ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Επίθεση UEFA σε WADA για την άδικη τιμωρία του Σακό για ντόπινγκ

Liverpool's Mamadou Sakho holds his head after a clash of heads with his teammate Emre Can during the English League Cup final soccer match between Liverpool and Manchester City at Wembley stadium in London, Sunday, Feb. 28, 2016. (AP Photo/Tim Ireland)
Liverpool's Mamadou Sakho holds his head after a clash of heads with his teammate Emre Can during the English League Cup final soccer match between Liverpool and Manchester City at Wembley stadium in London, Sunday, Feb. 28, 2016. (AP Photo/Tim Ireland) AP

Η ουσία που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του Μαμαντού Σακό τον περασμένο Απρίλιο και οδήγησε στην τιμωρία του στόπερ της Λίβερπουλ δεν ήταν στη λίστα με τις απαγορευμένες της WADA, όπως κατήγγειλε η UEFA με επίσημη αναφορά της.

Άδικη αποδεικνύεται η τιμωρία του Μαμαντού Σακό για χρήση της απαγορευμένης ουσίας higenamine, η οποία του κόστισε την παρουσία του στη Λίβερπουλ τον Απρίλιο του 2016.

Η UEFA σε αναφορά της για την υπόθεση αποδέχθηκε ότι πιθανόν να υπήρξε εσφαλμένη κατηγοριοποίηση της ουσίας που χρησιμοποίησε ο διεθνής Γάλλος μεταξύ των απαγορευμένων της λίστας της παγκόσμιας υπηρεσίας αντιντόπινγκ, κάτι που οδήγησε στην τιμωρία του παίκτη.

Σύμφωνα με τα όσα έρχονται στην επιφάνεια, η ουσία που πήρε ο 27χρονος μέσω λιποδιαλυτικού φέρεται να διχάζει τους ερευνητές σχετικά με το εάν συγκαταλέγεται μία ομάδα γνωστή ως B2-agonists, που περιλαμβάνει απαγορευμένες από τη WADA ουσίες.

Η αναφορά της UEFA αναφέρει ότι τα εργαστήρια της WADA συνήθως δεν κάνουν ελέγχους για τη συγκεκριμένη ουσία και εάν το δείγμα του Σακό είχε εξεταστεί από το εργαστήριο της Λοζάνης και όχι αυτό της Κολονίας, τότε δεν ήταν δυνατό να ανιχνευτεί.

"Η higenamine δεν αναφέρεται ονομαστικά στην λίστα των απαγορευμένων της WADA. Το γεγονός ότι το εργαστήριο της Κολονίας ανίχνευσε την ουσία, αλλά έπρεπε να τσεκάρει με τη WADA προτού αποφασίσει, δείχνει το πρόβλημα, όπως και το γεγονός ότι το εργαστήριο της Λοζάνης δεν τεστάρει καθόλου για higenamine", σχολιάζεται μεταξύ άλλων στην αναφορά.

"Με αυτό υπ' όψιν, ο δρ. Σόγκι (σ.σ. καθώς έδινε στοιχεία) εξήγησε ότι δεν έλαβε επίσημες οδηγίες από τη WADA για να κάνει έλεγχο για higenamine και εξήγησε ότι το εργαστήριο της Λοζάνης δεν θα άρχιζε έλεγχο για higenamine, μέχρι να υπάρξει η σχετική επικοινωνία".

"Το μπαλάκι βρίσκεται ξεκάθαρα στη WADA ώστε να επικοινωνήσει με τα εργαστήριά της για το τι βρίσκεται και τι όχι στη λίστα των απαγορευμένων. Υποάρχουν ξεκάθαρα κενά στην επικοινωνία σχετικά με την higenamine, κάτι που φαίνεται να ενισχύει την άποψη ότι οι εσωτερικές διαδικασίες της WADA και η ανάλυση σχετικά με αυτήν την ουσία είναι ανολοκλήρωτες".

Ο Σακό είχε τιμωρηθεί από τη Λίβερπουλ μέχρι την εξέταση και του δευτέρου δείγματος και ακολούθως αποκλείστηκε και από την UEFA, χάνοντας μεταξύ άλλων και τον τελικό του Europa League με αντίπαλο τη Σεβίλλη, όπου η Λίβερπουλ ηττήθηκε με 3-1.

Τα προβλήματα που αναπτύχθηκαν με τον Γίργκεν Κλοπ λόγω της αργοπορίας του παίκτη στις προπονήσεις της προετοιμασίας, οδήγησαν στην αποπομπή του και στον δανεισμό του στην Κρίσταλ Πάλας τον Ιανουάριο, όπου πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις.

Photo credits: AP Photo/Tim Ireland

TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ