκάδες δημοσιογράφους που περίμεναν στην αίθουσα Τύπου και στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα για την... ανάκρισή του.

Ο 39χρονος προπονητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στην απόδοση του ρόστερ των "ροσονέρι" και στάθηκε σε δύο βασικούς πυλώνες: την ψυχολογία του μαχητή που διακατείχε και τον ίδιο στους αγωνιστικούς χώρους και τη δουλειά.

"Είναι μία σημαντική μέρα, μία μεγάλη ευθύνη. Θα είναι σκληρή δουλειά, αυτή η ομάδα έχει πολλές εθνικότητες και μέσο όρο ηλικίας τα 21 χρόνια. Δεν περνούν καλή περίοδο, όμως όλα είναι στη θέση τους για να δουλέψουν σωστά. Κατά τη γνώμη μου, η ομάδα μπορεί να τα πάει πολύ καλά".

"Έχω τα ίδια συναισθήματα που είχα ως παίκτης. Όταν έρχομαι στο Μιλανέλο είναι σαν να έρχομαι στον παράδεισο. Υπάρχουν τόσο όμορφα γήπεδα και πολλές επιλογές. Λατρεύω τη δουλειά μου, την κάνω με πάθος. Το να προπονώ έναν τέτοιο σύλλογο αποτελεί προνόμιο".

"Αυτό το ρόστερ μπορεί να τα πάει καλύτερα. Πρέπει να γίνουμε ομάδα και να πάμε στο γήπεδο ως ομάδα. Πρέπει να καλύπτουμε το γήπεδο, να αποδεικνύουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να υποφέρουμε και να είμαστε μία ενωμένη ομάδα. Θα χρειαστούμε ένα πνεύμα πεδίου μάχης, αν και αυτό δεν θα είναι αρκετό από μόνο του, αφού χρειαζόμαστε ποιότητα επίσης. Αυτήν τη στιγμή δεν κοιτάζω τη βαθμολογία, θα το πάμε μέρα - μέρα. Ο αγώνας κόντρα στην Μπενεβέντο πρέπει να είναι τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου".

"ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ"

Ο Γκατούζο... πιέστηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με την κριτική που δέχεται περί έλλειψης γνώσεων που αποζημιώνεται από τα πνευματικά χαρίσματά του ως προπονητής, με τον ίδιο να απαντά: "Οφείλω να δώσω κάτι περισσότερο σε πνευματικό επίπεδο σε αυτά τα παιδιά, αυτή είναι η προτεραιότητά μου. Βέβαια, είναι γελοίο για μένα να μιλάμε μόνο για τον χαρακτήρα μου. Δεν μου έδωσαν το δίπλωμα, διάβασα για να το πάρω. Δεν μπορείς να προετοιμάσεις παιχνίδια μόνο με την επιθυμία να παλέψεις, χρειάζεται και πολλή γνώση. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες στο Μιλανέλο που μας θυμίζουν τη σπουδαία ιστορία του συλλόγου. Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε το DNA της Μίλαν, τον σεβασμό στις αρχές της ομάδας και στην επιθυμία για θυσίες".

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Σε πρακτικό επίπεδο, ρωτήθηκε για τον σχηματισμό της ομάδας κι αν θα επιχειρήσει να μεταβάλλει το 3-5-2 του προκατόχου του, Βιντσέντζο Μοντέλα, κάτι που θα πράξει κατά το... ήμισυ.

"Θα παίξουμε με άμυνα τριών. Έχω πολύ καλή σχέση με τον Μοντέλα, αν και ορισμένες από τις ιδέες μας είναι διαφορετικές. Του αρέσει η κατοχή μπάλας. Κι εμένα μου αρέσει, αλλά πρέπει να είμαστε πιο άμεσοι. Η άμυνα τριών και οι τέσσερις στο κέντρο έχουν κλειδώσει. Θα δούμε για την επίθεση".

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου και την πρώτη προπόνηση, ο Γκατούζο είχε μία πρώτη γνωριμία με ορισμένους ποδοσφαιριστές, στους οποίους μίλησε για τα πλάνα του και αυτά περιλαμβάνουν τον Λεονάρντο Μπονούτσι με τον ρόλο του αρχηγού: "Ο αρχηγός είναι ο Μπονούτσι και θα παραμείνει ο Μπονούτσι. Μίλησα με εκπροσώπους της ομάδας χθες και είδα παιδιά με μεγάλη επιθυμία να δουλέψουν και να θέσουν εαυτούς στη διάθεσή μου. Τους ζήτησα αίσθημα ομαδικότητας και πειθαρχία. Πάντοτε θα περνούσα πάνω από αναμμένα κάρβουνα για τους συμπαίκτες μου και αυτό θέλω να δω κι από αυτούς. Οι παίκτες πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον".

Ο παίκτης με τον οποίο έχει περιέργεια να τον δει στην προπόνηση είναι ο Σούσο, όπως αποκάλυψε: "Θέλω να δουλέψω με τον Σούσο. Λένε ότι μπορεί να παίξει μόνο σε μία θέση, στα άκρα. Θέλω να δω εάν αυτό είναι αληθές".

Αποδέχθηκε τις συγκρίσεις με τον Φρανκ Κεσιέ, αν και τόνισε ότι περιμένει περισσότερα από τον αμυντικό μέσο από την Ακτή Ελεφαντοστού: "Θέλω να δω γιατί δεν δημιουργεί χώρους όπως πέρυσι. Είναι πολύ δυνατότερος, πιο εκρηκτικός και σκοράρει περισσότερο από μένα. Είναι ένας παίκτης που μου θυμίζει τον εαυτό μου τώρα, αλλά νομίζω ότι σε αυτό το χρονικό σημείο χρειαζόμαστε πολλούς παίκτες με την κατάλληλη ψυχολογία".

Αντιθέτως, άφησε αιχμές για το παιχνίδι του Αντρέ Σίλβα, μιας από τις μεγάλες μεταγραφές του καλοκαιριού: "Είναι ένας παίκτης με τεράστια ποιότητα. Είναι παίκτης για τον οποίο υπάρχει αγορά, ακόμα κι αν δεν τα πηγαίνει καλά. Πρέπει να βελτιώσει την κατάστασή του για να παίξει. Μερικές φορές κάνει καλά πράγματα, αλλά τα κάνει μόνος του, όχι με τους συμπαίκτες του".

Εντύπωση του έχει προκαλέσει η περίπτωση του 19χρονου επιθετικού Πάτρικ Κουτρόνε: "Βλέπω πώς προπονούνται οι παίκτες και ο Κουτρόνε έχει αρχίσει στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους επιθετικούς. Είναι παίκτης που ποτέ δεν τα παρατάει και έχει μεγάλο πάθος. Χρειαζόμαστε περισσότερους παίκτες με αυτήν τη νοοτροπία. Μερικοί παίκτες είναι κομβικοί εδώ, αλλά πρέπει να δουλέψουν".

"ΣΑΝ ΣΕ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟ ΜΙΛΑΝΕΛΟ ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ"

Μία ερώτηση αφιερώθηκε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στις σχέσεις που διατηρεί ακόμα και σήμερα μαζί του, όπως προκύπτει από τα συγχαρητήρια του "Καβαλιέρε" στον άλλοτε παίκτη του για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας : "Τον γνωρίζω πολύ καλά, αλλά δεν ήταν το πρώτο τηλεφώνημα που έκανα. Του μιλούσα συχνά ως παίκτης και ήταν ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μιλάμε συχνά για σύστημα με δύο επιθετικούς, που βρίσκεται στο DNA της Μίλαν. Δεν προσποιούμουν ότι τον άκουγα, τον άκουγα κανονικά".

Οι στόχοι της φετινής σεζόν αφορούν δύο νοκ άουτ διοργανώσεις, το Europa League και το Coppa Italia, όπως άφησε να εννοηθεί, και όχι κάποιο μεγάλο πλασάρισμα στη Serie A: "Περάσαμε στο Europa League και έχουμε ακόμα να παίξουμε στο Coppa Italia. Η φανέλα έχει βάρος και δεν πρέπει αν το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Θέλω να δουν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Όταν χάνεις, πρέπει να φλέγεσαι μέσα σου, το Μιλανέλο θα πρέπει να είναι σαν κηδεία".

Όσο για τον δικό του ρόλο, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θεωρεί εαυτόν προσωρινό: "Υπάρχουν 72 διαθέσιμοι πόντοι και δεν μπορώ να αντιμετωπίζομαι ως υπηρεσιακός. Γνωρίζω ότι δεν αρέσω σε όλους, αλλά ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω στις ομάδες μου. Είμαι κάποιος που ζει τους αγώνες. Όταν βγαίνω στον αγωνιστικό χώρο τώρα, αισθάνομαι το ίδιο τρέμουλο όπως αισθανόμουν ως παίκτης".

TAGS ΜΙΛΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ