ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Μάντσεστερ Σίτι: Ανατροπή στο CAS, παίζει κανονικά στην Ευρώπη

Manchester City manager Josep Guardiola celebrates after Manchester City's Raheem Sterling scored his side second goal during the English Premier League soccer match between Manchester City and Southampton at Etihad stadium, in Manchester, England, Wednesday, Nov. 29, 2017. (AP Photo/Rui Vieira)
Manchester City manager Josep Guardiola celebrates after Manchester City's Raheem Sterling scored his side second goal during the English Premier League soccer match between Manchester City and Southampton at Etihad stadium, in Manchester, England, Wednesday, Nov. 29, 2017. (AP Photo/Rui Vieira) AP PHOTO/RUI VIEIRA

To CAS δικαίωσε την προσφυγή της Μάντσεστερ Σίτι, με αποτέλεσμα να αρθεί ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός δύο ετών που είχε επιβληθεί από την UEFA, ενώ το πρόστιμο μειώθηκε στα 10.000.000 από 30.000.000 ευρώ.

Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση της τιμωρίας της Μάντσεστερ Σίτι. Το CAS δικαίωσε τους "πολίτες" και αναίρεσε την τιμωρία δύο ετών που είχε επιβάλλει η UEFA για παραβίαση του FFP, το οποίο σημαίνει πως η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα θα αγωνιστεί κανονικά στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στο Champions League την επόμενη σεζόν.

Παράλληλα, το πρόστιμο μειώθηκε από τα 30.000.000 στα 10.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CAS, το γεγονός ότι η Μάντσεστερ Σίτι δεν συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο της έρευνας, δεν συνιστά μία τόσο σημαντική παράβαση που να την οδηγεί στον ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, παρέμεινε και το πρόστιμο, έστω και μειωμένο.

Ύστερα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Αγγλία θα βγάλει στο Champions League τις πρώτες τέσσερις ομάδες της βαθμολογίας, με τις Τσέλσι, Λέστερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουλβς και Σέφιλντ να διεκδικούν τα δύο επαπομείναντα εισιτήρια, αφού τα δύο πρώτα έχουν πάει (και μαθηματικά) στην πρωταθλήτρια Λίβερπουλ και τη Σίτι.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Φεβρουάριο η UEFA είχε τιμωρήσει με δυο χρόνια αποκλεισμό από το Champions Leagueκαι πρόστιμο 30.000.000 ευρώ τη Μάντσεστερ Σίτι για παραβίαση των κανόνων του FFP.

Οι Πολίτες κρίθηκαν ένοχοι από το αρμόδιο όργανο για πλασματική διόγκωση εσόδων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εναρμονισμού τους με τους κανονισμούς του FFP. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία κινήθηκε από την έρευνα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με ντοκουμέντα έγγραφα και μέιλ το Νοέμβριο του 2018.

Αυτά αποδείκνυαν πως ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν χρηματοδοτούσε την ύψους 81.200.000 ευρώ ετησίως χορηγία στη φανέλα της ομάδας, το γήπεδο και τις ακαδημίες μέσω της αεροπορικής εταιρίας του Αμπού Ντάμπι, Έτιχαντ.

Σε ένα από τα μέιλ αποδεικνύεται ότι μόνο 9.600.000 ευρώ από της χορηγία για τη σεζόν 2015-16 διοχετεύθηκαν απευθείας από την Έτιχαντ και τα υπόλοιπα από άλλη εταιρία του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν.

"Μετά την ακρόαση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2020 το CFCB με πρόεδρο τον Ζοζέ ντα Κούνια Ροντρίγκες ενημέρωσε τη Μάντσεστερ Σίτι για την τελική απόφαση. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία διαπίστωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών της Uefa Financial Fair Play, παρουσιάζοντας παραπάνω έσοδα από χορηγίες και τους λογαριασμούς της στην ενημέρωση που παρείχε στην UEFA την περίοδο από το 2012 έως το 2016.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι καθότι παραβίαζε τους κανονισμούς, δεν συνεργάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας. Το CFBF επέβαλε πειθαρχικά μέτρα στη Μάντσεστερ Σίτι, διευκρινίζοντας ότι θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή σε διοργανώσεις συλλόγων της UEFA κατά τις επόμενες δύο σεζόν (δηλαδή τις σεζόν 2020/21 και 2021/22) και θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ", ανέφερε, μεταξύ άλλων, τότε η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Photo Credits: AP Photo/Rui Vieira

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ