ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Γιουνάιτεντ: 4.000 σερί ματς με παίκτη από τις ακαδημίες

Manchester United's Marcus Rashford during the English Premier League soccer match between Manchester City and Manchester United at Etihad stadium in Manchester, England, Saturday, Dec. 7, 2019. (AP Photo/Rui Vieira)
Manchester United's Marcus Rashford during the English Premier League soccer match between Manchester City and Manchester United at Etihad stadium in Manchester, England, Saturday, Dec. 7, 2019. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Στο κυριακάτικο παιχνίδι της Γιουνάιτεντ με την Έβερτον, οι Κόκκινοι Διάβολοι θα γιορτάσουν ένα συγκλονιστικό ρεκόρ, ένα τρομερό ποδοσφαιρικό επίτευγμα. Κύριες και κύριοι, 4000 ματς με παίκτη από τις ακαδημίες στην αποστολή.

Η Μασία είναι μύθος, οι ακαδημίες του Άγιαξ ιστορική ποδοσφαιρομάνα, αλλά αυτό πετυχαίνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ματς με την Έβερτον την Κυριακή (15/12) στο Όλντ Τράφορντ είναι μοναδικό. Πρόκειται για ένα τρομερό ποδοσφαιρικό επίτευγμα που άρχισε να χτίζεται από τις 30 Οκτωβρίου 1937. Κρατηθείτε...

Οι Κόκκινοι Διάβολοι από εκείνο το εκτός έδρας ματς με την Φούλαμ και μέχρι αυτό με την Έβερτον μετρούν 4.000 παιχνίδια στα οποία έχει συμπεριληφθεί στην αποστολή παίκτης, προϊόν των ακαδημιών του κλαμπ. Το ρεκόρ αυτό μετράει 82 χρόνια ζωής και κρύβει πίσω του όμορφες ιστορίες. Μιλάμε για επτά γενιές αποφοίτων από τα φυτώρια μίας εκ των μεγαλύτερων ομάδων του πλανήτη.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΙ

Όπως διαβάσατε παραπάνω, το κοντέρ άρχισε να γράφει από το 1937. Οι δύο πρώτοι ποδοσφαιριστές που καταγράφονται ως οι πατέρες του επιτεύγματος είναι οι Τομ Μάνλεϊ και Τζάκι Γουόλσολ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δούλευε αυτό που σήμερα ονομάζουμε σκάουτινγκ, ακαδημίες κτλ. από το 1930 όταν πρόεδρος ήταν ο Τζέιμς Γκίμπσον και γραμματέας του κλαμπ ο Γουόλτερ Κρίκμερ. Οι δύο αυτοί άνθρωποι είχαν όραμα και έστησαν τις ακαδημίες πέντε μίλια μακριά από το Όλντ Τράφορντ.

Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ

Τη δεκαετία του '50, λοιπόν, το σύστημα άρχισε να δουλεύει και η Γιουνάιτεντ κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα νέων στην Αγγλία. Πολλά από εκείνα τα παιδιά έγιναν αργότερα οι "Μπέμπηδες" του Μπάσμπι. Ο Σερ Ματ Μπάσμπι προώθησε αρκετούς παίκτες στην πρώτη ομάδα, έφτιαξε ένα τρομερό σύνολο, αλλά η ζωή διέκοψε βίαια την πορεία αυτής της φουρνιάς στις 6 Φεβρουαρίου 1958 στο Μόναχο. Επτά από τους οκτώ ποδοσφαιριστές που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα προέρχονταν από τις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΜΕ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Μετά το από τραγικό συμβάν στο Μόναχο, η Γιουνάιτεντ έχτισε από την αρχή με τους επιζήσαντες Μπιλ Φουλκς και Μπόμπι Τσάρλτον. Στην παρέα των δύο, σύντομα, προστέθηκε ένας νεαρός Βορειοϊρλανδός ο οποίος έγινε γνωστός στον ποδοσφαιρικό πλανήτη για την μαεστρία στο γήπεδο και την κακή ζωή του εκτός. Τ' όνομά του έχει μείνει για πάντα στην ιστορία: Τζορτζ Μπεστ.

Το 1965 αυτοί οι ποδοσφαιριστές κατάφεραν να κάνουν την Γιουνάιτεντ την πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο που τα γκολ του τελικού είχαν σκοράρει ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες. Οι Άγγλοι είχαν νικήσει την Μπενφίκα 4-1 και δίχτυα είχαν βρει οι Τσάρλτον (2), Μπεστ και Μπράιν Κιντ που εκείνη την ημέρα γινόταν 19 ετών.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Στην εποχή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον διέπρεψαν πολλά παιδιά από την ακαδημίες. Η λεγόμενη γενιά του '92 είχε φτάσει την ομάδα στο τρεμπλ του 1999. Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως ο Γκιγκς, ο Μπέκαμ, ο Σκολς, οι Νέβιλ, ο Νίκι Μπατ είχαν γαλουχηθεί στα φυτώρια της Γιουνάιτεντ και αποτέλεσαν ογκόλιθο στις επιτυχίες της "αλεπούς".

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΝΤΑ

Στο site της Γιουνάιτεντ πραγματοποιείται ένα ειδικό αφιέρωμα για τα 4000 ματς με παίκτες από τις ακαδημίες του συλλόγου. Κάπου ανάμεσα στις χιλιάδες λέξεις εμφανίζεται και τ' όνομα του Φεντερίκο Μακέντα. Ο Κίκο όπως τον φώναζαν όταν έκανε το ξεπέταγμα του μέσω Φέργκιουσον.

Ο Ιταλός φορ του Παναθηναϊκού μπορεί να μην έκανε την τεράστια καριέρα άλλων παικτών των ακαδημιών, ωστόσο εκείνο το γκολ απέναντι στην Άστον Βίλα το 2009 όταν ήταν μόλις 17 ετών δεν το ξεχάσει κανείς φίλαθλος των Κόκκινων Διαβόλων. Το τέρμα ήταν καθοριστικό για να πανηγυρίσουν στο Μάντσεστερ ένα ακόμα πρωτάθλημα.

ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Η Γιουνάιτεντ χτίζοντας αυτό το ρεκόρ τα τελευταία 80 χρόνια άλλαξε 15 προπονητές. Κανείς δεν το χάλασε. Ακόμα και με τον Μουρίνιο στον πάγκο, ενός φαν των πανάκριβων μεταγραφών, το σερί συνέχισε να μετράει. Ο Πογκμπά που επέστρεψε εκείνη τη σεζόν στο Θέατρο των Ονείρων συγκαταλέγεται εντός των 4.000 ματς, αφού βρισκόταν στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ. Μαζί του και ο ΜακΤόμινεϊ που υπό τον Πορτογάλο στην τεχνική ηγεσία πήρε τις ευκαιρίες του και προβιβάστηκε στους άνδρες.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΣΟΛΣΚΙΕΡ

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ γιγαντώθηκε κοντά στη γενιά του '92, πέρασε ως προπονητής από τα κατώτερα κλιμάκια της Γιουνάιτεντ και τώρα είναι ο boss του οργανισμού. Είναι λοιπόν δυνατό να σταματήσει την παράδοση; Φυσικά και όχι. Δεν θα γράψουμε πολλά, μόνο πως στο πρόσφατο ματς με την Αστάνα στο Καζακστάν ο Νορβηγός έδωσε την ευκαιρία σε έξι παιδιά (ρεκόρ κι αυτό) να κάνουν το ντεμπούτο τους με την πρώτη ομάδα.

ΡΕΚΟΡΝΤΜΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Κλείνουμε μ' ένα επίσης φοβερό στατιστικό. Οι ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες εμφανίσεις με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισαν όλοι την καριέρα τους από τα τσικό του κλαμπ. Ράιαν Γκιγκς στο νούμερο ένα και ακολουθούν: Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, Πολ Σκολς, Μπιλ Φουλκς και Γκάρι Νέβιλ.

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ