ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Μάντσεστερ Σίτι: Δύο χρόνια αποκλεισμός από την Ευρώπη λόγω FFP

Manchester City manager Pep Guardiola looks dejected on the touchline during the English Premier League soccer match between Norwich City and Manchester City at Carrow Road, Norwich, England, Saturday, Sept. 14, 2019. (Joe Giddens/PA via AP)
Manchester City manager Pep Guardiola looks dejected on the touchline during the English Premier League soccer match between Norwich City and Manchester City at Carrow Road, Norwich, England, Saturday, Sept. 14, 2019. (Joe Giddens/PA via AP) AP

Η UEFA επέβαλε ποινή αποκλεισμού από την Ευρώπη για τις δυο επόμενες σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι και πρόστιμο 30.000.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων του FFP. Οι Πολίτες προσφεύγουν στο CAS.

Απόφαση - βόμβα για τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τιμωρήθηκε με δυο χρόνια αποκλεισμό από το Champions League και πρόστιμο 30.000.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων του FFP.

Η απόφαση αφορά και τις δυο διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Η Μάντσεστερ Σίτι κρίθηκε ένοχη από το Σώμα οικονομικού ελέγχου της UEFA. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο CAS γι' ανατροπή της απόφασης και το θα ασκήσουν όπως έγινε γνωστό.

Οι Πολίτες κρίθηκαν ένοχοι από το αρμόδιο όργανο για πλασματική διόγκωση εσόδων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εναρμονισμού τους με τους κανονισμούς του FFP. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία κινήθηκε από την έρευνα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με ντοκουμέντα έγγραφα και μέιλ το Νοέμβριο του 2018.

Αυτά αποδείκνυαν πως ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν χρηματοδοτούσε την ύψους 81.200.000 ευρώ ετησίως χορηγία στη φανέλα της ομάδας, το γήπεδο και τις ακαδημίες μέσω της αεροπορικής εταιρίας του Αμπού Ντάμπι, Έτιχαντ.

Σε ένα από τα μέιλ αποδεικνύεται ότι μόνο 9.600.000 ευρώ από της χορηγία για τη σεζόν 2015-16 διοχετεύθηκαν απευθείας από την Έτιχαντ και τα υπόλοιπα από άλλη εταιρία του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν.

"Μετά την ακρόαση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2020 το CFCB με πρόεδρο τον Ζοζέ ντα Κούνια Ροντρίγκες ενημέρωσε τη Μάντσεστερ Σίτι για την τελική απόφαση. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία διαπίστωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών της Uefa Financial Fair Play, παρουσιάζοντας παραπάνω έσοδα από χορηγίες και τους λογαριασμούς της στην ενημέρωση που παρείχε στην UEFA την περίοδο από το 2012 έως το 2016.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι καθότι παραβίαζε τους κανονισμούς, δεν συνεργάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας. Το CFBF επέβαλε πειθαρχικά μέτρα στη Μάντσεστερ Σίτι, διευκρινίζοντας ότι θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή σε διοργανώσεις συλλόγων της UEFA κατά τις επόμενες δύο σεζόν (δηλαδή τις σεζόν 2020/21 και 2021/22) και θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση επιδέχεται έφεσης στο CAS. Σε περίπτωση που η Μάντσεστερ Σίτι ασκήσει αυτό το δικαίωμα, το σκεπτικό δεν θα δημοσιευθεί πριν από την τελική απόφαση του CAS. Η UEFA σε αυτό το στάδιο δεν θα σχολιάσει περαιτέρω την απόφαση", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

ΣΙΤΙ: "TΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ, ΠΑΜΕ ΣΤΟ CAS"

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μάντσεστερ Σίτι μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε λίγο μετά την αντίστοιχη της UEFA. Εκφράζει την απογοήτευσή της για την εξέλιξη και την απόφαση και ξεκαθαρίζει ότι θα προσφύγει στο CAS.

"Η Μάνστεστερ Σίτι είναι απογοητευμένη, αλλά όχι έκπληκτη από τη σημερινή ανακοίνωση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της UEFA. Ο Σύλλογος πάντα περίμενε ότι η τελευταία ανάγκη θα ήταν η αναζήτηση ενός ανεξάρτητου σώματους και μιας διαδικασίας που θα εξετάσει αμερόληπτα το περιεκτικά και αδιάσειστα στοιχεία της θέσης του.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Επικεφαλής Ερευνών της UEFA είχε δημόσια προέβλεψε το αποτέλεσμα και τις κυρώσεις που ήθελε να επιβληθούν στην Μάντσεστερ Σίτι, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα. Η επακόλουθη προβληματική και διαρκής διαρροή της διαδικασίας της UEFA που επέβλεψε ο ίδιος σήμαινε ότι υπήρχαν λίγες αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που θα έφερνε.

Ο Σύλλογος έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στο Πειθαρχικό Όργανο της UEFA, διαμαρτυρία που έχει επικυρωθεί από το CAS. Με απλά λόγια, αυτή είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε από την UEFA, εκτελέστηκε από την UEFA και κρίθηκε από την UEFA. Τώρα που τελείωσε αυτή η διαδικασία, ο Σύλλογος θα επιδιώξει μια αμερόληπτη απόφαση το συντομότερο δυνατόν και ως εκ τούτου θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες με το CAS".

Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times σε ρεπορτάζ τους στις 13 Μαΐου 2019 είχαν κάνει λόγο για μονοετή αποκλεισμό της Μάντσεστερ Σίτι σε περίπτωση που αποδεικνυόταν οι παρατυπίες στους κανονισμούς του FFP.

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ